Deschiderea Centrului educațional-social creștin „Sfântul Haralambie”, în București

De Andreea Ilie  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Luni a avut loc inaugurarea Centrului educațional-social „Sfântul Haralambie” al parohiei bucureștene Flămânda. Cu ocazia sărbătoririi Sfântului ocrotitor al bisericii parohiale și al activităților cu caracter social și misionar ale părintelui paroh, David Pestroiu și ale multor altor persoane implicate în acest proiect, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanu, Episcop Vicar Patriarhal a oficiat Sfânta Liturghie, la sfârșitul căreia a oferit câteva distincții tuturor celor implicați în activitățile centrului, pe care a urmat să-l sfințească.

În spatele Patriarhiei, într-o casă veche de aproape 80 de ani, după atestările din documente, dar care pare ca nouă, pentru că s-au desfășurat ample lucrări de restaurare și modernizare, s-a inaugurat, astăzi, la parter, grădinița creștină, iar la etajul 1, centrul pentru copii școlari, de tip after-school. Aici urmează să învețe laolaltă copii care provin dintr-un mediu nefavorizat, cât și copii ai căror părinți doresc pentru ei o educație creștină, care a dat mari valori ale culturii românești, care, după spusele părintelui, au învățat „pe sub streșinile bisericii, după ceaslov și împreună cu această învățătură au deprins și bunul simț și respectul față de valori, tradiție, învățătura înaintașilor și ortodoxia noastră străbună.”

Părintele David Pestroiu, coordonatorul centrului a primit Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus”, pentru activitatea deosebită desfășurată atât la biserică, cât și în cadrul Centrului „Sfântul Haralambie” al Parohiei. Același ordin, dar și diplome de onoare au fost oferite tuturor celor care au susținut această acțiune.

Au urmat câteva cuvinte despre centru și activitățile ce urmează să fie desfășurate în cadrul lui. Predica părintelui Pestroiu a a început cu multe mulțumiri, în special Preafericitului Daniel, pentru purtarea de grijă și încurajarea de a continua aceste proiecte educaționale, pe care îl și citează: „Biserica cea vie din inimi care însuflețește biserica de zi cu zi cu lucrarea sa misionară și cu opera socială”, vorbind despre felul cum se întrepătrund activitățile cu caracter social cu viața bisericii.

La finalul cuvântării sale, părintele paroh a dăruit, Preasfințitului Părinte Varlaam Ploieșteanul o icoană pe sticlă, pictată de o preoteasă care a început să picteze icoane, ca semn de mulțumire pentru vindecarea propriului său copil, care fusese atins de o boală necruțătoare dar care, după rugăciunile fierbinți ale tuturor copiilor din clasa lui, și-a revenit, în mod miraculos, în prezent simțindu-se foarte bine.

Preasfințitul Varlaam a luat cuvântul, felicitându-i pe toți care au ajutat la ridicarea acestui centru educațional, „pentru că este foarte important ca tinerii, copiii să primească de la cea mai fragedă vârstă elementele fundamentale ale credinței noastre. Mulți dintre noi au ajuns la credință foarte târziu.” Părintele a comentat că „majoritatea oamenilor primesc o educatie materialistă, hedonistă, orientată în mod exclusiv spre plăcerile fizice” și „care au uitat că sunt suflete care au viață veșnică.” Preasfințitul a specificat, deasemenea că acest centru nu este doar pentru familiile care nu au unde lăsa copiii, după școală, căci astfel de locuri se găsesc, într-un număr suficient de mare, ci pentru cei care consideră că este important ca pe lângă jocuri, tot ceea ce este specific unui after-schiil, primirea de informații din alte domenii, culturale, artistice etc, formarea religioasă să fie constantă și o permanență. A felicitat pe cei care l-au construit și l-au modernizat și totodată pe părinții care au ales pentru copiii lor o formare duhovnicească, deoarece „copiii au o percepție cu totul diferită a lucrurilor spirituale.”

