8 moduri în care funcționarea creierului nostru este afectată de muzică și zgomote

De Ioana Pavel  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


1. Muzica ne afectează emoțiile


Creierul răspunde în moduri diferite la muzica „veselă” și la cea „tristă”.


Un studiu arată că după ce un grup de oameni a auzit pentru o scurtă perioadă de timp, un fragment dintr-o melodie, au început să facă grimase vesele sau triste, în funcție de mesajul optimist sau trist transmis.


Specialiștii clasifică emoțiile în două categorii: emoții percepute și emoții trăite. Ce înseamnă acest lucru? Că putem înțelege emoțiile pe care le transmite o anumită melodie (cu ajutorul creierului), fără să le simțim neapărat. Astfel se explică și de ce anumiți oameni se bucură ascultând o melodie cu un mesaj trist.


2. „Zgomotul” ambiental poate stimula creativitatea


 Studiile au arătat că un zgomot moderat poate stimula creativitatea. De asemenea, atunci când avem un lucru care pare „dificil”, zgomotul, muzica, poate facilita realizarea acelui lucru.


 3. Alegerile noastre în materie de muzică spun ceva despre personalitatea noastră


 Într-un studiu realizat pe cupluri, acestea au stat o perioadă împreună pentru a studia top 10 melodii preferate al fiecaruia. La final, ei au putut spune multe lucruri despre personalitatea fiecăruia, referindu-se la următoarele aspecte: gradul de deschidere la experiențe, gradul de extrovertire cât și stabilitatea emoțională. Acestea sunt câteva din descoperirile făcute:


 Fanii blues-urilor (muzicii slow) au o stimă de sine înaltă, sunt creativi, prietenoși și amabili.


Ascultătorii de jazz au o stimă de sine înaltă, sunt creativi și amabili.


Ascultătorii de muzică clasică sunt creativi, introvertiți și au o stimă de sine înaltă.


Cei care ascultă rap au o stimă de sine înaltă și sunt prietenoși.


Cei care ascultă muzică country-side sunt prietenoși și muncitori.


Ascultătorii de muzică rock au o stimă de sine mică, creativi, nu sunt muncitori nici prietenoși, sunt dezinvolți.


Mai multe rezultate puteți vedea aici.


 4. Muzica poate distrage șoferii în timp ce conduc


 Anumite studii făcute de un grup de cercetători au arătat că, în timpul condusului, șoferii supuși observației studiilor au făcut mai multe greșeli și au condus mai agresiv ascultând muzica preferată, decât aceia care nu au ascultat deloc sau care au ascultat muzica la întâmplare. Cercetătorii au observat că mai benefice pentru un condus sigur sunt melodiile neinteresante pentru șoferi.


 5. Exercițiile la un instrument muzical pot îmbunătăți abilitățile motorii și de gândire


 Cercetătorii au descoperit că acei copii care știau de cel puțin 3 ani să cânte la un instrument au avut rezultate mai bune în ceea ce privește abilitățile de discriminare auditorie și motorii. Studiul a arătat și că acești copii au dovedit capacități mai mari și în ceea ce privește argumentarea (verbală sau noneverbală) cât și vocabularul.


 6. Muzica clasică poate îmbunățăți atenția vizuală


 În urma unor studii de specialitate, s-a dovedit că audiția muzicii clasice poate ajuta mult la îmbunătățirea atenției vizuale. S-a dovedit că muzica clasică ajută (pe unii oameni) să își poată menține această atenție mai mult decât tăcerea.


 7. Ascultarea „din greșeală” a unei părți dintr-o convorbire telefonică poate fi mult mai interesantă


După o anchetă realizată de un grup de cercetări din California, s-a ajuns la concluzia că 82% dintre participanți consideră enervantă ascultarea „din greșeală” a unei jumătăți de conversație la telefonul mobil. Veronica Galvan, psiholog cognitivist la Universitatea din California a făcut un studiu pentru a afla care este cauza acestui fapt.


Persoanele participante la studiu au stat într-o sală și au completat cuvinte încrucișate. La un moment dat, jumătate din persoane au început să audă doar jumătate dintr-o conversație telefonică, iar cealaltă jumătate au auzit întreaga conversație. Concluzia a fost că persoanele care au ascultat conversația doar pe jumătate au fost mult mai distrase de la cuvintele încrucișate. De asemenea, acestea își aminteau bucăți întregi din conversație, asta pentru că le-a acaparat foarte mult atenția. Explicația pe care o dă psihologul este simplă: faptul că o conversațție auzită doar de la un fir este impredictibilă este mult mai interesant pentru oameni.


8. Muzica ne ajută să ne facem exercițiile fizice mai bine


Cercetătorii au descoperit că bicicliștii pedalează mai repede atunci când ascultă muzică. Explicația rezidă în faptul că muzica poate ajuta mult în perioadele când creierul nostru este foarte obosit. Audițiile concurează pentru a atrage atenția creierului nostru, de aceea, ne pot ajuta să ignorăm acele semnale ale oboselii pe care le oferă creierul. Mai mult decât atât, muzica ne poate ajuta să ne dozăm mai bine și pentru mai mult timp energia. Un studiu din 2012 a arătat că bicicliștii care ascultă muzică în timp ce pedaleazăa au nevoie de cu 7% mai puțin oxigen decât aceia care pedalează în liniște.


