Intoleranța ateismului

De Eduard Dumitrache  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Săptămâna trecută mai multe școli publice din București au fost ”bombardate” cu pliante în care directorii erau amenințați că sunt pe cale să intre sub incidența Codului Penal. Este vorba despre ora de religie iar atentatorul moral este ASUR, o asociație secularistă care pare să nu doarmă noaptea pentru că românii cred în Dumnezeu.

Practic prin acești fluturași ASUR îi somează pe profesori și directori să ceară de la părinți declarații ca în fața șefului de post, dacă își dau copiii să urmeze această periculoasă oră de religie. Din păcate în acest joc al dezinformării a intrat și o parte din presa mainstream (Hotnews de exemplu a difuzat acești fluturași).

Modul în care se predă religia în România este menționat clar în articolul 18 din Legea Educației Naționale: religia este disciplină școlară în cadrul învățământului primar, gimnazial, liceal și profesional iar elevii, indiferent de numărul lor, au dreptul de a participa la ora de religie conform confesiunii proprii. ”La solicitarea scrisă a elevului major, respectiv a părintelui sau tutorelui legal instituit pentru minor, elevul poate să nu frecventeze orele de religie.”

Deci nu este nevoie de nici o cerere sau declarație pe propria răspundere. Religia este materie opțională în învățământul românesc iar această stare de fapt nu conferă României un statut de excepție în cadrul Europei. În 25 de state europene religia este obligatorie iar în 18 religia este opțională sau facultativă. Doar Franța, Albania sau Macedonia nu au o formă de educație religioasă în școlile publice.

În Luxemburg s-a încercat în 2013 scoaterea orei de religie din programa școlară și înlocuirea ei cu o oră de etică. Această lege a declanșat masive manifestări de stradă (în Luxemburg 60% din populație este catolică) astfel încât guvernul a trebuit să revină asupra hotărârii.

Spre califatul intoleranței


Ceea ce nu înțelege sau nu vrea să înțeleagă ASUR este că România nu este un stat laic. Aportul benefic al religiei este recunoscut constituțional de către stat iar cultele sunt încurajate să participe la viața cetății. În acest context există și funcționează parteneriatele dintre culte și diferitele instituții ale statului. Însă ASUR preferă calea fundamentalismului iar obsesia acestora este înlocuirea orei de religie cu un opțional de etică sau de istorie a religiei.

Prin anii 60 editura Politică traducea cartea de căpetenie a catedrei de ateism științific din URSS, ”Călăuza ateistului”. Conform acesteia școala de stat trebuia să fie ”cu totul despărțită de orice fel de religie ” iar propaganda antireligioasă susținută prin seri științifice pentru a combate ultimele ”rămășițe religioase”.

La acest manual al intoleranței m-am gândit citind ultimul interviu dat de Toma Pătrașcu, președintele ASUR, în revista ”Metropotam”: ”infiltrarea Bisericii în sistemul de educație este o realitate tristă și care nu este de natură a încuraja educația științifică”. Astfel România a rămas ” o societate țărănească, conservatoare, închistată în prejudecăți”, o țară înapoiată istoric în care rezistența comunistă s-a limitat la ”bancuri cu Bulă”.

Urmărind uimitoarea aserțiune a domnului Pătrașcu mi-am dat seama că are dreptate într-o anumită direcție: lipsește un opțional din școlile noastre, un manual identitar al românilor în care să se vorbească despre rolul creștinismului în formarea acestei ”societăți țărănești”, în care la loc de cinste să fie trecut capitolul despre ”Rugul Aprins”, despre martirii închisorilor și rezistența anti-comunistă din munți.

(articolul a fost publicat și pe blogul ”Averea Bisericii)
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Top 5 autori
VideoNews

Călin Georgescu la vot cu George Simion:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (55)
  • Cola Iani 23.09.2014 14:13
    "Aportul benefic al religiei este recunoscut constituțional de către stat..." - stiu ca intr-un paragraf al Constitutiei se recunoaste libertatea cultelor dar nu si aportul lor benefic.
  • Vera 23.09.2014 17:21
    Tu decizi in ce sau in cine crezi. parintii mei sunt crestini, am un mare respect pentru ei, si pentru toate religiile existente. Problema apare atunci cand aceste culte sunt sau nu finantate de stat. Pentru ca un catolic in romania, poate nu vrea sa plateasca Biserica de stat. Plus, datorita faptului ca biserica nu este impozitata, iar preotii au inceput sa puna preturi pe tot si toate, gen nu te casatoresc daca nu dai bani, nu te inmormanteaza daca nu dai bani, samd, dar el este platit de stat, scutit de impozite, chiar pentru a face aceste lucruri. E normal? Daca omul vrea sa-i de-a ceva in plus, ca i-o fi placut cum a cantat, este strict problema lui, insa preotul nu ar trebui sa ceara absolut nimic pentru aceste servicii, la fel cum nu ma duc la biserica si platesc ca sa asist la slujba. ca sa nu mai vorbim de Marile Catedrale care marea majoritate a anului sunt goale si pentru care au fost investite milioane de euro. Si, da stiu ca nu toti preotii sunt la fel, la urma urmei sunt si ei oameni cu defecte si calitati, dar din pacate balanta tinde sa incline din ce in ce spre mai rau, exact la acei oameni care ar trebui sa fie niste exemple de comportament si etica pentru enoriasii lor... Si, da mi se pare normal ca fiecare sa poata decide daca copilul lui va avea ora de religie in scoala sau nu, care poate fii inlocuita cu bunele maniere, care au inceput sa fie pe cale de disparitie, conduita, sau chiar sociologie.
  • Mihai 25.09.2014 12:06
    Daca ai avea curiozitatea sa cauti pe net (pe siteurile oficiale ale institutiilor de stat) ai afla ca nu e finanatata NUMAI biserica ortodoxa, ci toate cultele recunoscute
  • Eduard 24.09.2014 00:51
    Conforma articolului 29 din Constituie cultele religioase se bucură de sprijinul statului, inclusiv prin înlesnirea asistenţei religioase în armată, în spitale, în penitenciare, în azile şi în orfelinate. De asemenea conform articolului 32 în şcolile de stat, învăţământul religios este organizat şi garantat prin lege.
    Ca urmare în Legea Cultelor statul Statul român declară sprijinul pentru Biserica ortodoxă și cultele recunoscute cărora le este recunoscut rolul spiritual, educaţional, social-caritabil, cultural şi de parteneriat social, precum şi statutul lor de factori ai păcii sociale.
  • Peter Damoc 25.09.2014 13:09
    Religia trebuie sa fie materie facultativa (opt-in). Parintii care isi doresc indoctrinarea propriilor copii nu au decat sa faca o cerere si se rezolva.

