Ora de religie

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Urmăresc cu multă atenţie bătălia pentru ora de religie şi încerc să o înţeleg în cât mai multe aspecte.
Decizia nedreaptă a Curţii Constituţionale a României a confirmat faptul că pe de o parte nu există nicio simpatie între Stat şi societatea civilă autentică - care în România este reprezentată de Biserică şi nu de organizaţii non-guvernamentale susţinute de miliardari şi ambasade străine, pe de altă parte ceea ce îi lipseşte este logica.

LIVRARE GRATUITA, orice produs. Toate ofertele

Ce logică este aceea ca majoritatea să trebuiască să urmeze un demers birocratic de înscriere la orele de religie când era perfect logic, mult mai facil logistic şi mult mai firesc ca minoritatea acelora care nu doresc să facă religia, să îndeplinească formalitatea birocratică?

Însă cum nu putem acuza pe judecătorii Curţii Constituţionale de lipsă de logică, putem să îi acuzăm de rea-voinţă. Demersul este menit să fie o lovitură dată învăţământului religios în sistemul public de învăţământ. Şi, din păcate, va fi o lovitură.

Campania pentru înscrierea copiilor la orele de religie până pe data de 6 martie va fi cel mult o ultimă victorie contra sistemului- pentru simplul motiv că reluarea an de an a procedurilor de înscriere nu va face decât să reducă numărul celor care vor dori să urmeze religia.

Apoi să nu neglijăm campania dezlănţuită nu de ieri de azi, ci de ani de zile, contra Bisericii şi fenomenului religios în România. Roadele ei se văd în prăbuşirea încrederii în sondaje a instituţiei Bisericii. Iar statisticile nu mint.

Nu trebuie neglijată nici partea de vină a Bisericii Ortodoxe Române, autismul groaznic al ierarhiei sale, incapabilă să fie pro-activă în faţa provocărilor reale ale societăţii, străină de agenda reală a societăţii, temătoare în a îşi asuma dimensiunea profetică în România.

Mai întâi să ne referim chiar la orele de religie - programele par a fi gândite să te convingă să nu vrei să faci religie. Deşi sunt nenumăraţi profesori de religie minunaţi, este legiune numele profesorilor de religie fără nicio vocaţie, al coanelor preotese şi al popilor blazaţi, a studenţilor de religie care îşi iau şi ei ....o normă, sau măcar jumate, pentru un ban cinstit şi uşor.

Deşi are ditamai trustul de presă, o televiziune cu difuzare naţională, nenumărate posturi de radio parohiale, un ziar cu acoperire în toată România, Biserica Ortodoxă Română nu a avut şi nu are nici comunicatori, nici un mesaj pentru societate aşa cum este acum. Privind afişele care îndeamnă la înscrierea copiilor la orele de religie, văd nume precum cel al Lianei Stanciu sau Daniel Buzdugan.

Cunosc oameni de presă, de mass-media şi de televiziune autentic creştini: de la Oana Stănciulescu(foto stânga) la regizorul Iulian Capsali sau actorul Dan Puric(foto dreapta). Cum se poate ca aceşti oameni să nu fie folosiţi de Biserică, să fie lăsaţi "de capul lor", în loc să fie puşi să facă emisiuni, să scrie articole, să învigoreze mass-media ortodoxă?

Televiziunea Trinitas transmite 24 de ore din 24 emisiuni plictisitoare, cu preoţi blazaţi şi plictisiţi, folosind o limbă de lemn cu aşchii care nu ajunge la sufletele oamenilor. Ziarul Lumina este tocmai potrivit să te aducă la starea aia în care îţi vine să stingi lumina şi să te culci. Cum poţi să ai ditamai televiziunea naţională şi să o transformi în anti-reclamă?

Comunicarea BOR este undeva...sub dealul Mitropoliei (i.e. sub pământ). Acelaşi purtător de cuvânt golănaş, dar preot, luat peste picior de toţi jurnaliştii de îi cunosc, se ocupă de comunicarea Patriarhiei de pe vremea Patriarhului Teoctist. O fi fost util în epocile bune, când arta de a nu spune nimic părând că vorbeşti, era chiar utilă BOR. Dar acum?

