Scrisoare deschisă adresată domnului Cristian Tudor Popescu

De ActiveNews  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un cetățean pe nume Mihai Stoian i-a scris editorialistului de la Gândul, Cristian Tudor Popescu, o misivă intitulată: Urechismul exegetic al culturii de gazetă.

Iată textul care a sosit pe adresa redacției ActiveNews.ro..

Urechismul exegetic al culturii de gazetă

Stimate Domnule Popescu,


Vă mărturisesc dintru început că suma constatărilor asidue, reconfirmate pe parcursul multor ani, despre nivelul de inteligență, profesionalism și onestitate al presei autohtone, mă determină în general să-mi procur informații de pe cu totul alte canale decât cele mediatice oficiale. Așa se face că și producțiile dumneavoastră jurnalistice se înscriu de obicei în categoria celor pe care le consum doar circumstanțial, eventual la recomandarea expresă a unora dintre amicii cu suficiente resurse de timp pentru a decanta zilnic doza uriașă de deriziune ori abjecție a conținutului mediatic.

CITEȘTE ȘI CTP: La Ierusalim e fascinant să realizezi că Biblia există. Mă simțeam urmărit de cineva, nu neapărat o ființă umană

Astfel de amici mi-au semnalat (destul de tardiv, ce-i drept) înșiruirile de fraze pe care ați decis să le plasați pe site-ul gândul.ro la 8 martie a.c., sub titlul Evanghelia după Sfântâniță. Iisus și-a ținut mama la ușă. Firește, nimic din conținutul respectivului „produs de presă” nu l-ar fi recomandat drept demn de vreo atenție anume, dacă nu i-ar fi urmat, într-un interval scurt de timp, cel puțin încă trei „isprăvi” de identică factură, titrate Evanghelia după Sfântâniță. Iisus Vindecătorul și Iisus Îmbolnăvitorul (15 martie), Evanghelia după Sfântâniță. Păcătuiește la greu și iubește-L pe Dumnezeu (22 martie), respectiv Evanghelia după Sfântâniță. Dumnezeu a mințit, Diavolul a spus adevărul (29 martie).

Or, întrucât tocmai această recidivă în care perseverați neabătut vă subminează șansa beneficierii de circumstanțe atenuante, este deja oportun să vă atrag atenția, nu fără un larg zâmbet amical pe buze, asupra straniei voluptăți cu care vă reexhibați public ipostaza mai veche și deloc măgulitoare (astăzi exprimată, iată, inclusiv pe tărâm religios) de incorigibil diletant.

Domnule Popescu, insațiabilitatea pe care o manifestați în a compila haotic, incomplet și decontextualizat versete ale Sfintei Scripturi pentru a vă legitima în fața altora presupunerile umbroase despre ce este creștinismul, frizează deja notele unui umor pe cât de negru, pe atât de spumos. Interpretările biblice pe care le propuneți cititorului oferă un spectacol a cărui ilaritate poate deveni de la sine cea mai vie și convingătoare pledoarie pentru necesitatea orei de religie. De altminteri, iată că până și Franța neîmpăcat atee a sfârșit prin a înțelege utilitatea introducerii educației religioase în școli, după succesiunea de tragedii datorată aptitudinii unora de a înțelege și asuma texte spirituale în exact cheia și maniera dumneavoastră. Căci între saltimbancii de speță suburbană de la Charlie Hebdo și fanaticii scelerați care le-au aplicat dezinvolt „soluția finală”, există imense afinități de comprehensiune teologică și culturală, cu tulburătoare corespondențe în gândirea și scrisul domniei voastre.

Mă grăbesc cu sublinierea că nu-mi stă nicidecum în intenție să vă introduc, fie și pasager, în ceea ce ar ține de o elementară și indispensabilă cultură a hermeneuticii biblice. Oricum, discernerea straturilor multiple de semnificație ale referatului scripturistic (derivând din nivelurile literal, istoric, simbolic, duhovnicesc/spiritual), palierele lor de adresabilitate (în funcție de circumstanțe evenimențiale, situații de viață, trepte spirituale ale diverșilor receptori ai mesajului), natura relației dintre Biblie și Tradiție, contextul profund eclesial și liturgic al Scripturii, sunt doar câteva teme sine quibus non de prealabilă cercetare – sau cel puțin de atentă reflecție – pentru un dornic de întâlnire serioasă cu creștinismul. Gradul dumneavoastră de interes în acest sens este mai mult decât evident din însăși abordarea textelor, care vă și proiectează invariabil spre tentative de tălmăcire care i-ar face să roșească a invidie pe cei mai neșcoliți detractori ai lui Hristos.

De aici evidența inadecvării și inutilității unei polemici strict aplicate pe versetele în cauză. Dacă ați fi nutrit cea mai vagă intenție de a vă instrui, aveați la îndemână din primă instanță un veritabil munte bibliografic spre a o face. Până și varianta hiperfacilă a consultării spațiului internautic v-ar fi pus de îndată în posesia unor surse de învățare suficient de generoase pentru... nivelul la care dovediți că vă aflați. Cu o teribilă grandoare a suficienței și mulțumirii de sine, ați lăsat însă bufeurile vanității să vă joace hazlia festă a ipostazei de Coana Chirița – teolog. Pentru că tratamentul profund mistificator la care supuneți infatigabil evangheliile este proba irefutabilă a unei sinteze de impostură locvace și semidocție apodictică.

Pe de ală parte, superbia găunoasă a perorațiilor dumneavoastră „biblice” forțează blasfemia într-un mod care îmi amintește de comicăreala macabră a încercărilor unui fost coleg de facultate, dl. Remus Cernea, de a demonstra Comisiei Juridice a Senatului faptul că Sfânta Scriptură fundamentează homosexualitatea!

Vă leagă intim același tip de amatorism cultural care, vai, îmi determina un alt vechi amic și coleg, dl. Emil Moise, să afirme recent, de la o respectabiă tribună: „nu am ce discuta cu popii, în afară de învierea nu-știu-cui, ...și pun pariu că foarte puțini părinți ar face cerere pentru ora de religie”.

Domnule Popescu, simțul comun al creștinătății receptează nu doar caracterul ilicit al atitudinii și afirmațiilor dumneavoastră, ci în egală măsură pe cel flagrant jignitor. Ca mulți alți cascadori ai jurnalismului de circumstanță, vă bucurați însă de inteligența, imensul umor, noblețea sufletească și consecvența în a ierta necondiționat a creștinilor acestei țări. E limpede cât de apăsat vă bizuiți pe toleranța structurală a celor pe care altminteri îi demascați ipocrit drept fundamentaliști rigizi și primejdioși. Spre edificatoare comparație, vă propun un banal exercițiu de imaginație: la perspectiva câtor posibile insulte, amenințări, acte de violență sau chiar de terorism calificat v-ar fi expus (împreună cu întreaga redacție care vă găzduiește) decizia de a vexa public sentimentele religioase ale comunității musulmane? Și iarăși: ce linșaj moral și mediatic, cu neîntârziate consecințe financiare și eventuale implicații penale, ar fi putut genera o conduită similară față de conștiința comunității mozaice?
E anevoie de crezut că, alegând să defulați ofensator într-o direcție religioasă anume, ați acționat fără atente evaluări de risc. Deși indispus s-o recunoșteți franc, mizați fără emoții pe realitatea că reacția întoarcerii senine și tolerante a celuilalt obraz către ignobilii dumneavoastră scuipați v-o garantează exclusiv creștinismul. Oricât de cinică în substratul ei, vă voi lua această solidă presupoziție drept un măgulitor compliment pentru Biserică.

În altă ordine de idei, submediocritatea deconcertantă cu care obișnuiți să scrieți în general despre religie poate constitui pretextul perfect pentru readucerea pe tapet a unei teme constant neglijate: necesitatea formării și cultivării unor jurnaliști specializați în domeniile pe care se pronunță. Așa cum un trust de presă profesionist care-și respectă blazonul nu-i va tolera niciodată unui analist economic să scrie chiar orice despre teatru, unui analist politic – orice despre fotbal sau unui analist sportiv – orice despre filosofie, la fel de impardonabilă și descalificantă este editarea oricăror elucubrații despre Biblie, azvârlite pe hârtie (sau internet) de te miri ce inginer pasionat al filmelor și tenisului.

Tocmai inerția indolentă a gazetărelii de tavernă face ca în spațiul cotidianelor autohtone domeniul religios să fie lăsat literalmente la voia întâmplării, motiv pentru care, chiar și atunci când abordează subiecte creștine cu reală bună credință, ziariștii noștri fabulează copios, eșuând lamentabil. Devine imperioasă recrutarea în redacții a unor oameni de condei familiarizați măcar cu noțiunile elementare de teologie creștină, care să salveze media românească de ridicolul monumental al improvizației perpetue și în această privință. Totodată, o semnificativ mai mare credibilitate și coerență a discursului critic la adresa Bisericii s-ar obține dacă girul asumării pertinente a unui asemenea demers ar fi acordat jurnaliștilor care știu efectiv ce este Biserica. Altfel, rămânem pe mai departe în sfera infecundă a caragialescului văduvit de gust și de miză.

Cu deloc mult timp în urmă, fostul meu profesor și sincerul dumneavoastră amic, dl. Andrei Pleșu, remarca în rubrica sa din Adevărul, sub titlul Dezordini: „Sigur că oricine are libertatea să scrie ce vrea și să dăscălească pe oricine. E, totuși, o libertate care cere și nițică îndrepățire... Iar ca să ai această îndreptățire nu e suficient să crezi despre tine că ai criterii și judecăți infailibile, că ai constant opțiuni corecte, că ai mereu dreptate, că ești mereu plasat de partea cea bună. E nevoie și de oarecare isprăvi, de oarecare credibilitate. Altfel, recuperăm Cântarea României: singurii experți legitimi, în orice domeniu, sunt diletanții tuturor domeniilor”.