    Daca o persoana are libertatea de a manca prajituri, asta nu inseamna ca cofetarul are libertatea sa i le bage cu forta pe gat.

    Forma actuala incalca articolul 29 din constitutie si reprezinta un abuz de putere din partea Bisericii Ortodoxe.
  • Petrache ► Peter Damoc 25.09.2014 13:33
    De ce "trebuie" sa fie? Cam care este autoritatea care va da dreptul de a stabili ce trebuie si ce nu trebuie sa se studieze la scoala? Deocamdata, ultimul sondaj al ziarului Adevarul, din 2014, arata ca 86% din romani vor studiul religiei la scoala. Despre ce vorbim?

    Pe langa asta sunteti si NEINFORMAT. Ora de religie este DEJA facultativa. Mai cititi legea.
  • placintatudor ► Petrache 25.09.2014 15:17
    Nu conteaza ce vor romanii. Elevii trebuie sa decida daca vor sau nu sa studieze religia. In liceu am fost obligat sa studiez religia desi le-am spus ca sunt ateu. am avut 5-6 pe tot parcursul liceului.
    E corect asa?
  • Alex ► Petrache 26.09.2014 06:45
    Nu este facultativa.. si oricum daca vrei sa scoti copilul de la ora de religie e pusa in mijlocul programului ca sa nu aibe ce sa faca. Frumos
  • daydr3am3r ► Petrache 26.09.2014 09:45
    Facultativ inseamna ca tu alegi sa faci ora nu sa NU o faci. Modul in care este religia bagata pe gatul elevilor este in contradictie totala cu conceptul de facultativ/optional. Orice elev/student care doreste sa participe la o ora optionala, incepand cu clasa 1 pana la finalizarea studiilor superioare este nevoit sa CEARA acest lucru. In cazul orei de religie acest lucru nu se intampla pentru ca ora este introdusa din oficiu in programa si de obicei pusa fix in mijlocul programului pentru a preveni retragerea copiilor. In alta ordine de idei Romania este un stat LAIC. Exista multe state laice care ofera suport financiar cultelor si totusi nu baga religia ca si materie pe gatul elevilor. Faptul ca tu deduci ca Romania nu e stat laic e problema ta si arata ca nu stii ce inseamna un stat laic. Laic = Care este din afara religiei și a tagmei bisericești. Atata timp cat in constitutie scrie clar ca biserica e separata de stat, Romania e stat laic. Iar acel argument al majoritatii este invalid. Statul are datoria de a avea grija de toti cetatenii sai si de a gasi o formula ideala de a impaca si capra si varza. Ce propui acolo nu e altceva decat "dictatura majoritatii". Iar in final, daca tot sustii ca religia este deja optionala, atunci nu ai nimic de pierdut daca religia respecta aceleasi reguli ca si celelalte materii optionale. Interesant totusi ca ai mentionat coada aia imaginara care ar aparea la inscrierea la ora de religie dar nu si la inscrierea la celelalte materii optionale.Si ca nota de final - califatul este un stat non laic prin definitie. Asta inseamna ca statul este condus dupa regulile stabilite de Coran, nu cele umare. Inca o data asta dovedeste ca Romania este stat laic.
  • Petrache ► daydr3am3r 30.09.2014 23:24
    Laic nu inseamna in afara religiei, inseamna care nu are religia in centru, ci poporul, lumea, mundanul. Iar daca majoritatea populatiei unei tari, 98% este religioasa, statul trebuie sa impace capra si varza. Iar varza, cei 2% care nu vor religie in scoli, pot sa-si retraga copiii de la ora respectiva.

    "Dictatura" nu implica posibilitatea cuiva de a face sau nu o actiune. Deci ideea de dictatura a majoritatii in caz este penibila, avand in vedere ca "minoritatea" isi poate retrage oricand copiii de la ore.

    Daca te-ai fi nascut acum 50 de ani sau traiai azi in Coreea de Nord cred ca aveai o alta idee despre dictatura. Dar asa, arunci cu cuvintele.
  • Dragos P. ► Petrache 26.09.2014 16:12
    Optional ca la carte ar fi sa soliciti sa faci acele ore si sa fie puse la sfarsitul programului iar elevii care vor sa participe sa ramana dupa ore. Dar ei vad ca si in catedralele vietii in care pompeaza bani cu vidanja nu intra nimeni in afara de ei, sunt constienti ca si la orele astea ar ramane prea putini elevi. Iar cu optional/fortat asta si toate abuzurile pe care le face BORatura, ne fac jocul de minune, isi dau singuri cu tesla'n oua. Tot mai multi romani se scarbesc de felul in care astia isi bat joc chiar de "invataturile" dupa care zic ei ca se ghideaza. Noi mai subliniem acolo unde e mai important, ca material ne dau ei. Toate religiile au disparut mai devreme sau mai tarziu, si din asta o sa ramana in aminterea oamenilor din viitor decat o poveste proasta dupa care se ghidau oamenii primitivi.
  • Petrache ► Dragos P. 30.09.2014 23:21
    Cred ca n-ati fost niciodata la scoala, altfel nu-mi explic cum puteti afirma cu asemenea seninatate niste enormitati. Pai ba nene, orarul se face in functie de numarul de clase la care preda un profesor, cati profesori ai, cate materii, etc. Materiile, fie ca sunt religie sau matematica, sunt puse in asa fel incat sa nu fie haos intre profesori si elevi..Dar de unde sa stii asta?!

    Ai dat mai sus ca exemplu, Suedia. Ia fii atent aici: "Ceremonia de deschidere a lucrarilor noului parlament suedez s-a facut printr-un discurs al Regelui, urmat de un discurs al capului Bisericii Suedeze. In Romania ar insemna un discurs al Patriarhului.". Apropo de state atee...Dar asta inseamna respect pentru mostenirea unei tari, ceea tu si multi dintre ateii tai NU aveti. Voi aveti o obsesie, in care aruncati cu laturi.

