Răspuns naţionaliştilor ruşi

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Eu le-as transmite nationalistilor rusi, care au formulat nişte propuneri României,  urmatoarele:

Nationalismul sanatos, în care dragostea fata de propriul neam se face sub lumina lui Dumnezeu si cu respect fata de celelalte neamuri este singura cale pe care se poate construi întru adevar.
Respectând propunerea voastra ca pe un pas istoric pentru întelegerea adevarata dintre Rusi si Români, doresc sa va înfatisez urmatoarele:

1. Înainte de a fi Moldova au avut centrul în spatiul astazi moldovenesc doua state, al Berladnicilor (cu capitala la Bârlad) si al Brodnicilor, la nord de primul. Amândoua aceste state se întindeau din Carpati pâna la Nipru si dincolo de el.
2. Sfârsitul Evului Mediu si începutul Evului Modern gaseste Zaprojia legata strâns de Moldova. Domnitorii si boierii moldoveni erau strâns înruditi cu hatmanii Zaporojiei, foarte multi dintre acestia fiind români recunoscuti si respectati ca atare.
3. În întelegerea dintre Petru cel Mare si Dimitrie Cantemir, Rusia recunostea ca hotar între ea si Moldova râul Bug si gura Niprului. Nistrul nu a fost niciodata limita spre rasarit a Moldovei decât în conceptia unor state vecine lacome ca Ungaria sau Polonia evului mediu. În 1917-1918, când popoarele din Imperiul Rus au primit dreptul la autodeterminare, Transnistria s-a unit cu România. Invazia germana - cu ocuparea Odesei si altor parti din Transnistria - a împiedicat aceasta unire fireasca.
4. Pâna la începutul secolului al XIX-lea Românii din Rusia au avut dreptul la o anume autonomie locala, la folosirea limbii române în scoli, biserici, periodice etc.
5. Dupa aceasta epoca a început o tot mai aspra persecutare a Românilor, lucrându-se tot mai mult la deznationalizarea lor. Românii din Crimeea si Caucaz, din Cuban si Zaporojia, din Siberia sau Cazahstan sau din alte parti ale Imperiului Rus, ca si cei din Moldova, au fost tot mai lipsiti de drepturi si supusi rusificarii sau rutenizarii fortate. Ei au încetat de atunci a mai vedea în Rusia fratele ortodox iubit de pâna atunci, tara înrudita cu ei prin Stefan cel Mare, a carei fiica a fost tarina, prin Dimitrie Cantemir, print al Imperiului Rus, prin Antioh Cantemir, primul poet modern al Rusiei etc., etc. Din pacate, atitudinea de secol XIX a Imperiului Rus a fost preluata de U.R.S.S. si nu se vede a se fi schimbat nici în Rusia de astazi. Peste 1 milion de Români în Siberia se deznationalizeaza zi de zi si an de an, lipsiti de orice sprijin si orice drept pentru a-si duce mai departe mostenirea strabuna. Românii din Crimeea sunt ori stinsi, ori aproape stinsi. Românii din Cuban sunt si ei în pragul disparitiei. Peste 200.000 Români traiesc în Cazahstan în pragul desfiintarii ca neam.
Pentru orice nationalist este usor de înteles cât de dureroasa este o asemenea stare a lucrurilor!

Fata de aceste fapte istorice foarte concrete, este de observat ca o temelie pentru refacerea fratietatii dintre Neamul Rusesc si Neamul Românesc are nevoie de împlinirea urmatoarelor puncte:

1. Recunoasterea hotarului dintre Moldova si Rusia pe Bug si gura Niprului, ca în întelegerea dintre Petru cel Mare si Dimitrie Cantemir.
2. Redarea demnitatii nationale si drepturilor firesti Românilor din Rusia. Acestia, de altfel, sunt cei mai buni ambasadori ai fratietatii ruso-române, cea mai puternica marturie a starii în care se afla legatura dintre popoarele noastre.
3. Oferirea unui sprijin concret tuturor urmasilor colonistilor adusi de Imperiul Rus si de U.R.S.S. în apusul Bugului si care doresc sa se întoarca pe pamânturile de origine. Cei care doresc sa ramâna trebuie sa arate aceeasi fidelitate fata de România ca Românii din Siberia sau Cuban fata de Rusia. Amintim aici ca pentru Rusia au luptat, inclusiv pâna la jertfa suprema, numai în timpul Razboiului civil, peste 100.000 de Români.

Cred sincer ca pe respectul fata de natiunile noastre si fata de jertfele istorice, pe întelegerea unor deziderate nationale - care au fost reduse aici din partea noastra la un minim absolut - se poate trece peste uriasa si urâta ruptura dintre noi si se poate reface o fratietate istorica.

Dumnezeu sa ne ajute!
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Top 5 autori
VideoNews

Călin Georgescu la vot cu George Simion:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (23)
  • un român 16.12.2014 11:20
    O replica buna si obiectiva, bravo, dar nu cred co sa le placa si rusilor. Ei vor nu numai "novorosia", dar si Transnistria, Gagauzia, Dobrogea si multe altele. Nu se mai satura rusu de paminturi straine, iar din tot teritoriul Federatiei Ruse de azi doar un sfert daca le apartine pe drept, restul sint teritorii furate.
  • octavianracu 16.12.2014 18:47
    Autorul e cam foarte departe de cunoașterea istoriei și realităților. Astfel de poziții, bazate pe niște basme și mituri din materiale amatoricești nu duc la nimic bun. Imaginația e bogată, dar atunci când ajungem să aberăm în halul ăsta, atunci situația e foarte gravă.
  • Mihai-Andrei Aldea 16.12.2014 23:38
    D-le Octavian Racu, îmi pare rău să aflu că eu, ca biet doctorand în istorie, sunt "cam foarte departe de cunoaşterea istoriei şi realităţilor" (sic!). Îmi pare însă bine că în "aberarea" mea sunt alături de autorii unor "materiale amatoriceşti" pe tema Transnistriei precum Ion Nistor, Nicolae Iorga, Constantin C. Giurescu, Dinu C. Giurescu şi alţii asemenea. Îmi pare însă din nou rău că replicile unor oameni cu pretenţii de seriozitate se situează strict în zona atacului (inclusiv la persoană), dar cu totul în afara (contra)argumentaţiei academice.

