

După cum am menționat în ARTICOLUL ANTERIOR, nitrații reprezintă un factor oncogen de care e musai să ne ferim. Prima sursă de nitraţi o reprezintă îngrăşămintele chimice, iar a doua este apa, deoarece aceștia sunt solubili în apă.
Circa 20%din cantitatea de nitraţi care intră în corpul uman provine din apă. Factorii care influenţează cantitatea de nitraţi hidrosolubili sunt:
- acţiunea prelungită a razelor de soare, care scade cantitatea de nitraţi (de aceea plantele cultivate în sere au o concentraţie mare de nitraţi);
- vara sunt mai puţini nitraţi în plante, căci organismul plantei îi utilizează pentru sinteza de proteine; iarna, există mai mulţi nitraţi, căci soarele este mai slab şi nu sunt neutralizaţi;
-dimineaţa, concentraţia de nitraţi este mai mare decât seara.
-cea mai mare cantitate de nitraţi se află în tulpină şi frunze.
Analizele diferitelor vegetale cultivate convenţional arată următoarele niveluri de nitraţi: -nivel înalt: salată, andive, gulii, sfeclă roşie, ridichi, ţelină;
nivel mediu: fenicul, varză, spanac, varză creaţă;
nivel scăzut: vinete, fasole, conopidă, broccoli, cicoare, mazăre, castraveţi, ardei, ciuperci, cartofi, roşii, ceapă, praz, sparanghel.
Circa 20%din cantitatea de nitraţi care intră în corpul uman provine din apă. Factorii care influenţează cantitatea de nitraţi hidrosolubili sunt:
- acţiunea prelungită a razelor de soare, care scade cantitatea de nitraţi (de aceea plantele cultivate în sere au o concentraţie mare de nitraţi);
- vara sunt mai puţini nitraţi în plante, căci organismul plantei îi utilizează pentru sinteza de proteine; iarna, există mai mulţi nitraţi, căci soarele este mai slab şi nu sunt neutralizaţi;
-dimineaţa, concentraţia de nitraţi este mai mare decât seara.
-cea mai mare cantitate de nitraţi se află în tulpină şi frunze.
Analizele diferitelor vegetale cultivate convenţional arată următoarele niveluri de nitraţi: -nivel înalt: salată, andive, gulii, sfeclă roşie, ridichi, ţelină;
nivel mediu: fenicul, varză, spanac, varză creaţă;
nivel scăzut: vinete, fasole, conopidă, broccoli, cicoare, mazăre, castraveţi, ardei, ciuperci, cartofi, roşii, ceapă, praz, sparanghel.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.