    Oamenii primitivi care se ghidau dupa o "poveste proasta" sunt aia care au inventat spitalele, au eliminat eugenia, au inventat notiunea de "a doua sansa", iertarea dusmanului, etc.
  • Peter Damoc ► Peter Damoc 25.09.2014 13:34
    In comentariul de mai sus am vrut sa spun articolul 5 din constitutie.
  • Petrache ► Peter Damoc 25.09.2014 13:39
    - "... socialismul, marxismul şi mai apoi bolşevismul s-au sprijinit mereu pe materialismul biologic şi împreună cu darwinismul au atacat puternic creştinismul idealist. Religia creştină a devenit pentru marxişti "morfina proletarilor"" şi Biserica a devenit duşmanul cel mai periculos al lor". "...iar extremistul social Lenin, prin comunism, a crezut că reglementează definitiv relaţiile dintre oameni, dispensându-se de morala creştină. În fond, ca extremă limită a argumentării, ei caută să-şi impună vederile cu forţa ...". - GRIGORE T POPA. Un "indoctrinat".
  • Peter Damoc ► Petrache 25.09.2014 13:44
    Non sequitur.
  • aztek 25.09.2014 12:45
    Domnule autor, te-ai deranjat macar 2 minute sa citesti constitutia Romaniei?

    "(5) Cultele religioase sunt autonome faţă de stat şi se bucură de sprijinul acestuia, inclusiv prin înlesnirea asistenţei religioase în armată, în spitale, în penitenciare, în azile şi în orfelinate. "

    http://www.cdep.ro/pls/dic/site.page?den=act2_1&par1=2#t2c2s0a29

    sau legea din Romania?

    Prin Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasă și regimul general al cultelor Publicată în Monitorul oficial Partea I, nr. 11/8.01.2007 se prevede, între altele, că "În România nu există religie de stat; statul este neutru față de orice credință religioasă sau ideologie atee. Cultele sunt egale în fața legii și a autorităților publice. Statul, prin autoritățile sale, nu va promova și nu va favoriza acordarea de privilegii sau crearea de discriminări față de vreun cult."

    In alte cuvinte, Romania ESTE un stat laic, biserica fiind autonoma. Prin urmare fiecare are dreptul lui sa creada in ce vrea si ce nu vrea.

    Domnule autor, ce incerci tu aici sa faci? Pentru ca mie imi pare a instigare la intoleranta.
  • Petrache 25.09.2014 13:37
    Autoru cred ca a citit, dar mata nu cred. Cand in constitutie scrie ca religiile "se bucura" de sprijinul statului, cum sa fie laic?!

    Tocmai asta e: statul e NEUTRU, adica nu impune nimic. Conform tuturor sondajelor de opinie, ultimul fiind comandat de Adevarul, acum cateva zile, 86% dintre romani vor studiul religiei la scoala. Deci statul e NEUTRU si pune in practica dorinta poporului. Ca asta inseamna LAIC. Al poporului, al lumii. Daca statul ar impune studierea ateismului sau nu ar tine cont de dorinta poporului, atunci ar fi un stat totalitar, nu laic.

    Statul NU te obliga la niciun curs de religie, putand sa te retragi oricand. Deci nu e niciun abuz. Laic NU inseamna ateu. Cata vreme majoritatea vrea studierea religiei, asta o sa se faca.
  • Peter Damoc ► Petrache 25.09.2014 13:50
    Laic inseamna ca nu-i controlat de religie. Cu alte cuvinte, nu exista o religie de stat care dicteaza functionarea statului.

    Cursurile de religie, in forma actuala incalca aceasta prevedere. Daca religia ar fi facultativa, atunci cei 86% dintre romani pe care-i citezi tu si-ar putea inscrie copiii la cursurile de religie. Nu le-ar fi ingradita deloc libertatea.

    In momentul actual, e plin internetul de povesti de groaza cu copii inspaimantati de povesti cu iadul. Mai sunt si povesti despre dificultatile intampinate la scoaterea copiilor de la aceste ore.

    Educatia religioasa trebuie facuta la biserica nu la scoala. Eu am crescut intr-o familie catolica si am primit suficienta educatie religioasa la biserica la liturgiile de duminica si la activitatile organizate la biserica.
  • Petrache ► Peter Damoc 25.09.2014 14:47
    Dupa logica matale, 86 de romani sa stea la coada sa-si inscrie copiii la ora de religie, ca sa nu supere...14. Ciudata definitie a democratiei mai aveti. In plus, este mai usor si mai ieftin pentru stat sa gestioneze 14 cereri de retragere de la curs, decat 86 de inscrieri.

    Povesti de groaza cu copii inspaimantati cu iadul? Sunt tot aceleasi, resapate de 100 de ori. Pai tu ai fost inspaimantat? Posibil, poate de-asta schimonosesti definitiile in halul asta. Asa gasim si mii de povesti cu elevi batuti de profesori, asta ce inseamna, ca desfiintam profesoratul din scoli?!

    Ca romano-catolic sau ce-oi fi, ai dreptul sa faci ce vrei. Noi ca un neam ortodox care si-a facut cu chiu cu vai, un stat, avem dreptul sa ne invatam copiii religia stramosilor lor. Ca nu-i obliga nimeni s-o practice. Daca ar fi asa, am avea o tara plina de matematicieni, ingineri, fizicieni...dar iata ca nu-i asa.
  • Peter Damoc ► Petrache 25.09.2014 14:59
    Nu-i nevoie de cozi suplimentare. Presupun ca in toate scolile exista un formular de inscriere ceva. Ar putea sa fie trecuta acolo aceasta optiune in forma "opt-in".

    Cat despre dreptul de a-ti invata copiii religia stramoseasca, nu-ti rapeste nimeni acest drept si, cum spuneam si mai sus, educatia religioasa poate fi facuta foarte bine la biserica.
  • Dragos P. ► Petrache 26.09.2014 16:24
    Nu te lasa amagit, nu avem o tara plina de oameni destepti tocmai din cauza religiei. Religie care cauta prostii cum cauti dumneata banii. O tarla de prosti nescoliti si care nu au habar pe ce lume traiesc sunt perfecti sa le dea bani si sa creada tampeniile alea pe care le zic ei. Tari salbatice si necivilizate, ca de exemplu Suedia, sunt in proportie de 85% nereligiosi si neapartinand vreunui cult religios. Si vedem cu totii ce amarati si vai soarta lor sunt....
    Religiozitate in majoritatea populatiei se intalneste acolo unde oamenii sunt needucati si saraci. Prostia si saracia ii impinge sa creada in aberatiile alea scrise de niste ciobani semi-salbatici acum 2000 de ani. Scoala e educatie stiintifica baza pe studii si cercetari dovedite. Biserica e o afacere de luat banii prostilor. Invatati sa faceti diferenta!
  • aztek ► Petrache 25.09.2014 14:45
    Arata-mi unde am spus eu ca laic inseamna ateu, si arata-mi unde am spus eu ca e vreun abuz. Tot ce am zis este ca articolul a fost scris astfel incat sa instige la violenta pe prostii ca tine, iar tu tocmai ai demonstrat ce-am scris eu acolo. Vezi ca mai intai trebuie sa inveti gramatica dupa care inveti sa jignesti, si tu clar ai nevoie de limba romana mult mai mult decat de religie. Credinta in Dumnezeu, sau in orice alta entitate spirituala nu-ti scuza comportamentul in nici un fel de circumstante. Iar daca toate cuvintele mele de pana acum au fost vorbe goale in ochii tai, ai trecut testul! Vezi ca oamenii recruteaza d-astia ca tine in Siria cat scriu eu asta. ;)
  • Petrache ► aztek 25.09.2014 14:58
    Nici n-am zis ca ai zis, ti-am explicat, pari sa fii in ceata. Nu am fost violent in niciun fel. Tu esti unul din aia care orice raspuns ai fi primit ai fi zis: “vedeti, fanaticii religiosi ce ameninta! V-am spus eu”. O manipulare de 2 bani, folosita de propagandistii atei. Da’ e veche. Ne-am prins.

