8 ani de la desființarea serviciului militar OBLIGATORIU, în România. Care este situația în PREZENT

De Andreea Ilie  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După 138 de ani de serviciu militar obligatoriu, în data de 23 octombrie 2006, acesta a fost desfiinţat, în mod oficial, în România. Această schimbare a fost posibilă datorită unui amendament constituţional din 2003 care a permis Parlamentului să facă serviciul militar opţional. Parlamentul român a votat pentru eliminarea serviciului obligatoriu, în octombrie 2005.

Armata română a luat fiinţă după Unirea Principatelor. La 12/24 noiembrie 1859, Prin Înaltul Ordin de Zi nr. 83 al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, a fost înfiinţat Statul Major General. Amplele măsuri pentru unificarea şi întărirea armatei, întreprinse de Al.I. Cuza, cunoscut și ca “domnul unirii” au fost continuate şi după 1866, odată cu proclamarea ca domnitor a lui Carol de Hohenzolern.

Prima Lege pentru organizarea puterii armate a fost dată la 23 iunie 1868. Atunci, serviciul militar a devenit obligatoriu în România, singura excepţie fiind reprezentată de către persoanele de alte naționalități.

Conform legii din 11/23 iunie 1868, structura militară a ţării cuprindea cinci elemente: armata permanentă cu rezerva ei, corpurile dorobanţilor şi grănicerilor, miliţiile, garda orăşenească şi gloatele. O altă lege referitoare la recrutările pentru armată, adoptată la 5 martie 1876, va stabili că toţi locuitorii ţării trebuie să efectueze serviciul militar, cu excepţia celor care sunt cetăţeni ai altui stat.

În prezent, potrivit Legii nr. 395/2005, din 1 ianuarie 2007 a fost suspendată executarea serviciului obligatoriu – în calitate de militar în termen şi militar cu termen redus. Astfel, cetăţenii români pot efectua orice formă a serviciului militar doar pe bază de voluntariat.

Totuşi, executarea serviciului militar devine obligatorie:

- pe durata stării de război;
- pe durata stării de mobilizare;
- pe timpul stării de asediu.

Conform Legii nr. 446/2006, serviciul militar se îndeplineşte – de către cetăţenii care au împlinit 18 ani – în următoarele forme:

• activ:
- militar profesionist;
- militar în termen;
- elev/student la instituţiile de învăţământ din sistemul de apărare şi securitate naţională (exceptând elevii liceelor şi colegiilor militare);
- soldat sau gradat voluntar.

• în rezervă:
- rezervist voluntar;
- rezervist.

Îndeplinirea serviciului militar, în calitate de militar în termen, este obligatorie pentru bărbaţii care au între 20 şi 35 de ani atunci când se declară mobilizarea şi starea de război sau când se instituie starea de asediu. Tot în aceste situaţii, rezerviştii sunt mobilizaţi/concentraţi potrivit nevoilor instituţiilor cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale.

Atenţie! Actul normativ prevede că perioada de serviciu militar activ şi perioada în care o persoană este concentrată/mobilizată constituie vechime în serviciu/muncă, dar şi stagiu de cotizare la sistemul public de asigurări sociale. (legestart.ro)

În 2014 a fost pusă, pentru prima oară, după 8 ani, problema reintroducerii serviciului militar obligatoriu, în România. Alte țări europene au început deja să facă această „mișcare”. Una dintre acestea este Norvegia, care din vara lui 2016, introduce serviciul militar obligatoriu și pentru femei (Citește AICI de ce).

 
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Cum reușim să păstrăm noua generație pe linia de plutire? Răspund: Gabriela Alexandru și Iulia Țoța - NOUA EMISIUNE ActiveNews - Starea de Libertate. Transmisie VIDEO

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (1)
  • Coman 24.10.2014 22:31
    Armata de lefegii ... minunat. Lefegiul e loial fata de șef , nu fata de țară .
Ultima oră

14:47

Șoc în magistratură! Un judecător de la Curtea de Apel București a murit la nici 40 de ani. Cauza: AVC

13:47

Patru președinți SUA în New York: trei după bani, al patrulea pentru a omagia un polițist ucis de un fost deținut

13:00

Date Eurostat: UE a primit 5,1 milioane de migranți în 2022. Câți au ajuns în România

12:30

Bătaie cu Bălegar între Washington și Moscova

12:06

Tucker Carlson: Medicii care au recomandat vaccinul anticovid ar trebui să-și ceară scuze - VIDEO

11:30

Imagini șocante din Gaza: Soldații israelieni ucid civilii, îi îngroapă cu excavatoarele, apoi se joacă cu lenjeria intimă a femeilor

10:41

Biden l-a numit din nou "măcelar" pe Putin

10:21

România e declarată de Putin țintă militară legitimă

09:39

Ion Cristoiu: Coaliția vede în alegerile pe București o demonstrație a unității sale

09:24

Explozie la Rafinăria Petromidia. A fost activat planul roșu

09:14

Iulian Capsali: PRIMUL candidat cert la președinție este Răzvan Constantinescu, care și-a făcut publică intenția în emisiunea doamnei Anca Alexandrescu

08:42

Fondatorul FTX, Sam Bankman-Fried, condamnat la 25 de ani de închisoare

08:20

Alertă în Brăila! O dronă militară s-a prăbușit la 15 km de oraș: ”Scotea un sunet ciudat, puternic” - VIDEO

00:15

29 martie: Sfântul Mucenic Marcu, episcopul Aretuselor și Chiril, diaconul

23:30

28 martie: Sfântul Cuvios Ilarion cel Nou, egumenul Pelechitului, Sf. Irodion, ucenicul Domnului și Sf. Ștefan Mărturisitorul, făcătorul de minuni