Pe firul aceluiași argument, Nae Ionescu observa, într-un articol a cărui lectură nu v-ar prinde rău deloc (Științificii și teologia, în Cuvântul, oct. 1937), că „e în viața omului o vârstă la care fiecare din noi știm tot. E vârsta clasei a VI-a de liceu”. Din nefericire, atunci când acest simptom tinde să-și transgreseze cu mult vârsta la care mai putea suscita înțelegere și simpatie concesivă, el devine apanajul stupidității crase, de obicei agresive și ahtiate de prim-plan cu orice preț. Arogându-și adesea un aer de solemnă superioritate, această specie de neghiobie reușește în chip fascinant să emane un gen de autoritate care epatează mase întregi de campioni ai deculturației. Vorba aceea: un sot trouve toujours un plus sot qui l’ admire.

În Bunul-simț ca paradox, Al. Paleologu surprindea magistral verva impostorului de a convinge că s-ar afla permanent la curent cu toate. Recurgând la inteligența sa șmecherească, „cu jocul ei combinatoriu, în vid, poate produce tot felul de pseudomorfoze teoretice și abstracte, iar respectivul ins, de obicei prea mulțumit de sine, ajunge ușor să treacă drept intelectual și gânditor, dar până la urmă nu se poate să nu-și dea mediocritatea pe față”.
Fără menajamente, îmi legitimați îngrijorător de frecvent senzația că răspundeți cu acuratețe profilului schițat în rândurile de mai sus. Iar atunci când nu o faceți riguros, izbutiți cel mult „performanțele” pe care le plasa indignat Noica sub denumirea generică de lăutărism: „deschiderea către multe lucruri deodată, dar fără suficientă acoperire și creativitate”, care rămâne în cel mai bun caz „expresia tipică a talentului fără responsabilitate, a inteligenței libere pentru că nu e grevată de suficientă cunoaștere”. Deși exponenții săi ar fi, așadar, farsorii cei mai inofensivi ai culturii, igiena intelectuală se pare că ne-ar impune, chiar și în ce-i privește, „să-i lăsăm în neantul profesiunii și destinului lor”. (Despre lăutărism).

Nu m-ar bucura să vă știu abandonat niciunei forme de neant, Domnule Popescu; dimpotrivă, sper cu toată cordialitatea să-mi puteți furniza cândva entuziasmul constatării că pretextele de meditație oferite aici vor fi slujit întrucâtva venirii dumneavoastră în fire. Pentru că, deocamdată, nici măcar porecla bășcălios-belicoasă de Sfântâniță, pe care v-ați asumat-o în imaginara dumneavoastră anticruciadă editorialistică, nu vi se potrivește defel. În vreme ce Diavolul este creditat cu strălucite competențe teologice, în materia aceasta dumneavoastră abia cochetați cu nivelul de ghetou. Ceea ce vă și explică negreșit opțiunea de a posta în prefața memorabilelor „comentarii biblice” evocate o poză care vă recomandă perfect ca obscur emanat al culturii de cartier insalubru. Hotărât lucru, ați fost inspirat. Fotografia selectată vă reprezintă cum nu se poate mai bine condiția de manelist al culturii. Sau de hip-hoper al teologiei.

Dar, în pofida a toate, nu fiți atât de sumbru pe cât o denotă noul dumneavoastră look. Nimic nu e pierdut, fie și la vârsta pe care o aveți. Vă stă încă la îndemână cu generozitate soluția salvatoare, pe care v-o și propun însuflețit de optimism: mâna pe carte, Domnule Popescu! Din jenă și de drag față de proprii cititori, nu neapărat din respect pentru Hristos, Care vă asumă și iubește necondiționat, deci dincolo de orice chestionări despre maturitate sau bun simț.

Semnează,
Mihai Stoian
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Top 5 autori
VideoNews

Călin Georgescu la vot cu George Simion:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (55)
  • Ciprian 31.03.2015 17:45
    Frumos. Si eu am vrut sa comentez ceva la articolele dl.CTP si tot ce am gasit sa ii scriu a fost sfarsitul unui text scris chiar de dansul si care se intituleaza 'norma si noima'.
    Il scriu si aici din nou, nu doar pentru dansul ci pentru noi toti care uneori ne pierdem masura: "în sport e simplu, carnea îţi spune când trebuie să laşi şi pe alţii. Cu pixul, e mai rău, îţi hrăneşte impresia că poţi să-l ţii în mână până când paralizezi... " - CTP.
  • hary 31.03.2015 19:31
    Mie personal, articolul imi lasa impresia ca autorul respira un aer mult prea rarefiat din punct de vedere intelectual. Daca autorul a dorit cu aceasta scrisoare deschisa sa convinga vreun muritor de rand ca jurnalismul romanesc pe teme de religie este extrem de gaunos, dandu-l de exemplu pe CTP, care este un exponat de referinta al mass-mediei romanesti nu cred ca a reusit mare lucru.

    Aerul de superioritate intelectuala emanat de autor (cum altfel sa interpretez abundenta de termeni si expresii criptice din text) adanceste si mai mult prapastia dintre cititorii de rand (necredinciosi) si credinta crestina.
  • andrei 01.04.2015 13:29
    o fi scrisoare deschisa .. dar se adreseaza lui CTP, care pretinde un anumit nivel de intelectualitate si poate e scrisa de asa natura ca sa il smereasca putin. Mie mi se pare ca a punctat anumite lucruri destul de bine, printre care si faptul ca CTP da dovada printre altele de trufie , amatorism , usuratate prin ceea ce spune, si ca sigur nu i-ar strica o mai buna cunoastere a subiectului pe care il ataca.
  • hary ► andrei 01.04.2015 23:46
    De punctat a punctat foarte bine articolul, pacat insa ca autorul nu a incercat sa se faca inteles pentru cititorii de rand. Pana la urma, care este scopul unei scrisori deschise? Daca vroia doar sa-l impresioneze pe CTP, i-ar fi trimis scrisoarea personal, nu ar fi facuto publica...
  • Dan 01.04.2015 15:11
    Abundența de termeni și expresii ”criptice” din text poate fi interpretată și ca o carență personală în cultura generală dar și ca o lene de a consulta DEX-ul. Însă pentru cine vrea să învețe și să se autodepășească situația descrisă poate fi un excelent prilej de a consolida cultura generală.
  • hary ► Dan 02.04.2015 03:30
    Dan, atunci cand vrei sa transmiti cuiva un mesaj public, cu scopul de a-l pune la punct, adica de a-l trimite la colt in fata clasei cum s-ar zice, ce faci? Iti etalezi cultura generala si vocabularul vast doar pentru a sustine ca celalalt e un gunoi infumurat cu gluga, care bate campii intr-un mod absolut iresponsabil si gaunos? Pentru ca pana la urma asta este esenta mesajului din scrisoarea deschisa.

    Uie aici o mostra:
    "Din nefericire, atunci când acest simptom tinde să-și transgreseze cu mult vârsta la care mai putea suscita înțelegere și simpatie concesivă, el devine apanajul stupidității crase, de obicei agresive și ahtiate de prim-plan cu orice preț. Arogându-și adesea un aer de solemnă superioritate, această specie de neghiobie reușește în chip fascinant să emane un gen de autoritate care epatează mase întregi de campioni ai deculturației. Vorba aceea: un sot trouve toujours un plus sot qui l’ admire."

    Ma intreb, de ce ar trebui sa foloseasca un cititor DEXul pentru a putea intelege o critica banala, un mesaj denigrator la adresa cuiva? Ce carente de cultura generala as putea eu sa-mi depasesc incercand sa interpretez aceste "basini" intelectuale?

    Iar sfarsitul este magnific:
    "Vă stă încă la îndemână cu generozitate soluția salvatoare, pe care v-o și propun însuflețit de optimism: mâna pe carte, Domnule Popescu"

    Iata cum incearca autorul sa-si exprime la final superioritatea intelectuala suprema fata de CTP, indrumandu-l sa puna mana pe carte. Cu acest ultim indemn solemn, CTP a fost pus la punct definitiv…:))

    Sincer, ceva mai stangaci nu prea mi-a fost dat sa citesc.
  • kosmotrekker 24.04.2018 20:42
    Se pare ca nu ati inteles nimic din argumentatia expusa . Poate este intradevar prea dificil textul
    pentru Dvs.
  • stefanbragarea 31.03.2015 19:42
    Sunt creștin ortodox prin botez și panteist prin filozofie personală. Dacă recentele miruiri din Parlamentul României nu au convins că și subiectul ”Ora de Religie” trebuie discutat cu calm și răbdare, refăcând erorile de până acum, nu cred că se mai poate discuta. Ba chiar apar și intelectuali ”proaspeți” v. dl. Florin Piersic - junior!
    Asta ieșit din contextul aprecierii prozei dlui CTP.
  • thirteen 31.03.2015 20:45
    Ma bucur sa va cunosc orientarea filosofica...eu sunt mai mult agnostic dar daca exista un zeu...atunci sigur Natura ar fi preferatul meu la fel cum Spinoza unul din filosofii preferati si legat de asta vreau sa va intreb ceva. Cand m-am apucat acum ceva timp (multi ani) sa citesc Spinoza am citit ca el,tanar fiind (si evreu) s-a indragostit de o protestanta cred,care i-a spus ca nu se pot casatorii daca el nu renunta la iudaism...dupa ce a renuntat (a fost chiar excomunicat...dar pt un motiv inventat) tanara a zis ca nu e suficient si ca trebuie sa treaca la religia ei...Atunci el ar fi zis "nu m-am scapat de un jug ca sa-mi pun altul"...(aproximativ...nu mai retin exact)...si si-a consacrat toata viata filosofiei (si slefuind lentile pt.asigurarea traiului zilnic).Retin bine sau m-am dilit si fac confuzii?... ca nu mai gasesc nicicum undea-m citit.
  • thirteen 31.03.2015 20:09
    Personal gasesc articolul foarte greoi si imposibil de citit fara sa te plictisesti de abundenta cuvintelor cautat (poate prea mult) elevate (si elitiste...sau cel putin asa crede autorul).Simplu si la obiect era mai bine.Nu ca-s fi eu prea simplu si trebuie sa ma opresc din citit sa iau dictionaru...da e obositor de urmarit....sau poate asta era scopul???Daca da...ok...
  • Adrian Popovici 31.03.2015 21:17
    Toata stima domnule Mihai Stoian.
    Corect si frumos punctat si ... "pus la punct" !
    ... Se "aude" d-lor R.Banciu, M.Guran, M.Gadea, M.Badea, V.Ciutacu, ș.a. ?

