Electra-Maria Teodorescu Botta este translator de limba neo-greacă. Astăzi este ziua ei. A împlinit 46 de ani. Spre deosebire de majoritatea dintre noi, care ne gândim în primul rând la noi de ziua noastră și o petrecem în familie sau cu prietenii, într-o atmosferă caldă, ea și-o petrece gândindu-se la noi, la toți românii, în Piața Universității, în tabăra anti-fracturare hidraulică, instalată pe treptele Teatrului Național din București. A stat trei zile în greva foamei. ActiveNews.ro a stat de vorbă cu ea, pentru a afla semnificația acestui gest și care este mesajul pe care dorește să-l transmită.
De când sunteți în greva foamei?
Am intrat în greva foamei luni dimineața și am ieșit miercuri după amiază, când a putut să vină soțul meu, care și-a luat liber și va continua el, până sâmbătă.
Ce înseamnă greva foamei?
Greva foamei pentru mine are două semnificații. Este o dată, protestul suprem pașnic prin care încerci să atragi atenția asupra unor probleme stringente și în același timp este și unica modalitate de a putea ține un punct informativ pentru că nu este reglementată prin lege greva foamei și nu au dreptul legal să ne ridice de aici, în consecință putem să facem o informare legată de problemele de mediu, care sunt dure, momentan. Din punctul de vedere al specialiștilor, dar și din punctul meu de vedere, riscăm să devenim o țară deșertică , avem toate șansele și asta nu datorită climatului. În al doilea rând, greva foamei pt mine, am descoperit fiind în greva foamei, acest lucru, că este o modalitate să dai și să primești. Este un schimb inechitabil, tu dai numai putin, dar primești enorm. Eu în acest moment consider ca am dat forță fizică, dar am primit energie vitală. Am simțit, aici, în piață, (într-adevăr, nu suntem foarte mulți, dar din ce în ce, devenim mai mulți), am simțit cum pur și simplu mă energizez din ce în ce mai mult , parcă sunt în priză. Nu am simțit frig, nu am simțit foame, nu am simțit nimic. E o stare de plutire și nu este plutirea aceea din lipsa de alimentatie, departe de acest lucru. Este mult mai mult, de aceea zic, este inechitabil schimbul. Am simțit așa ceva numai în spatele usilor inchise, acasă, cu cei dragi mei. În afara casei nu am crezut că o să simt acest lucru este fantastic.
Protestați, în general, din cauza problemelor de mediu. În particular, pentru situația de la Pungești. Ce puteți să ne spuneți despre această situație?
Situația de la Pungești a fost punctul nevralgic de la care s-a pornit și, dacă vreți, semnalul de alarmă că un procent de 70 % din teritoriul României poate deveni un Pungesti, un simbolic Pungești, evident. Este vorba de abuzuri ale autorităților asupra cetățenilor. Totuși, să nu uităm că România a semnat Carta Drepturilor Omului și în acest moment, în frumoasa noastră țară, ne sunt sunt încălcate niște drepturi care fac parte din drepturile omului dar în același timp sunt drepturi inalienabile esențiale constituționale, încălcate prin legi neconstituționale.
Care drepturi sunt încălcate?
O dată, dreptul la libera informare. Trăim un blocaj mediatic din toate directiile. Alt drept care ne este încălcat este dreptul la o viață sănătoasă și la un mediu curat. Ni se servește pe platou problema interesului public dar acești domni uită ca în țara asta mai sunt și oameni care au studiat și pot să dea definiția intersului public, care este departe de a fi interesul pecuniar al unuia sau al altuia, fără să dau nume. Nu pot să fiu de acord cu poluarea mediului. În momentul în care se exploatează gaze de șist cu tehnologia actuală , se folosesc 20 000 de metri cubi de apă, care reprezintă consumul a două sute de apartamente de 2-3 camere pe un an de zile, într-o singură pompare. Pe lângă această apă, evident că sunt substanțele toxice, care sunt nocive. Avem o țară agrară, căci să nu uităm că am fost grânarul Europei. Și se uită. Nimeni nu spune că am fost pe locul 1 la porumb anul trecut, aceste informații se trec cu vederea și ni se servesc la televizor violuri și omoruri. Așa cum au trecut cu vederea că anul trecut am ieșit pe locul 2 la floarea-soarelui, de aceea avem și prețul pe care îl avem la ulei, în conditiile în care euro a crescut. Să nu spună că vom avea independență pe agricultură. Din start, poluarea apelor, solurile subsolului, zootehnia moare, îți moare și piscicultura, pentru că poluezi apele și moare și apicultura. Suntem rași. În conditiile în care oamenii nu conștientizează, nu o să se întâmple nimic. Problema este că oamenii trebuie să conștientizeze riscul. Și până una, alta, trebuie să se inteleagă că această libertate energetică pe care ne-o servesc pe tavă este de fapt un balon de săpun pentru că România are un procent de 3% de la gaze de șist, ceea ce e echivalent cu 0 iar gazele vor fi pe piața liberă a Europei, la prețul european. Pe noi nu ne încălzește cu absolut nimic. Asta este situația în momentul de față. De aceea protestez.