    Comentariul meu nu are nicio greseala de gramatica, daca tot vrei sa faci pe desteptu’. Vorbele tale sunt goale in ochii oricui. N-ai niciun argument, dupa care ataci la persoana pe cel/cea care iti atrage atentia ca esti…lipsit de substanta.

    In Siria crestinii sunt aia care sunt macelariti, deci m-as inrola oricand sa-i apar. Pentru ca ortodocsii nu au facut cruciade, holocausturi, genocid, etc. Confunzi lucrurile. Ai dreptate cu ceva, totusi: lipsa ta de credinta iti scuza,totusi, lipsurile.
  • aztek ► Petrache 25.09.2014 16:49
    Imi pare rau ca te-am facut prost. Acum ma simt eu ca un prost. Am crezut ca atentezi la mama, dar se pare ca ai un cuvant in vocabular pe care eu nu l-am mai auzit de foarte multa vreme: mata, matale. Credeam ca vrei sa spui 'mă-ta'. M-a stricat internetul si m-am repezit, greseala mea pe care o regret. Dar sa stii ca lipsa mea de credinta in Dumnezeu nu ma face mai 'gol' sau mai cu lipsuri. La fel cum un un budist nu este mai gol ca un ortodox sau musulman sau ateu sau ce vrei tu. Experienta de viata, influentele culturale, educatia si nivelul de discernamant te face mai 'bogat'. In nici un caz entitatea la care te rogi sau in care crezi. Credinta e pentru tine si atat. Daca tu te consideri superior din cauza asta, atunci ai o abordare total gresita si trebuie sa-ti reconsideri statutul. Sigur, acum poate ca religia pe care ai studiat-o si credinta ta iti ofera niste valori pe care alti oameni necredinciosi nu le au; dar atentie, poti trage invataturi si fara sa crezi, poti sa fii om bun fara cele zece porunci. Nu trebuie sa fii un om bun 'de frica lui Dumnezeu', trebuie sa fii un om pentru ca asa trebuie sa fii. Pentru ca si omul ala caruia vrei tu sa-i faci rau e om la fel ca tine si simte la fel ca tine si uneori consecintele se propaga precum un ecou printre oameni. Iar daca toti ne-am face rau intre noi atunci ne-am anulat instinctul de conservare. Sa fac rau unui om care nu mi-a gresit cu nimic este ca si cum mi-as taia singur furtunele de frana de la masina. Poate ca asta este si problema mea cu religia, ca s-a transformat intr-o afacere, si ca toata lumea rateaza esenta: niste reguli de bun simt si exemple de urmat in viata. Eu am facut religie in scoala, iar profesorul din liceu stia ca sunt ateu. Cu toate astea vorbeam vrute si nevrute, si ne prezentam perspectivele. Si ai fii uimit sa afli ca de multe ori eram pe aceeasi pagina. Si mi-au placut orele de religie din simplu fapt ca era o ora deschisa de discutii legate de moralitate si ce e bine si ce nu, sau, cel putin ce percepem noi ca e bine si nu. Inca o data imi cer scuze c-am sarit ca idiotu si am umplut pagina de text.
  • Petrache ► aztek 25.09.2014 22:13
    Raspuns la ultimul comentariu: nu-i nicio problema, se mai intampla. O raritate printre atei, una care sa-si ceara scuze. Cel putin pe forumuri....

    Nu ma consider superior din cauza credintei, am spus doar ca lipsa credintei in Dumnezeu iti provoaca anumite lipsuri. Fie ca vrei sa le recunosti sau nu. Asta au spus-o toti cei care s-au intors la credinta si o spun si eu. Stiu bine despre ce vorbesc.

    Credinta este un mod de viata, un mod de raportare, o traire si nu in ultimul rand un deziderat. Si tu ai un etalon sau mai multe la care te raportezi, un mod de viata si o traire. Doar ca nu sunt inspirate de Dumnezeu sau cel putin tu crezi asta.

    Nu ai de unde sa stii cum e un budist fata de un ortodox sau fata de un musulman, decat daca le-ai incercat pe toate. Ma indoiesc ca ai facut-o. Experienta de viata te poate influenta in mai multe feluri, depinde de sistemul tau de valori s-o interpretezi. Un necaz poate fi interpretat intr-un fel de un ortodox si in alt fel de un catolic. Ca sa dau un singur exemplu. La fel e cu toate.

    Era o vreme cand credeam si eu ca poti sa fii om bun fara sa fii credincios. Dar ma minteam singur si am realizat, intr-un tarziu asta. Daca nu-L ai pe Hristos, nu ai cum sa te raportezi corect. Cum decizi daca esti bun sau nu, daca n-ai etalonul? Apoi, e o problema: poti tu sa decizi daca esti bun sau nu? Poti fi obiectiv 100%? Greu de crezut.

    Frica, in ortodoxie are multe sensuri: inclusiv acela de sfiala, de timiditate, de uimire, de smerenie. Frica de Dumnezeu este doar o consecinta a realizarii faptului ca poti pierde Raiul, dupa ce ai vazut cum e. Si pentru o fractiune de secunda, poate si mai mult, poti sa simti si cum e Raiul. Si atunci, normal ca ti-e teama, doar suntem oameni si slabi, ca poti sa pierzi TOTUL.