    Adaug aici, într-un stil de amator superior totuşi, de departe, atacului neargumentat, un mic citat din wikipedia în engleză (care nu poate fi bănuită de simpatii româneşti):

    Early modern period

    From the 15th century, northern Transnistria (current districts of Camenca and Ribnita) belonged to the Grand Duchy of Lithuania,[28][29][30][31][32] and later to the Polish–Lithuanian Commonwealth (1569–1793) which encouraged the migration of peasants into the territory from the neighboring populated areas (from north and from west). Prince of Moldavia Gheorghe Duca (1665–66, 1668–72, 1678–84) built a court at Țicanova on the east bank of the Dniester, and one at Nimirov on the Southern Bug, last mentioned in Moldavian hands in 1765.[33][34] The localities Dubăsari, Rașcov, Vasilcău, as well as four other currently in Ukraine are mentioned in 17th-18th centuries as fairs for the Dniester-Bug region. In 1769, a document dated at Bender mentions the then title of the Mitropolitan of Moldavia as Mitropolitan of Proilavia, of Tamarova, of Hotin, and of all the borders of the Danube, of the Dniester, and the Han's Ukraine,[35] the latter being a common reference to the then sparsely populated Dniester–Southern Bug–Dniepr area.

    Before becoming part of the Russian Empire in 1792 (southern part) and 1793 (northern part) the largest groups living between the Dniester and the Bug rivers were Moldavian, Ruthenian (Ukrainian) and Tatar peasants.[36] The Russian census of 1793 of the Ochakov region (southern part of the Dniester-Bug area) mentions a totality of 67 villages, of which 49 are mentioned as Moldavian and 18 as Tatar.[37] The first candidate for the governor of the new Russian region was the Moldavian boyar of Greek ancestry Alexandru I. Mavrocordat.[38] The northern part of Transnistria had Ruthenian (Ukrainian) and Moldavian villages.

    Date mult mai amănunţite, desigur, se pot găsi la istoricii din Republica Moldova şi din România care s-au ocupat de problemă. Pe baza unor surse istorice, precum cele menţionate aici:

    Establishment and name etymology

    The land were the Oceacov or Vozia was settled was inhabited by thracians and schytians in the ancient times. It was known as a part of Great (European) Schytia. In the 7th and 6th cent. B.C., Greek colonists had founded an commercial colony near the thracian coast city and the town was named Alektor. Archaeological excavations also point to the fact that previously in the near proximity of the area existed the old Miletan (ancient Greek) colony of Pontic Olbia, and it's supposed that the same Greek expeditions settled Alektor.

    In the 1st cent. B.C. Alektor become roman colony and part of Roman empire. It was a part of the Romanians ethnogenesis space and a place of passage for many migratory people and tribes. As a result of the migrations, the city will fall and the inhabitants will live in small settlements digged in the shores of Bug and Niper rivers.

    In the Middle Age the place was named Vozia by Romanians. The name it is supposed to come from a plant known in Romanian as bozii/bozia (Sambucus ebulus), a medicinal herb very often found in that places. The territory was a part of the Romanian Berladnici rulership. It fall under tatar domination in the time of the Mongol invasion of Europe.

    Alexandru cel Bun, the Moldavia's ruler and his ally Vitovt or Vytautas, Lithuania's leader, had free the Vozia territory and a forteress was built again close to Alektor's ruins. Later the stronghold will be mentioned in Russian chronics as Dashev.

    In XIV cent. A.C. the Senarega brothers, Genovese merchants and warriors, had settled a castel at the place called Lerici, very close to Vozia city. Was a good point for commercial trades with Romanians and Tatars, but the Senarega family interference in Moldavia's internal affaires make the Moldavians from Cetatea Albă (White City) take the castle from them in 1455.

    In 1492 Crimean Tatars take for a while Vozia from Moldavians and named it Özü-Cale, which literally meant Dnieper (Özü) - fortress (Cale). The name was also very similar to Romanian Vozia. It also referred to the city as Kara-Kerman (Black city) as an opposite to Cetatea Albă (White City), also take it by the Tatars and Turkish army from Moldavians. That city was also renamed as Ak-Kerman (White city), today Bilhorod-Dnistrovskyi.

    The very next year, 1493, the fortress was overtaken by the Moldavian's cossacks of Bohdan Gliński. Due to its strategic location the fortress for a long time was a site of contest between the Moldavia, Polish–Lithuanian Commonwealth, Moldavia's ally Zaporizhian Sich, and Ottoman Empire.

    At a later date it became the centre of an Ottoman sanjak which included Khajidereh (Ovidiopol), Khadjibey (Odessa), and Dubossary, as well as some 150 villages, and Silistra Province to which it belonged was sometimes called Özi Province. Khadjibey later became a sanjak centre and left from Özi one.\

    In 1600 Mihai Viteazul (Michael the Brave) has free the city for a short time.

    Giovanni Battista Malbi noted in 1620 that the town and the land of Vozia, even ruled by the Tatars, were inhabited by Romanians (describing them as having the Orthodox religion and a corrupt Latin-Italian language, with Slavic influences / in that time the Old Slav language was the church language in all Romanian countries). The same ethnic note was made by Niccolo Barsi from Luca in the same century. Daniel Krmann, monk from Poltava, write that outside the Turks and Tatars, the conquereres of the Vozia, the city was inhabited by Moldavians (Romanians) and that it was there a number of Greek merchants. Lawrin Piaczeczynski, secretary of the Polish king Sigismund III Vasa, traveling with a diplomatic mission to Gazi Ghirai Khan, meet in Cetatea Albă (Ak-Kerman) territory and in Vozia or Oceakov territory only „sate moldoveneşti pe care le ţine hanul tătărăsc şi pe care le guvernează în numele lui sluga lui Nazyl aga" ("moldavians villages under tatar khans domination, ruled in here name by Nazyl Aga") [1] Similar notes were made by Giovanni Botero (1540-1617) in „Relazioni universali”, (Venice, 1591); Gian Lorenzo d'Anania in „L'Universale fabbrica del Mondo, ovvero Cosmografia ” (Napoli-1573, Venice-1596 etc.) and Giovanni Antonio Magini (1555-1617), from Padova, în „Geographie universae” (Venice - 1596).