Pe lângă aspecte, deloc neimportante, există și alte consecinte negative ale explorării gazelor de șist, precum cutremurele?
Da. Marea majoritate a oamenilor crede că România are o singură falie importantă. Este o mare greșeală . România este brăzdată de falii. Acest lucru îl puteți verifica la Institutul de geofizică și Geologie. Avem mai mult de o falie. În momentul în care vii și pompezi această cantitate enormă de apă cu o forță fantastică în adâncime de peste 4000, 5000, 6000, 7000 de metri, în funcție de unde se găsește șistul în zona respectivă, este mai mult decât evident că se va forma un cutremur și nu numai atât. Golurile duc nu în ultimul rând, la alunecări de teren. Situația e destul de gravă. Evident că ne sunt puse în pericol casele, ne sunt puse în pericol viețile, sănătatea, alimentația, tot, în consecință. De aceea protestez și mai protestez pentru că, fără a fi religioasă, sunt creștină botezată și consider că ceea ce a creat Dumnezeu, forța divină, energia universală, nu mai are legătură cum Îl numești, tu, ca om, nu ai dreptul să distrugi. S-a distrus până acum. Trebuie să prezervăm ce avem. Să avem grijă. Este foarte important de aflat: În zona Oradea, la Băile 1 mai, avem un monument declarat al naturii, unicat în Europa, care riscă să dispară din cauza acestor abuzuri. Este vorba despre nufărul termal. Nu mai pun la socoteală apa termală, dar să distrugem niște lucruri care sunt unicate, pe care Acea forță divină universală a decis să fie aici și ar trebui să fim mândri că sunt la noi și nu în altă parte, este nebunie.
În ce fel se va acționa negativ asupra nuferilor termali?
Datorită substanțelor chimice. Există o listă enormă. Din lista enormă, 70 sunt extrem de nocive pentru floră și faună și inclusiv pentru noi, automat, infestând solul.
Unde se forează mai exact?
Se forează mai exact la Felix. Nimeni nu știe lucrul acest pentru ca trăim un moment de blocada mediatica greu de suportat. Sincer. Meseria de jurnalist cinstit este și ea pe cale de disparitie.
Ce părere aveți, la ora actuală, despre români?
România e o țară cu oameni frumoși. Suntem oameni frumoși, doar că suntem amorțiți. Atât, dar ne trezim. Omul trebuie să fie informat. Cel mai periculos om este cel neinformat, pentru că nu o să facă nimic, o să rămână în amorțire. Informarea este totul . Pentru asta militez. Nu militez pentru schimbare de guvern, ci pentru informare. Ardeleanul, moțul, care din punctul meu de vedere este un stâlp al societății și civilizației românești, datorită rolului jucat în istoria noastră, are o vorbă: schimbarea stăpânului, bucuria nebunului. Știm că este corupție peste tot. Ce faci? Îi dai jos pe cei de acum, să pui pe alții, care nu au buzunarele, eventual pline, ca să te fure, să ne jecmanească în continuare.
Ce părere aveți despre ce se întâmplă, la momentul actual, în Ucraina? Multă lume compară protestele românești cu cele de acolo.