    Iertati de indrazneala !
    Doamne ajuta !
  • hary 31.03.2015 22:34
    Va imbatati cu apa rece, domnule Popovici, pentru ca in afara de cativa din cercul ortodox elitist, nu cred ca rezoneaza nimeni cu acest articol. Mult prea lung, mult prea intelectualizat, mesajul articolului esueaza (ca o balena sinucigasa) pe malurile superficiale ale mass-mediei romanesti.

    Atata timp cat elita crestin ortodoxa nu intelege si nu reuseste sa se faca inteleasa pe limbajul celor pe care doreste sa-i castige de partea lor, nu se va schimba nimic.
  • Dan ► hary 01.04.2015 15:16
    Hary, atâta timp căt până și clopotele bat degeaba la urechi care nu vor să audă, ochi care să vadă și inimi care nu vor să urmeze, poate elita creștin ortodoxă să inventeze ”limbajul perfect” că tot degeaba. Mai trebuie bunăvoință și de partea cealaltă. Dar... cerbicia, bat-o vina.
  • hary ► Dan 02.04.2015 04:23
    Oamenii au nevoie de credinta. Pentru ca fara ea, viata nu are sens. O minte constienta, lipsita de sens (credinta), este pierduta, dezorientata, SUFERINDA, sortita pieirii.
    Vremurile de tranzitie pe care le traim, din prapastia saraciei spirituale a comunismului direct in superficialitatea si decadenta societatii orientata pe consum, nu este cea mai benefica pentru romani.

    Oamenii din ziua de astazi au nevoie de mai multa atentie si preocupare din partea bisericii. Nu este suficient sa-i asisti contra cost la botezuri, nunti si inmormantari, ca prestator de servicii spirituale. Ei au nevoie sa invete si mai ales sa inteleaga ce inseamna credinta crestina. Este nevoie de mai mult continut, nu de forma.

    Iar pentru asta este nevoie de un alt limbaj, de un alt tip de comunicare, de alte metode de educatie, care sa poata oferi o adevarata alternativa la stilul de viata libertin.
  • Dan ► hary 02.04.2015 13:04
    Salut Hary.
    Ai susținut că ”...pentru asta este nevoie de un alt limbaj, de un alt tip de comunicare, de alte metode de educatie, care sa poata oferi o adevarata alternativa la stilul de viata libertin.”
    Propui eventual o comunicare cleric-laici din fața halbei de bere ca alternativă la stilul de viață libertin?
    Ironia este intenționată.
    De ce?
    Pentru că biserica suntem noi toți Hary. Optica din care ai adresat criticile este cea a mireanului care nu se mai identifică ca mădular viu al Bisericii ci ca un (con)cetățean pentru care Biserica este o instituție prestatoare de servicii religioase și cam atât.

    Altfel nu ai mai fi spus că ”oamenii din ziua de astazi au nevoie de mai multa atentie si preocupare din partea bisericii”. Parte a bisericii suntem și noi Hary, defapt cea mai mare parte o reprezentăm noi mirenii. Dacă vom arăta mereu cu degetul la preoți și ierarhi în timp ce noi așteptăm ca ei singuri să reprezinte Biserica înseamnă că ne-am ratat menirea de creștini pentru că nu am înțeles un lucru elementar.
    Te rog nu te supăra pe remarcă. Dacă vrem ca Biserica să facă ceva pentru această națiune, pentru cetățenii ei, pentru familiile noastre și pentru noi, atunci noi trebuie să fim primii care să facem ceva, ca fii ai Bisericii.
    Și când vom face noi tot ce ține de puterile și talanții noștri, atunci am avea și legitimitatea de a arăta cu degetul la... alți membri ai Bisericii.
    Închei cu cele mai calde urări.
  • hary ► hary 02.04.2015 22:36
    Inteleg ce spui, insa eu ma refeream la biserca ca institutie, nu la biserica in sensul de organism (comunitate) al credinciosilor crestini.

    Biserica ca institutie, trebuie sa fie credibila, sa aibe o strategie si un management performant, nu in sensul economic de a face profit ci in sensul de a conduce si reprezenta eficient nevoile spirituale ale credinciosilor. Biserica institutionala trebuie sa se implice mai mult in educatia crestina, precum si in viata sociala a credinciosilor.

    ‎Binenteles ca este nevoie de acceptanta si deschiderea oamenilor catre credinta, si nu numai atat, ci si de implicarea lor activa in comunitatea crestina.

    Insa ce faci daca societatea este grav prihanita si neincrezatoare in institutia bisericii si implicit in Dumnezeu? Cum o poti recastiga? Ce faci ca sa o aduci din nou pe drumul cel bun? Cum o poti salva?

    In sensul acesta sustin ca BOR trebuie sa se reformeze institutional si sa gaseasca solutii de a fi mai aproape de oameni. Pentru asta este nevoie de o altfel de abordare, altfel de discurs si altfel de comunicare.
    Pentru ca fara un BOR credibil, influent si puternic, credinta crestin ortodoxa va pierde si mai mult teren in Romania.

    Atunci cand oamenii sunt pierduti, dezorientati, cand aproape nimic nu-i mai poate aduce pe drumul cel bun si un nou messias nu se intrevede la orizont, este nevoie de o institutie care sa-i indrume si sa-i ajute sa-si regaseasca credinta.
  • alt roman 31.03.2015 22:35
    Bai @thirteen,daca si tu esti la fel de ** ca CTP..las-o balta! Macar nu mai demonstra lucrul asta...
  • alt roman 31.03.2015 22:44
    Ce vrei tu prin "simplu si la obiect"? Este foarte ambiguu...
    Pai de exemplu uite asa:
    Bai CTP si toti preietenasii (@thirteen) , inteleg ca nu va duce capu' sa prindeti macar o bucatica din dogmatica ,probabil ca nici n-ati deschis prea multe carti din domeniu....(e bine oricum ca ai retinut tu (thirteen) ceva din Spinoza (suna a fotbalist din La Liga), cert e ca ai si tu limitele tale: daca textul respectiv te oboseste probabil ca nu iei oralul la bac la romana...) dar totusi lasati-i pe aia care de bine de rau au mai deschis una-doua carticele ...si nu va mai scoateti la inaintare prostia...chiar daca asa e moda.