Deci....e un război al Statului contra Societăţii Civile. Numai că Societatea Civilă, adică Biserica, nu s-a prins încă că este Societatea Civilă. De fapt se pare că nu s-a prins nici măcar în ce an e obligată să îşi poarte bătălia pentru Hristos. E anul 2015, nu 1015.....
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Top 5 autori
VideoNews

Călin Georgescu la vot cu George Simion:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (16)
  • Sanda 24.02.2015 08:56
    Articol bun, radiografie corecta. Excelenta ultima fraza!
  • Razvan 24.02.2015 09:56
    Articol foarte bun, păcat de cacofonie
  • stefanbragarea 24.02.2015 10:36
    Corectă critica adresată BOR. Corecte criticile adresate modurilor de comunicare ale BOR și de organizare a învățământului religios.
    Atât timp cât predarea religiei în școli se va face defectuos - cum din păcate se face în mult prea multe cazuri - aceasta va constitui un motiv de dispută.
    În total dezacord cu identificarea societății civile cu Biserica (reprezentată de BOR).
  • kalinikos 24.02.2015 10:39
    1. Decizia CC poate fi privita ca o infrangere, dar poate fi privita si ca o victorie. De ce? Probabil multi nu stiu aceasta, insa au existat 3 exceptii de neconstitutionalitate: doua se refereau la scoaterea cu totul a religiei din scoli, a treia se referea la optiunile elevilor/parintilor/tutorilor etc. Din cele trei, cele doua privind scoaterea religiei din scoli au fost sanctionate ca fiind neconstitutionale.
    Prin motivatia data, CC a recunoscut OBLIGATIA statului de a preda Religia in scoli. Problema se pune altfel acum: chiar un singur copil sa fi facut cerere pentru religie intr-o clasa sau intr-o scoala, statul este obligat sa-i asigure acest drept. Daca nu i-l asigura, ii incalca un drept constitutional pe care l-a fortat sa si-l ceara.
    Evident, brambureala cu cererile apartine MEN, care a incercat sa fie 'proactiv'. Evident, in momentul de fata cererile sunt necesare, fie si numai pentru a dovedi inca o data numarul mare al crestinilor in aceasta tara. Argumentele legale pro si contra sunt destule, insa cred ca ar trebui lasate pe seama specialistilor, adica a avocatilor, care din fericire nu lipsesc din Biserica. Si acum ajung la al doilea comentariu:
    2. In ultima vreme vad ca se propaga o imagine schizofrenica a Bisericii. Biserica este despartita intre cler (preoti, episcopat) si credinciosi. Din pacate tipul acesta de discurs a fost atat de puternic promovat, pe toate canalele, incat a devenit norma. Asa ca am ajuns la idei de genul: normal, preotii sunt corupti, Patriarhul este corupt, profesorii de religie sunt corupti. Dar noi? Noi suntem cei mai buni, noi nu avem nimic de-a face cu ei. Nimic mai fals: Biserica suntem toti cei botezati, indiferent ca suntem mireni, preoti sau episcopi. Tocmai din cauza asta 'comunicarea' in Biserica nu se face prin Trinitas, sau Lumina, sau mai stiu eu ce 'metode moderne de media'. Comunicarea se face fata catre fata, in fiecare Duminica si sarbatoare, in parohii, intre crestini. Nu cred ca avem nevoie sa-l 'machiem' pe Hristos pentru a-L face telegenic, sau fotogenic, sau pentru a da bine la public. Si mai mult de atat: nu cred ca e nevoie ca cineva sa ne impinga de la spate pentru a marturisi. Cred ca fiecare e dator sa faca asta. Si slava Domnului, pana acum si Iulian Capsali, si Dan Puric au facut multe.
    Eu unul ma tem ca cu cat incercam mai mult sa ne apropiem de 'societate', cu atat ne indepartam mai mult de persoana. Si sincer, prefer persoana in locul 'societatii'.
  • Marius 24.02.2015 12:25
    Societatea civila nu este biserica iar invatamantul religios isi are locul in locurile religioase si anume in biserica.
  • Andrei 24.02.2015 12:47
    "societatea civilă autentică – care în România este reprezentată de Biserică" ?!?! cum e posibil sa abereze cineva in acest hal?!? biserica nu reprezinta deloc societatea civila autentica!!! cati dintre romani cred suficient in spusele bisericii incat sa respecte cele 10 porunci? cati dintre ei se duc macar de 5 ori pe an la o slujba in biserica pentru simplul motiv ca este duminica? Majoritatea calca in biserica de paste, la nunti, botezuri si mormantari. sau cand viziteaza o anumita biserica si o fac pentru valoarea ei istorica is estetica si nu pentru valoarea celor ce se predica in biserica. Un an intreg isi vad nepasatori de una si de alta iar apoi, inainte de o zi importanta din viata, examen, interviu pentru o slujba, ... se duc la biserica sa se roage ... biserica nu reprezinta aceasta societate. Cei cu adevarat credinciosi s-au departat de biserica deoarece reprezentantii bisericii sunt mai pacatosi decat enoriasii si vad in biserica o institutie menita sa asigure puterea si bunastarea institutiei si a capilor acesteia. Multi dintre cei necredinciosi au de fapt o mare problema cu biserica si cu actiunile acesteia si nu cu biblia sau cu cele 10 porunci. Articolul este scris de un fanatic al bisericii care nu da 2 bani pe oameni, se poate vedea asta din faptul ca scrie"Biserica" cu litera mare in timp ce "societatea civila" este scrisa cu litera mica deoarece este neimportanta. din primele cuvinte "Urmăresc cu multă atenţie bătălia pentru ora de religie şi încerc să o înţeleg în cât mai multe aspecte. Decizia nedreaptă" se vede ca autorul, Bogdan Duca, este departe de a fi un observator independent ci este aici pentru a manipula si a ne servi cuvintele lui ca pe niste axiome ce nu trebuiesc argumentate si/sau demonstrate. Nu stiu cati bani au acele ONG-uri de care se vorbeste ca ar fi impotriva bisericii si cati bani pot castiga din acest demers impotriva orei de religie dar inteleg cat de importanta este aceasta indoctrinare religioasa inca de la cele mai fragede varste pentru institutia BOR care dispune de o avere colosala, o putere si venituri colosale, si care ar putea pierde totul daca gradul de educatie stiintifica mediu al populatiei ar creste. Biserica promoveaza lozinca "crede si nu cerceta" de frica ca o cercetare a adevarului nu i-ar fi avantajoasa. Numerosi reprezentati se opun cunoasterii dobandite in majoritatea orelor de la Biologie si Istorie pana la Matematica, Fizica si Chimie. Daca ar fi numai dupa voia lor cred ca in scoala ar fi numai ore de religie si rugaciune. Si apoi donatii pentru Biserici, Catedrale si alte nevoi ale reprezentantilor institutiei.
  • Constantin_ox 24.02.2015 15:19
    O radiografie care pare, dar nu este chiar corectă...