    "Pentru ca si omul ala caruia vrei tu sa-i faci rau e om la fel ca tine si simte la fel ca tine si uneori consecintele se propaga precum un ecou printre oameni", asta e de la Hristos. Deci...

    Credinta nu s-a transformat in afacere, este imposibil.Credinta unui om nu poate fi tranzactionata, pentru ca este o legatura intre el si Hristos. E ca si cum ai spune ca legatura dintre tine si mama ta s-a transformat in afacere. Daca e dragoste, atunci nu poate fi afacere. Si invers.

    Io ma duc la biserica fara niciun ban si uneori fara telefonul mobil. Pregustarea raiului este Sf.Liturghie si Sf Impartasanie, daca ajungi la ea. Nu-ti trebuie niciun ban pentru asta.

    Esenta credintei? "Situaţia creştinului e la fel de paradoxală ca a lui Don Quijote. E om şi i se cere să fie Dumnezeu. A fost creat curat şi e murdar, şi trebuie doar să se întoarcă la ceea ce a fost menit a fi. Altfel spus, el trebuie să lupte pentru a deveni ceea ce este" - N.Steinhardt.

    Sanatate.
  • Peter Damoc ► Petrache 26.09.2014 09:09
    Evident ca poti fi bun fara sa fii credincios.
    Nu ai nevoie de Hristos ca sa simti compasiune pentru oamenii de langa tine.
    Nu ai nevoie de biserica pentru a te simti bine atunci cand ajuti pe cineva.
    Toate lucururile astea exista in interiorul nostru. Studiile stiintifice arata ca ne-am nascut pentru a fi buni. (daca vrei sa citesti o sinteza, iti recomand "Born to be good" de Dacher Keltner)

    Credinta, atunci cand amplifica compasiunea, cand amplifica ajutorul reciproc si conexiunea cu ceilalti oameni este minunata. Este dovedit stiintific ca persoanele religioase traiesc vieti mai lungi si mai fericite dar este vorba de o traire impartasita a credintei, o traire care te aduce mai aproape de ceilalti NU o traire habotnica ce te indeparteaza de cei care nu cred EXACT setul de dogme pe care il crezi tu.

    Crestinii are inteleg ce a vrut sa spuna Hristos in parabola Samariteanului cel milostiv traiesc foarte diferit de cei ce cred ca a trai credinta inseamna sa demonstrezi ca tu ai dreptate si ceilalti gresesc.
  • aztek ► Petrache 26.09.2014 14:53
    > “Pentru ca si omul ala caruia vrei tu sa-i faci rau e om la fel ca tine si simte la fel ca tine si uneori consecintele se propaga precum un ecou printre oameni”, asta e de la Hristos. Deci…

    O fii, nu stiu exact ce a zis. Chestia asta am realizat-o jucandu-ma... Star Wars Knights of the Old Republic 2. Posibil sa se inspire, nu stiu ce sa zic.

    > Doar ca nu sunt inspirate de Dumnezeu sau cel putin tu crezi asta.

    Inspiratia mi-o iau din natura, din lumea ce ne inconjoara. Imi place biologia, astronomia si fizica. De-aici imi trag eu etalonul, observ mediul inconjurator si incerc sa-l inteleg (asa cat ma duce pe mine capu, ca nu vom intelege vreodata tot). Intelegandu-l ma pot adapta la el si pot sa depun efort pentru a trai in echilibru cu lumea asta... un echilibru foarte usor de deranjat de altfel si aproape imposibil de atins in societatea de astazi. Acum tu poti sa-mi spui "Ha! Dumnezeu a creeat lumea.", ei bine, nu stim asta. Nu stim cum s-a creeat lumea (a se citi universul) si eu cred ca nici nu vom stii vreodata, suntem prea mici si prea neimportanti intr-o mare de stele.

    > Credinta nu s-a transformat in afacere, este imposibil.

    Da. M-am exprimat prost. Religia s-a transformat in afacere. Nah, pestele de la cap se-mpute... cu aur si Mercedesuri. Si cred ca cei mai multi oameni nu mai sunt de acord cu ea tocmai din cauza asta. Nu mai poti nici sa mori sau sa-ti botezi copilul sau sa-ti juri loialitatea fara de persoana iubita daca nu dai cat ai muncit tu pe rupte luni de zile. Si cel mai mult ma scoate din sarite nesimtirea unor preoti care-mi mai si spun ca dau pentru Dumnezeu nu pentru el. Dar din cate stiu eu Dumnezeu n-are nevoie nici de aur nici de Mercedesuri, o entitate atotputernica sigur a descoperit elementul Au pana acum (doooh, se presupune ca el l-a creeat, nu?). Si clar poate sa-si faca inca un univers paralel in care elementul de baza nu este Hidrogenul ci un Mercedes S-class. In plus, biserica ar trebui sa ajute oamenii, nu sa-i stoarca de bani, biserica ar trebui sa fie ca o fundatie umanitara, nu sa inalte megaliti printre saracie crunta. Dar deraiez... si oricum cine sunt eu sa-i judec. Platitor de taxe? Haha, adica sunt un nimeni, tocmai ca platesc taxe si incerc sa ma bucur de viata fara sa-i impiedic pe cei din jurul meu din a face acelasi lucru ca si mine. Astfel, in ochii mei, religia a dat gres urat de tot. Cei vicleni se folosesc de ea pentru castig propriu iar cei prosti isi decapiteaza semenii. Din cauza asta, nu sunt de acord sa se predea asa ceva in scoala, eu am avut noroc de un profesor exceptional de religie. Dar cati au norocul meu? Toata treaba trebuie luata cu o lingura de sare, altfel e naspa rau, ca il invata pe prost sa creada orbeste, sa nu gandeasca, si asa ne autocondamnam la saracie, disperare, discriminare, separerare s.a.m.d
  • razvan 25.09.2014 14:25
    Presupun ca ai facut un credit la camatarii de la BOR...
  • alex 25.09.2014 23:54
    Romanica este un stat laic. Aportul benefic al religiei nu este si nu apare in Constitutie.
    Singurul lucru pe care vroiau politicienii e sa includa o mentiune cu privire la rolul istoric al bisericii (tipografii, primele scoli), nu sa recunoasca ca BOR-ul de azi realizeaza ceva benefic. Pe langa mentiunea aia, mai era inclusa si Casa Regala.

    Nu exista ateism stiintific in URSS. Exista comunismul, care e tot o forma de religie care vrea sa inlocuiasca celelalte religii pentru ca partidul sa aibe o putere mai mare in stat.