Preasfințitul Părinte a făcut o trimitere la pilda semănătorului, unde Iisus vorbește despre felurile oamenilor, comparându-i cu diverse categorii de pământ. Unele terenuri din cauza buruienilor nu rodesc, dar există și pământul cel bun, oamenii care au inima caldă și bună, care rodesc întru răbdare. „Inimă mai bună decât copiii nu are nimeni.” Episcopul Vicar a adăugat că, din păcate, cu vârsta, în loc să ne perfecționăm calitatea spirituală, ne înstrăinăm, murdărim candoarea sufletului, care se transformă din cauza competițiilor, dorințelor omenești de lux, de condiții cât mai comode.

„Copiii sunt străini de aceste gânduri care ne încearcă la maturitate. Mântuitorul zice că de nu veți fi ca unul dintre aceștia nu veți intra în Împărăția Cerurilor. Vârsta copilăriei oferă această receptivitate aparte. Au mai multe șimțuri decât noi, pentru că noi îngustăm aceste receptacule ale noastre după lucrurile sensibile, duhovonicești, spirituale. E un lucru mare ca pruncii, încă din copilărie, să primească elementele esențiale ale învățăturii noastre creștine.”
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Interviu cu Părintele Nicolae Tănase de după conferința ASCOR Constanța care a ”scandalizat” presa progresistă anticreștină și pe purtătorul ei de cuvânt:

De ce nu trebuie semnat Tratatul pandemic al OMS:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (0)
Ultima oră

16:00

Un nou partid la orizont? Petru Romoșan: An electoral ciudat: anul independenților

15:40

OMS, ”profund îngrijorată” de răspândirea gripei aviare la oameni, după ce o persoană din Texas s-a infectat. Din 800 de cazuri înregistrate, jumătate ar fi fost mortale. NOUA PLANDEMIE?

15:15

Adrian Onciu, OPOZIȚIA: A doua diversiune ”suveranistă” pentru propulsarea lui Geoană la Cotroceni

14:40

PSD era să cadă din lac în drogat. Marcel Ciolacu: Negoiță să stea pe sectorul lui

13:42

Un renumit medic malaezian și-a cerut scuze public pentru că a recomandat vaccinul anticovid în perioada pandemiei: ”Vă rog să mă iertați. Sunt incapabil să vă ajut financiar, dar vă pot oferi sfaturi medicale”

13:41

Noua Utopie climatică: Se pregătește scoaterea la mezat a Planetei – munți, păduri, câmpii, ape...

11:40

Jurnalista Cristina Leordeanu sare în apărarea Părintelui Nicolae Tănase: ”Să vedem ce scrie în cartea vieții celor care îl atacă. Si care n-au construit pentru alții nici măcar un coteț”

11:15

Răspunsul Părintelui Nicolae Tănase la acuzele nefondate ale goarnelor progresiste

10:29

Descoperire uluitoare: Manuscrise ale lui Emil Cioran, niciodată publicate, aduse la București. 100.000 de euro, prețul de pornire a licitației

10:08

Producătorii români sunt discriminați în țara lor! Consiliul Concurenței, aliatul corporațiilor străine – Lidl, Penny, Auchan, Metro, Carrefour, Mega Image, Profi

09:53

La Dubai a plouat într-o zi cât într-un an. Cele mai abundente precipitații din ultimii 75 de ani - VIDEO

09:42

Directorul CIA: Ucraina va pierde războiul până la sfârșitul anului

08:30

Progresistul sterp de la Patriarhie vs Tatăl a 500 de copii sau Mamona vs Dumnezeu. De ce Lumina de pe pieptul Părintelui Nicolae Tănase nu poate fi întinată de nici un Bănescu

08:28

Israelul s-a răzbunat pentru atacul iranian din noaptea de 13-14 aprilie. Explozii în apropierea sitului nuclear de la Isfahan

08:00

19 aprilie: Sfântul Cuvios Ioan de la Lavra Veche; Sfântul Sfințit Mucenic Pafnutie