    Dl Bogdan Duca ar fi trebuit el însuşi în primul rând, mai înainte de a arăta cu degetul spre alții (mai ales acum, la început de post), să nu folosească acelaşi limbaj de lemn pe care pe bună dreptate îl impută - atenție, oficialilor bisericii* -, umblând puțin la nuanțele necesare unui tablou corect: oficialii BOR nu este = cu BOR.

    În aceeaşi cheie, pot spune că BOR vorbeşte şi lucrează extrem de actual, la zi, tocmai prin cei numiți în articol alături de muuulți, mulți alții, cum ar fi: Liana Stanciu, Gheorghe Hagi, Vlad Miriță, Iulian Capsali, Virgiliu Gheorghe, Andrei Dirlau, pr Mihai-Andrei Aldea, Mihai Şomănescu (aka exact siteul care găzduieşte articolul, active news), Anca Apostol, Laurenţiu Dumitru, Marian Maricaru, pr Constantin Sturzu, pr Alin-Cristian, profesorii de religie cu vocație menționați în articol, credincioşii lucrători ne"monitorizați" de mai nimeni, decât de Dumnezeu, din toate parohiile BOR din țară, cinul monahal prin atâția reprezentanți de seamă, apoi toți părinții care, iată, s-au constituit în asociații pt ora de religie etc etc etc.

    Când spui BOR te referi ÎN PRIMUL RÂND la cei ce o REPREZINTĂ la înălțimea preceptelor sale, nu la alții, de aceea contează enorm de mult în balanță nuanțele, discernerea dreaptă. Altfel nu faci decât să loveşti, la rându-ți, în Biserică (deşi intenția poate să-ți fie opusul), adică să faci ceea ce crezi că critici. Nuanțele contează foarte, foarte mult... .

    Observ că dl Bogdan Duca îşi face deja un obicei din a critica fără discernerea corectă a termenilor şi situațiilor, acesta fiind al doilea articol semnat de dumnealui pe acest site şi totodată al doilea cu astfel de probleme, care smintesc percepția corectă a stărilor de fapt în loc să zidească.

    Frumos la înfățişare, multe adevăruri, dar niciun adevăr...
  • mmordean 24.02.2015 15:35
    „Ce logică este aceea ca majoritatea să trebuiască să urmeze un demers birocratic de înscriere la orele de religie când era perfect logic, mult mai facil logistic şi mult mai firesc ca minoritatea acelora care nu doresc să facă religia, să îndeplinească formalitatea birocratică?
    /.../
    Reluarea an de an a procedurilor de înscriere nu va face decât să reducă numărul celor care vor dori să urmeze religia...”