    Este un text tot de pe en.wikipedia.org dar sursele citate pot fi studiate de cei care îşi închipuie că afirmaţiile din răspunsul meu sunt "bazate pe niște basme și mituri din materiale amatoricești".
    În rest, merită spus că, da, imaginaţia este foarte dăunătoare mai ales când ne face să ne credem experţi în ceea ce nu am studiat.
    Prefer să nu mai revin pe temă, dacă cineva contestă datele istorice prezentate atât de sursele amintite aici cât şi de istoricii reputaţi din Republica Moldova şi România, ar fi bine să o facă pe o argumentaţie foarte solidă. Altfel riscă să pară (să pară, am spus!) a avea un partizanat cu totul subiectiv şi ne- (sau anti-) românesc.
    Pace tuturor!
    Pr. Dr. Mihai-Andrei Aldea
  • Grumpy 17.12.2014 01:51
    Excelent!
  • Mircea Gherbovet 17.12.2014 09:22
    ** nu-l băga în seama pe racu, că e cunoscut ca dus cu pluta de pe toate site-urile cu tentă națională, dă-i nainte, că nu faci rău. Prea adesea uităm că românii au drepturi istorice asupra unor teritorii mult mai extinse decât cele pe care le gestionează statal - nu grozav, trebuie să recunoștem - in acest moment. Că n-o să le mai vedem în veci, că sunt repopulate de diverse viituri asiatice, asta e o altă chestiune. Dar măcar să știm și să știe și alții. Pe de altă parte, cum spunea Nae Ionescu, un inamic al domnului Racu: "...o graniţă nu se măsoară pe pământ, ci pe puterea de expansiune a duhului creator şi organizator al naţiei." Stăpânim cât suntem în stare în acest moment, dar e important să știm cât am fi putut stăpâni dacă duhul nostru creator și organizator era cel din alte epoci.
  • octavianracu 17.12.2014 11:49
    Nu prea am înțeles ce are în adresarea către ruși referința la Berlandnici sau Brodnici, despre a căror origine nu se cunoaște cert? Nu cred că există un istoric serios din România care ar afirma că e vorba de români. Tentativa de a prezenta Zaparojia ca pământ românesc, e o chestie și mai hazlie. Românii au populat spațiul dintre Nistru și Bug în secolul XVIII-XIX, fugind de Ardeal, Moldova și Muntenia. Asimilarea lor ulterioară nu a fost o politică premeditată, ci un proces firesc.
    În Basarabia țaristă, politica de rusificare nu a dat roade. Dimpotrivă, majoritatea populației rutene (ruși în Basarabia nu prea au existat) a fost românizată cu desăvârșire în 7 decenii.

    Bine, toate acestea sunt chestii legate de istorie, care nu are nicio importantă în dialogul cu rușii. Discuțiile despre "ce a fost" dă dovadă de infantilism, care nu face decât să dăuneze. Orice popor care începe un dialog cu evocarea istoriei îndepărtate, nu trezește decât zâmbete.
  • danielvla 17.12.2014 19:22
    octavian racu
    Spui multe prostii in cele cateva randuri, din penultimul comentariu.
    Exista istorici seriosi care spun Brodnicii, Beraldnicii si Bolohovenii erau romani. Pana si in manualele de istorie din Romania scrie asta. Cum ti se pare, daca nu romanesc numele unui voevod al brodnicilor, Ploscânea? Poate ai auzit de batalia de la raul Kalka, unde a luptat acest voevod cu brodnicii lui: https://danielvla.wordpress.com/2014/09/02/batalia-de-la-raul-kalka-1223-unde-brodnicii-romanii-voevodului-ploscanea-au-luptat-impotriva-rusilor-de-partea-tataro-mongolilor-lui-gengis-han/
    Romanii existau dincolo de Nistru cu mult inainte sa de secolul XVIII. e Suficient sa amintim de domnitorul Ioan Voda cel Cumplit, care vorbeste de "ţara noastră a Moldovei de dincolo de Nistru”, la 1574. octavian racu
    Spui multe prostii in cele cateva randuri, din penultimul comentariu.
    Exista istorici seriosi care spun Brodnicii, Beraldnicii si Bolohovenii erau romani. Pana si in manualele de istorie din Romania scrie asta. Cum ti se pare, daca nu romanesc numele unui voevod al brodnicilor, Ploscânea? Poate ai auzit de batalia de la raul Kalka, unde a luptat acest voevod cu brodnicii lui: https://danielvla.wordpress.com/2014/09/02/batalia-de-la-raul-kalka-1223-unde-brodnicii-romanii-voevodului-ploscanea-au-luptat-impotriva-rusilor-de-partea-tataro-mongolilor-lui-gengis-han/
    Romanii existau dincolo de Nistru cu mult inainte sa de secolul XVIII. e Suficient sa amintim de domnitorul Ioan Voda cel Cumplit, care vorbeste de "ţara noastră a Moldovei de dincolo de Nistru”, la 1574. Mai nainte, la 1455, moldovenii din Cetatea Alba cuceresc colonia genoveza Lerici (Ocekov) si o pastreaza neintrerupt cateva zeci de ani. Ba inca unele surse scandinave vorbesc de prezenta ,,blakumenilor” dincolo de Nistru, in secolul XI. Deci care secol XVIII???

    Si mai zici: "Asimilarea lor ulterioară nu a fost o politică premeditată, ci un proces firesc."
    N-am auzit minciuna mai mare! Te contrazice Eminescu fratioare: "Oriunde însă românii au căzut sub stăpânirea directă ori indirectă a slavilor, dezvoltarea lor firească s-a curmat prin mijloace silnice."
    In Basarabia tarista, politica de rusificare a dat destule roade. Deportarile taranilor in Rusia, fuga altora peste Prut in restul Moldovei si colonizarile cu populatii straine au schimbat structura etnica mai ales in Bugeac si in alta parti ale provinciei. Dar cred ca stii prea bine, ca esti de acolo.

    Ridicarea unor probleme de acum 200, 300 de ani e oportuna ori de cate ori se iveste ocazia. Ca sa nu se mai bata rusii cu pumnul in piept ca sunt pamanturile lor. Noi eram acolo dinainte sa fi aparut ei, cu ifose de stapani.
  • octavianracu ► danielvla 18.12.2014 00:32
    E adevărat că multor istorici români le place să mistifice istoria, identificând și inventând "români" peste tot. E o tentativă jalnică de a demonstra existența unui "drept istoric" asupra unor pământuri. Cum am mai spus, dreptul asupra unui teritoriu se cucerește, nu se cerșește, bazându-te pe niște invenții. Pentru mine teritoriu românesc este acel care îl stăpânește românul, indiferent dacă e vorba de pământurile Rusiei, Bulgariei, Serbiei, Greciei, Ucrainei. Stăpânirea oricărui teritoriu arată sănătatea morală și forța virilă a unei națiuni. Din momentul în care noi pretindem asupra unor teritorii, fără să le cucerim, nu facem decât să dovedim slăbiciunea și impotența. Istoria se făurește, nu se consumă. Nu există "drepturi istorice", care se cerșesc cu lacrimi, ci doar dreptul forței, care presupune sacrificu. Nu ai forță și curaj? Atunci taci.

