Dimitrie Cantemir și MODELUL ÎNȚELEPTULUI: „Cunoaște frumoasa înțelepciune, adecă fapta bună"

De Andreea Ilie  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Principele-filosof Dimitrie Cantemir a adus în prim plan figura înțeleptului ca simbol al conștiinței reflexive din Răsăritul european. Paradoxal, figura dominantă în cultura noastră veche nu este filosoful (fapt tipic pentru maniera occidentală de cugetare), ci înțeleptul, care nu este în căutarea unui algoritm de producere a adevărului, precum filosoful. El se află deja în posesia lui și-l examinează cu scopul de a face din acesta un bun comunitar, o cale înspre atingerea  idealului frumuseții interioare, cât și un instrument de acțiune în (re)construcția morală a omului.

Dar care este modelul înțelepciunii propus de catre D.Cantemir?   Înțelepciunea (respectiv înțeleptul) aduce, în Divanul... ,ca și în intreaga operă cantemiriană, de altfel, sensuri multiple care trădeaza paradigma specifică culturii din Răsăritul acelor vremuri, paradigma ce a făcut din valorile creștinismului ortodox valori-scop. Cu toate că Divanul...  este "întâiu izvodit și de iznoava din Vechiul și Noul Testament" cum se indică în varianta românească a titlului, sugerându-se că lucrarea este în exclusivitate de inspirație creștină, Principele-moldav fixează în sophrosyne nucleul comprehensiv al înțelepciunii. În cartea a III-a a Divanului…traducerea lucrării lui Andrea Wissowatius Stimuli virtumtum, fraena peccatorum, Cantemir transpune latinescul virtus prin înțelepciune (fragmentul 108v), ceea ce sugerează preferința pentru  întărirea sensurilor morale inițiale ale lui sophrosyne, întrucât "în româna veche, sophrosyne este redat prin întreaga înțelepciune, expresie indicând castitatea și în general viețuirea conformă moralei"(Virgil Candea, Comentarii, p. 503, Divanul... Ed. cit). În Pontul I, Cantemir identifică în mod expres înțelepciunea cu fapta buna, în condițiile în care capitolul alVI-lea este intitulat sugestiv:mo (D. Cantemir, Op.cit. p 315). Așadar, opțiunea lui Cantemir pentru unul dintre cele trei cuvinte grecești care  desemnau starea de înțelepciune: sophia, phronesis și sophrosyne, se oprește asupra acestuia din urmă, deoarece posedă mai multe conotații morale. Prin urmare, în jurul nucleului de semnificație al lui sophrosyne D. Cantemir trasează profilul înțeleptului, numit cu o varietate de termeni românesti: cuvios, drept, blagocestiv (bine credincios), prealuminat, cinstit, păstor.

Înțeleptul, după cum ne transmite Principele-moldav, este un învățat, un purtător și un posesor de înțelepciune. El este ceva mai mult decât un simplu cărturar pentru că înțelegerea lui se situează deasupra științei lumești. Fapt explicabil de altfel, întrucât, în spiritul tradiției creștin-ortodoxe, cărturarii și fariseii au fost printre cei puțini care nu au înțeles mesajul învățăturii divine și că tot ei, orbiți de propriile lor rătăciri, au fost cei care l-au trimis la moarte pe Iisus Hristos. "Vai vouă, cărturarilor și fariseilor fățarnici! Ca închideți împărăția cerurilor înaintea oamenilor; că voi nu intrați, și nici pe cei ce vor să intre nu-I lăsați" (Matei,23.13.).

Înțeleptul nu este în mod obligatoriu un preot, după cum nu orice preot este neapărat un ințelept. Înțeleptul este mai degrabă un mirean, în ciuda faptului că se află în căutarea virtuților creștine și privește textele filosofice clasice (păgâne) cu ochiul credinței ortodoxe. Înțeleptul din Răsărit este doar diferit, nu opus filosofului din Apus. De pildă, înțelepții din Răsărit (iar paradigmatic este cazul lui D.Cantemir), vădesc un interes major pentru scrutarea identității de sine colective, pentru că în paradigma creștin- ortodoxă, valorile superioare (intelectuale, morale și spirituale) nu pot fi cultivate decât împreună, prin intermediul bisericii. Or, în acest caz, credința devine primul element identificator al unei colectivități.  Așa se explică de ce chiar și un isihast poate fi înțelept ( în ciuda faptului că și-a dedicat viața actelor de devoțiune față de Dumnezeu cu scopul de a-și salva sufletul individual), pentru că înțeleptul este un mărturisitor de credință pusă în slujba comunității. Cazul lui Daniil Sihastrul care l-a "consiliat" pe Ștefan cel Mare în probleme lumești (comunitare) este de tot sugestiv.