    Dacă aceia sînt interesați într-atît de religie (aici puteți completa dvs. frazele mari), încît să fie descurajați de acea formalitate birocratică - păi, credința lor pare să fie mai firavă decît s-ar bănui...
  • Constantin_ox 25.02.2015 01:12
    Cu scuzele de rigoare, revin cu un comentariu mai complet, ca să ia aminte dl Duca şi să ne mai scutească de pietismul său surpator:

    Dl Bogdan Duca, înălțat fiind de cugete "mărețe" până la a se crede îndreptățit să ne spună el nouă, din amvonul "dreptății" ce şi cum şi cine este vinovatul pentru tămbălăul cu Ora de religie, s-a purces cu zel şi mare patos la alcătuirea unui articol (pe siteul Activenews) prin care, în cucernica, ori mai cu grabă pietista dumnealui opinie, depistează "cauzele" acestor nedorite evenimente a ultimelor zile. Însă ca intotdeauna, aşa cum se întâmplă de regulă cu cei ce-şi iau zborul mai 'nainte de vreme, vădind prin asta lipsa unei vieți duhovniceşti real angajate, nu doar trâmbițate, semnatarul se prinde fără să vrea în chiar propriile sale cuvinte. Şi astfel cuvântul cu adevărat drept al Domnului, Care spune "Nu judeca, ca să nu fii judecat" şi " Cu ce măsură judeci cu aceea vei fi judecat" se confirmă din nou.

    Analizând articolul, putem conchide că dl Bogdan Duca ar fi trebuit el însuşi în primul rând, mai înainte de a arăta cu degetul spre alții (mai ales acum, la început de post), să nu folosească acelaşi limbaj de lemn pe care pe bună dreptate îl impută - atenție, doar oficialilor bisericii* -, umblând puțin la nuanțele necesare unui tablou corect: oficialii BOR nu este întotdeauna = cu BOR.

    În aceeaşi cheie, pot spune că BOR vorbeşte şi lucrează extrem de actual, la zi, tocmai prin cei numiți în articol alături de muuulți, mulți alții, cum ar fi: Liana Stanciu, Gheorghe Hagi, Vlad Mirita, Iulian Capsali, Virgiliu Gheorghe, Andrei Dirlau, pr Mihai-Andrei Aldea, soții Alexandru şi Oana Iftime, Alexandra Nadane, Irina Bazon, Laurenţiu Dumitru, Marian Maricaru, pr Constantin Sturzu, pr. Alin-Cristian, Balan Claudiu (aka "Ortodoxia tinerilor"), Claudiu Raducu, Gigel Chiazna, Rafael Udriste, Asociațiile Pro-vita, neobosita, 24 din 24 lucrătoarea prof de religie Florina Drossu, profesorii de religie cu vocație menționați în articol, credincioşii lucrători ne"monitorizați" de mai nimeni decât de Dumnezeu, din toate parohiile BOR din țară, cinul monahal prin atâția reprezentanți de seamă, apoi toți părinții care, iată, s-au constituit în asociații pt ora de religie, apoi toate gărgărițele astea de pe Fb care fac ce au la îndemână şi ele, un pai, o scobitoare, un eseu, o rugăciune etc etc etc, lucruri binecuvântate şi care susțin fiecare, cu mic cu mare, "ora" de religie la toate nivelele şi pe orice cale.

    Când spui BOR te referi ÎN PRIMUL RÂND la cei ce o reprezintă la înălțimea preceptelor sale, nu la alții şi nu greşit ca ordine a ce i s-a încredințat unuia sau altuia de facut, de aceea contează enorm de mult în balanță nuanțele, discernerea dreaptă.

    Altfel nu faci decât să loveşti, la rându-ți, în Biserică (deşi intenția poate să-ți fie opusul), adică să faci ceea ce crezi că critici. Nuanțele contează foarte, foarte mult... .

    Dar nu aceasta ar fi cea mai mare problemă a acestui articol (care reflectă, în fapt, un fenomen mult mai răspândit în societate), ci faptul că prin acest soi de abordare fariseică se dă zeciuială din izmă şi chimen la vedere, dar se trec cu vederea altele mai mari ale legii. Pentru că, in fine şi la coadă, noi nu de la "drepții" lumii acesteia primim cel mai de seamă lucru din cer şi de pe pământ şi din toată creația văzută ori nevăzută, lucru care poate face şi desface, lega şi dezlega, zidi sau dărâma orice Oră de religie; nu de la bogdani primim noi Sfântul Trup şi Sânge al Mântuitorului, cel ce ne mântuie pe noi peste toate, ci de la acest cler, de la aceşti oficiali ni s-a rânduit de Sus - iar nu de jos de la scritoraşi vremelnici de articole - împărtăşirea în dragoste şi comuniune din sfântul şi dumnezeiescul Potir. Adevăratul Potir al dreptății... .