    În privința românizării rutenilor în Basarabia, am mai scris câte ceva
  • octavianracu 17.12.2014 18:29
    Probleme de istorie se discută în cadrul conferințelor de istorie. Ridicarea unor probleme de acum 200-300 de ani, atunci când e vorba de o altă etapă și un alt context, dă dovadă de provincialism și infantilism politic.
  • Mihai-Andrei Aldea 17.12.2014 21:15
    D-le Octavian Racu, din păcate (la propriu, aş spune) amesteci un discurs arogant şi insultător cu afirmaţii istorice hazardate şi o evidentă neînţelegere a dialogului diplomatic. A crede că se poate face negociere diplomatică de acest tip şi plecând de la starea actuală a raporturilor ruso-române FĂRĂ cunoaşterea istoriei şi FĂRĂ folosirea dreptului istoric este, într-adevăr, infantilism politic. O confuzie între "discursul istoric" şi "dreptul istoric" pe de-o parte şi respectiv "ancorarea în trecut" este tipică unei gândiri în şabloane, incapabilă să surprindă subtilităţile. Ba chiar, aş putea spune, nici măcar elementele evidente ale discursului celuilalt.

    NU am făcut în context afirmaţii despre caracterul românesc sau nu al statelor Berladnicilor şi Brodnicilor (pe Bolohveni nici nu i-am menţionat).
    Şi asta pentru că m-a interesat în primul rând să proclam Moldova ca stat succesor al celor două, ceea ce şi este, confirmând astfel drepturile sale istorice asupra teritoriilor din răsăritul Nistrului. Este elementar - şi este foarte grav când cineva nu înţelege asta dar se bagă în probleme politice - ca într-o negociere să vii cu pretenţii maximale până la limita inacceptabilului. Altfel nu ai ce negocia. Mişcarea Imperială Rusească a pornit de la o ofertă de discuţie în care Găgăuzia rămânea Rusiei, împreună cu Transnistria, iar celealte teritorii (sudul şi nordul Basarabiei, Herţa, N Bucovinei etc.) nici nu erau amintite. În urma reacţiei extrem de negative a românilor s-a revenit cu o recunoaştere neclară a frontierei pe Nistru. Un mare pas înainte, la care era nevoie de un răspuns. Diplomatic.

    Un răspuns diplomatic, d-le Octavian Racu, are o structură complexă, făcând recurs la ceea ce convine părţii care îl alcătuieşte. Superficialitatea analizei dvs. - atât diplomatică, dar şi istorică - este, din această perspectivă, stupefiantă. V-am citit unele din articole - nu vă cunoşteam până acum - şi am constatat o similitudine de păreri între noi. Ceea ce m-a făcut să bănuiesc faptul că aţi pornit cu o părere preconcepută care v-a blocat posibilitatea unei înţelegeri reale a textului. V-aţi aşteptat să găsiţi ceva în text (ceea ce dvs. aţi numit într-un articol "infantilismele dreptei") şi vă încăpăţânaţi să le vedeţi chiar dacă nu există.
    De fapt lucrurile stau în răspunsul meu exact pe dos decât le-aţi înţeles...

    O scurtă incursiune istorică era absolut necesară, din foarte multe motive.
    Ca prim exemplu, în răspunsul meu este o armonizare a vocii unui cetăţean al României (întâmplător şi istoric) cu poziţia istoricilor din Republica Moldova. Necesitatea acestei armonizări este evidentă, deci cred că nu este cazul să o mai argumentez.
    Ceea ce nu aţi observat, d-le Octavian Racu, este faptul că cererile făcute de mine pentru în înţelegere cu Rusia NU se bazează pe o ancorare în trecut. Amintirea unor statalităţi pre-moldoveneşti întinse din Carpaţi până în părţile Niprului, ca şi amintirea unei autorităţi moldoveneşti în şi peste Zaporojia, este urmată de menţionarea hotarului pe Bug. Adică la sute de km spre vest. Ceea ce arată pe de-o parte cunoaşterea dreptului istoric, iar de cealaltă parte realismul şi deschiderea spre soluţii ancorate în prezent.
    Aş putea să vorbesc aici despre regionalismul Odesei şi despre deschiderea către români şi România a acesteia, despre avantajele acordării de către România unei largi autonomii acestei regiuni, împreună cu asigurarea unei protecţii reale, despre frustrările şi nemulţumirile Odesei în Ucraina de astăzi. Şi despre alte "amănunte" esenţiale din regiunile vizate. Este însă inutil în această fază.

    Ceea ce de asemenea nu aţi observat, d-le Octavian Racu, este faptul că avem de-a face cu un început de dialog între două părţi relativ neînsemnate. Mişcarea Imperială Rusească nu hotărăşte nimic esenţial în politica actuală a Rusiei, iar eu nu însemn nimic în politica actuală a României. Totuşi este un dialog, unul din foartele puţine dialoguri între români şi ruşi, între naţionaliştii ruşi şi naţionaliştii români. Necesitatea expunerii unei perspective istorice, dar şi a deschiderii către o rezolvare aşezată în actualitate era mai mult decât evidentă. Totodată era evidentă necesitatea lăsării în suspensie a multor aspecte, astfel încât să se creeze deschidere către replică şi să se poată construi astfel un dialog.

    Am trecut peste afirmaţiile istorice hazardate pe care le faceţi. Existenţa latinităţii nord-pontice este atestată încă din primele secole, iar continuitatea ei poate fi urmărită şi dovedită arheologic şi documentar (culmea, inclusiv în studii ucraineene!). Da, există "valuri" de refacere a românităţii zaporojene, aşa cum există valuri de refacere a românităţii dalmatice. Dar întemeierea oraşului Cetinie de Radule Vlah şi fraţii lui ce construiesc "Biserica Românească" ("Vlaşka Krkva"), cea mai veche clădire a acestei istorice capitale muntenegrene, nu anulează existenţa romanităţii muntenegrene mai vechi. Valurile de aşezări româneşti din Zaporojia secolelor XVIII-XIX sunt o realitate istorică. Dar ele se suprapun peste locuiri româneşti mai vechi şi deplin atestate.
    Totuşi, d-le Octavian Racu, nici măcar aceste aspecte nu sunt esenţiale. Esenţial este că Moldova are autoritate în Zaporojia şi între Nistru şi Bug ÎNAINTE ca Rusia să preia aceste zone. Ceea ce crează un drept de anterioritate, foarte important într-o asemenea situaţie. Şi ne îndreptăţeşte să cerem mai mult în schimbul cedărilor noastre.