    Ateismul stiintific ti-a adus tie calculatorul, internetul, medicina moderna, printre altele.

    Intrebarea mea este... de ce trebuie sa minti si sa distorsionezi realitatea in halul asta?
  • Vio Sandu 25.09.2014 23:58
    Aportul benefic al religiei.... Hmmmmm! Cred ca trebuie doar sa va uitati putin in istorie si chiar la lumea actuala ca sa vedeti ce aport benefic are religia.
    Introducerea religiei in scoli are un singur scop: brainwashing.
    Scoala si religia nu au nimic in comun.
  • Florin 26.09.2014 08:08
    Bun venit in tara idobitocitilor religios, Republica Medievala Romania, tara unde se sta cu mana intinsa la zei, "doamne ajuta"
  • Petrache 26.09.2014 14:38
    Un studiu sociologic realizat cu minuţie cu câţiva ani în urmă de Fundaţia Soros – şi care nu a fost dezbătut pe măsura importanţei sale – pune în lumină o situaţie paradoxală: ateii din România, declaraţi ca atare, sunt mai intoleranţi faţă de minorităţile religioase şi etnice decât media populaţiei româneşti. Aşadar, dacă ar fi să căutăm epicentrul intoleranţei şi violenţei, nu l-am găsi printre cei care frecventează biserica, ci, mai curând, printre cei care o refuză în mod manifest. - http://www.capital.ro/dw-in-romania-si-ateismul-este-altfel.html
  • tony 26.09.2014 09:16
    Gata cu Evul Mediu. Elevii trebuie sa invete etica si cum sa ajute societatea, nu despre draci si pacate.
  • Petrache 26.09.2014 14:40
    Da, sa traiti!...
  • Bianca 26.09.2014 09:43
    Autorul acestui articol nu cunoaste realitatea din scoli, unde parintele trebuie sa semneze o cerere de scoatere a copilului de la ora optionala de religie (cu toate ca firesc ar fi sa se completeze o cerere de inscriere la aceste ore), care contine si un paragraf in care parintele isi asuma responsabilitatea supravegherii copilului in timpul orei la care lipseste, ora care poate fi prima, ultima sau oricare in timpul orarului. Asa ca unde este intoleranta ateilor, ca eu nu o vad si nu o inteleg... De ce nu este publicat si 'fluturasul amentitator' la adresa directorilor, cel care probabil face referire la articole din Constitutie?!
  • Vasile 26.09.2014 23:08
    Auzi duduie, da' daca nu vreau sa-mi las odrasla sa faca matematica, spre exemplu, tot asa trebuie sa solicit, cu o cerere?!
  • warsongu 26.09.2014 10:10
    Romania ESTE stat laic. Iar BOR abuzezeaza de prea multa putere, si o face pe banii mei. Iar asta nu are scuza. Crestinii sa isi plateasca bisericile si popii. Tot ei, daca vor, sa isi indobitoceasca si copii dar pe banii si timpul lor. Nu al meu. PUNCT.
  • Vasile 26.09.2014 23:14
    Ma da' cata vana ai in tine. Pacat ca nu esti asa vartos la citit putina istorie nationala sa fi stiut si tu cati domnitori credinciosi am avut. Si ei erau indobitociti?!
  • warsongu ► Vasile 28.09.2014 12:05
    Nu are absolut nici o relevanta ca erau domnitori credinciosi. Ca sa nu mai spun ca marea lor "credinta" (ce in general s'a rezumat la dat galbeni la biserica si la construit biserici intre doua crime, un viol, niste comploturi si o tradare) nu i'a ajutat cu nimic sa fie domnitori buni... altfel Romania nu ar fi fost unde este acum, in cloaca Europei.
    Poate ar trebui TU sa studiezi mai multa istorie adevarata si mai putina propaganda nationalista rahat, ce zici?
  • Vasile ► warsongu 29.09.2014 10:57
    Stii, esti prost - dovada aberatiile pe care le scrii, dar democratia zilelor noastre iti da dreptul sa te exprimi. Si o faci cu multa nonsalanta si lipsa de rusine, Daca Romania a ajuns vreodata 'cloaca' Europei, a ajuns din cauza celor 50 de ani de comunism si nu din cauza unui Stefan cel Mare sau a unui Mihai Viteazul. Dar ma opresc aici... in fata celor care isi reneaga istoria si identitatea, rusinandu-se de originile lor, nu am arme. Ramai asadar in 'atotcunostinta' ta. Eventual agreseaza un popa pe strada, da foc la o biserica si pune tu 'PUNCT' la orice discutie mai democratule. Ah, si mai ales sa nu cumva sa te revolti impotriva celor care conduc aparatul politic. La urma urmei nu e vina lor ca nu avem spitale si scoli (ca sa folosesc popularul slogan actual), e vina Bisericii.
  • warsongu ► Vasile 03.10.2014 12:58
    faptul ca o entitate nu e singura vinovata nu o face mai putin vinovata... cat despre "patriotismul" de duzine, vai si amar de poporul care ajunge sa se laude cu minciuni. sunt multe lucrurile de care romanii pot sa fie mandri, doar ca nu sunt cele pe care le stii sau crezi tu. daca i studia un strop, doar un strop de istorie de altundeva decat de pe siteuri sau din carti ultranationaliste ai intelege exact ce si cum. dar nu e cazul, deci mars la pupat moaste si la a fi roman doar de 1 decembrie cu ciolan si fasole, si scuteste'ma de cretinisme.
  • Skorm 26.09.2014 10:24
    "parteneriatele dintre culte și diferitele instituții ale statului"? Adica oamenii cred in diverse cretinitati imaginare si o buna parte din banii noistri ajung la ei. Statul intelege ca turma de dobitoci cu frica de Iahve este mai usor de strunit si stors de bani asa ca promoveaza mizeria asta de religie.
    Poate ar fi cazul sa iesim si noi din evul mediocru, sa nu mai diluam perceptia realitatii cu rahaturi scrise in diverse carti fantasy de acu' 2000 de ani.
    Prosti am fost si prosti vom ramane daca o tinem tot asa.
  • Peter Damoc 26.09.2014 10:58
    Nu stiu ce cauti sa obtii cu un astfel de comentariu. Etichetezi si insulti persoane ce poate au o cu totul alta perspectiva decat tine. Si o faci gratuit.