    Şi tot de Sus s-au rânduit nouă păstori ai căror "articole"(predici, sfaturi, îndemnuri, învățături sfinte) al cărui cuvânt să-l împlinim NOI, căci noua ni s-a dat. Rostul, numirea oficialilor, a clerului este de a ne da nouă (!) cuvântul şi Puterea, prin cele 7 Sfinte Taine, de a lucra, de a pune în lucrare acest cuvânt, aceasta este slujba lor. Iar ce fac ei pe deasupra, aparte, a lor este răsplata ori osânda. Pe noi ne va întreba Mântuitorul ce am plinit noi din acest cuvânt, pe care El a rânduit şi a dat putere acestui, şi doar acestui cler, să ne parvină. Noi suntem cei chemați să dobândim mântuirea prin lucrarea cuvântului; nu profesorii care predau materia dau examene, nu ei sunt obligați să dea examenul şi să întrupeze in practică materia predată pentru noi, ci noi suntem cei ce punând în practică această materie ne câştigăm "pâinea cea de toate zilele".

    Dar şi de am fi olimpici, deşi nu suntem, la acestea, şi de le-am împlini noi pe toate acestea care ni s-au dat, şi atunci Mântuitorul ne descoperă ce se cuvine a grăi: "Slugi netrebnice suntem, căci am făcut doar ceea ce datori eram să facem", nu mai mult. Dar noi nici pe acestea nu le-am împlinit. Şi poate că tocmai de aceea, că ne confundăm locul şi chemarea, stând precum vameşii şi răpind din ale altora (profesorilor) şi punând sarcinile noastre în cârca lor, peste ceea ce a rânduit Dumnezeu să fie (or fi unii mai deştepți şi mai plini de "sfinte" potire, mai ştii...), poate tocmai de aceea ajungem la judecăți pe căt de nedrepte, pe atât de necuvenite nouă, prin care - dar să ne ferească Domnul Dumnezeul nostru de asemenea căderi şi încuviințari cu limbi grăitoate de viclenii! - mai cu asupra ne osândim pe noi înşine. Să ne ferească Dumnezeu de cei ce "muietu-s-a limba lor mai mult decât untuldelemn, dar acelea sunt săgeți", ca să nu ajungem in fața singurului Drept Judecător şi deşerți de lucrare şi plini de nedreptate. Departe să fie de noi asemenea "învățători" neînvățați si care ei înşişi îşi vădesc prin asta nelucrarea... !

    Observ că dl Bogdan Duca îşi face deja un obicei din a critica fără discernerea corectă a termenilor şi situațiilor, acesta fiind al doilea articol semnat de dumnealui pe acest site şi totodată al doilea cu astfel de probleme, care smintesc percepția corectă a stărilor de fapt în loc să zidească. Frumos la înfățişare articolul, dar plin de nedreaptă putrejune în adânc.

    Închei cu un cuvânt transmis nouă, după dreapta rânduială, de toți oficialii noştri păstori BOR, pe care suntem chemați să-l împlinim:

    "Doamne şi Stăpânul vieții mele, duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de slavă şi al grăirii în deşert, nu mi-l da mie.
    Iară duhul curăției, al smereniei, al răbdării şi al dragostei dăruieşte-l mie, slugii Tale.

    Aşa, Doamne, Împărate, dăruieşte-mi ca să-mi văd toate greşelile MELE şi să nu osândesc pe fratele.

    Că bine eşti cuvântat în vecii vecilor
    amin..."