    Ancorarea absurdă de situaţiile istorice este dăunătoare. Dar, paradoxal, mai puţin dăunătoare decât renunţarea la folosirea dreptului istoric. Situaţia raporturilor româno-ungare este un exemplu edificator în această privinţă şi, din păcate pentru noi, se constituie într-o situaţie tipică pentru România. Căci lipsa de fineţe a diplomaţiei noastre duce la aceeaşi extremă, d-le Octavian Racu, în care se confundă apelul fundamentat şi inteligent la istorie - ca bază pentru negocieri şi construirea viitorului - cu închistarea în istorie, ceea ce este cel puţin o greşeală extremă, dacă nu un act de trădare naţională. Diplomaţii unguri, agăţându-se de un trecut la prima vedere imposibil de reconstituit, izbutesc însă mult mai mult decât diplomaţii noştri. Cinste lor, ruşine nouă. Poate şi înţelegem ceva!

    P.S. În toate discuţiile cu străinii - ruşi, unguri, bulgari, austrieci etc. - despre România şi situaţia actuală, nu am găsit NICIUNUL, repet, NICIUNUL, care să nu facă apel şi la dimensiunea istorică (din perspectivă proprie, desigur!).
  • Mihai 17.12.2014 21:18
    Mi se pare puțin cam mult ca noi să pretindem toate teritoriile până la Bug, însă există multe locuri care se află momentan în Ucraina și care nu au fost niciodată în România unită unde se află comunități importante de români. De exemplu zona de la nord-est de actuala Transnistrie (Moghilău - Balta) încă persistă o populație română destul de importantă. Bunica mea din partea mamei a fost originară de la Herson (de la gurile Niprului), însă nu era româncă din naștere. Cât eram copil, am călătorit des pe la Odesa unde încă mai locuia o soră de-a bunicii noastre. Orașul e unul mare și frumos, însă nu este un oraș românesc (cum este Cernăuți de exemplu). Auzi din când în când prin Odesa vorbindu-se românește, însă destul de rar. Avem niște veri mai îndepărtați care locuiesc la Razdelnaia (ruz), Rozdilna (ucr), în românește nu știu cum i se zice. Orășelul e la sud-est de Tiraspol, în Ucraina. Am fost de câteva ori în vizită la verii noștri de acolo care nu sunt români, însă în oraș e o populație destul de mare românească. Aveau verii noștri niște vecini români și care au aflat că noi suntem din România ne-au invitat la ei acasă și am putut vorbi toți românește.
    Toată zona între Prut și Bug a aparțiunut de facto Moldovei în timpul lui Ștefan cel mare și chiar și înainte și după măria sa. Pentru a stăvili incursiunile tătare toți domnitorii români ai Moldovei au încercat din răsputeri să colonizeze zona cu creștini ortodocși. Pentru că români nu erau destul de mulți nici măcar în Moldova, Ștefan a adus și ruteni, bulgari și chiar și pe găgăuzi, care nu erau nici români și nici slavi (erau mai apropiați de tătari), însă erau ortodocși și erau credincioși domnitorilor moldoveni. E adevărat că dacă mergi cu mașina și în Maramureșul istoric și prin zona Pocuției, peste tot întâlnești oameni care vorbesc românește, însă România nu poate emite pretenții pentru mai mult decât teritoriile României mari interbelice + zona Moghilău, Balta + Maramureșul istoric și poate zona Pocuția. Odesa nu este un oraș românesc.
  • Mircea Gherbovet 17.12.2014 21:39
    si, ma rog, de ce nu poate emite pretentii mai mari decat asa zisa Romanie Mare, care nu era mare decat fata de cea de azi, nu fata de car fi fost indreptatita demografic. In fond, pe ce s-a bazat facerea Romaniei Mari, daca nu pe dreptul istoric si demografic? Si de ce va uitati numai in sus? Pe ce anume se pot baza sarbii sau bulgarii mai mult decat noi pentru a pretinde sudul Dunarii? Pe statalitati sporadice si debile, intinse pe cativa ani? De ce au avut dreptul sa-si faca state peste populatia majoritar romanesca la data formarii lor? Ca acum, in urma a decenii de asimilare fortata situatia nu mai e acceasi, poate fi si irelevant si reversibil, intrucat grosul genetic e tot romano-trac, cum recunosc pana si istoricii bulgari, care, ce-i drept neaga partea cu "romano" si pastreaza numai tracismul, de parca tracii din bulgaria ar fi venit din cer, nu ar fi fost cuceriti si romanizati, chiar mai mult timp decat cei din nordul dunarii, deci mai vechi romani decat noi, cei de pe aci. Mereu aceeasi spaima teribila sa nu suparam pe nimeni, sa plecam capul chiar si fata de obrazniciile unor salbatici precum slavii sau maghiarii, cand noi avem dovezi si ei n-au decat tupeu. Nu domnule Mihail, daca ei au dreptul sa balmajeasca despre drepturi istorice, si o fac, oho, ce-o mai fac, fara sa le aiba, sa nu avem noi acelasi drept, macar asa, la nivelul discutiilor, daca sanse prea mari sa ne intindem pana in insulele grecesti, cum am merita istoric si demografic, nu avem in viitorul apropiat.
  • Mihai ► Mircea Gherbovet 17.12.2014 21:53
    Domnule Mircea, eu nu sunt deloc în dezacord cu dumneavoastră. Bineînțeles că este dreptul nostru istoric să avem pretenții la teritoriile respective, însă e o problemă practică asociată cu asta. Chiar mai sus am zis că se poate înfăptui în totalitate România Mare + Transnistria interbelică care cuprindea și zona Moghilău - Batla și Pocuția și Maramureșul istoric. Nu se poate înfăptui practic o unire până la Bug și gurile Niprului pentru simplu motiv că aceasta ar aduce în granițele României o populație de aproximativ 10 milioane de ruși din care 2 milioane doar în Odesa care ar folosi orice oportunitate să ne facă zilele amare. Majoritatea dintre ei, nici nu mai vorbesc românește. Ar fi ca și problemele din Harghita și Covasna, doar că de 10 ori mai mari. Am ajunge ca și în Israel unde sioniștii potrivit unui drept istoric au folosit orice fel de metode pentru a extermina populația care deja locuia acolo, eu nu cred că mai vrem un conflict. O eventuală soluție ar fi o extindere treptată, câte 50km la 50 de ani, până ajungem la Bug, asta ar elimina problemele pe care le-am expus mai sus. Faptul că ei au bălmăjit istoria după cum ziceți, este adevărat și e și mai adevărat că încă o fac, însă asta nu ne dă nouă dreptul să fim și noi ca ei și să pretindem epurare etnică pe baza unui drept real istoric. Eu cred că Dumnezeu va face dreptate până la urma pentru români, mult mai bine decât ne putem imagina noi acum, doar trebuie să avem puțină răbdare.
  • Mircea Gherbovet 17.12.2014 22:02
    1. Eu n-am vorbit niciunde de epurare etnica, nici n-ar fi necesara, acum 50 - 100 de ani in balcani nu se vorbea aproape decat romaneste, eventual in dialecte, deci pojghita subtire de alienare nationala s-ar sparge de la sine, si daca nu, cu atat mai trist pentru cei care ar prefera persistenta in salbaticie. Nu e vorba de epurare, nu e romaneasca practica.
    2. daca as fi fost in pozitia in care sa decid efectiv daca luam teritoriile mentionate inaopoi, poate ca as fi stat sa ma gandesc la milioanele de alogeni pe care ar trebui sa le gestionez. dar nu sunt si nici n-am emotii ca voi fi, asa ca nu trebuie sa-mi cumpanesc vorbele, pentru ca e o discutie teoretica. Sunteti ca in bancul in care oltienii s-au predat din start Chinei, dupa ce le declarasera razboi, pentru ca si-au dat seama ca n-au unde sa-i inmormanteze pe toti. Sa fim seriosi, n-am atatea griji pe cap.
  • octavianracu 17.12.2014 22:44
    E penibil să pretinzi "drepturi istorice" din momentul în care subiectul dialogului este colaborarea în numele apărării niște valori. De la cine ai putea avea pretenții teritoriale? De la organizație care nici măcar nu reprezintă guvernarea de la Moscova? Chestiile astea cu invocarea unor momente din istoria îndepărtată, atunci când subiectul actual este salvarea suveranității naționale și valorilor tradiționale, miroase a provocare neinspirată, care doar dăunează tuturor. Mai repet încă odată, subiectele legate de problemele istorice trebuie discutate în cadrul unor cercuri academice. Din momentul în care de stabilirea unor dialoguri depinde existența noastră ca neam, insistența bolnăvicioasă pe niște fragmente romantizate și mistificate ale istoriei nu face decât să dăuneze.