    Bafta!
    ...Si nu imi raspunde ca iti spun sincer ca nu mai deschid pagina asta prea curand...
  • thirteen 01.04.2015 00:11
    ?
  • thirteen 01.04.2015 01:26
    Dacă n-o deschizi nu-i bai...oricum "bou" ca CTP nu-s (că nu-l suport,cu atitudinea lui de atotştiutor...asa ca "prietenaş" iasă din discuţie),poate-s alt soi de bou...sau poate nu-s deloc.Dacă ar fi să ghicesc aş zice că în spatele nikului "sefulik" este de fapt "Mihai Stoian" (prea ai fost pornit)...poate mă înşel.Mă întrebam oare de ce am fost doar eu ţinta şi "hary" nu....apoi am vazut orele şi mi-am dat seama că erai prea ocupat să te războieşti cu mine şi nu ai mai văzut ce a postat el.Dacă am dreptate cu identitatea,mă întreb atunci cine esti?...cel cu limbajul elevat din articol (de noi ăstia proştii nici măcar nu-l inţelegem) ...sau cel cu limbaj de grobian din comentariu?? Daca eşti doar un apărător al articolului,mă întreb cum naiba l-ai înteles cu vocabularul ăla limitat care l-ai folosit...sau ce naiba ai inteles...că religia şi dogmatica (din cărţile alea pe care tu le-ai deschis şi eu(noi) nu )... nu cred că te îndeamnă să fi mitocan....
  • Paul222 01.04.2015 03:49
    Ce idiot e CTP, nu pot sa cred ce talcuiri de cartier face el, se vede ca e plin de mandrie ateista. Bravo domnului Mihai Stoian pentru raspuns! Asta ar trebui sa-i dea nitel de gandit. Excelenta remarca cu cultul mozaic. Daca facea asta CTP il dadeau afara imediat si nu mai gasea job in presa prea curand.
  • E.L> 01.04.2015 10:39
    Cred ca orice intelectual ar fi trebuit sa citeasca Cartea Cartilor:
    BIBLIA;
    nu poti fi intelectual fara ca sa cunosti continutul ei,
    apoi sa combati ;
    ceea ce nu cunosti nici tu bine.
    Dumnezeu sa aiba mila de noi pacatosii !
    Numai o Mare Judecata va fi !
  • ioan românul 01.04.2015 11:05
    excepțional articol! într-adevăr, limbajul este unul pretențios, dar mesajul transpare în mod evident. acest ctp este de un ridicol extrem, dar el nu își dă seama de aceasta, ci trăiește în spectrul unei auto-suficiențe penibile.
  • gheorghe 01.04.2015 11:29
    Elegant si lamuritor.
    Astazi, cand tot dobitocul isi inventeaza un dumnezeu "personal" nici nu prea are cine sa asculte...
    Framantarile mentale ale nestapanitului (de ispita indreptatirii de sine) mitralior verbal arata o suferinta sufleteasca profunda - este a razvratitului care isi preaslaveste mintea... si vrea confirmarea exterioara, publica, inutila de a;ltfel.
    O fi in stare de soc dipa Jerusalim si - cine stie? - poate urma si intelegerea cu inima, cutremurarea si pocainta.
  • Muffin SS 01.04.2015 15:03
    Excelent articolul! Nu trebuie sa te umpli de zoaie raspunzandu-i acestui "ziarist" in adidasi si trening.
  • Dan 01.04.2015 15:22
    Vă felicit la modul cel mai admirativ domnule Mihai Stoian pentru adevărurile rostite cu (prea) multă eleganță (pentru internauții inculți din presa și mediul online) dar și pentru lecția de apologetică creștină pe care o reprezintă scrisoarea în sine.
  • Dumitru Rizoaica 01.04.2015 16:11
    Interesant articol! Dar era mai bun indemnul la folosirea Ratiunii, decat mana pe carte!
  • Dumitru Rizoaica 01.04.2015 16:14
    /// ESEU "RELIGIOS", Nr.1! --- Sunt ingrozit de faptul ca in Mileniul III, pot exista indivizi cu instructie peste medie, care accepta sa renunte la Ratiune si sa creada in tot felul de povesti! Doamne, tu ai dotat fiintele umane cu facultatea de a gandi, adica de a se intreba si a-si raspunde! Ce vei face Doamne cu specimenele care refuza sa-si foloseasca dumnezeescul Tau Dar, care este RATIUNEA? De ce Doamne, asemenea fiinte nu-si folosesc RATIUNEA si prefera ca mintea lor sa se apropie de cea a necuvantatoarelor? Orice individ ar trebui sa stie ca Dumnezeu l-a dorit un partener in binomul Creator-creatie, sau Dumnezeu-om, si nu o frunza-n vantul fatarnic si demagogic al Religiilor, care sunt niste partide ce ii manipuleaza, cu fantasmele unor UTOPII, pe cei ce renunta la RATIUNE; tot asa cum partidele laice ii manipuleaza pe credulii incurabili, cu fantasmele prosperitatii materiale! Partidele religioase – Religiile – n-au alta legatura cu Dumnezeu in afara faptului ca s-au “agatat” de poala Lui, pentru a pune ceata pe mintea celor care accepta sa renunte la RATIUNE! Orice individ care n-ar dori sa-L supere pe Dumnezeu, prin nefolosirea Divinului Sau Dar, care este RATIUNEA, s-ar intreba: de ce exista atatea religii daca exista un singur Dumnezeu? Oare toate aceste Religii sunt de la Dumnezeu, sau sunt “opere” ale inaintasilor nostri, oamenii? Daca ar fi de la Dumnezeu, ar fi una singura, caci El putea sa dea oamenilor aceeasi invatatura, indiferent de locul sau momentul, unde, sau cand s-ar fi transmis acea invatatura! Daca si-ar folosi RATIUNEA cu care l-a inzestrat Dumnezeu, individul ar deduce imediat ca TOATE invataturile religioase, cele disparute pana acum in negura istoriei, cele ce au fost inlocuite de cele actuale, cele actuale, ca si cele ce le vor inlocui pe acestea, n-au nicio legatura directa cu Dumnezeu, ci sunt opere ale semenilor nostri, care au dorit ordine si pace intre oameni, atunci cand societatile umane nu erau capabile sa se organizeze laic! Iar pornirile animalice erau cel mai bine tinute in frau de speranta iluzorie intr-o existenta utopica, dupa consumarea vietii pamantesti! A sustine ABERATIA, ca invataturile Religiilor sunt de la Dumnezeu, inseamna a-L acuza pe El de glume proaste sau de rautate, caci doar asa ar fi putut sa dea oamenilor invataturi contradictorii care sa-i impinga la anti-semitism, la cruciade, la Jihad-uri, etc. Deci, crede cineva ca Dumnezeu si-a batut joc de creatia Sa, dandu-i invataturi contradictorii pentru a se “delecta” cu ororile savarsite in numele Lui? Cine crede asa ceva ar trebui sa se ingrozeasca, impreuna cu toti cei ce savarsesc o asemenea blasfemie! Ar trebui sa stim cu totii, ca omenirea are acelasi destin cu al intregii lumi vii, de la cele mai simple forme de viata de flora si fauna, si pana in varful acesteia, unde se afla Omul! Toate formele de viata urmeaza inexorabilul ciclu al existentei, de la germinare, dezvoltare completa, nastere, parcurgerea duratei existentei in fiinta, si trecerea in nefiinta! Acesta este ciclul existentei harazit de Dumnezeu, intregii lumi vii! Dumnezeu ne-a inzestrat cu RATIUNE, dar depinde de fiecare dintre noi daca decide sa o foloseasca, sau se lasa manipulat de farsorii religiosi si politici! Astazi oamenii au nevoie de Dumnezeu, NU de Religii! Religiile au avut misiunea lor BENEFICA, atunci cand nu era posibila o organizare laica a grupurilor umane! Dar misiunea lor s-a incheiat, iar astazi sunt niste relicve ale trecutului, nocive pentru RATIUNEA umana, pe care incearca sa o inchida in "gogoasa credintei", asa cum viermele de matase se inchide in propria-i gogoasa!
    Inchinati-va oameni iubitori de Dumnezeu, DOAR Lui , si nu unor indivizi in odajdii, care se agata cu dintii sa exploateze si ultima picatura de credulitate a celor nestiutori si tematori, care nu si-au luat pe Dumnezeu ca reper indestructibil! Domnii in odajdii nu-L slujesc pe Dumnezeu, ci isi slujesc propriile interese, foarte pamantene! Religiile sunt "parazitii" ce traiesc pe seama lui Dumnezeu! Lumea va fi mai buna cand toti oamenii vor parasi toate Religiile, si se vor intoarce cu totii la Dumnezeu, formand ”o singura turma, si-un pastor”! Dumnezeu a oferit oamenilor RATIUNEA pentru a trai in “lumina Sa”, iar Religiile intuneca mintile oamenilor, indemnandu-i “sa creada” povestile infantile si mincinoase, pe care le prezinta ca Adevaruri imuabile, indemnandu-i sa nu-si foloseaca Ratiunea, ci "sa creada"! ///
  • gheorghe 01.04.2015 18:54
    “Sunt ingrozit de faptul ca in Mileniul III, pot exista indivizi cu instructie peste medie, care accepta sa renunte la Ratiune…”
    Dimpotriva, NU SE LIMITEAZA LA RATIUNE!
    ---
    “Religiile – n-au alta legatura cu Dumnezeu in afara faptului ca s-au “agatat” de poala Lui,..”
    Inteleg – asta este religia Dumneavoastra…
    Ortodoxia este cea invata cum sa te mantuiesti, celelalte – inclusive cele “rationaliste” invata cum sa ajungi la dracu. Simplu - si omul este liber sa aleaga.
    ---
    “…A sustine ABERATIA, ca invataturile Religiilor sunt de la Dumnezeu, inseamna a-L acuza pe El de glume proaste sau de rautate, caci doar asa ar fi putut sa dea oamenilor invataturi contradictorii …”
    Va indoiti si deci NU CREDETI; nu este vorba de demonstratii matematice ci de suflet si viata iar aici ratiunea este cea mai inselatoare unealta.
    Contradictiile – aparent si desigur dupa calculelecelor rationalisti si logicieni.
    Daca v-ati propus sa analizati o culegere de texte REVELATE.
    ----
    .. Din ultimul paragraf reiese ca nu credeti in Sfantul Duh si in Har ci doar in barfe si bani.
  • Dumitru Rizoaica 01.04.2015 16:15
