Deschiderea Centrului educațional-social creștin „Sfântul Haralambie”, în București

De Andreea Ilie  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Luni a avut loc inaugurarea Centrului educațional-social „Sfântul Haralambie” al parohiei bucureștene Flămânda. Cu ocazia sărbătoririi Sfântului ocrotitor al bisericii parohiale și al activităților cu caracter social și misionar ale părintelui paroh, David Pestroiu și ale multor altor persoane implicate în acest proiect, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanu, Episcop Vicar Patriarhal a oficiat Sfânta Liturghie, la sfârșitul căreia a oferit câteva distincții tuturor celor implicați în activitățile centrului, pe care a urmat să-l sfințească.

În spatele Patriarhiei, într-o casă veche de aproape 80 de ani, după atestările din documente, dar care pare ca nouă, pentru că s-au desfășurat ample lucrări de restaurare și modernizare, s-a inaugurat, astăzi, la parter, grădinița creștină, iar la etajul 1, centrul pentru copii școlari, de tip after-school. Aici urmează să învețe laolaltă copii care provin dintr-un mediu nefavorizat, cât și copii ai căror părinți doresc pentru ei o educație creștină, care a dat mari valori ale culturii românești, care, după spusele părintelui, au învățat „pe sub streșinile bisericii, după ceaslov și împreună cu această învățătură au deprins și bunul simț și respectul față de valori, tradiție, învățătura înaintașilor și ortodoxia noastră străbună.”

Părintele David Pestroiu, coordonatorul centrului a primit Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus”, pentru activitatea deosebită desfășurată atât la biserică, cât și în cadrul Centrului „Sfântul Haralambie” al Parohiei. Același ordin, dar și diplome de onoare au fost oferite tuturor celor care au susținut această acțiune.

Au urmat câteva cuvinte despre centru și activitățile ce urmează să fie desfășurate în cadrul lui. Predica părintelui Pestroiu a a început cu multe mulțumiri, în special Preafericitului Daniel, pentru purtarea de grijă și încurajarea de a continua aceste proiecte educaționale, pe care îl și citează: „Biserica cea vie din inimi care însuflețește biserica de zi cu zi cu lucrarea sa misionară și cu opera socială”, vorbind despre felul cum se întrepătrund activitățile cu caracter social cu viața bisericii.

La finalul cuvântării sale, părintele paroh a dăruit, Preasfințitului Părinte Varlaam Ploieșteanul o icoană pe sticlă, pictată de o preoteasă care a început să picteze icoane, ca semn de mulțumire pentru vindecarea propriului său copil, care fusese atins de o boală necruțătoare dar care, după rugăciunile fierbinți ale tuturor copiilor din clasa lui, și-a revenit, în mod miraculos, în prezent simțindu-se foarte bine.

Preasfințitul Varlaam a luat cuvântul, felicitându-i pe toți care au ajutat la ridicarea acestui centru educațional, „pentru că este foarte important ca tinerii, copiii să primească de la cea mai fragedă vârstă elementele fundamentale ale credinței noastre. Mulți dintre noi au ajuns la credință foarte târziu.” Părintele a comentat că „majoritatea oamenilor primesc o educatie materialistă, hedonistă, orientată în mod exclusiv spre plăcerile fizice” și „care au uitat că sunt suflete care au viață veșnică.” Preasfințitul a specificat, deasemenea că acest centru nu este doar pentru familiile care nu au unde lăsa copiii, după școală, căci astfel de locuri se găsesc, într-un număr suficient de mare, ci pentru cei care consideră că este important ca pe lângă jocuri, tot ceea ce este specific unui after-schiil, primirea de informații din alte domenii, culturale, artistice etc, formarea religioasă să fie constantă și o permanență. A felicitat pe cei care l-au construit și l-au modernizat și totodată pe părinții care au ales pentru copiii lor o formare duhovnicească, deoarece „copiii au o percepție cu totul diferită a lucrurilor spirituale.”

