

Producţia celebrei brânze de Bran, în coajă de brad sau de burduf, este mai mică cu 30 la sută decât în alţi ani, producătorii din partea locului dând vina pe vremea capricioasă din această vară, informează Digi24.
Librarie Online. Zilnic ultimele carti noi, promotii si reduceri. Carti pentru fiecare cu livrare din stoc.
Nelu Mânjină este cioban cu tradiţie în zona Branului, dar ca anul acesta de mult nu a mai fost, producţie mică şi preţuri la fel ca anii trecuţi.
"Dacă în anii buni, de la jumătatea lunii mai şi până în octombrie, o oaie dădea în jur de 16 kg de telemea sau 10 kg de brânză de burduf, anul acesta, producţia a fost mai slabă. Doar 12 kg de telemea, respectiv 7 kg de brânză pe cap de oaie.”
Miron Zecheru are 200 de oi și de obicei vinde brânza intermediarilor care o dau mai departe la preţ mai mare, însă anul acesta nu a mai făcut brânză pentru vânzare, cele câteva kilograme pe care le va obţine în octombrie păstrându-le pentru el.
Pe piaţă, însă, comercianţii îşi permit să ridice preţurile până la 40 de lei pe kilogram pentru că turiştii vin special să cumpere faimoasa brânză în coajă de brad, care luat de la producător costă 25 de lei, telemeaua 20 de lei, iar urda dulce între 12 şi 15 lei.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.