    ///ESEU "RELIGIOS", Nr.2!--- Revin cu un nou ESEU pentru a incerca sa arat ca, am fost, nu nedrept ci, poate prea dur, cu cei care sunt, deocamdata, indestructibil legati de “drogul” cu care sunt “hraniti”, inca inainte de a incepe sa-si exerseze gandirea! Ei, si toti cei asemeni lor, sunt prizonierii “opiului popoarelor”, care sunt Religiile! Ca Religiile n-au nicio legatura cu Dumnezeu, am demonstrat-o in ESEUL anterior! Am revenit cu acest ESEU, pentru a acorda circumstante atenuante tuturor celor aflati sub nefasta influenta a Religiilor! Am considerat de datoria mea sa arat ca nu sunt vreun geniu care, la 7ani, la 14 ani, sau la 21 de ani, as fi reusit sa ma eliberez de sub perfida influenta a Religiei! Daca as fi trait doar 60 de ani, as fi fost si eu unul dintre miile de miliarde de oameni, care si-au petrecut intreaga viata, fara sa stie, sub influenta “opiului popoarelor”! Ca Religiile sunt “opiu” pentru popoare, este un Adevar care nu-si pierde din substanta, pentru faptul ca a fost afirmat de cineva pe care nu-l agreem! De abia la 62 de ani, in conditiile confruntarii cu unii sectanti, am reusit sa vad ADEVARUL, si deci, sa descopar MINCIUNA Religiilor care, fiecare in parte, pretinde ca propavaduieste invatatura primita de la Dumnezeu! Si vorba poeziei lui Goga, “Poveste” (1914): “Si-abia tarziu, odata, ti-am inteles fiorul/ Si te-am vazut cum starui si-nfricosta cresti,/ In clipa cea dintaie cand mi-a atins piciorul/ Tarana fermecata a tarii romanesti/". Atunci am inteles ca “n” Religii, cu invataturi contradictorii, pana la conflicte deschise, NU POT fi purtatoare ale unor invataturi de la Dumnezeu! Caci am aratat, in ESEUL anterior, ca Dumnezeu nu putea sa dea creatiei Sale invataturi contradictorii, care sa conduca la anti-semitism, la cruciade, la Jihad-uri, etc. Dar si asa, nu poti renunta de pe o zi pe alta la drogul cu care te-ai “hranit” o viata, fara sa simti ca totul se prabuseste in jurul tau! De ce o asemenea senzatie? Din faptul ca preparatorii “opiului” au folosit o reteta deosebit de perfida, creand, nu o simpla ierarhie, ci un “tot indestructibil” intre Dumnezeu, Profet si Duhul Sfant! Daca Dumnezeu este recunoscut, de orice fiinta rationala ca Divinitate Suprema, e dificila “decuplarea” intregii “facaturi” -- de la Profet si pana la ultimul “sfintisor” al ierarhiei -- de la legatura lor cu Dumnezeu! Nu mi-a fost usor sa demontez, pe indelete, aceasta perversa facatura, dar culmea, m-am ajutat de versurile unui cantec sectant din timpul detentiei politice, care spunea: “Nu ma voi clatina, nu ma voi clatina/ Caci in Domnul mi-am pus eu nadejdea/. Daca pentru sectanti Domnul era Iisus, pentru mine Domnul era Dumnezeu! In aceste conditii, cand aveam un asemenea suport, decuplarea mea de “esafodajul mincinos”, nu mi-a mai creat spaime! Si apoi mi-am spus, ca daca ma aflu sub protectia lui Dumnezeu, ma pot debarasa de “toti” subordonatii Lui, inclusiv de Profet! Iar daca utopica promisiune a altei existente, la incetarea celei pamantene, ar contine un atom de adevar, cei ce renunta la Religiile care fac asemenea promisiuni, in numele lui Dumnezeu, ei n-ar avea nimic de pierdut, caci promisiunea utopicei existente, se face in numele lui Dumnezeu, alaturi de care raman TOTI cei ce renunta la MINCIUNA Religiilor! Toti cei care doriti sa iesiti din MINCIUNA Religiilor, despartiti-va de Religii razand, si, atata timp cat sunteti alaturi de Dumnezeu, SA NU VA FIE FRICA!///
  • gheorghe 01.04.2015 18:57
    COntinuati cu pretentii de autoritate, de fapt atotudine "SS" cu manusa de catifea. INTOLERANT si propagandist al ereziilor. Nu se "vede" discernamant ci preluare de "misto'-uri si acuzatii fara suport.
    Ortodoxul nu este un drogat, domnule!
    Iar cine acuza astfel, este intr-un impas psihologic, sufletesc si mental.
  • puiupk 01.04.2015 22:58
    inca mai sper in geniul omenirii daca mai sunt thirteen, hary, DR si altii...
  • preot Laurentiu 01.04.2015 23:08
    Foarte frumos raspuns!
    Felicitari domnule Stoian! Am primit textul de la un prieten si nu am putut rabda sa nu gasesc sursa. Va sunt recunoscator. Cum s-a spus: elegant ! Corect, cuprinzator, adevarat! N-as vrea sa fiti magulit, dar mi se pare asemanatoare biruintei pe care David a repurtat-o asupra lui Goliat! O piatra mica tintita bine! Poporul e prea bland!...si e bine ca e asa! Dumneavoastra ne-ati rascumparat cinstea! Multumesc!
  • hary 02.04.2015 11:41
    David vs Goliat? O piatra mica tintita bine? Rascumparerea cinstei?
    Daca sunteti preot, domnule Laurentiu, elucubratiile acestea puerile nu va onoreaza deloc.
  • Mihail Carausu 02.04.2015 14:06
    Scrisorii deschise ii lipseste o argumentatie cit de cit focalizata pe cite ceva concret din articolele criticate, divagind in judecati generale, lozinci si clisee aplicabile oricind si oricui. Mai intii lauda toleranta bisericii crestine fata de critica neautorizata in comparatie cu presupusele reactii pe care le-ar fi avut musulmanii si evreii la asa ceva. Ciudata lauda asupra tolerantei crestine si nefericita luare de pozitie care repune pe tapet violenta excesiva practicata de biserica pina mai ieri cind practica normala prevedea arderea la propriu a celor care ar fi spus asa ceva. Autorul scrisorii deschise nu pierde in acelasi timp ocazia sa arunce cu noroi pe evrei si musulmani, ca la piata, facind prezumptii insultatoare, total nefondate si fara a fi macar la subiect asupra altor 2 comunitati religioase din Romania: Nici evreii si nici musulmanii nu au pretentia de religie oficiala a romanilor si nici de predare obligatorie in scoli dupa cite stiu eu. Iar faptul ca CTP nu mai este ars pe rug pentru blasfemie in ziua de azi nu pare sa se datoreasca intoarcerii crestinesti a obrazului bisericii care si-a cam prajit oponentii la propriu de cite ori a putut s-o faca pina acum. Pentru a rezona probabil cu infierarea musulmanilor si evreilor autorul scrisorii face referire in continuare la un articol de Nae Ionescu, antisemit notoriu si exaltat de tip fascist din... 1937! Din nou referirea la articolul lui Nae Ionescu este cam trasa de par deoarece in articolul mentionat se critica o anumita tiranie tehnologica specifica acelor vremi, care nu-si prea gaseste corespondent nici in Romania de azi si nici in articolele lui CTP. In rest CTP este infierat in general pentru lipsa de profesionalism teologico-gazetaresc facindu-se printre altele si o referire la Noica care critica amatorismul scriitoricesc. Aici autorul scrisorii deschise are dreptate in sensul ca CTP isi da cu parerea in chestiuni teologice care in mod evident il depasec, insa uita sa mentioneze ca marul discordiei il reprezinta tocmai subiecte laice cum ar fi invatamintul, pedagogia si stiinta in general fata de care biserica isi permite sa-si dea cu parerea si atunci cind nu tine strict de teologie. Curat murdar ca sa zic asa.
  • hary 02.04.2015 17:45
    In general de-acord cu ce ziceti, doar ca invatamantul si pedagogia nu sunt subiecte pur laice sau nu ar trebui sa fie. Faptul ca la noi asa sunt privite aceste domenii, arata cat de discriminant este sistemul de invatamant romanesc, fata de religie.
  • Mihail Carausu ► hary 02.04.2015 22:10
    Biserica catolica (in Belgia de exemplu) nici nu viseaza sa-si bage nasul in invatamintul care se preda in universitatile catolice pe cuprinsul tarii, in liceele sau scolile catolice care, in principiu, sunt proprietatea bisericii desi functioneaza cu fonduri de la stat. Asta pentru ca in Europa biserica este secularizata iar religia crestina se invata la scoala de catehism. La noi biserica ortodoxa nu este discriminata ci discriminanta, isi baga nasul in toate si-si da cu parerea in te miri ce avind un statut privilegiat fata de toate celelalte institutii ale statului si culte religioase, de parca religia numai despre ei ar fi. La noi biserica ortodoxa se amesteca in politica punindu-se la dispozitia puterii de stat al carui instrument se doreste a fi; nu doreste sa se puna in slujba oamenilor in defavoarea puterii, desi dupa parerea mea acesta este singurul rol pe care i l-a dat Dumnezeu. Biserica ortodoxa romana, nesilita de cineva sau de imprejurari, inspirata probabil de ortodoxismul rusesc, a ales sa fie un instrument al puterii, a patra putere in stat, asta e. Daca religia ortodoxa s-ar preda obligatoriu in scolile si institutiile de invatamint public romanesc atunci s-ar incalca flagrant principiul secularizarii puterii bisericesti, unde religia este o optiune individuala lasata la latitudinea individului de a o urma sau nu.
  • hary ► Mihail Carausu 02.04.2015 23:04
    Din nou, foarte de-acord cu ce spuneti referitor la BOR si la modul in care intelege institutia sa actioneze. Dupa 45 de ani de comunism, sistemul in BOR este acelasi ca in politica romaneasca. Coruptie, nepotism, abuzuri de putere si influenta la tot pasul.