Preasfințitul Părinte a făcut o trimitere la pilda semănătorului, unde Iisus vorbește despre felurile oamenilor, comparându-i cu diverse categorii de pământ. Unele terenuri din cauza buruienilor nu rodesc, dar există și pământul cel bun, oamenii care au inima caldă și bună, care rodesc întru răbdare. „Inimă mai bună decât copiii nu are nimeni.” Episcopul Vicar a adăugat că, din păcate, cu vârsta, în loc să ne perfecționăm calitatea spirituală, ne înstrăinăm, murdărim candoarea sufletului, care se transformă din cauza competițiilor, dorințelor omenești de lux, de condiții cât mai comode.

„Copiii sunt străini de aceste gânduri care ne încearcă la maturitate. Mântuitorul zice că de nu veți fi ca unul dintre aceștia nu veți intra în Împărăția Cerurilor. Vârsta copilăriei oferă această receptivitate aparte. Au mai multe șimțuri decât noi, pentru că noi îngustăm aceste receptacule ale noastre după lucrurile sensibile, duhovonicești, spirituale. E un lucru mare ca pruncii, încă din copilărie, să primească elementele esențiale ale învățăturii noastre creștine.”
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Gheorghe Becali: VACCINUL E LEPĂDARE! Toți cei care au împins la vaccinare trebuie să facă mai mult

Dan Puric despre Identitate la Librăria Sophia - Conferințele Familia Ortodoxă

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (0)
Ultima oră

20:54

Pfizer și Moderna au început la Londra bătălia juridică privind brevetele pentru tehnologia din “vaccinurile” Covid - Moderna susține că a brevetat tehnologia ARNm între 2010 și 2016, cu mult înaintea pandemiei COVID-19

20:30

Papirusurile de la Herculaneum dezvăluie locul în care a fost înmormântat Platon

19:31

Au inventat o nouă cauză a morții subite – bolul de mâncare. Cum au fost prinși cu minciuna. O femeie din Sibiu și un bărbat din Brașov au ajuns la spital în stare gravă după ce s-au “înecat cu mâncare”. Femeia făcuse AVC iar bărbatul a murit

18:00

De ziua lui Gigi Becali: ”VACCINUL E LEPĂDARE! Toți cei care au împins la vaccinare trebuie să facă mai mult, pentru a fi iertați.” VIDEO

17:00

Raport al guvernului britanic: Rata de decese este mai mare la tinerii vaccinați Covid cu 4 doze – au un risc cu 318% mai mare să moară decât cei care nu au primit vaccinul. Studii

16:10

ZiuaNews: Părintele și regizorul Ciprian Mega îl contrează dur pe Medvedev chiar la Moscova: ”Românii nu doar că sunt o națiune, dar sunt un popor vechi, teafăr de multă vreme în conștiința europeană”. Ce a zis despre Ciolacu

16:08

"Găsit mort, fără urme de violență". Moartea subită l-a găsit pe un tânăr de 21 de ani pe o stradă din Orăștie

16:00

Iulian Rusanovschi: Lansarea cărții “Războiul Monumentelor” din Basarabia are loc și la București, miercuri, 24 aprilie, ora 16.00, la Fundația Titulescu. Vă așteptăm!

15:18

Claudia Marcu: Energia verde a leșinat

14:26

Un miliard de dolari pentru primul Studio de film fără influențe woke. Elon Musk a pus banii jos pentru Mel Gibson! Cu ce alți actori și producători a bătut palma CEO-ul Tesla. ACTUALIZARE

14:11

România scrie istorie! Aur la Campionatul Mondial de Robotică din Texas

14:00

TRANSMISIE ÎN DIRECT: Dan Puric la Conferințele Familia Ortodoxă de la Librăria Sophia, despre Identitatea Națională: TREZEȘTE-TE, POPOR ROMÂN!

13:48

Monseniorul Viganò: Legătura dintre Asasinarea lui JFK și Biserica Paralelă

13:34

Întorsătură de situație! De pe lista europarlamentarelor, la Primăria Capitalei - Gabriela Firea este oficial candidatul PSD

13:20

Agentul Rusiei Marchel Mihăiescu: corigent la istorie sau propagandist al Moscovei?