În Ucraina este un ciolan aruncat, din punctul meu de vedere, acolo. Toată lumea trage dintr-o parte și dintr-alta. Toți ne dau exemplu pe ucrainieni. Au ieșit 200.000 , la o populație de 58 de milioane. În România au ieșit 25.000. Raportat la numărul de populație, tot acolo ajungem. Sunt puțini. Același raport a fost și la noi, la protestele din toamnă. Uitați-vă la greci, în schimb, care sunt 10 milioane și au ieșit 2 milioane în stradă. Lucrurile au stat altfel. Dar ei au fost informați. Totul ține de informație. Să nu uităm că și ucrainenii au fost în URSS, sunt în sfera de influența a rușilor. Automat, toate țările care au fost în blocul socialist, au aceste bube ale trecutului pe care le cară greu în spate. Credeți că acolo blocajul mediatic nu funcționează, șantajul nu funcționează? Ni se servește termenul de democrație și știm că democrația înseamnă Pericle, epoca de aur, ș.a.m.d. dar să nu uităm că este epoca sclavagistă, aveau sclavi. Democrația este un termen utopic pentru mine. Americanii zic că sunt democrați. Dar au rezervații de indieni? Să fim serioși. Democrația este o utopie.
Credeți că democrația este mai utopică decât comunismul?
Democrația este mai utopică decât comunismul și nu mă refer la comunismul aplicat, ci la cel care s-a vrut a fi în cărți. Și comunismul a fost o utopie, la vremea aceea.
Doriți să transmiteți un mesaj, un gând, cititorilor?
Dragii mei, sunteți frumosi, dezmorțiți-vă și faceți ceva pentru noi toți și pentru copiii voștri și ai noștri . Avem datoria asta, față de noi și față de cei care vor veni. Este cel mai mare mesaj pe care îl pot transmite.
Membrii familiei Teodorescu Botta nu sunt singurii care au făcut și fac în continuare greva foamei, ca gest suprem de protest împotriva fracturării hidraulice. Prin tabăra anti-fracking se perindă mai mulți tineri curajoși care se dedică activ luptei pentru apărarea drepturilor tuturor cetățenilor români, însă cel care a dat startul acestui fenomen este „Sandu”, care a stat în greva foamei 22 de zile, în fața Teatrului Național, unde a și dormit, sub cerul liber, de pe 21 decembrie până la jumătatea lunii ianuarie. Cine sunt aceste personaje și ce anume au declanșat în „conștiința protestară” a românilor, vom afla în următoarele episoade.[gallery link="file" ids="17778,17779,17780,17782,17781"]
De când sunteți în greva foamei?
Am intrat în greva foamei luni dimineața și am ieșit miercuri după amiază, când a putut să vină soțul meu, care și-a luat liber și va continua el, până sâmbătă.
Ce înseamnă greva foamei?
Greva foamei pentru mine are două semnificații. Este o dată, protestul suprem pașnic prin care încerci să atragi atenția asupra unor probleme stringente și în același timp este și unica modalitate de a putea ține un punct informativ pentru că nu este reglementată prin lege greva foamei și nu au dreptul legal să ne ridice de aici, în consecință putem să facem o informare legată de problemele de mediu, care sunt dure, momentan. Din punctul de vedere al specialiștilor, dar și din punctul meu de vedere, riscăm să devenim o țară deșertică , avem toate șansele și asta nu datorită climatului. În al doilea rând, greva foamei pt mine, am descoperit fiind în greva foamei, acest lucru, că este o modalitate să dai și să primești. Este un schimb inechitabil, tu dai numai putin, dar primești enorm. Eu în acest moment consider ca am dat forță fizică, dar am primit energie vitală. Am simțit, aici, în piață, (într-adevăr, nu suntem foarte mulți, dar din ce în ce, devenim mai mulți), am simțit cum pur și simplu mă energizez din ce în ce mai mult , parcă sunt în priză. Nu am simțit frig, nu am simțit foame, nu am simțit nimic. E o stare de plutire și nu este plutirea aceea din lipsa de alimentatie, departe de acest lucru. Este mult mai mult, de aceea zic, este inechitabil schimbul. Am simțit așa ceva numai în spatele usilor inchise, acasă, cu cei dragi mei. În afara casei nu am crezut că o să simt acest lucru este fantastic.