    Insa eu nu ma refeream la privilegii de genul ca BOR sa-si bage nasul in invatamantul scolar, ci doar la faptul ca educatia si pedagogia copilului nu ar trebui sa fie prin definitie laica.
    In acest context m-am referit la ora de religie, care ar trebui sa beneficieze de acelasi statut ca celelalte materii obligatorii. Discriminarea nu este fata de BOR ci fata de statutul orei de religie in scoli.

    Si pentru ca tot ati adus un exemplu din afara. In Germania in toate scolile generale (asta pe langa scolile catolice si evanghelice existente) ora de religie face parte din programa scolara si este obligatorie (in functie de confesiunea elevilor si de profilul demografic al zonei in care este scoala). Copilul poate sa obtina scutire doar pe baza de cerere si doar cu motivare scrisa de la parinti, care trebuie sa treaca de o comisie extrem de critica in aceasta privinta.

    Este o modalitate matura de a-si onora, cultiva si da mai departe traditiile religioase si mostenirea spirituala.
  • Mihail Carausu ► hary 03.04.2015 04:15
    Am inteles, totusi nu ma refeream la calitatea performantelor profesionale ale slujitorilor bisericesti care este asa cum este, nu foarte departe de media celorlalte institutii de la noi. Desi... in alte tari sarace si corupte biserica in general si slujitorii ei in particular sunt mult mai de calitate si fac poate mai mult decit de exemplu in tarile bogate din Europa de vest. Ma refeream la rolul pe care biserica ortodoxa singura si l-a ales la noi chiar inainte de comunism: In timp ce in majoritatea tarilor europene crestinismul a patruns de jos in sus, biserica fiind a lui Dumnezeu, la catolici, sau a oamenilor la protestanti, la rusi ortodoxismul a fost adoptat de sus in jos fiind un instrument al puterii de stat de la bun inceput. Ortodoxismul romanesc desi sustine ca nu se trage din cel rusesc a urmat totusi acelasi model, limba bisericii ortodoxe romane fiind rusa (zisa si slavona vecehe ca sa menajeze sentimentele romanilor) si nu latina sau greaca cum ar fi fost de asteptat de la slujitorii bisericesti ai unui popor latin. Mai mult, la fel ca la rusi, biserica ortodoxa romana s-a dorit in primul rind un instrument al puterii in stat desi nimeni si nimic nu a fortat-o sa aleaga acest drum. De aici si discrepanta istorica evidenta intre biserica ortodoxa de sorginte ruseasca care a functionat la noi si aspiratiile occidentale ale romanilor care se considera latini. Incepind cu pasoptistii biserica ortodoxa a fost una din piedicile daca nu cumva principala piedica in calea aspiratiilor occidentale ale romanilor, secularizarea averilor manastiresti fiind o prioritate a oricarui guvern progresist romanesc. Comunismul intr-un fel a resetat situatia, reducind din enormele privilegii economice ale bisericii ortodoxe si mai ales obligindu-i sa ia o oarecare distanta fata de rusi. Dupa comunism cu Romania in UE si NATO ar fi fost de dorit ca biserica ortodoxa romana sa urmeze acelasi drum cu restul tarii, spre vest, insa vechile racile au revenit se pare, ortodoxismul romanesc orientindu-se in mod evident catre modelul rusesc.

    Revenind la obligativitatea religiei in scoli nu cred ca religia poate fi pusa in mod real pe picior de egalitate cu celelalte materii predate obligatoriu cum ar fi matematica, fizica, biologia, geografia, istoria. Daca in scoala se preda stiinta iar religia tine de misticism atunci nu are ce cauta in scoli, altfel ar trebui introduse si alchimia, astrologia, ghicitul si alte activitati raspindite social dar fara o baza stiintifica solida si verificata. Manualele celorlalte materii ar trebui modificate, in locul teoriei evolutioniste sa se predea geneza, pamintul ar redeveni nemiscat si plat, soarele si restul universului rotindu-se in juriul sau, istoria reformulata la vre-o 7.000 de ani, edenul, raiul si iadul puse pe harta la geografie, alungarea din rai si potopul bagate in cartea de istorie. Inteleg ca s-ar dori poate o versiune mai atenuata care sa tina mai mult de obiceiuri insa e greu sa tii masura credintei odata ce-ai pornit pe acest drum. Studiata stiintific religia ar deveni eventual istoria religiilor, dezbarata insa de misticism n-ar mai avea acelasi impact religios. De aceea cred ca e mai bine ca religia sa se predea optional in scoala publica la noi, ca si in Germaia si restul UE de altfel. Scoli cu pedagogie alternativa exista deja, la fel scoli de religie si facultate de teologie, doar ca fiind speciale parintii stiu la ce sa se astepte de la bun inceput, ca la scoala de muzica sau de balet. Sincer sa fiu cred ca religia este o optiune privata, foarte personala care se practica in familie si biserica, nu la scoala, iar instructia religioasa a tineretului ar trebui facuta pe linga biserici si nu pe linga scoli.
  • hary ► hary 03.04.2015 16:15
    Ziceti asa:
    "in majoritatea tarilor europene crestinismul a patruns de jos in sus, biserica fiind a lui Dumnezeu, la catolici, sau a oamenilor la protestanti" dupa care spuneti ca ortodoxismul romanesc a urmat modelul rusesc, adica s-a propagat de sus in jos.

    Nimic mai fals, catolicismul a fost si inca mai este una dintre cele mai mari puteri, cu influente majore in politica si economia mondiala.
    Catolicismul a fost intotdeauna o putere care s-a raspandit de sus in jos, printr-un misionarism agresiv dirijiat de la centru. Iar istoric vorbind, in numele bisericii catolice s-au comis cele mai mari crime impotriva umanitatii. Pe langa catolicism, ortodoxismul romanesc este un copil mic si nevinovat.

    Legat de ora de religie, spuneti asa:
    "Daca in scoala se preda stiinta iar religia tine de misticism atunci nu are ce cauta in scoli, altfel ar trebui introduse si alchimia, astrologia, ghicitul si alte activitati raspindite social dar fara o baza stiintifica solida si verificata."

    Religia nu tine de misticism, iar sa o pui pe picior de egalitate cu alchimia, astrologia si ghicitul arata doar cat de limitata este imaginea dvs despre lumea in care traiti.

    Religia este o stiinta a mintii, care trebuie studiata intr-un cadru de gandire specific religios. Altfel, Dumnezeu este nonsens. Nu merge sa-l cauti pe Dumnezeu prin intermediul metodelor stiintifice, pentru ca Dumnezeu nu poate fi cercetat si dovedit in cadrul unui experiment stiintific.
    Este la fel de nonsens ca si incercarea neurostiintei cognitiei de a localiza in creierul uman culorile si spatiul tridimensional. La fel de nonsens este sa incerci sa explici natura muzicii prin metodele stiintifice. Asta se intampla pentru ca nu poti cerceta procesele mentale prin intermediul stiintelor naturale.
    Poti localiza intr-un spatiu-timp mintea noastra constienta, adica totalitatea gandurilor si sentimentelor noastre?

    Stiintele naturale cerceteaza lumea fizica, materiala, cu scopul de a descifra tainele lumii fizice in care traim. Stiintele naturale ne ajuta sa intelegem exclusiv natura fizica a lumii, ne ajuta sa exploatam resursele existente, ne ajuta sa progresam tehnologic, sa ne asiguram un nivel de trai mai bun, in ultima instanta ne ajuta sa evoluam ca specie, din punct de vedere material.

    Dar nu ne spune nimic despre sensul vietii noastre. Nu ne spune nimic despre natura spirituala a existentei noastre.
    Ca sa poti explora aceste intrebari fundamentale ale omului constient de existenta sa, este nevoie de un alt cadru de gandire, mai potrivit pentru o astfel de cercetare, si anume unul pur spiritual.
    Religia ofera un astfel de cadru de gandire si cercetare, prin intermediul caruia poti explora natura spirituala a fiintei tale.

    In final ziceti:
    "... cred ca e mai bine ca religia sa se predea optional in scoala publica la noi, ca si in Germaia si restul UE de altfel."

    Atrag inca odata atentia asupra faptului ca in Germania ora de religie este obligatorie in scolile generale si ca poti obtine scutire doar pe baza de cerere in scris foarte bine motivata. Am spuso si in mesajul meu anterior, se pare insa ca dvs. nu v-ati obosit sa verificati afirmatiile mele, ci ati decis ca stiti dvs mai bine decat mine... :))

    Nemtii inteleg sa-si respecte mostenirea spirituala si nu se simt ofensati ca copiii lor trebuie sa invete la scoala despre existenta unui Dumnezeu creator si iubitor.

