Fragmente din spectacolul creștin „Diaconița Olimpiada”, monolog cu actrița Ana Calciu

De Andreea Ilie  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Compania teatrală „Zona” a organizat, joi, 30 ianuarie, la ora 20:00, în Aula Bibliotecii Naționale, spectacolul creștin ,, Diaconița Olimpiada”, adaptare după scrisorile Sfântului Ioan Gură de Aur către Diaconița Olimpiada (Sfânta Olimpiada prăznuită în data de 25 iulie), cu actrița Ana Calciu, regia Marian Popescu.
Actualitatea textului adaptat constă în faptul că raspunde și marilor întrebări ale omului contemporan.
Spectacolul a fost realizat sub coordonarea Prea Sfințitului Varsanufie Prahoveanul , episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Din exil, Sfântul Ioan Gură de Aur a avut o vastă corespondență,din care ni s-au păstrat 236 de scrisori adresate unui numar mare de persoane. Cele mai complexe și elaborate sunt adresate unui personaj feminin, ,,Diaconița Olimpiada”, cea care a ctitorit prima mănăstire de maici din Constantinopol.
„Ți-am trimis o lucrare  cu următorul subiect: "Nimeni nu-l poate vătăma pe cel ce nu se vatămă singur". Citeşte-o des, ci­teşte-o cu voce tare. Îţi va fi un leac minunat, dacă voieşti să-l iei. Iar dacă te încăpăţânezi şi nu vrei  să ieşi din mlaştina tristeţii tale, cu toate numeroasele mele sfaturi şi îndemnuri, nu-mi va fi nici mie uşor să te ascult şi să-ţi trimit scrisori dese  de vreme ce n-ai câştigat nimic din ele spre înviorarea ta. ” (fragment)
Acțiunea spectacolului surprinde corespondența dintre Sfântul Ioan Gură de Aur și Diaconița Olimpiada. Ea fusese aleasă diaconiță, de către Patriarhul Nectarie (381-397), deoarece făcea parte dintre văduvele care trăiau în feciorie. Diaconițele, fecioare sau văduve, erau hirotonite prin punerea mâinilor și aveau permisiunea de a intra în altar, însă nu erau considerate ca făcând parte din cler. Slujirea lor consta în principal în vizitarea şi ajutorarea bolnavilor, asistarea preotului la botezul femeilor şi alte câteva sarcini auxiliare. Ele nu puteau nici să înveţe în public nici să boteze (cf. Constituţiilor Apostolice 3, 6, 1-2). Slujirea diaconiţelor s-a pierdut, încet-încet, odată cu dispariţia aproape completă a botezurilor de adulţi, în secolul al XII-lea.
„Nu-ţi pierde dar, Olimpiada, nădejdea! Numai un sin­gur lucru este înfricoşător, numai de o singură tulburare trebuie să ne temem, de păcat! Şi n-am să încetez să-ţi spun mereu acest cuvânt. Basme sunt toate cele­lalte, chiar de mi-ai vorbi de duşmănie, de ură, de viclenie, de calomnie, de ocară, de grăire de rău, de confiscare de averi, de surghiun, de ascuţişul sabiei, de un ocean de rele, de războiul întregii lumi!  De aceea şi fericitul Pavel, vrând să arate că sunt o nimica şi cele bune, şi cele rele din viaţa aceasta, a arătat totul printr-un cuvânt,  "Cele ce se văd sunt trecătoare, "Toată slava omului, ca floarea ierbii”.
Ridică-te şi întinde-mi mâna.
Praful, dacă nu-i îndepărtat în grabă, vatămă cel mai gingaş dintre mădularele trupului: tulbură lim­pezimea ochiului şi, strică toată vederea celui ne­păsător.
Ceea ce se întâmplă cu cei bolnavi trupeşte se în­tâmplă şi cu cei bolnavi sufleteşte: bolnavii nu se fac sănă­toşi dacă nu vin şi ei în ajutorul străduinţei doctorilor.
Ca să nu se întâmple aceasta, sileşte-te să mă ajuţi şi tu cu priceperea pe care o ai, ca folosul să fie mare din osteneala noastră, a amândurora.” (fragment)
În anul 398, când Sfântul Ioan Gură de Aur (prăznuit la 13 noiembrie) s-a urcat pe tronul arhiepiscopal de la Constantinopol, Olimpiada a găsit în el nu doar pe părintele duhovnicesc pe care şi-l dorea, autoritatea în materie de interpretare a Scripturii, păstorul care se îngrijea de turma sa mai mult decât de propriul său trup, ci şi un prieten, atât pentru zile bune, cât şi pentru dificultăţile ce le întâmpina adesea din cauza corectitudinii şi verticalităţii ei.
„Gândește-te la milostenia ta, fără să mai vorbesc de celelalte virtuţi, Ţi-ai supus trupul tău slab şi plăpând, la atâtea suferinţe, că nu se deosebeşte întru nimic de unul mort. Fie răbdarea, fie smerenia, fie dragostea, care întrece în căldură nenu­mărate cuptoare, fie priceperea cea nesfârşită, plină de mult har, care depăşeşte măsurile firii.
Să te îngrijești  numai de nevoinţele tale, de post, de rugăciune, să citești permanent Sfânta Scriptură.” (fragment)
Doamna Ana Calciu, în rolul Sfintei Olimpiada, interpretează un monolog care, până la finalul piesei, se dovedește a fi o întreagă evoluție spirituală. Astfel, 50 de minute, cât durează spectacolul, trec precum o viață de om, o viață fericită și sfântă, bineînțeles, chiar dacă, în cele mai multe din aceste minute, actrița joacă tulburarea sufletească, înfățișând zbuciumul interior, căderea, din care se ridică numai cu ajutorul rugăciunii și al cuvintelor Sfântului Ioan, pe care le citește cu glas tare. Reușește să transmită spectatorilor emoția pe care o simțea când ținea în mâini asemenea comori precum scrisorile unui sfânt, dar și povara imensă pe care o purta pe umerii ei mici, Olimpiada.
„Îmi dau seama, părinte, că toate acestea, și cele rele și cele bune vin din nespusa iubire de oameni a lui Dumnezeu. Așa a făcut Dumnezeu viața noastră, când îngăduind să se ridice valurile și noianul relelor, când făcând vremea liniștită și senină. Mă gândesc la toate suferințele atâtor apostoli, profeți, mucenici și mucenițe.
Suntem trecători prin această lume, ”nu avem aici cetate stătătoare”, cum spune apostolul Pavel. Dar ce importanță mai au toate aceste suferințe când răsplata este Cerul, Veșnicia.” (fragment)
Compania teatrală „Zona” a luat naştere in anul 2002 din iniţiativa câtorva artişti,actori și regizori, ca răspuns la dorinţa lor de a propune oamenilor proiecte creștine, recitaluri de poezie, teatru creștin.
Așteptăm „cu răbdare” următoarele proiecte!
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Cum reușim să păstrăm noua generație pe linia de plutire? Răspund: Gabriela Alexandru și Iulia Țoța - NOUA EMISIUNE ActiveNews - Starea de Libertate. Transmisie VIDEO