    Un răspuns sănătos, care ar fi de nivelul unui intelectual, ar consta din meditarea asupra aspectelor ideologice și elementelor care ar putea crea niște punți de legătură. Dacă vom începe să ne amintim despre păcatele turcilor, tătarilor, nemților, austriecilor, unde vom ajunge? Gândirea aceasta mică, dominată de niște traumatisme istorice este profund nocivă pentru interesele neamului. La ora actuală, prioritatea numărul unu pentru toți românii este restabilirea suveranității naționale și stoparea degradării morale și spirituale, cu toate consecințele sale. Restul, nu sunt decât niște clișee a unei generații bolnave, care nu are capacitatea de a propune proiecte serioase, în afară de protocronism, bocete și văicăreli de tot felul.

    Nu există "drept istoric" moștenit, există doar un drept care se cucerește prin luptă și jertfă. Românilor le aparține pe drept doar ceea ce au reușit să cucerească, iar pe viitor le va aparține ceea ce vor reuși să cucerească. Deocamdată, nici România nu aparține românilor. Ce să mai vorbim aiurea despre nu știu care "teritorii românești" imaginare, cu un milion de români imaginari, care ar trăi în Rusia.
    Desigur, există un milion de români în Rusia, însă majoritatea din aceștia sunt muncitorii sezonieri basarabeni.
  • octavianracu 17.12.2014 22:53
    În acest sens, trebuie să evidențiez discursul degradant atât al naționaliștilor maghiari, cât și celor români, care au rămas blocați în discuții sterile despre problema Ardealului, de parcă ar sta în competența lor rezolvarea acestei probleme. În timp ce țările noastre sunt nimicite din interior, iar națiunile noastre degradează fizic și moral, noi discutăm la infinit despre "linii de frontieră", "drepturi istorice", chestiuni care sunt absolut copilărești. E o capcană în care românii, rușii, maghiarii sunt atrași periodic, pentru a semăna dezbinare, care servește dușmanului nostru comun. Păcat că nu tuturor le este dat să înțeleagă acest lucru.
  • Mihai-Andrei Aldea 18.12.2014 00:29
    D-le Octavian Racu, menţionez aici un singur aspect fundamental. Atâta vreme cât mesajul ruşilor CONŢINE DIN START problema teritoriilor, este într-adevăr PENIBIL, complet PENIBIL, să fii atât de lipsit de judecată încât să reproşezi unui răspuns că tratează problema. Se pare că d-l Mircea Olteanu, în comentariul de mai sus, avea dreptate în totalitate, nu doar ultimele cinci fraze ale mesajului. Închei aici încercarea inutilă de dialog cu un om incapabil de dialog raţional.
    D-le Mircea Olteanu, felicitări! Analizele dvs. sunt corecte de la un cap la celălalt!
  • octavianracu 18.12.2014 00:54
    Mesajul rușilor nu este axat pe teritorii. Ideea centrală este apropierea mișcărilor de dreapta din diferite țări, în numele salvării identității naționale, religioase și a unor sisteme de valori. Noi ce facem? Să scuipăm în ei pentru că cineva a recroit niște teritorii acum 200-300-500-1000 de ani? E absolut neserios. Așa gândesc doar popoare mici și complexate. Doamne ferește de așa abordări la nivel oficial. În loc să ne eliberăm de niște complexe și obsesii istorice în numele salvării generațiilor viitoare, noi ne complacem în niște dispute sterile despre "adevărul istoric" care absolut nu contează astăzi. În câteva decenii, românii vor dispărea biologic. Noi ce facem? Discutăm dacă brodnicii au fost români, turanici sau iranieni? Dacă Zaporojia, India, Pakistanul, Antarctida sunt teritorii românești sau ba? Desigur, ar fi plăcut să purtăm astfel de discuții la un pahar de vin sau bere. Dar astea sunt niște divagații și speculații în timp liber, nicidecum prilej de discuții serioase. Mai ales când e vorba de colaborări internaționale în numele unui viitor.
  • octavianracu 18.12.2014 01:04
    Naționaliștii din toate țările trebuie să caute subiectele care iar putea uni, nu să caute nod în papură, pentru a crea și mai multă dezbinare, care dăunează tuturor. E și cazul naționaliștilor români, care mereu caută nod în papură, fără a avea o idee clară despre lupta pe care ar trebui să o ducă. S-au împărțit în "codreniști" și "simiști", în "ceaușiști" și "anticomuniști", în "euroatlantici" și "eurosceptici", inventând tot felul de motive bazate pe "adevăruri istorice" pentru a-și justifica inactivitatea. Vezi, Doamne, "aș lupta eu pentru neam și țară, dar "adevărul istoric" nu mă lasă"
  • admin 18.12.2014 09:06
    De fiecare dată cînd văd că românismul este privit şi abordat din punct de vedere teritorial, îmi miroase a naivitate, a diversiune sau pur şi simplu a prostie. e ca şi cu campania asta tîmpită "Basarabia pămînt românesc". S-a democratizat definitiv oare românul la cap, a rămas steril de sentimentul eroic? Unirile teritoriale sunt o consecinţă firească, care se face doar dacă există oameni care luptă pentru un ideal comun, pentru nişte idei, nişte valori comune. A spune că luptăm pentru ortodoxie şi în acelaşi timp să urăşti un popor ortodox întreg, mi se pare la limita schizofreniei.
    Dacă nu o să avem simţul şi ataşamentul faţă de o idee imperială neobizantină, în vederea stabilirii unui dialog dintre toate puterile cu care avem ceva în comun, vom fi distruşi aşa cum au fost distruşi sîrbii de NATO, iar noi ca popor ortodox am primit bazele nato la noi acasă ca să-i poată bombarda mai bine pe confraţii noştri.
    S-au înmulţit prea tare patrioţii care, în special în mediu virtual sunt cei mai mari revoluţionari, ei ar fi gata chiar şi la război să meargă, doar că au la moment ceva mai important, să se clarifice totuşi Siberia e pămînt românesc sau nu...