    Romanii se pare insa ca traiesc spaime si traumatisme irecuperabile, doar de la gandul ca copiii lor ar putea fi indoctrinati si indobitociti, de la o ora de religie pe saptamana. Ilariant de-adreptul...
  • Mihail Carausu ► hary 04.04.2015 06:50
    @hary:
    Nu cunosc detalii despre cum se preda religia in scoli la nemti si nici citi ani. Dar obligatoriu inseamna mandator iar daca omul se poate dispensa de religie la scoala -in scris si argumentat evident, inseamna ca nu mai este obligatoriu ci facultativ.
    Biserica catolica a raspindit crestinismul in toata lumea si nu a slujit interesele unei singure tari cum se intimpla cu ortodoxismul nationalist exacerbat, de exemplu la rusi in mod traditional iar mai nou si la romani cred.
    Crestinismul s-a raspindit in Europa de jos in sus, primii crestini europeni fiind persecutati la inceput de autoritati.In Bizant crestinismul si-a luat avint dupa ce imparatul Constantin cel Mare s-a convertit la crestinism. In Rusia crestinismul a fost impus ca religie oficiala in urma hotararii tarului rusilor de a adopta o religie unica care sa functioneze ca un liant intre triburile slavone. Ambele decizii au avut motivatii politice, la rusi alegeraea crestinismului s-a facut chiar la concurenta cu islamul unde au fost cintarite diferite facilitati oferite de ambele religii cam la modul cum ti-ai alege o masina in ziua de azi.
    Crimele comise de catolici sunt crime crestinesti comise in numele religiei pe care o doriti obligatorie in scolile din Romania, o ora pe saptamina timp de foarte multi ani. Destule crime au fost comise si de ortodocsi in Caucaz si regiunea "Eur-Asiatica" doar ca spre deosebire de catolici nu le recunosc. Rusia a ajuns atit de mare cucerind si ortodoxind de jur imprejur cam tot ce-a putut, n-a fost in stare sa-i converteasca pe musulmani care s-au lasat mai degraba omoriti. Romanii sunt ceva mai blajini insa si de aia ar fi mai potrivit ca religia ortodoxa sa se predea doar cu acordul parintilor pentru cei mici macar.
    Explorarea intrebarilor fundamentale despre natura existentei si sensul vietii tine de o ramura a filozofiei daca nu ma insel. Stiinta mintii tine de psihologie, sociologie, etica iar spiritualitatea tine de cultura... toate acestea se studiaza deja in scoli. Religia este intr-un fel speciala pentru ca adauga o nota de misticism bazindu-se pe superstitii si credinta oarba in lucruri greu de crezut. Daca religia ar trebui studiata asa cum spuneti intr-un cadru de gindire specific religios atunci normal ar fi sa fie studiata in scoli speciale cum sunt scolile sportive, de arta sau de muzica etc. Deci nu are ce cauta in scoala publica obligatorie pentru toti.
    Mi se pare mie sau considerati astrologia, alchimia, clarvoianta inferioare religiei? Si daca faceti asta pe ce va bazati va rog? Imaginea limitata pe care eu as avea-o asupra lumii n-ar trebui sa influenteze cred aprecierea dumneavoastra. Astrologia si clarvoianta sunt mult mai vechi decit crestinismul si imbratisate de mai multi oameni in ziua de azi cred. Locul si data nasterii lui Isus a fost calculat de astrologi si prevazut de magii clarvoianti daca e sa ne luam dupa Noul Testament. Ce dovada mai buna despre ascendentul acestor doua stiinte asupra crestinismului vreti? Iar despre alchimie ce sa mai zic? Sta la bazele stiintei moderne incercind sa raspunda la intrebarile fundamentale asupra existentei si sensului vietii in cautarea pietrei filozofale. Tot ce ati spus despre religie mai sus se potriveste si alchimiei doar ca aceasta din urma este ceva mai concisa si la obiect cred.
  • hary ► hary 05.04.2015 00:13
    "Dar obligatoriu inseamna mandator iar daca omul se poate dispensa de religie la scoala -in scris si argumentat evident, inseamna ca nu mai este obligatoriu ci facultativ."

    Imi pare rau dar se pare ca sunteti putin pe langa subiect, mai precis nu intelegeti discutia despre ora de religie.

    Discutia despre religie ca materie obligatorie, se refera la existenta materiei in programa scolara obligatorie. Ce inseamna asta? Daca un copil se inscrie la scoala normala de stat, el va avea si ora de religie ca materie.
    Obligatoriu inseamna ca parintii sa nu sunt nevoiti sa inainteze o cerere in scris daca doresc sa-si inscrie copilul la ora de religie. Asa este acum, este materie optionala si este discriminator.

    In mod evident, in orice stat democratic, membru UE (prin urmare si in Romania), in care drepturile omului la propria credinta este ancorata in constitutie, parintii care nu sunt credinciosi si religiosi, sau de alte confesii decat cea crestin-ortodoxa, au posibilitatea de a-si retrage copiii de la ora de religie. In acest sens se inainteaza o cerere.
    Discutia nu este asadar despre a obliga un copil sa participe la ora de religie impotriva vointei lui si a parintilor sai, nici de a-l obliga sa creada in Dumnezeu daca participa la ora de religie. Discutia este despre a include ora de religie in programa scolara obligatorie, asa cum a fost si inainte de a fi scoasa din motive pur discriminante.
    Binenteles ca orice cetatean va avea posibilitatea de a-si retrage copilul de la religie daca nu poate dormi noaptea, de frica ca odrasla va fi "spalata pe creier". Asa cum a fost si inainte de-altfel.

    Legat de celelalte subiecte, nu mai insist pentru ca ne pierdem amandoi timpul vorbind unul pe langa celalalt. Discutia este lunga, si nu am nici o tragere de inima sa va dovedesc ca religia este o stiinta a mintii si nu alchimie sau astrologie sau ghicit in carti. Nu pentru ca nu as putea sa o fac, ci pentru ca nu ma deranjeaza deloc faptul ca dvs aveti o alta parere in privinta aceasta. :))

    Poate ca o sa scriu un articol pe tema aceasta (religia este o stiinta a mintii) pe www.reactii.ro.
  • Mihail Carausu ► hary 05.04.2015 01:50
    Multumesc frumos de clarificari. Cred totusi ca este o diferenta de nuanta numai, intre a fi inscris automat cu optiunea de a renunta si a trebui sa optezi intii pentru a fi inscris. Depinde insa ce se asteapta sa se intimple cu optiunea: Daca majoritatea opteaza pentru, atunci anul viitor optiunea ar trebui sa fie pentru la toti si doar cei ce nu vor sa se retraga ulterior. Si invers daca daca majoritatea nu vrea, atunci sa-i puna sa se inscrie pe cei care vor doar. Si... da, aveti dreptate majoritatea vrea, desigur, se stie deja, deci ar trebui sa fie automat inscrisi toti si doar cei ce nu vor sa fie retrasi ulterior. Asa cred ca este de fapt peste tot. Astept cu nerabdare articolul dumneavoastra pe reactii.ro!
  • hary ► hary 05.04.2015 00:21
    "Obligatoriu inseamna ca parintii sa nu sunt nevoiti sa inainteze o cerere in scris daca doresc sa-si inscrie copilul la ora de religie. Asa este acum, este materie optionala si este discriminator."

    Imi cer scuze pentru incoerenta in pasajul de mai sus, imi dau seama ca poate fi inteles gresit.

    Asta am vrut sa spun:

    "Obligatoriu inseamna ca parintii sa nu fie nevoiti sa inainteze o cerere in scris daca doresc sa-si inscrie copilul la ora de religie. Asa cum este acum, este optional, adica parintii trebuie sa inainteze o cerere ca sa-si inscrie copilul la religie."

    Sper ca am reusit sa ma fac inteles.
  • defi 02.04.2015 15:53
    https://youtu.be/N8kQ7QetkdQ
  • hary 02.04.2015 17:53
    ahahahaha ...:))) super tare ideea si mesajul clipului.
  • thirteen 02.04.2015 18:12
    Da :)) L-am vazut acum un an si mi-a confirmat ceea ce stiam si obisnuiesc sa spun mereu...suma cunostintelor nu reprezinta cultura neaparat....degeaba ti-ai cultivat (obsesiv) "supraeul" si "eul" daca dai frau "sinelui" sa guverneze el.Cam asa ceva se intampla si in cazul "scrisorii deschise"...nu aprofundez pentru ca nu am chef de dispute...
  • Orca 02.04.2015 22:57
    Imi place foarte mult amenintarea voalata din comentariu.
    Dar ii recomand autorului sa citeasca comentariile la respectivele editoriale.
    O sursa de inspiratie pentru orice fundamentalist.
  • Vasile Rascanu 03.04.2015 00:09
    Doamne...cat de mult puteti vorbi inutil ! Da, domnul respectiv trebuie sa uite sintagma unui proverb :" coada bearca:", leacul raiei este in "Amintirile..." ,lui Creanga, râie la figurat...nu se mai potolesc regăţănii ...
  • Ionica8 03.04.2015 13:56
    Reacţia domnului Mihai Stoian mi se pare oarecum exagerată, în primul rând pentru că ţine prea puţin cont de impulsul interior, de preocuparea pe care o arată CTP pentru ceea ce ţine de credinţa naturală, cea care este şi vrea să rămână departe de îndoctrinare şi clişee ideologice sau culturale. CTP nu abordează Evanghelia cu o hermeneutică sau exegeză educată nu pentru că nu a "pus mâna pe carte" sau pentru că nu ar fi în stare să priceapă acel tip de carte pe care i-l indică dl Stoian. CTP ia Cartea, o citeşte, o trece prin propria minte şi prin propriul suflet, se frământă probabil, şi apoi scrie ce scrie. Aplică, de fapt, ceea ce Reforma a consacrat ca neblamabil: hermeneutica şi exegeza individului autonom, încrezător în propria-i raţiune şi simţire. A-i recomanda dlui CTP studiul teologic, exegetic sau hermeneutic este la fel de ridicol ca şi sfaturile prietenilor lui Iov. CTP vorbeşte indignat şi intrigat cu Dumnezeu, nu cu Tradiţia sau cu Biserica, nu cu savanţi sau teologi tobă de o "carte" fără nicio valoare pentru oricine vrea să-L audă chiar pe Dumnezeu răspunzându-i. Eu unul îi doresc succes, deşi îmi dau seama că urmările articolelor sale pot fi tare triste.
  • radu 11.04.2015 03:33
    Bla bla bla si samd. Si totusi, oricat de pretios si pretins subtil e atacul acesta camuflat ...biblia ramane o carte de povesti scrisa, rescrisa si adaptata in functie de nevoi de vanzatorii de iluzii si manipulatorii de profesie. Multumim ca ne confirmati aceasta. Hermeneutica. Haida de. Mesajul "sfant" are bineinteles nevoie de interpretari pe care doar eruditii o pot face. La fel cum un tablou pictat de un magar are nevoie de experti pentru a fi decriptat si admirat cum se cuvine. As fi curios cat din textul biblic considera autorul ca trebuie interpretat ca simbolistica si cat ca fapte descrise. Puneti 10 " exegeti" biblici in jurul unei mese si adresatile o intrebare. Veniti dupa 2000 de ani si veti vedea ca nu au cazut de acord asupra interpretarii corecte. Atad de limpede e mesajul divin. Pentru ca nu e mesaj. Sunt doar stupiditati scrise de inapoiati, rescrise de altii si adaptate de altii ceva mai desptepti din nevoia de a mai elimina din tampenii. Hrana pentru prosti.
  • radu chirea 11.04.2015 19:31
    Ce este de comentat? Omul pute a tamaie de la un kilometru.Tonul ultracademic denota de fapt o pregatire mediocra.Inteligenta o poti manifesta prin cuvinte simple nu frunzarind cateva dictionare din care extragi cuvinte rar utilizate si le pui in fraze sforaitoare. CTP are dumnezu dar nu arata asa cum vrea sa credem biserica .Dumnezeul acestui om este mult mai mare si mai vast,guverneaza intreg universul si nu furnicile de pe o planeta la fel de mica.
  • thirteen 11.04.2015 22:42
    Pentru toti comentatorii (pozitivi) a acestei "scrisori deschise" care au avut numai cuvinte de lauda la adresa autorului si a limbajului frumos,pretentios...dar bine punctat si extrem de transparent....
    Doi tarani ardeleni Ion si Gheorghe,se nimeresc in perioada interbelica (avand treaba la oras) la un miting electoral si unul din candidati cu un limbaj ultra sofisticat vroia sa fie inteles si sa obtina voturile lor...:)
    Ion catre Gheorghe: Bă Gheo...ce ce zâce ăsta?....Nu ştiu mă...răspunde Gheorghe,da musai că-i tare deştept,că nici eu nu înţălesăi o iotă din ce zâse.
    Pentru cei care gandesc si spun ca toate raspunsurile (la orice) se gasesc doar in Cartea Cartilor:BIBLIA le spun doar atat...nu poti sa privesti toata viata un tablou (indiferent cat de frumos este) si apoi sa te bati cu caramida-n piept ca esti mare "critic de arta".
  • TKV 24.04.2018 16:13
    Nasol moment domnu CTP ! Să te înjure atâția bigoți și „handicapați mintal” doar pen'că ești deontolog și profesionist și ”destupat la minte” !
    Nu mai vorbesc de faptul că un oarecine pe nume Mihai Stoian vine și îți vorbește pe tonul ăsta , de parcă matale n-ai fi auzit de un alde Noica sau Paleologu , că de Pleșu știu că ai o părere bine articulată ( da' chiar așa , vorba matale , ”htf is Pleșu ??! ... ”). Nu, hotărât lucru, s-a întors lumea pe dos !
    Culmea tupeului , a mai vorbit și pe limba matale nativă , nu româna ci ACADEMICA , adicătelea cum ar veni ”te-a făcut din vorbe” și (al naibii !) nu-ș cum i-a reușit da' te-a făcut elegant și argumentat pe deasupra !!
    Eeee... lume afurisită dom' Popesco , știm noi !
    Da' știți ce e mai nasol ?? Că ăștia nu se lasă , vă spun eu , până când apa nu revine tot la ”firul ei” , cum spuneau cei vechi.
    Hai la bună auzire , da' să știi că îți stă prost și în ținută de rapper !...
  • kosmotrekker 24.04.2018 20:41
    Ce pot sa spun ? Decat ca am citit un text absolut magistral argumentat . Si dincolo de aparente , scris
    cu mult bun simt la adresa unui personaj care nu il are deloc . Felicitari ! Tot ce trebuia spus la adresa lui
    CTP a fost spus in acest text .
  1. George Simion "l-a făcut ZOB" pe Nicușor Dan - FOTO/VIDEO. Liviu Pleșoianu: Impecabil răspunsul lui Simion legat de CENZURAREA jurnaliștilor LIBERI și a tuturor românilor ale căror opinii nu convin Sistemului!

