

După data de 15 mai, când vor fi relaxate restricțiile în România, multe dintre sectoarele economiei vor reporni, iar românii se vor putea întoarce la locurile de muncă. Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a anunțat un set de reguli ce vor trebui respectate după această dată.
În cadrul lor există un capitol special dedicat lăcașurilor de cult, ceea ce se poate traduce printr-o intenție a guvernanților de a deschide totuși bisericile în România pe 15 mai, în ciuda declarațiilor de până acum, care au sugerat că acest lucru va avea loc abia de pe 1 sau 15 iunie. Documentul poate fi consultat pe pagina de web a INSP, www.insp.gov.ro, secțiunea Comunicate. Toate observațiile și propunerile celor interesați pot fi transmise la adresa de mail propuneri.relaxare@ms.ro.
Ce prevede documentul INSP referitor la biserici?
Recomandări privind activitatea în lăcașurile de cult
Precauțiuni universal valabile
1.Accesul persoanelor în lăcașurile de cult va fi permis numai cu respectarea precauțiunilor universal valabile pentru limitarea răspândirii infecției cu virusul SARS-COV-2:
2. Accesul persoanelor în lăcașul de cult se va face limitat, cu respectarea unei suprafețe de 8 mp per persoană;
3. Atât personalul care deservește lăcașul de cult, cât și persoanele care intră în lăcașul de cult vor purta mască. Pentru a oferi o protecție eficace, masca trebuie să acopere gura și nasul.
4. Persoanele își vor dezinfecta mâinile cu dezinfectat pe bază de alcool care va fi pus la dispoziție la intrarea în lăcașul de cult;
5.La intrarea în lăcașul de cult se va efectua un triaj observațional și nu se va permite accesul persoanelor prezintă simptome de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree);
6. Se vor plasa la loc vizibil anunțuri scrise privind regulile de distanțare fizică și cele de acces în lacaș.
Precauțiuni speciale
1.Se va evita atingerea sau sărutarea obiectelor sacre de cult, în locul acestor gesturi rituale se va indica îngenuncherea sau înclinarea;
Binecuvântarea se va oferi/primi de la o distanță de cel putin 1 m;
2.Se va evita oferirea/primirea împărtășaniei în condițile în care nu se pot asigura lingurițe și pahare de unică folosință;
3. Se vor dezinfecta periodic, o dată la 4 ore, obiectele frecvent atinse: mînerele ușilor, obiectele de cult, icoanele, suprafețele;
4. Slujbele se vor oficia de către slujitorii bisericești/religioși, numai în aer liber cu menținerea distanței între persoane.
5. Nu se recomandă organizarea de pelerinaje sau călătorii religioase.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Prin ceea ce vă scriu vreau să vă aduc la cunoștință puternicul sentiment de îngrijorare care mă încearcă, după ce am citit recomandările INSP, privitoare la aspectul, care în calitate de slujitor, adică de preot, mă interesează cel mai mult, și anume, redeschiderea Bisericilor.
Am avut permanent convingerea lăuntrică a faptului că închiderea bisericii este o decizie fundamental greșită, pentru că acolo unde se află izvorul vindecărilor nicio neputință omenească nu are dreptul să vorbească sau să acționeze că și cum s-ar confrunta cu vreo-o sursă de boală sau de infecție.
Medici renumiți și oameni de știință au afirmat în mod repetat și continuă să susțină și acum, că minunile înfăptuite asupra credincioșilor care primesc Sfintele Taine ale Bisericii sau participă la slujbele acesteia, copleșesc orice dimensiune științifică din prezent și din totdeauna.
De aceea, luând în calcul toate considerentele care țin atât de tămăduirea sufletească cât și trupească oferită de Biserică, dar în același timp și de dreptul și libertatea fiecărui credincios de a-și exercita ceea ce îi oferă credința pe care o practică, vă aduc la cunoștință că atât pentru mine cât și pentru credincioșii ortodocși - primirea Sfintei Împărtășanii în comuniune din aceeași Sfântă lingurița, sărutarea obiectelor sfinte de cult, a icoanelor sau a raclelor în care se afla Sfinte Moaște, apropierea și comuniunea din interiorul unui Sfânt Locaș - sunt lucruri care nu se negociază.
Totodată, trebuie să luam în calcul, că inclusiv la nivelul Organizației Mondiale a Sănătății și altor organisme medicale internaționale, părerile cu privire la purtarea măștii sau distanțare, sunt împărțite, existând și opinii destul de numeroase, care spun că purtarea excesivă a măștii dăunează sănătății.
Prin urmare, nu-mi rămâne decât să nădăjduiesc, că veți corecta aceste recomandări astfel încât credinciosul ortodox, și creștinul în general, să se simtă liber în dorința să de a-și asuma și practica adevărata credință care se confundă cu însăși viața sa.
În concluzie, îmi exprim - fiind încredințat că sunt în asentimentul credincioșilor ortodocși- convingerea fermă, că nu se poate face niciun fel de rabat de la administrarea Sfintelor Taine ale Bisericii și că Trupul și Sângele lui Hristos pot să biruiască orice virus și orice neputință omenească.
Preot doctor Stelian Costea
Catedrala Arhiepiscopala din Constanța