    Crezi ca astfel de insulte pot avea un efect pozitiv? Eu unul nu am vazut persoane care sa spuna "aaa ma faci dobitoc... ce idee interesanta, multumesc, acum am sa ma opresc din a crede ce am crezut o viata si am sa ma apuc si eu sa etichetez persoanele care cred in alt ceva drept dobitoace"

    Daca vrei ca lumea din jurul tau sa abordeze tema religiei intr-o maniera mai rationala, demonstreaza ca poti fi si fara religie o persoana cu bun simt ce-si trateaza interlocutorii cu respect.
  • Andrei 26.09.2014 12:50
    Am vazut atei intoleranti asa cum am vazut religiosi intoleranti. Am vazut mai multi religiosi intoleranti, decat atei intoleranti.

    PS: Autorul articolului nu face diferenta intre credinta si dogma. Ceea ce inseamna ca textul e scris degeaba.

    Nu poate fi folosit nici macar ca argument intr-o discutie pro-contra predarii unei singure religii in scoli.
  • Petrache 26.09.2014 13:05
    Orice credinta se bazeaza pe o dogma. Ca si stiinta, de altfel.
  • Peter Damoc ► Petrache 26.09.2014 13:47
    Stiinta se bazeaza pe confirmare experentiala. Totul este contestabil si, daca vii cu dovezi valide, orice element din stiinta este deschis la transformare. Teorii validate sute de ani sunt transformate atunci cand apar intelegeri noi, cum a fost de exemplu trecerea de la fizica newtoniana la fizica relativista.

    Sa spui ca stiinta este dogmatica in sensul in care religia este dogmatica denota ori o neintelegere a cuvantului dogma ori o neintelegere a metodei stiintifice.
  • Peter Damoc 26.09.2014 13:51
    In experienta mea, atunci cand ajustezi pentru incidenta ateismului in randul populatiei generale, am vazut mult mai multi atei intoleranti. Cu alte cuvinte, procentul de intoleranti din populatia ateista cred ca-i mai ridicat decat cel din populatia generala. Cred ca de vina este retorica lui Dawkins. :)
  • Petrache ► Peter Damoc 26.09.2014 14:37
    Un studiu sociologic realizat cu minuţie cu câţiva ani în urmă de Fundaţia Soros – şi care nu a fost dezbătut pe măsura importanţei sale – pune în lumină o situaţie paradoxală: ateii din România, declaraţi ca atare, sunt mai intoleranţi faţă de minorităţile religioase şi etnice decât media populaţiei româneşti. Aşadar, dacă ar fi să căutăm epicentrul intoleranţei şi violenţei, nu l-am găsi printre cei care frecventează biserica, ci, mai curând, printre cei care o refuză în mod manifest.

    Studiul evocat mai sus nu ne permite să tragem multe concluzii. Am putea totuşi presupune că ”ateismul” unor tineri siguri pe ei înşişi nu este nici el o trăsătură consistentă, una de natură să genereze conduite uniforme pe termen lung, şi că este, probabil, doar o reacţie polemică faţă de comunitarismul societăţii româneşti. De vreme ce Dumnezeu este apanajul comunităţilor temătoare, prizoniere ale propriei sărăcii şi inhibiţii, tinerii, desprinşi de grupul de origine şi dobândind mai multă siguranţă de sine, au tins să refuze şi valorile centrale ale grupului, definindu-se ca atei.

    Dar, aşa cum am văzut, ”ateii” nu rezonează deloc la preocupările ateilor vestici, care caută să tragă toate consecinţele din contestarea autorităţii tradiţionale. Ei par mai curând o ”elită” egoistă, care se defineşte pe sine prin dispreţ şi indiferenţă faţă de ceilalţi. Ateii din România par un subprodus al tranziţiei româneşti la economia de piaţă.

    Am putea spune, în concluzie, doar câteva lucruri: 1. educaţia religioasă nu pare să fie sursa răului în societatea românească; 2. reuşita economică, ea singură, nu asigură un comportament democratic; 3. liberalismul despuiat de valori morale produce o societate brutală. - http://www.capital.ro/dw-in-romania-si-ateismul-este-altfel.html
  • Peter Damoc ► Petrache 26.09.2014 15:11
    Termenul de ateu nu descrie care sunt valorile persoanei. Este ca si cum cineva ti-ar zice ca-i vegetarian. Ai o idee despre ceva din viata persoanei respective DAR, fara informatie suplimentara nu prea poti spune mai nimic despre persoana in cauza decat ca nu mananca carne.

    Si ateii sunt de mai multe feluri. Este un soi de ateism infantil in care persoana se revolta impotriva educatiei primite si adopta o pozitie contrara. Personal cred ca o mare parte din valul "new atheism" se incadreaza aici.

    Mai exista si ateismul matur. In general, persoanele care se incadreaza aici sunt umaniste (subscriu valorilor umanismului) si in general nu discuta despre religie decat ocazional. Faptul ca nu cred intr-o divinitate este un detaliu mult mult mai putin important decat lucrurile care ii intereseaza cu adevarat, fie ca-i vorba de stiinta, educatie sau poate cauze umanitare.
  • CiprianP ► Peter Damoc 23.02.2015 21:44
    Peter las-o mai moale ca logica ta e prinsa in pioneze.
  • Peter Damoc ► CiprianP 23.02.2015 23:34
    OK boss, o las mai moale. Da' zi-mi macar care-i baiul in ce am zis. Ce-i ilogic? ;)
  • CiprianP ► Peter Damoc 25.02.2015 15:22
    Pai daca am zis ca e logica ta inchipuieti ca tot ceea ce spui e pe de-andoaselea. Ar trebui sa iau fiecare declaratie de a ta de mai sus si sa iti dovedesc cuvant cu cuvant ceea ce din pacate nu se poate. Stiu ca e greu sa iti dai seama de aceea e bine sa stai deoparte cu comentariile. Poti in schimb sa te consolezi ca sunt multi ca tine (si ei ar trebui sa isi tina gura fara exceptie).
    Logica ca si experienta vine cu varsta la unii da si la altii nu.
    Mai asteapta poate vine si la tine.
  • Petrache 26.09.2014 14:39
    @ Andrei Un studiu sociologic realizat cu minuţie cu câţiva ani în urmă de Fundaţia Soros – şi care nu a fost dezbătut pe măsura importanţei sale – pune în lumină o situaţie paradoxală: ateii din România, declaraţi ca atare, sunt mai intoleranţi faţă de minorităţile religioase şi etnice decât media populaţiei româneşti. Aşadar, dacă ar fi să căutăm epicentrul intoleranţei şi violenţei, nu l-am găsi printre cei care frecventează biserica, ci, mai curând, printre cei care o refuză în mod manifest - http://www.capital.ro/dw-in-romania-si-ateismul-este-altfel.html
  • fantana 01.10.2014 02:03
    Legat de conceptul de stat laic. Conceptul de „stat laic” s-a născut în Franța anului 1789, în urma revoluției protocomuniste de acolo care a fost îndreptată și împotriva bisericii catolice. Simplificând lucrurile se poate spune că este vorba despre o neutralitate a statului pe de o parte dar totodată și marginalizarea cultelor care sunt oarecum izolate de societate și de instituțiile acesteia fiindu-le interzis accesul, simbolurile, referirile .
    În România textele legislative definesc statul ca fiind neutru din punct de vedere religios însă nu și laic.
    În ceea ce privește subvențiile primite de biserici în România, vă sugerez să studiați cifrele. O parte dintre acestea le puteti gasi pe avereabisericii.ro , un proiect pornit din zona societatii civile crestine ca raspuns la manipularile secularist-atee.