    Dle Bogdan Duca şi cei asemenea dumitale (că v-ați înmulțit precum ciupercile după ploaie...) până să ne vorbți nouă, precum peştii fără glas, despre Ora de religie, puneți mâna şi împliniți voi tot ce vi s-a predat până acum şi recuperați orele de religie pierdute, că scurtă -i vremea şi dreaptă judecata... .
  • Sanda 25.02.2015 13:27
    Domnule Constantin va multumim ca ne reamintiti acum, in post, rugaciunea Sf.Efrem. Am insa o nedumerire: dumneavoastra il criticati pe d-l Duca pentru ca domnia sa si-a "permis" sa critice!? Care-i diferenta? Sau dvs.aveti "dreptul" sa criticati, chiar sa jigniti ("bogdani","scriitorasi vremelnici de articole")?
    Comentariul dvs., limbajul utilizat, confirma cel putin critica din ultima fraza a articolului domnului Duca, pentru ca nu se adreseaza contemporanilor. Bine ca nu utilizati prima varianta a traducerii in limba romana a Bibliei! Si va mirati ca tinerii nu se simt atrasi, in conditiile in care ei nu inteleg acest limbaj arhaic.
    Si pentru ca ne recomandati sa recuperam orele de religie pierdute va intreb: Biserica Ortodoxa nu are nici o responsabilitate in catehizarea adultilor, a celor care au fost elevi in regimul comunist, cand religia era cvasi interzisa si nu era disciplina de studiu? Acestia sunt parintii si bunicii elevilor de azi, adulti care nu cunosc momentele principale ale liturghiei, care nu cunosc cele "7 Sfinte Taine" despre care vorbiti, care se plimba prin biserica in timpul "prefacerii" pentru ca nu cunosc momentul si importanta acestuia, care nu-i pot ajuta pe copiii lor sa inteleaga mai mult pentru ca ei stiu mai putin etc. Nu credeti ca ar fi potrivit ca preotii sa dedice 5 minute din fiecare predica duminicala pentru catehizarea adultilor? Iar comunicarea in biserica, pentru a fi dialog, ar trebui sa se faca in limbajul secolului 21, asa cum a subliniat d-l Duca, altfel va ramane doar monolog.
  • me 25.02.2015 15:15
    nu este nedreapta! este respectarea constitutiei si a statului LAIC !
    de ce e nedrept sa faci cerere sa se predea religia , dar e ok sa faci cerere sa nu se predea?!?!?!
    daca biserica ar renunta la cupolele de aur si chiar ar face altceva decat un comportament tipic mafiot, poate oamenii ar respecta-o fara sa li se bage pe gat de toata lumea religia in scoli si alte balarii!
    PS: religia se preda (optional) in scoli, evolutia nu... d c?!
    lasati victimizarea ieftina... BOR e scutita de taxe... sa fime realisti... sunt orice numai victime nu... si ca sa-l citesc pe partiarhul daniel (cand era vorba sa faci cerere ca sa nu ti se predea religia) : "completezi o cerere, ce mare lucru?"
  • Ivan Bacalo 25.02.2015 16:51
    Da, este foarte trist situatia in care religia adica BOR nu a reusit sa ajunga la coarda sufletului natiunii romane, nu are cum, nu e traire a devenit BOR prin majoritatea slujitorilor ei o profesie banoasa nici decum spirituala. In primul rand va spun dece: Profesorii de Teologie dupa eliberare au deschis o bransa de Studii Teologice in fiecare oras pentru a putea lua o norma intreaga dela fiecare facultate, deci 4,5 sau chiar 6 salarii pe luna. Nu sau gandit caci defapt neavand aceste centre de invatamant separat de cele laice, pentru a putea creste adevarati preoti si nu profesionisti, acestia la randul lor daca nu au si traire spirituala nu au cum sa transmita credinta prin har in biserica. La fel observam caci Patriarhia nu sa interesat dupa terminarea studiilor teologice sa le ofere acestor candidati la preotie o parohie pentru ca ei au fabricat studenti in masa iar acestia au ajuns apoi preoti chiar la greco catolici si chiar pastori la protestanti si desigur cucerind chiar credinciosii ortodocsi de a trece la ei. Mai mult m-am dus in concediu in Romania si m-am uitat la programul TV Trinitas, foarte plictisitor, pare a fi doar ore de istorie nimic duhovnicesc, cei cari sant la Trinitas nu au cum sa vorbeasca la sufletul credinciosului daca nu au traire duhovniceasca. Episcopii sant duri si dupa spaga cu masini scumpe cand lumea e saraca si nevoiasa. Nu uitati a cincea Evanghelie este viata episcopului si preotului. Daca BOR vor sa imbunatateasca calitatea spirituala a preotilor trebuie sa inchida toate scolile teologice in cadrul facultatilor laice si sa deschida centre teologice de formare separat de aceste facultati pentru ca viitorii preoti sa poata intradevar pregati duhovniceste si nu de a fi educat printre studentii facultatilor laice unde se petrec multe lucruri in detrimentul viitorului preot si mai cu seama cand termina teologia sa li se poata oferi o parohie. Dupa multe critici contra bisericii in ultimii ani sa ajuns si la acest impas de a educa religios copii can ar fi de foarte mare nevoie acest lucru intro societate care este decazuta si merge tot mai mult spre decadenta.