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (0)
Ultima oră

00:15

29 martie: Sfântul Mucenic Marcu, episcopul Aretuselor și Chiril, diaconul

23:30

28 martie: Sfântul Cuvios Ilarion cel Nou, egumenul Pelechitului, Sf. Irodion, ucenicul Domnului și Sf. Ștefan Mărturisitorul, făcătorul de minuni

23:00

La Mănăstirea Paltin – Petru Vodă, maicile adună plante medicinale și le transformă în leacuri pentru lume. Cum puteți comanda - Reportaj VIDEO excepțional

21:50

A apărut revista „Familia Ortodoxă”, numărul din aprilie - Tema numărului: De ce suntem dezbinați? - FOTO

20:57

Internetul Corpurilor “va duce la dezvoltarea Internetului Creierelor” până în 2050 – studiu RAND Corporation, organizație strâns legată de Comisia Trilaterală – Apariția trans-omului: tehnologiile de augmentare umană

18:38

Certificatul de naștere pe hârtie va fi eliminat în Republica Moldova - se va întocmi doar în format electronic. Noi acte de identitate după model european, cu date biometrice

18:34

Războiul Nebunilor: O bandă de scăpați de la Săpoca încearcă să distrugă Lumea

18:00

Cum reușim să păstrăm noua generație pe linia de plutire? Răspund: Gabriela Alexandru și Iulia Țoța - NOUA EMISIUNE ActiveNews - Starea de Libertate. Transmisie VIDEO

17:55

NewsMoldova: Constructorii drumurilor Bucovinei mai au o speranță legitimă după ultimul termen din procesul cu Gheorghe Flutur: aceea că Înalta Curte va sancționa graba Curții de Apel Târgu Mureș

17:30

Loreta Popa, un om dedicat primei sale iubiri: CUVÂNTUL! Interviu ActiveNews cu promotoarea Muzeului Național al Literaturii Române: ”Fără acces la educație copiii noștri nu vor mai fi în stare nici să se semneze, dar să citească”

17:12

George Simion: Vom anunța “un bloc comun, democratic”, cu 30 de partide, pentru locale, pentru a bloca actuala coaliție - “Suntem în plină lovitură de stat”

16:54

Luminița Arhire: PUIUL VOPSIT GALBEN-ALBASTRU, CU TREI TRANDAFIRI PE TÂRTIȚĂ

16:00

Prot. Dr. Ioan Lisnic: Personalități marcante din sudul Basarabiei care au votat Unirea cu Patria Mamă-România

15:11

Noi dezvăluiri despre atentatul de la Moscova: Numărul victimelor ar putea fi mult mai mare decât cel anunțat oficial

14:45

Scholz îi face concurență lui Macron: ”Putin trebuie să-și retragă trupele din Ucraina”