Prezentare și dezbatere la Spațiul Platforma, în cadrul expoziției: Pânza freatică. O scurtă istorie globală a REZISTENŢEI antifracking. Apa care trezește. REVOLTA pentru apă în Bolivia

De Andreea Ilie  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Miercuri, 5 Februarie ora 18.00 Spațiul Platforma de pe Calea Mosilor nr. 62-68, etajul 1 (anexa MNAC, în clădirea cu expoziția foto a lui Koudelka) la prezentare și dezbatere: "Apa care trezește. Revolta pentru apă în Bolivia - Dezbatere cu Diana Iftodi pornind de la proiectul ei de cercetare despre privatizarea apei în Bolivia și urmările sociale ale acestei decizii."

Prezentarea are loc în cadrul expoziției "Pânza freatică. O scurtă istorie globală a rezistenței antifracking".

Spațiul Platforma găzduiește, între 31 ianuarie și 23 februarie 2014, în cadrul expoziței Pânza freatică. O scurtă istorie globală a rezistenței anti-fracking, o Bază de Informare despre fracturare, exploatarea gazelor de șist și exploatarea apei. „Propunem o forare în adâncime, progresivă, a efortului uman de rezistență locală și de solidaritate pentru dreptul de a avea acces la apă și la un mediu curat”:

75% APĂ (un copil, la naștere, este aprox. 75% apă)

002097* Abia în 2010, prin Rezoluția 64/292, Adunarea Generală a ONU a recunoscut explicit accesul la apă curată ca drept uman fundamental: „Acum este timpul de a considera liber accesul la apă potabilă și salubritatea publică  un drept al omului, definit ca dreptul la a avea acces în mod egal și nedescriminatoriu la o cantitate suficientă de apă potabilă, pe care să o folosească în scopuri personale și domestice- pentru băut, salubrizare personală, spălare a hainelor, pregătire a mâncării și pentru igiena personală și a casei – pentru a susține viața și moartea.”

Ce oferă expoziția:

Începem forarea punând accentul pe importanța vitală a apei, analizăm controlul asupra ei (comercial, politic, național, ecologic) și cum capitalizarea acestei resurse produce ingalități și discriminare de nivel planetar.
Prin apelul la Deltă (https://www.facebook.com/events/328971767241546/?source=1) dorim să dăm o dimensiune mentală problematicii ecologice fundamentale a apei ca resursă naturală exploatată.

50% APĂ (un adult este în medie 55-65% apă)

Apa potabilă reprezintă puțin peste 1% din totalul apelor planetare. În termeni ecologici, este o resursă finită, pe care orice formă de exploatare care iese din ritmul unui consum justificat și suportabil o poate fragiliza.
Continuând forarea stratificată, intensificăm dezbaterea asupra metodelor de exploatare și rezistenței anti-fracturare prin studii de caz, prezentări, proiecții de documentare. Vom căuta să trasăm o scurtă istorie globală a rezistenței anti-fracking, a legislațiilor existente sau posibile, cu accent pe situațiile de conflict activ: Balcombe și Barton Moss (Marea Britanie), Zurawlow (Polonia), Pungești (România), Elsipogtog (Canada).

Slogan: FraCK OFF! + Nu Putem Să Bem Bani! (We Can’t Drink Money!)

În adâncime presiunea se intensifică, straturile devenind mult mai sărace în apă iar locul ei este luat de elemente ale rezistenței, semne și gesturi care traduc specificul disperărilor locale. Accentul cade acum pe rezistența la procedurile de fracturare a gazelor de șist, pe campaniile activiste, situațiile de fapt, mecanismele de acțiune, dar și pe situațiile politic-economice adesea paradoxale: companiilor exploatatoare de gaze li se opun companiile îmbuteliatoare de apă sau producătoare de bere, uneori poți ajunge să întrevezi luptele interne ale capitalului pentru resurse, lupte în care rezistențele locale rămân ignorate, într-un mediu îndepărtat, rural.
Ce ne-ar putea atunci motiva la implicare în fața unui pericol care poate părea indepărtat, într-o luptă care poate să pară generică? Cum se manifestă solidaritatea, cum o putem produce și care sunt mesajele pe care ar putea să le poarte mai departe? Pentru a atinge straturile profunde ale problemei, alături de proiecții și Baza de Informare, vom include un workshop și dezbateri cu persoane din taberele de rezistență, dând cuvântul situațiilor de fapt și conflictelor trăite.
Program vizitare: miercuri-duminică, 10.00-18.00
Program proiecții și dezbateri: https://www.facebook.com/events/635347366525677/
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Cum reușim să păstrăm noua generație pe linia de plutire? Răspund: Gabriela Alexandru și Iulia Țoța - NOUA EMISIUNE ActiveNews - Starea de Libertate. Transmisie VIDEO

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (0)
Ultima oră

00:15

29 martie: Sfântul Mucenic Marcu, episcopul Aretuselor și Chiril, diaconul

23:30

28 martie: Sfântul Cuvios Ilarion cel Nou, egumenul Pelechitului, Sf. Irodion, ucenicul Domnului și Sf. Ștefan Mărturisitorul, făcătorul de minuni

23:00

La Mănăstirea Paltin – Petru Vodă, maicile adună plante medicinale și le transformă în leacuri pentru lume. Cum puteți comanda - Reportaj VIDEO excepțional

21:50

A apărut revista „Familia Ortodoxă”, numărul din aprilie - Tema numărului: De ce suntem dezbinați? - FOTO

20:57

Internetul Corpurilor “va duce la dezvoltarea Internetului Creierelor” până în 2050 – studiu RAND Corporation, organizație strâns legată de Comisia Trilaterală – Apariția trans-omului: tehnologiile de augmentare umană

18:38

Certificatul de naștere pe hârtie va fi eliminat în Republica Moldova - se va întocmi doar în format electronic. Noi acte de identitate după model european, cu date biometrice

18:34

Războiul Nebunilor: O bandă de scăpați de la Săpoca încearcă să distrugă Lumea

18:00

Cum reușim să păstrăm noua generație pe linia de plutire? Răspund: Gabriela Alexandru și Iulia Țoța - NOUA EMISIUNE ActiveNews - Starea de Libertate. Transmisie VIDEO

17:55

NewsMoldova: Constructorii drumurilor Bucovinei mai au o speranță legitimă după ultimul termen din procesul cu Gheorghe Flutur: aceea că Înalta Curte va sancționa graba Curții de Apel Târgu Mureș

17:30

Loreta Popa, un om dedicat primei sale iubiri: CUVÂNTUL! Interviu ActiveNews cu promotoarea Muzeului Național al Literaturii Române: ”Fără acces la educație copiii noștri nu vor mai fi în stare nici să se semneze, dar să citească”

17:12

George Simion: Vom anunța “un bloc comun, democratic”, cu 30 de partide, pentru locale, pentru a bloca actuala coaliție - “Suntem în plină lovitură de stat”

16:54

Luminița Arhire: PUIUL VOPSIT GALBEN-ALBASTRU, CU TREI TRANDAFIRI PE TÂRTIȚĂ

16:00

Prot. Dr. Ioan Lisnic: Personalități marcante din sudul Basarabiei care au votat Unirea cu Patria Mamă-România

15:11

Noi dezvăluiri despre atentatul de la Moscova: Numărul victimelor ar putea fi mult mai mare decât cel anunțat oficial

14:45

Scholz îi face concurență lui Macron: ”Putin trebuie să-și retragă trupele din Ucraina”