

În urmă cu aproximativ trei săptămâni, prețul lămâilor a început să crească în toate piețele din țară, după o săptămână kilogramul a ajuns să coste 12 lei, iar acum s-a ridicat chiar la 17,5 – 18 lei, ajungându-se la situaţia incredibilă ca un kilogram de lămâi să coste chiar mai mult decât unul de carne de pui, scriu jurnalistii de la Buna Ziua Brasov, citați de Antena 3.
De vină este faptul că la sfârşitul lunii mai, ca în fiecare an, prima producţie de lămâi din Spania s-a epuizat, iar principalele surse de import au devenit Argentina şi Uruguay, ţări „lovite” de cea mai rece iarnă din ultimii 50 de ani, urmată de o perioadă deosebit de secetoasă, o adevărată catastrofă climatică în urma căreia jumătate din recolta de citrice a ţărilor sud-americane a fost distrusă. Între timp, au apărut pe piaţa românească lămâile turceşti şi cele din Israel, dar preţurile au rămas la fel de ridicate.
„Nu avem ce face. Le luăm cu 16,5 lei kilogramul, de la en-gros, iar ele se strică pe tarabă. Puteţi vedea că am două categorii. O parte din ele le-am lăsat la preţul cu care le-am luat de la en-gros, fără să mai câştig ceva, doar ca să nu le arunc”, explică un comerciant.
De vină este faptul că la sfârşitul lunii mai, ca în fiecare an, prima producţie de lămâi din Spania s-a epuizat, iar principalele surse de import au devenit Argentina şi Uruguay, ţări „lovite” de cea mai rece iarnă din ultimii 50 de ani, urmată de o perioadă deosebit de secetoasă, o adevărată catastrofă climatică în urma căreia jumătate din recolta de citrice a ţărilor sud-americane a fost distrusă. Între timp, au apărut pe piaţa românească lămâile turceşti şi cele din Israel, dar preţurile au rămas la fel de ridicate.
„Nu avem ce face. Le luăm cu 16,5 lei kilogramul, de la en-gros, iar ele se strică pe tarabă. Puteţi vedea că am două categorii. O parte din ele le-am lăsat la preţul cu care le-am luat de la en-gros, fără să mai câştig ceva, doar ca să nu le arunc”, explică un comerciant.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.