

ActiveNews a deschis porțile publicistice vocilor celor mai puțini auziți
în Cetate dar de care considerăm că toți cititorii noștri au nevoie
acum, mai mult decât oricând. Profesioniști din toate domeniile vor
avea aici o rubrică permanentă în care își vor putea spune cuvântul complet liber și needitat: Cuvântul Medicului, Cuvântul
Profesorului, Cuvântul Sociologului, Cuvântul Academicianului, Cuvântul Ierarhului, Cuvântul Militarului, Cuvântul
Cetățeanului ș.a.. Publicăm astăzi două texte impresionante, de roman, ale unor medici din Hârlău care ar merita să-și consacre timpul și literaturii. Este vorba de dr. Răsvan Cristian Stoica, medic internist la Spitalul din Hârlău, care semnează primul material, și de colega și soția sa, Maria Carmen Stoica, ce îl completează, într-o manieră la fel de emoționantă. Mulțumim!
ULTIMA GARDĂ

Era o zi minunată de septembrie. Sunt în cabinet și încerc să-mi amintesc câteva versuri de Blaga, când dau de o hârtie pe care se vedeau, amestecate, niște cifre, pe mai multe coloane.
Era o situație veche, dintr-un noiembrie, de anul trecut, când nu se vedea de lume. Era frig și bolnavii veniseră înfofoliți cu ce aveau mai gros.Majoritatea erau oameni simpli, mare parte trecuți de șaizeci de ani. La țară, timpul nu te iartă.
Bărbații mor primii. Băbuțele rămân să-i pomenească un an, șapte, zece, uneori treizeci, până uită și cum arăta răposatul. E numai resemnare și tristețe în privirea lor. Nu mai e loc de mângâieri.
Gest de unică și simplă feminitate și credință, un șnur de ață roșie la gît, de care e agățată o cruciuliță de lemn. Am dat-o cu grijă la o parte, să nu-L tulbur pe Dumnezeu, și mi-am lipit stetoscopul de pielea subțire, uscată și gălbuie, ca un pergament.
Era mult zgomot în jur.
Pe un scaun, în aceeași încăpere, o asistentă recolta sânge de la un moșneag surd. Moșul făcea glume. Afară lumea se foia, lipită de ușă, să facă drum unui bolnav adus cu ambulanța.
Targa s-a frecat de moșneagul care își ținea mâna pe tamponul muiat în alcool.
O asistentă a trecut la calculatorul din camera alăturată și a înregistrat foaia.
”Doamnele dumneavoastră pot face orice”, îmi spusese , iritată, o femeie din conducere.
Asistenta selectează analizele de laborator, de pe un meniu derulant.
Probele de sânge s-au adunat și sunt duse la laborator. Cei care nu stau la pat pleacă, unul câte unul, prin curte, la radiologie și ecografie.
Coboară încet, ținându-se de bara metalică, să nu alunece pe treptele umede.
Aici, în acest spațiu, e camera de gardă, zisă camera de primiri urgențe, și tot aici se fac internările de zi.
Staționarul e doar o ficțiune, un truc. Nu e un compartiment cu circuite separate, cum ar trebui, cu personal diferit. Dar cui îi pasă? Nu suntem plătiți în plus și muncim ca proștii, muncă de sclavi.
La sfârșitul zilei, asistentele sunt palide și abia pot vorbi. Acasă, adorm la ore mici din noapte.
Las hârtia deoparte. Mi-am amintit versurile lui Blaga, pe care le iubisem atât de mult în liceu:
”Între frunza ce cade/ și ramura goală/ moartea se circumscrie/ c-un gest de extatică boală./ Un joc îngânând cu lemnoasele membre/ suna târziul, nebunul, caldul septembre.”
Poate că n-a fost totul în zadar... Mă bucur să ies la pensie.
No country for old men. Ce film ciudat, nu mi-a plăcut niciodată, dar l-am văzut de două ori. Răul poate deveni fascinant. El continuă să existe și după ce-ai plecat.
În imagine, două mâini completând o foaie de zi, într-un mai de pandemie.

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.