    Pe un preot îl întrebau: Părinte ce să nu mîncăm în post. Şi preotul i-a răspuns: Cel mai important e să nu vă mîncaţi unul pe altul! Iată asta e cea mai gravă problemă de indigestie la români, se mănîncă unul pe altul, între timp însă, duşmanul îşi face treaba.

    Dacă o să continuăm cu acest ritm, vom ajunge să avem şi mai puţine pămînturi, mai ales că pe zice trece ne îndepărtăm de Legea noastră strămoşească a dreptei credinţe.
  • Mircea Gherbovet 18.12.2014 09:40
    domnule "Administrator", "confrati" ai nostri sunt cei care se comporta ca atare. Niciun popor slav din jurul nostru nu a avut, macar o clipa, acest comportament. Nici grecii, de altfel. evident, nici ungurii, dar ei nu sunt ortodocsi, ce-i drept. NOI sa ne comportam frumos? Pai asa ne si comportam. Am adus baze NATO? Macar le-am adus in tara noastra, rusi si-au pus bazele in Basarabia, stat independent, si impotriva vointei statului respectiv. Si in Ucraina, alti ortodocsi, si in Georgia. Ce inseamna "ideea imperiala bizantina" sa ne ocupe iar rusii, de data asta in numele altui "ideal" in locul celui comunist? Cand statele "ortodoxe" vor avea macar jumatate din comportamentul nostru, mai discutam. Idea imperialista, bizantina sau nu, inseamna si capacitatea de a accepta ca stapanesti mai multe popoare, fiecare cu dreptul la identitatea sa inalienabila. NOI avem deja acest comportament, dintotdeauna, cu toate minoritatile de la noi, chiar si pe vremea comunismului nu gaseai multi care sa considere corecta o eventuala asimilare FORTATA a minoritarilor. Gasim asta, macar ca o umbra de intentie la vreunul din "confratii' nostri ortodocsi. Nici vorba. Sa inceapa ei sa fie intr-adevar ortodocsi, incepand cu capii bisericilor lor, si apoi sa vorbim de confrati si de intelegere. Pana atunci, sunt bine gazduiti si respectati in drepturile lor aici, in Romania. Nu ne cereti sa-i respectam si la ei, unde strivesc de la caderea Imperiului Otoman tot ce inseamna roman si romanism pe teritoriile lor. Dar pentru asta ar trebui sa mai cunosti si altceva.
    Si inc-o chestiune teribil de importanta, dupa parerea mea. :i dumneavoastra si domnul Racu folositi o tehnica de manipulare de cea mai joasa specie: ca vem probleme in tara si sa ne vedem de ale noastre mai intai. Pai,1 ca incercam sa ne ocupam si de ele, dar nu era vorba in cestiune despre asta si 2, si problemele dezbatute aici sunt tot ale noastre si sunt strans legate de deprecierea fibrei noastre nationale, care are ca simptom principal EXACT abordari de tipul celor expuse de dumneavoastra si de domnul Racu.
    Si 3, in final, pentru numele lui Dumnezeu, nu va mai luati atat in serios, e o discutie de net, nu hotaram soarta Romaniei aici!
  • Mihai-Andrei Aldea 18.12.2014 11:18
    Voi răspunde - şi este ultimul răspuns - la un nivel al limbajului oarecum apropiat ca stil de cel folosit în comentariile la care răspund.