Protestați, în general, din cauza problemelor de mediu. În particular, pentru situația de la Pungești. Ce puteți să ne spuneți despre această situație?
Situația de la Pungești a fost punctul nevralgic de la care s-a pornit și, dacă vreți, semnalul de alarmă că un procent de 70 % din teritoriul României poate deveni un Pungesti, un simbolic Pungești, evident. Este vorba de abuzuri ale autorităților asupra cetățenilor. Totuși, să nu uităm că România a semnat Carta Drepturilor Omului și în acest moment, în frumoasa noastră țară, ne sunt sunt încălcate niște drepturi care fac parte din drepturile omului dar în același timp sunt drepturi inalienabile esențiale constituționale, încălcate prin legi neconstituționale.
Care drepturi sunt încălcate?
O dată, dreptul la libera informare. Trăim un blocaj mediatic din toate directiile. Alt drept care ne este încălcat este dreptul la o viață sănătoasă și la un mediu curat. Ni se servește pe platou problema interesului public dar acești domni uită ca în țara asta mai sunt și oameni care au studiat și pot să dea definiția intersului public, care este departe de a fi interesul pecuniar al unuia sau al altuia, fără să dau nume. Nu pot să fiu de acord cu poluarea mediului. În momentul în care se exploatează gaze de șist cu tehnologia actuală , se folosesc 20 000 de metri cubi de apă, care reprezintă consumul a două sute de apartamente de 2-3 camere pe un an de zile, într-o singură pompare. Pe lângă această apă, evident că sunt substanțele toxice, care sunt nocive. Avem o țară agrară, căci să nu uităm că am fost grânarul Europei. Și se uită. Nimeni nu spune că am fost pe locul 1 la porumb anul trecut, aceste informații se trec cu vederea și ni se servesc la televizor violuri și omoruri. Așa cum au trecut cu vederea că anul trecut am ieșit pe locul 2 la floarea-soarelui, de aceea avem și prețul pe care îl avem la ulei, în conditiile în care euro a crescut. Să nu spună că vom avea independență pe agricultură. Din start, poluarea apelor, solurile subsolului, zootehnia moare, îți moare și piscicultura, pentru că poluezi apele și moare și apicultura. Suntem rași. În conditiile în care oamenii nu conștientizează, nu o să se întâmple nimic. Problema este că oamenii trebuie să conștientizeze riscul. Și până una, alta, trebuie să se inteleagă că această libertate energetică pe care ne-o servesc pe tavă este de fapt un balon de săpun pentru că România are un procent de 3% de la gaze de șist, ceea ce e echivalent cu 0 iar gazele vor fi pe piața liberă a Europei, la prețul european. Pe noi nu ne încălzește cu absolut nimic. Asta este situația în momentul de față. De aceea protestez.
Pe lângă aspecte, deloc neimportante, există și alte consecinte negative ale explorării gazelor de șist, precum cutremurele?
Da. Marea majoritate a oamenilor crede că România are o singură falie importantă. Este o mare greșeală . România este brăzdată de falii. Acest lucru îl puteți verifica la Institutul de geofizică și Geologie. Avem mai mult de o falie. În momentul în care vii și pompezi această cantitate enormă de apă cu o forță fantastică în adâncime de peste 4000, 5000, 6000, 7000 de metri, în funcție de unde se găsește șistul în zona respectivă, este mai mult decât evident că se va forma un cutremur și nu numai atât. Golurile duc nu în ultimul rând, la alunecări de teren. Situația e destul de gravă. Evident că ne sunt puse în pericol casele, ne sunt puse în pericol viețile, sănătatea, alimentația, tot, în consecință. De aceea protestez și mai protestez pentru că, fără a fi religioasă, sunt creștină botezată și consider că ceea ce a creat Dumnezeu, forța divină, energia universală, nu mai are legătură cum Îl numești, tu, ca om, nu ai dreptul să distrugi. S-a distrus până acum. Trebuie să prezervăm ce avem. Să avem grijă. Este foarte important de aflat: În zona Oradea, la Băile 1 mai, avem un monument declarat al naturii, unicat în Europa, care riscă să dispară din cauza acestor abuzuri. Este vorba despre nufărul termal. Nu mai pun la socoteală apa termală, dar să distrugem niște lucruri care sunt unicate, pe care Acea forță divină universală a decis să fie aici și ar trebui să fim mândri că sunt la noi și nu în altă parte, este nebunie.