  • anti 01.03.2015 17:41
    “o ora de religie nu omoara!”…glumesc!…dar nici beneficii evidente nu aduce. Spunand unui copil-adolescent,….cu un aer sau cu un ton sobru, ca exista cineva [in cer], care vegheaza-conduce bunul mers al lumii, si are nevoie de noi, sa-i slujim-inchinam, si daca nu ne ridicam la nivelul cerintelor “morale”, vom sfarsi chinuiti vesnic in foc!…precum si alte “povesti patologice religioase”, care induc o vinovatie absoluta!, numita in biblie “pacat”, si de care nu putem scapa [de vindeca nici vorba!] decat printr-o viata in “normele religiei”, adica sa nu-ti pui prea multe intrebari elementare: cum dracu [doamne iarta-ma!],o virgina poate sa nasca?!?, cum de nu ai intalnit inca un sarpe vorbitor?!?, de ce vecinu, care-i mort de trei zile, nu da semne ca ar vrea sa se ridice?!?, de ce femeile nu se “ridica” la nivelul barbatilor [probabil nu-au muşchi]?!?., si cum de nu m-am vindecat de sinusita, desi am atins “racla Sfantului Putregaie”…[or fi fost moleculele tamaduitoare rasuflate]?!?,… si alte detalii “nesemnificative”, scrise in “cartea sfanta”!, in care trebuie sa “crezi” neconditionat!….In rest, ce sa mai zic, nu accept “studierea religiei”…decat dupa varsta de…sa zicem 21 de ani! [plus-minus 2 ani], atunci consider eu ca, un om normal, poate vedea comicul-hazliul, acestei caricaturi cu pretentii de “adevar sfant”, numita…”RELIGIE-BISERICA”. Sanatate!
  • gigi 03.03.2015 13:04
    E adeverat că nu sunt folosiți oameni importanți în Biserică pentru că suferă de autism ierarhii, dar cine îl cunoaște pe Capsali știe că e foarte greu să stea cineva pe lângă el și să continue să existe. De asemeni, Dl Puric e pe muchie de cuțit, gata să intoxice cu naționalismul predicat ideologic și lista continuă. Trist este că trustul de presă al BOR nu slujește nimănui și nu comunicp nimic. Viața Bisericii nu înseamnă gesturi religioase și evenimente care nu au nimic neobisșnuit. Ctitorii, sfințiri, inaugurări nu reprezintă știri. Acestea sunt titlurile din Lumina: comemorări, inaugurări, etc. A face din ceva obișnuit o știre (pe care nimeni nu o dorește) e la fel de păgubos ca și reality-show-urile care ne arată aspecte banale din viața cuiva. Divorțul radical (când statul se va poziționa cu adevărat ostil față de Biserică va permiteBisericii să se exprime fără teama că i se taie fondurile de la Ministerul Cultelor și fără teama că deranjează. Deocamdată asta e impresia, că tace complice și se exprimă stângaci, acuzator, când nu trebuie, prin purtători de cuvânt, de parcă Ierarhii nu pot să poarte singuri cuvintele
  • ANNA 03.03.2015 14:40
    Va certati degeaba.Totdeauna lucrurile au stat la fel.Exista o categorie sociala de vizitatori frecvent ai bisericii,mai ales batrani sau cu mai mult timp la dispozitie,nu prea bine vazuti si denumiti bigoti. Cei tineri,mai ales foarte ocupati sa-si castige existenta nu prea merg decat ocazional.Chiar textul religios spune ca rugaciunea se poate face oriunde.Staruinta Patriarhiei sa duca fortat copiii la ore de religie,dar si la biserica,va avea efect contrar.Pe timpul lui Ceausescu ,pentru ca li se interzicea,tocmai de aceea se duceau,nu neaparat pentru slujba,cat mai ales sa se amuze.Dar pun si eu o intrebare .S-a uitat cineva prin manualele de religie sa vada ce grozavii sunt scrise acolo si cum se foloseste amenintarea cu focul gheenei la copii de 7-8 ani?Cu asta cine se ocupa?
  • credinciosu 03.03.2015 23:34
    ortodoxia este seva neamului romanesc . Asa e , da` io tot nedumerit sunt . v-a fii si ora de religie ca nu e bine sa nu fiie deloc . Dar cum va fii ? Cum ramane cu celelalnte durerii ale neamului ? ce o sai invete Preotii , Ecumenismul ? poate pun problema gresit , dar nu ma pot oprii sa nu ma gandesc ca nu toti Preoti vor fii pe linia unui marturisitor . ma gandeam la Pro. Calciu. , la romanul lui Sergiu Ciocarlan ” marturisitorul de care va Temeti ” , minunata cartea si cat iam invidiat pe elevi lui de la Seminar . Ora de religie un pas spre trezirea de cunostiinte si formarea de caractere frumoase dar cati Preoti vor spori asa , pe linia unui Pro. Calciu. ?
  1. Ciolacu scoate PSD de la Guvernare dar nu-și dă încă demisia de la șefia PSD. Progresistul Daniel David, propunerea PNL pentru premier intermar. Președintele interimar a luat act și anunță pe 6 mai un prim ministru interimar

