

Episcopii Nicodim al Severinului și Strehaiei, Paisie Lugojanul și Galaction al Alexandriei și Teleormanului au oficiat miercuri Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Sfânta Ana” din Orșova.
Episcopul Galaction a evidențiat încercările pe care le-au trăit Părinții Maicii Domnului: „Istoria sfântă ne spune că Sfinții Părinți Ioachim și Ana erau oameni credincioși, căutau să-și împlinească îndatoririle credinței față de Dumnezeu cu toată sârguința însă Dumnezeu a îngăduit în viața lor o încercare: faptul că nu aveau copii”. Părintele Episcop a subliniat că Părinții Maicii Domnului au trăit cu multă umilință și nu și-au pierdut nădejdea în Dumnezeu, iar pentru aceasta au fost răsplătiți la „plinirea vremii”, relatează Basilica.
La finalul Sfintei Liturghii, Episcopul Nicodim a vorbit despre ctitorul Mănăstirii Sfânta Ana din Orșova, cunoscutul ziarist din anii interbelici Pamfil Șeicaru, care a luptat, în calitate de tânăr sublocotenent al Regimentului 17 Infanterie, în primul Război Mondial.
Ceea ce l-a determinat să ridice un așezământ destinat viețuirii de obște este o întâmplare petrecută în anii războiului, care l-a marcat profund: în toamna anului 1916, chiar pe Dealul Moșului unde se află mănăstirea, ziaristul a fost acoperit cu pământ de explozia unui obuz, alături de camaradul său de arme, Petre Găvănescu. Amândoi au scăpat cu viață, iar Șeicaru a făgăduit să ridice în acel loc, atunci când va avea posibilitați materiale, o mănăstire, în semn de mulțumire lui Dumnezeu, dar și „în memoria tuturor eroilor care au căzut pentru o Românie Mare”, după cum nota el însuși în actul de donație a mănăstirii către Mitropolia Olteniei.
La final, ierarhii au oficiat o slujbă de pomenire pentru Pamfil Șeicaru și pentru toți ctitorii așezământului monahal.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.