

Când a fost interogată prima dată de comuniști, Elisabeta Rizea avea 38 de ani. „Au început să mă bată cu un băț până la sânge. Mi-au rupt câteva coaste și am leșinat. Îmi făceam cruce cu limba în cerul gurii și mă rugam la Dumnezeu să mă ajute să nu spun nimic... Eu nu sunt Iuda.”
Și au urmat ani de luptă, frământări, suferință, așteptare. Soțul său era bătut sistematic pentru a deconspira legăturile cu grupul din munți. Unchiul Gheorghe Șuța care ajutase tot satul fiind mai înstărit, „l-a dus la Siguranță și l-a împușcat,... nu puteau face comunismul de el, îi plăcea să învețe lumea carte și să fie vrednică, să muncească”. Preotul Ion Drăgoi, nașul Elisabetei și om de frunte al satului, a fost arestat împreună cu fiul său și împușcat la Jilava. Viața bătrânei este îngemănată cu destinul satului argeșean și ne dă mărturie despre rezistența României profunde din anii 50.
În România se cunosc cel puțin 19 focare de rezistență anticomunistă ce au luptat până în anii 60. În Nucșoara zece ani s-au chinuit trupele Securității să învingă simbioza dintre haiducii care au luptat cu arma în mână retrași în Făgăraș și peste 100 de țărani ce i-au susținut și aprovizionat în ascuns ani de-a rândul. Grupul de rezistență se formase chiar în casa Elisabetei și a lui Gheorghe Rizea în 1949 cu scopul de a se împotrivi sovietizării României, instrumentată prin teroare în acei ani de către trupele de securitate. Din grupul Arsenescu-Arnăuțoiu a făcut parte și Cornel Drăgoi, fiul unuia dintre cei patru preoți executați de comuniști pentru că i-au ajutat pe luptători.
În 1992 tușa Elisabeta spunea într-un interviu: „Dumnezeu a curățit lumea de oameni buni. Da o mai fi din tinerii ăștia, studenți, o mai fi și acuma un cap diștept să mai ducă România… Trei zile dacă mai trăiesc, da’ vreu să știu că s-a limpezit lumea.”
Priviți fotografia: 12 ani de închisoare la Pitești și Jilava, zeci de torturi îndurate, genunchii distruși de securiști. Privirea este neatinsă, vulturească.
Pe 4 octombrie s-au împlinit 16 ani de la trecerea sa la Domnul. Să dea Domnul să regăsim tăria de caracter a tușei Elisabeta, să-i împlinim dorința!
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Ce făcea Partidul Comunist Român în 1948:
- Ion Mihalache, Iuliu Maniu, Gheorghe Brătianu, Corneliu Coposu, Ion Fluieraș, Constantin I. C. Brătianu, Constantin Argetoianu, Vladimir Ghika, Anton Golopenția, Ion Gigurtu, Alexandru I. Lapedatu, Mihail Manoilescu, Istrate Micescu, Mircea Vulcănescu, Gheorghe Manu, Radu Portocală, Hans Otto Roth, Pantelimon Halippa, alături de alte zeci de mii de intelectuali, militari, industriași, oameni de știință, preoți, politicieni (aproape fără excepție au fost închiși toți cei care au realizat unirea Basarabiei, Bucovinei și Transilvaniei cu România), sunt deja încarcerați la Sighet, Aiud, Pitești, Văcărești și mai toți vor muri torturați în condiții îngrozitoare.
- rezistență anticomunistă acerbă în munți. Grupuri ca Frontul Apărării Naționale (colonel Dabija), Corpul de Haiduci, Haiducii Dobrogei (Uță), frații Șușman, Carpatin Făgărășan (Ogoranu), Haiducii Muscelului (Arnăuțoiu), Vlad Țepeș (Lupșa), luptă pe viață și pe moarte împotriva comunizării țării. Sunt mii de voluntari. Toți vor muri în luptă sau executați în pușcării.
- începe cooperativizarea forțată a țării. Procesul va dura până în 1962. Se confiscă cu forța pământurile țăranilor și se va face asta cu prețul a zecii de mii de arestări și sute de execuții.
- se face naționalizarea forțată a întreprinderilor industriale. Alte arestări, condamnări, etc.
- se interzice biserica greco - catolică. Alte mii de arestări. Mulți prealați vor muri în lagărele comuniste. Șapte dintre aceștia, morți toți în temnițe - Valeriu Traian Frențiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu și Iuliu Hossu - vor fi ulterior beatificați de către Biserica Catolică pentru martirajul îndurat.
- se întoarce în țară Mihai Șora, deja membru al Partidului Comunist Francez, și este numit direct înalt funcționar în Ministerul de Externe, devenind consilier al Anei Pauker și intrând în nomenclatura comunistă.
Asta vă e bă simbolul?
Elisabeta Rizea, numele acesta, vă spune ceva?
Alegeți, ori ori! Numele astea două împreună nu pot sta!
Emanuel - Bogdan Bobic