  2. Nicușor Dan a aprobat Marșul homosexualilor - ”Bucharest Pride” pentru sâmbătă, 7 iunie, în ajunul Rusaliilor

  3. REZULTATE OFICIALE: Suveraniștii au luat peste 40% - VICTORIA LUI CĂLIN GEORGESCU ȘI GEORGE SIMION! LUPTA se duce în TURUL II cu NICUȘOR SOROS DAN! Au votat peste 9,5 MILIOANE de ROMÂNI! Mobilizare istorică pentru ROMÂNISM la ALEGERILE PREZIDENȚIALE 2025

  4. 3 mai 1997: 28 ani de la una dintre cele mai mari TRĂDĂRI din istoria României: TRATATUL CU UCRAINA. Cum au fost cedate teritorii ale patriei-mamă la îndemnul lui Silviu Brucan - Bruckner și prin mâna lui Adrian Severin - Skvosnik, nepot al Anei Pauker

  5. George Simion l-a spulberat pe Nicușor Dan: Căzut în "falia satanistă"! VIDEO de la prima confruntare, față în față, dintre candidații la prezidențiale, dintre suveranism și progresism

  6. Cu cine votăm la alegerile prezidențiale din 4 mai

  7. Instigare la uciderea lui George Simion după o postare a Victoriei Stoiciu. Singura LGBT-istă din PSD care îl susține pe Nicușor Dan, soroșista s-a plasat împotriva deciziei partidului de neutralitate în Turul 2, alături de pro-LGBT-istul Victor Negrescu

  8. Pericolul celor două specii: Românul de Diaspora și Românul de Casă

  9. Călin Georgescu deconspiră OLIGARHII CARE FURĂ ALEGERI și MAFIA INTERNAȚIONALĂ - “SECRETELE ONU”. Av. Reiner Fuellmich: “Un curajos luptător pentru Libertate” - VIDEO TRADUS

  10. FEAR FACTOR 2

Ultima oră

00:30

Cine pune ștampila pe satana pune și satana ștampila pe el

23:10

Profesorul Ilie Bădescu: CARE EUROPĂ?

23:00

Mihai Tîrnoveanu: Ziua Independenței. Călin Georgescu. George Simion

22:30

SPAȚIUL MIORITIC - de Lucian Blaga (9 mai 1895 - 6 mai 1961)

22:00

LA MULȚI ANI, TZA - ȚUCA ZBÂRCEA & ASOCIAȚII! NO. 1 LA 20 DE ANI!

21:15

Acad. Florin Constantiniu: 9 mai 1945? În România, nimic de sărbătorit

20:00

Pălitură de osândă pentru UDMR: Viktor Orban a ascultat de Donald Trump și îl susține pe George Simion, ca lider al suveranismului în Europa: ”În lupta pentru creștinism și suveranitate trebuie să ne sprijinim reciproc” - VIDEO

19:50

Un adevărat cavaler! Nicușor Dan își dă la o parte concubina pentru a fi primul în fața camerei - VIDEO

19:40

Patrick André de Hillerin: Nicușor Dan refuză să comunice numele donatorilor săi din precampania electorală

19:30

UNTOLD, festivalul satanist aprobat de Nicușor Dan în București, mituiește alegătorii. Ion Cristoiu: Ar trebui arestați!

18:23

Adrian Onciu: Marile puncte de divergență ale celor doi finaliști

18:00

BEC și AEP ar trebui să investigheze DEZBATEREA ARANJATĂ de la Euronews. Boala OCULTEI din spatele lui Nicușor Dan. George Simion: Voi pune interesele României pe primul loc. TEMELE fierbinți: AVORT, LGBT, BANI, UCRAINA, RĂZBOI - Analiza ActiveNews

17:30

A început conferința "Dragostea dintre părinți și creșterea armonioasă a copiilor" - VIDEO ÎN DIRECT

17:17

Un celebru artist a anunțat că suferă de cancer în stadiul 4, la 46 de ani

16:00

9 mai: ZIUA INDEPENDENȚEI ROMÂNIEI. Discursul integral al lui Mihail Kogălniceanu