În ce fel se va acționa negativ asupra nuferilor termali?
Datorită substanțelor chimice. Există o listă enormă. Din lista enormă, 70 sunt extrem de nocive pentru floră și faună și inclusiv pentru noi, automat, infestând solul.
Unde se forează mai exact?
Se forează mai exact la Felix. Nimeni nu știe lucrul acest pentru ca trăim un moment de blocada mediatica greu de suportat. Sincer. Meseria de jurnalist cinstit este și ea pe cale de disparitie.
Ce părere aveți, la ora actuală, despre români?
România e o țară cu oameni frumoși. Suntem oameni frumoși, doar că suntem amorțiți. Atât, dar ne trezim. Omul trebuie să fie informat. Cel mai periculos om este cel neinformat, pentru că nu o să facă nimic, o să rămână în amorțire. Informarea este totul . Pentru asta militez. Nu militez pentru schimbare de guvern, ci pentru informare. Ardeleanul, moțul, care din punctul meu de vedere este un stâlp al societății și civilizației românești, datorită rolului jucat în istoria noastră, are o vorbă: schimbarea stăpânului, bucuria nebunului. Știm că este corupție peste tot. Ce faci? Îi dai jos pe cei de acum, să pui pe alții, care nu au buzunarele, eventual pline, ca să te fure, să ne jecmanească în continuare.
Ce părere aveți despre ce se întâmplă, la momentul actual, în Ucraina? Multă lume compară protestele românești cu cele de acolo.
În Ucraina este un ciolan aruncat, din punctul meu de vedere, acolo. Toată lumea trage dintr-o parte și dintr-alta. Toți ne dau exemplu pe ucrainieni. Au ieșit 200.000 , la o populație de 58 de milioane. În România au ieșit 25.000. Raportat la numărul de populație, tot acolo ajungem. Sunt puțini. Același raport a fost și la noi, la protestele din toamnă. Uitați-vă la greci, în schimb, care sunt 10 milioane și au ieșit 2 milioane în stradă. Lucrurile au stat altfel. Dar ei au fost informați. Totul ține de informație. Să nu uităm că și ucrainenii au fost în URSS, sunt în sfera de influența a rușilor. Automat, toate țările care au fost în blocul socialist, au aceste bube ale trecutului pe care le cară greu în spate. Credeți că acolo blocajul mediatic nu funcționează, șantajul nu funcționează? Ni se servește termenul de democrație și știm că democrația înseamnă Pericle, epoca de aur, ș.a.m.d. dar să nu uităm că este epoca sclavagistă, aveau sclavi. Democrația este un termen utopic pentru mine. Americanii zic că sunt democrați. Dar au rezervații de indieni? Să fim serioși. Democrația este o utopie.
Credeți că democrația este mai utopică decât comunismul?
Democrația este mai utopică decât comunismul și nu mă refer la comunismul aplicat, ci la cel care s-a vrut a fi în cărți. Și comunismul a fost o utopie, la vremea aceea.
Doriți să transmiteți un mesaj, un gând, cititorilor?
Dragii mei, sunteți frumosi, dezmorțiți-vă și faceți ceva pentru noi toți și pentru copiii voștri și ai noștri . Avem datoria asta, față de noi și față de cei care vor veni. Este cel mai mare mesaj pe care îl pot transmite.
Membrii familiei Teodorescu Botta nu sunt singurii care au făcut și fac în continuare greva foamei, ca gest suprem de protest împotriva fracturării hidraulice. Prin tabăra anti-fracking se perindă mai mulți tineri curajoși care se dedică activ luptei pentru apărarea drepturilor tuturor cetățenilor români, însă cel care a dat startul acestui fenomen este „Sandu”, care a stat în greva foamei 22 de zile, în fața Teatrului Național, unde a și dormit, sub cerul liber, de pe 21 decembrie până la jumătatea lunii ianuarie. Cine sunt aceste personaje și ce anume au declanșat în „conștiința protestară” a românilor, vom afla în următoarele episoade.[gallery link="file" ids="17778,17779,17780,17782,17781"]
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.