    Dacă acesta este nivelul de inteligenţă al naţionaliştilor noştri, chiar nu avem mari şanse de viitor. Din fericire mai există şi alţii, ca Mircea Olteanu şi alţii asemenea, care chiar citesc şi gândesc un text. Alţii, din câte se vede, sunt închişi într-o lume proprie, din care nu pot ieşi cu niciun preţ. A vorbi despre "scuipat în ei", despre "să urăşti un popor ortodox întreg" şi alte asemenea aberaţii totale în contextul de faţă - cu care afirmaţiile în cauză nu au absolut nicio legătură - ţine de un profund paralelism cu realitatea, de o închistare fanatică în idei preconcepute, de o orbire provocată de aroganţă şi încrâncenare ideologică.
    În treacăt fie spus, dragă "admin", pe exact acelaşi discurs cu dumneata au mers românii din sud la începutul secolului al XIX-lea, luptând alături de greci (şi de ruşi) pentru "o idee imperială neobizantină", ferindu-se de abordări "teritoriale", fiind convinşi că "unirile teritoriale sunt o consecinţă firească" şi alte bla-bla-bla-uri, pentru a recunoaşte după ani de zile că prin aceasta şi-au distrus neamul şi naţia. Incultura istorică duce la repetarea orbească a unor greşeli extrem de grave. Incultura istorică îi face pe oameni să cedeze ce nu se poate ceda, să nu ştie ce se poate negocia şi ce nu, să se piardă - ca Octavian Racu şi "admin" - în sterile şi patetice revărsări ideologice, cel mai adesea complet alăturea cu drumul. Şi, desigur, şi insultătoare, că grija mare a unor asemenea naţionalişti este "să nu îi supărăm pe alţii", că pe ai noştri îi putem călca liniştiţi în picioare de cât de deştepţi şi patrioţi suntem. Eventual şi explicând, după ce am insultat în dreapta şi stânga, despre cum "să nu ne mâncăm unii pe alţii". Adică tocmai ceea ce fac ei... Sau sunteţi gata să trimiteţi mesaje către ruşi, ca parte a dialogului pe care îl doriţi, în care să le descrieţi poziţia în termeni de "naivitate", "diversiune", "prostie", "campanie tâmpită", probleme "la cap", "la limita schizofreniei", "amatorism", "infantilism" etc., etc.? A, nu, că ar fi jigniţi. Dar putem vorbi aşa faţă de ai noştri, chiar dacă reproşăm lucruri care NU EXISTĂ în textele la care cică răspundem, nu? Lipsa de bun simţ a limbajului folosit este depăşită numai de lipsa de logică a discursului şi argumentaţiei. Dar, de, aşa ţin unii post, aşa "nu îi mănâncă unii pe ceilalţi români".

    Deşi ar putea fi spuse multe la obiect, evident este inutil. O să închei aici definitiv cu această pagină. Puteţi insulta şi abera mai departe liniştiţi, n-o să vă mai deranjez. Să vă dea Dumnezeu mintea românului cea de pe urmă... înainte de a fi prea târziu.
  • danielvla 19.12.2014 12:27
    parinte, Mihai Andrei Aldea,
    Poate ar trebui sa abordati, intr-un articol separat, intelegerea dintre Dimitrie Cantemir si Petru cel Mare in privinta granitei de rasarit a Moldovei, caci nu sunt multi cei care stiu despre asta. Eventual si prezentarea documentului, daca acesta exista...
    Doamne ajuta!
  1. Ciolacu scoate PSD de la Guvernare dar nu-și dă încă demisia de la șefia PSD. Progresistul Daniel David, propunerea PNL pentru premier intermar. Președintele interimar a luat act și anunță pe 6 mai un prim ministru interimar

  2. Nicușor Dan a aprobat Marșul homosexualilor - ”Bucharest Pride” pentru sâmbătă, 7 iunie, în ajunul Rusaliilor

  3. REZULTATE OFICIALE: Suveraniștii au luat peste 40% - VICTORIA LUI CĂLIN GEORGESCU ȘI GEORGE SIMION! LUPTA se duce în TURUL II cu NICUȘOR SOROS DAN! Au votat peste 9,5 MILIOANE de ROMÂNI! Mobilizare istorică pentru ROMÂNISM la ALEGERILE PREZIDENȚIALE 2025

  4. 3 mai 1997: 28 ani de la una dintre cele mai mari TRĂDĂRI din istoria României: TRATATUL CU UCRAINA. Cum au fost cedate teritorii ale patriei-mamă la îndemnul lui Silviu Brucan - Bruckner și prin mâna lui Adrian Severin - Skvosnik, nepot al Anei Pauker

  5. George Simion l-a spulberat pe Nicușor Dan: Căzut în "falia satanistă"! VIDEO de la prima confruntare, față în față, dintre candidații la prezidențiale, dintre suveranism și progresism

  6. Cu cine votăm la alegerile prezidențiale din 4 mai

  7. Instigare la uciderea lui George Simion după o postare a Victoriei Stoiciu. Singura LGBT-istă din PSD care îl susține pe Nicușor Dan, soroșista s-a plasat împotriva deciziei partidului de neutralitate în Turul 2, alături de pro-LGBT-istul Victor Negrescu

  8. Pericolul celor două specii: Românul de Diaspora și Românul de Casă

  9. Călin Georgescu deconspiră OLIGARHII CARE FURĂ ALEGERI și MAFIA INTERNAȚIONALĂ - “SECRETELE ONU”. Av. Reiner Fuellmich: “Un curajos luptător pentru Libertate” - VIDEO TRADUS

  10. FEAR FACTOR 2

Ultima oră

19:30

UNTOLD, festivalul satanist aprobat de Nicușor Dan în București, mituiește alegătorii. Ion Cristoiu: Ar trebui arestați!

23:10

Profesorul Ilie Bădescu: CARE EUROPĂ?

23:00

Mihai Tîrnoveanu: Ziua Independenței. Călin Georgescu. George Simion

22:30

SPAȚIUL MIORITIC - de Lucian Blaga (9 mai 1895 - 6 mai 1961)

21:15

Acad. Florin Constantiniu: 9 mai 1945? În România, nimic de sărbătorit

20:00

Pălitură de osândă pentru UDMR: Viktor Orban a ascultat de Donald Trump și îl susține pe George Simion, ca lider al suveranismului în Europa: ”În lupta pentru creștinism și suveranitate trebuie să ne sprijinim reciproc” - VIDEO

19:50

Un adevărat cavaler! Nicușor Dan își dă la o parte concubina pentru a fi primul în fața camerei - VIDEO

19:40

Patrick André de Hillerin: Nicușor Dan refuză să comunice numele donatorilor săi din precampania electorală

18:23

Adrian Onciu: Marile puncte de divergență ale celor doi finaliști

18:00

BEC și AEP ar trebui să investigheze DEZBATEREA ARANJATĂ de la Euronews. Boala OCULTEI din spatele lui Nicușor Dan. George Simion: Voi pune interesele României pe primul loc. TEMELE fierbinți: AVORT, LGBT, BANI, UCRAINA, RĂZBOI - Analiza ActiveNews

17:30

A început conferința "Dragostea dintre părinți și creșterea armonioasă a copiilor" - VIDEO ÎN DIRECT

17:17

Un celebru artist a anunțat că suferă de cancer în stadiul 4, la 46 de ani

16:00

9 mai: ZIUA INDEPENDENȚEI ROMÂNIEI. Discursul integral al lui Mihail Kogălniceanu

15:32

ȘTIAȚI CĂ tânărul criminal Vlad Pascu a fost OLIMPIC LA MATEMATICĂ? E bun de președinte?

15:04

Atenție, Harap Alb: Să nu faci aceeași greșeală ca acum 35 de ani!