    În ceea ce privește problema finanțării. România este una dintre puţinele ţări europene în care secularizarea averilor bisericeşti nu a fost niciodată reparată. În Italia sau Austria, ca să dau numai două exemple, Bisericilor li s-au oferit compensaţii pentru a-şi putea desfăşurata activitatea şi misiunea. În România lucrurile au stat exact invers. Statul a luat Bisericii marea majoritate a bunurilor materiale şi i-a tot promis un mic sprijin pentru salarizarea clerului şi reparaţia bisericilor. Nici acest lucru nu s-a întâmplat decât după o perioadă relativ lungă şi adesea s-a făcut după principii arbitrare. Abia astăzi avem o minimă normalitate.
  • CiprianP 23.02.2015 21:59
    Fantana nu arata lumii ignoranta. Biserica e a doua forta in statul Roman. Are averi imense proprietati pe terenuri, imobile, etc. Nu ma intereseaza exemple din alte state crestine pentru ca alea sunt la fel anomalii. Biserica trebuie sa stea unde ii locul. Prefer sa fie muzeele de stiinta dotate cu banii mei decat sa subventionez biserica.
  1. Ciolacu scoate PSD de la Guvernare dar nu-și dă încă demisia de la șefia PSD. Progresistul Daniel David, propunerea PNL pentru premier intermar. Președintele interimar a luat act și anunță pe 6 mai un prim ministru interimar

  2. Nicușor Dan a aprobat Marșul homosexualilor - ”Bucharest Pride” pentru sâmbătă, 7 iunie, în ajunul Rusaliilor

  3. REZULTATE OFICIALE: Suveraniștii au luat peste 40% - VICTORIA LUI CĂLIN GEORGESCU ȘI GEORGE SIMION! LUPTA se duce în TURUL II cu NICUȘOR SOROS DAN! Au votat peste 9,5 MILIOANE de ROMÂNI! Mobilizare istorică pentru ROMÂNISM la ALEGERILE PREZIDENȚIALE 2025

  4. 3 mai 1997: 28 ani de la una dintre cele mai mari TRĂDĂRI din istoria României: TRATATUL CU UCRAINA. Cum au fost cedate teritorii ale patriei-mamă la îndemnul lui Silviu Brucan - Bruckner și prin mâna lui Adrian Severin - Skvosnik, nepot al Anei Pauker

  5. George Simion l-a spulberat pe Nicușor Dan: Căzut în "falia satanistă"! VIDEO de la prima confruntare, față în față, dintre candidații la prezidențiale, dintre suveranism și progresism

  6. Cu cine votăm la alegerile prezidențiale din 4 mai

  7. Instigare la uciderea lui George Simion după o postare a Victoriei Stoiciu. Singura LGBT-istă din PSD care îl susține pe Nicușor Dan, soroșista s-a plasat împotriva deciziei partidului de neutralitate în Turul 2, alături de pro-LGBT-istul Victor Negrescu

  8. Pericolul celor două specii: Românul de Diaspora și Românul de Casă

  9. Călin Georgescu deconspiră OLIGARHII CARE FURĂ ALEGERI și MAFIA INTERNAȚIONALĂ - “SECRETELE ONU”. Av. Reiner Fuellmich: “Un curajos luptător pentru Libertate” - VIDEO TRADUS

  10. FEAR FACTOR 2

Ultima oră

19:30

UNTOLD, festivalul satanist aprobat de Nicușor Dan în București, mituiește alegătorii. Ion Cristoiu: Ar trebui arestați!

23:10

Profesorul Ilie Bădescu: CARE EUROPĂ?

22:30

SPAȚIUL MIORITIC - de Lucian Blaga (9 mai 1895 - 6 mai 1961)

21:15

Acad. Florin Constantiniu: 9 mai 1945? În România, nimic de sărbătorit

20:00

Pălitură de osândă pentru UDMR: Viktor Orban a ascultat de Donald Trump și îl susține pe George Simion, ca lider al suveranismului în Europa: ”În lupta pentru creștinism și suveranitate trebuie să ne sprijinim reciproc” - VIDEO

19:50

Un adevărat cavaler! Nicușor Dan își dă la o parte concubina pentru a fi primul în fața camerei - VIDEO

19:40

Patrick André de Hillerin: Nicușor Dan refuză să comunice numele donatorilor săi din precampania electorală

18:23

Adrian Onciu: Marile puncte de divergență ale celor doi finaliști

18:00

BEC și AEP ar trebui să investigheze DEZBATEREA ARANJATĂ de la Euronews. Boala OCULTEI din spatele lui Nicușor Dan. George Simion: Voi pune interesele României pe primul loc. TEMELE fierbinți: AVORT, LGBT, BANI, UCRAINA, RĂZBOI - Analiza ActiveNews

17:30

A început conferința "Dragostea dintre părinți și creșterea armonioasă a copiilor" - VIDEO ÎN DIRECT

17:17

Un celebru artist a anunțat că suferă de cancer în stadiul 4, la 46 de ani

16:00

9 mai: ZIUA INDEPENDENȚEI ROMÂNIEI. Discursul integral al lui Mihail Kogălniceanu

15:32

ȘTIAȚI CĂ tânărul criminal Vlad Pascu a fost OLIMPIC LA MATEMATICĂ? E bun de președinte?

15:04

Atenție, Harap Alb: Să nu faci aceeași greșeală ca acum 35 de ani!

14:44

Ginerele unui torționar al Securității, Victor Rebengiuc, a donat 5.000 de euro lui Nicușor Dan cu condiția să nu fie nominalizat: ”Contribui și eu acolo cu câte ceva”