După cum știm, tot din acest motiv, muzica este folosită și în sălile de fitness, pilates și alte forme de fitness.

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Top 5 autori
VideoNews

Călin Georgescu la vot cu George Simion:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (0)
  1. Ciolacu scoate PSD de la Guvernare dar nu-și dă încă demisia de la șefia PSD. Progresistul Daniel David, propunerea PNL pentru premier intermar. Președintele interimar a luat act și anunță pe 6 mai un prim ministru interimar

  2. Nicușor Dan a aprobat Marșul homosexualilor - ”Bucharest Pride” pentru sâmbătă, 7 iunie, în ajunul Rusaliilor

  3. REZULTATE OFICIALE: Suveraniștii au luat peste 40% - VICTORIA LUI CĂLIN GEORGESCU ȘI GEORGE SIMION! LUPTA se duce în TURUL II cu NICUȘOR SOROS DAN! Au votat peste 9,5 MILIOANE de ROMÂNI! Mobilizare istorică pentru ROMÂNISM la ALEGERILE PREZIDENȚIALE 2025

  4. 3 mai 1997: 28 ani de la una dintre cele mai mari TRĂDĂRI din istoria României: TRATATUL CU UCRAINA. Cum au fost cedate teritorii ale patriei-mamă la îndemnul lui Silviu Brucan - Bruckner și prin mâna lui Adrian Severin - Skvosnik, nepot al Anei Pauker

  5. George Simion l-a spulberat pe Nicușor Dan: Căzut în "falia satanistă"! VIDEO de la prima confruntare, față în față, dintre candidații la prezidențiale, dintre suveranism și progresism

  6. Cu cine votăm la alegerile prezidențiale din 4 mai

  7. Instigare la uciderea lui George Simion după o postare a Victoriei Stoiciu. Singura LGBT-istă din PSD care îl susține pe Nicușor Dan, soroșista s-a plasat împotriva deciziei partidului de neutralitate în Turul 2, alături de pro-LGBT-istul Victor Negrescu

  8. Pericolul celor două specii: Românul de Diaspora și Românul de Casă

  9. Călin Georgescu deconspiră OLIGARHII CARE FURĂ ALEGERI și MAFIA INTERNAȚIONALĂ - “SECRETELE ONU”. Av. Reiner Fuellmich: “Un curajos luptător pentru Libertate” - VIDEO TRADUS

  10. FEAR FACTOR 2

Ultima oră

19:30

UNTOLD, festivalul satanist aprobat de Nicușor Dan în București, mituiește alegătorii. Ion Cristoiu: Ar trebui arestați!

23:10

Profesorul Ilie Bădescu: CARE EUROPĂ?

22:30

SPAȚIUL MIORITIC - de Lucian Blaga (9 mai 1895 - 6 mai 1961)

21:15

Acad. Florin Constantiniu: 9 mai 1945? În România, nimic de sărbătorit

20:00

Pălitură de osândă pentru UDMR: Viktor Orban a ascultat de Donald Trump și îl susține pe George Simion, ca lider al suveranismului în Europa: ”În lupta pentru creștinism și suveranitate trebuie să ne sprijinim reciproc” - VIDEO

19:50

Un adevărat cavaler! Nicușor Dan își dă la o parte concubina pentru a fi primul în fața camerei - VIDEO

19:40

Patrick André de Hillerin: Nicușor Dan refuză să comunice numele donatorilor săi din precampania electorală

18:23

Adrian Onciu: Marile puncte de divergență ale celor doi finaliști

18:00

BEC și AEP ar trebui să investigheze DEZBATEREA ARANJATĂ de la Euronews. Boala OCULTEI din spatele lui Nicușor Dan. George Simion: Voi pune interesele României pe primul loc. TEMELE fierbinți: AVORT, LGBT, BANI, UCRAINA, RĂZBOI - Analiza ActiveNews

17:30

A început conferința "Dragostea dintre părinți și creșterea armonioasă a copiilor" - VIDEO ÎN DIRECT

17:17

Un celebru artist a anunțat că suferă de cancer în stadiul 4, la 46 de ani

16:00

9 mai: ZIUA INDEPENDENȚEI ROMÂNIEI. Discursul integral al lui Mihail Kogălniceanu

15:32

ȘTIAȚI CĂ tânărul criminal Vlad Pascu a fost OLIMPIC LA MATEMATICĂ? E bun de președinte?

15:04

Atenție, Harap Alb: Să nu faci aceeași greșeală ca acum 35 de ani!

14:44

Ginerele unui torționar al Securității, Victor Rebengiuc, a donat 5.000 de euro lui Nicușor Dan cu condiția să nu fie nominalizat: ”Contribui și eu acolo cu câte ceva”