  2. NU e o lovitură pentru Trump! Primul Papă american la Vatican, Leon al XIV-lea, "e mai rău decât Francisc". "Va pune Biserica Catolică contra lui Trump"

  3. SRS: Nicușor Dan turnător la Securitate cu acte! Sorin Roșca Stănescu publică documentele. NOTE INFORMATIVE de POLIȚIE POLITICĂ

  4. A ÎNCEPUT! VIDEO: Firul nevăzut al serviciilor secrete la 6 luni de la anularea alegerilor. Col. (r) SRI Ion Dedu dezvăluie ițele ședințelor CSAT și CCR care au produs lovitura de stat constituțională. Noi documente decriptate la ActiveNews

  5. Virgiliu Gheorghe: Sunt oameni care frecventează Biserica si vorbesc cu multa ură față de George Simion lăudându-l pe Nicușor Dan care susține homosexualismul, educația sexuală pentru copii și festivalul satanist UNTOLD. Ce legătură are cu Hristos?

  6. Radu Soviani în Libertatea: Despre dubioasa intervenție a BNR pentru devalorizarea leului. Mugur ”Manole” Isărescu a rămas fără ceai de tei?

  7. Radu Cristescu - PSD: 10 motive pentru care nu-l votez pe Nicușor Dan!

  8. Florin Palas: Kominternul n-o murit, dor un pic s-o odihnit!

  9. Anca Alexandrescu: Nicușor Dan și-a mărit singur salariul și și-a pus și un bonus de 50%

  10. George Simion l-a spulberat pe Nicușor Dan: Căzut în "falia satanistă"! VIDEO de la prima confruntare, față în față, dintre candidații la prezidențiale, dintre suveranism și progresism

  1. Ciolacu scoate PSD de la Guvernare dar nu-și dă încă demisia de la șefia PSD. Progresistul Daniel David, propunerea PNL pentru premier intermar. Președintele interimar a luat act și anunță pe 6 mai un prim ministru interimar

  2. Nicușor Dan a aprobat Marșul homosexualilor - ”Bucharest Pride” pentru sâmbătă, 7 iunie, în ajunul Rusaliilor

  3. Peninsula Iberică este noul Wuhan?

  4. REZULTATE OFICIALE: Suveraniștii au luat peste 40% - VICTORIA LUI CĂLIN GEORGESCU ȘI GEORGE SIMION! LUPTA se duce în TURUL II cu NICUȘOR SOROS DAN! Au votat peste 9,5 MILIOANE de ROMÂNI! Mobilizare istorică pentru ROMÂNISM la ALEGERILE PREZIDENȚIALE 2025

  5. 3 mai 1997: 28 ani de la una dintre cele mai mari TRĂDĂRI din istoria României: TRATATUL CU UCRAINA. Cum au fost cedate teritorii ale patriei-mamă la îndemnul lui Silviu Brucan - Bruckner și prin mâna lui Adrian Severin - Skvosnik, nepot al Anei Pauker

  6. Cu cine votăm la alegerile prezidențiale din 4 mai

  7. George Simion l-a spulberat pe Nicușor Dan: Căzut în "falia satanistă"! VIDEO de la prima confruntare, față în față, dintre candidații la prezidențiale, dintre suveranism și progresism

  8. Instigare la uciderea lui George Simion după o postare a Victoriei Stoiciu. Singura LGBT-istă din PSD care îl susține pe Nicușor Dan, soroșista s-a plasat împotriva deciziei partidului de neutralitate în Turul 2, alături de pro-LGBT-istul Victor Negrescu

  9. Pericolul celor două specii: Românul de Diaspora și Românul de Casă

  10. Premierul Spaniei vine cu noi dezvăluiri despre pana masivă de curent care a lovit Peninsula Iberică: 15 gigawați de energie au dispărut inexplicabil

Ultima oră

23:30

Corbul și dragonul sau modelul politic ortodox

23:00

Radu Cristescu - PSD: 10 motive pentru care nu-l votez pe Nicușor Dan!

22:49

Florin Palas: Kominternul n-o murit, dor un pic s-o odihnit!

21:10

SRS: Nicușor Dan turnător la Securitate cu acte! Sorin Roșca Stănescu publică documentele. NOTE INFORMATIVE de POLIȚIE POLITICĂ

20:00

George Simion "l-a făcut ZOB" pe Nicușor Dan - FOTO/VIDEO. Liviu Pleșoianu: Impecabil răspunsul lui Simion legat de CENZURAREA jurnaliștilor LIBERI și a tuturor românilor ale căror opinii nu convin Sistemului!

19:22

Anca Alexandrescu: Nicușor Dan și-a mărit singur salariul și și-a pus și un bonus de 50%

19:13

NU e o lovitură pentru Trump! Primul Papă american la Vatican, Leon al XIV-lea, "e mai rău decât Francisc". "Va pune Biserica Catolică contra lui Trump"

19:00

Virgiliu Gheorghe: Sunt oameni care frecventează Biserica si vorbesc cu multa ură față de George Simion lăudându-l pe Nicușor Dan care susține homosexualismul, educația sexuală pentru copii și festivalul satanist UNTOLD. Ce legătură are cu Hristos?

18:57

Conferință AUR despre relansarea mineritului și metalurgiei în Munții Apuseni

18:21

Magdalena Radu: De ce îl votez pe George Simion

18:00

A ÎNCEPUT! VIDEO: Firul nevăzut al serviciilor secrete la 6 luni de la anularea alegerilor. Col. (r) SRI Ion Dedu dezvăluie ițele ședințelor CSAT și CCR care au produs lovitura de stat constituțională. Noi documente decriptate la ActiveNews

17:41

Patrick André de Hillerin despre apocalipsa intelectualilor: Cât de prost stau Cristian Preda și Tănase Stamule la calcule - FOTO-CAPTURI

17:25

Sorin Faur: ”În frunte cu Liderul, băsiștimea e fiartă”

17:05

George Simion: Sunt și voi rămâne alături de poporul român! Dialog cu asociațiile și sindicatele – primul pas spre o Românie condusă cu respect

16:20

Radu Soviani în Libertatea: Despre dubioasa intervenție a BNR pentru devalorizarea leului. Mugur ”Manole” Isărescu a rămas fără ceai de tei?