Așadar, chiar dacă [highlight]înțeleptul este un explorator al sufletului interesat de mântuire[/highlight], plasarea lui în contextul creștinismului ortodox îl face sensibil la valorile comunitare pentru că aceste valori sunt, în primul rând, religioase "... bine credincioasa turma a moldovenescului niam ...", cum spune Cantemir. De aici și denumirea de "păstor", atribuită atât omului bisericii (clericului), cât și înțeleptului, căci și înțeleptul "păstorește" în felul său comunitatea credincioșilor, deoarece și el transmite  aceleași învățături creștine ca și oamenii bisericii.

În aceasta calitate de mărturisitor de credință, înțeleptul este un "păstor mirean", împărtășind fără rezerve aceleași scopuri pe care și "păstorii hirotoniți" (preoții) le urmăresc, în sensul că și unii și alții își propun "păstorirea turmei credincioșilor". Ceea ce-i  diferențiază însă pe aceștia sunt mijloacele alese în realizarea acestor scopuri. Faptul ca atare este subliniat de mai multe ori de către Dimitrie Cantemir: "înțeleptul te învață cele vrednice de cinste și de laudă, te ferește de întunericimea cea mare..., îți arată și îți dovedește minciunile cele greșit cunoscute și cu nedreptate grăite de lume, prin Sfânta Scriptură cea nouă și cea veche și prin răspunsurile sale corecte; pe care tu, examinându-le și încercându-le cu rațiunea sănătoasă și dreaptă (s.n.)vei afla viața veșnică..."( D. Cantemir, Op. cit. p.18).

(sursa: crestinortodox.ro)

CITEȘTE și: 291 de ani de la moartea lui Dimitrie Cantemir, „PĂRINTELE filosofiei române”

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

ÎMPUȘCAREA LUI TRUMP. TRANSMISIE LIVE:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (0)
Ultima oră

20:57

Un tânăr de doar 26 de ani a murit subit la 13 zile după primirea vaccinului Covid AstraZeneca – Clinica unde s-a vaccinat a recunoscut că nu l-a informat corect cu privire la gravitatea riscului prezentat de “vaccin”

19:06

Pe 16 iulie se împlinesc 970 de ani de la Marea Schisma. Geneza și evoluția Schismei de la 1054 - de Teodor M. Popescu. Despre erezia filioque și ortodoxia isihasmului - Monahul Filotheu și Pr. Bogdan Vlaicu (VIDEO)

19:00

”970 de ani de când Vestul s-a lepădat de Hristos și a devenit eretic”

18:14

Iohannis a promulgat legea: Supraviețuitorii Holocaustului au prioritate la restituirea imobilelor confiscate abuziv în perioada comunistă

17:04

Realegerea președintelui PE: AUR nu a votat-o pe Roberta Metsola – “Pentru proiecte precum Green Deal, achiziția vaccinurilor, certificatele verzi, războiul din Ucraina, conducerea CE trebuie trasă la răspundere, nu premiată cu alte funcții înalte”

15:53

Sorin Roșca Stănescu: Ostașii din fruntea României

15:33

Normalizarea Crimei: Funcția creează Organul și Propaganda Asasinul

15:21

BAROANE

14:41

Bomba lui Năsui. De ce nu a fost Iohannis la recepția de la Summitul NATO

14:09

Viktor Orban: Donald Trump are ”planuri bine întemeiate” pentru discuțiile de pace dintre Rusia și Ucraina

13:28

Un preot catolic din Irlanda a refuzat să împărtășească un ministru pro-avort. Pe când și la noi?

12:36

Ochiade discromate: Dulcețuri nostalgice din verile de odinioară

12:31

A plecat la ceruri maestrul Dan Zamfirescu, istoric literar, bizantinolog, editor și publicist, unul din doctrinarii naționalismului de dinainte de ’89

12:10

16 iulie: Ziua Marii Schisme. Biserica de la Roma se rupe de Biserica de la Constantinopol

12:00

16 iulie: Sfânta Muceniță Iulia. La Mulți Ani!