Zoe Dantes: Voievozii duhovniciei! Sunt Vii!

De Zoe Dantes  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Nu am avut onoarea să cunosc pe niciunul personal. În schimb i-am cunoscut prin scrierile lor. Rămase nouă. Ca niște testamente lasate neamului nostru. I-am citit și i-am citat de câte ori era cu putiință. 

În noaptea asta i-am văzut. Sunt vii! Mult mai vii ca noi. Cu bărbile albe, lungi, cu blândețea pe chipuri, cu rase albe și voci de clopote. 

Un vis! În vis. 

Se făcea că urcam un munte. Pe o cărare plină de praf. De o parte și de cealaltă a cărării era doar verde. Iarbă proaspătă cosită, cu miros dumnezeesc. Brazi falnici, verzi, îndreptați spre cer. Un șir de oameni îmbrăcați în alb, urcam anevoios cararea. Fără sprijin! Unul în spatele celuilalt, fără să vorbim, fără să ne vedem fețele. Urcuș în tăcere. Doar praful ce se ridica în urma noastră. Știam că nu putem face pasul să călcam iarba. Nu știu de ce! Sau nu-mi aduc aminte. Doar pe carare, oameni în alb urcând. Nu se auzea decât vântul, foșnetul pădurii și un susur de apă curgând la vale. Lin. Doar îl auzeam, nu-l puteam vedea. 

Urcam!

Mergeam anevoios și mă gândeam prostește cum nu există nici măcar un fir de praf pe încălțămintea noastră albă?! Doar se afunda piciorul în colbul acela ars de soare. Nimic. Totul alb imaculat. Nu cunoșteam pe nimeni.
Doar niște oameni care urcau! Pe o cărare. 

Parcă îmi era sete, dar trecea cu fiecare pas, parcă picioarele nu mai puteau să urce pentru câteva secunde. După care, totul devenea ușor. Nici o vorbă, doar respirația grea. Încotro mergem și de ce? Ce caut eu pe cărarea asta plină de praf, când la un pas diatanță era iarba? De ce nimeni nu ieșea din rând. Doar în praf!

Cu cât urcam mai sus, cu atât mai mult începuseră păsările cerului să se audă deasupra noastră. Vorbeau, își dădeau veștile unele altora. Ne însoțeau privindu-ne de sus. Păsări cu aripile întinse deasupra noastră. Parcă ne dădeau curaj! Parcă ne spuneau că mai avem puțin de urcat! Puțin, nu mult! 

La un moment dat, cărarea plină de praf s-a deschis într-un platou al vârfului muntelui. Era teșit! Plin de iarbă verde, flori și fluturi. Se așternea ca un covor colorat ca într-un tablou. Era vârful! 

Am pășit pe iarbă, ne-am scos încălțările. Nu știu de ce! Toți, ca la un semn. Ce ciudat, să urci atâta drum în praf și să nu ai fir de praf pe albul hainelor și al încălțărilor! Imposibil!

Și, totuși așa a fost! În vis! Ne-am uitat de jur împrejur! În jurul vârfului râpe adânci, verzi, încărcate de brazi, stâncile golașe pe creste străluceau în soare. O imagine de poveste! 

De undeva, de după niste brazi, au apărut! Ca de nicăieri! Unii înalți, semeți ca brazii, alții mai scunzi. Îmbrăcați în rase albe, ca zăpezile munților. Cu bărbile albe ca ale profeților, cu fețele pline de lumină și blândețe. Ca un pâlc de îngeri! Ireali! Mergeau și parcă nu. Călcau iarba, și parcă nu. 

Zâmbeau!  Atât! Cu metanii lungi atârnate de câte o mână, și cerul în priviri. Albi! În verdele muntelui, erau ca niște voievozi ce se  îndreptau spre noi. 

Erau toți! De la părintele Cleopa, la părintele Iustin, de la Leul Ardealului, la părintele Paisie Olaru, de la părintele Iustinian Chira, la părintele Serafim Man, de la părintele Dionisie la părintele Iulian. Pe mulți dintre ei nu-i știu.
Undeva în rând, albastrul ochilor parintelui Arsenie Boca. Voievozii duhovniciei acestui neam!

Vii! Albi, ca niște coloși! Cu mătăniile atârnând în mâinile lor! 

S-a auzit o voce! Ca de clopot. Al unuia dintre ei, nu știu care: " Eiiii, a fost greu? Urcușul? Și nu uitați că ați venit prin praf, nu prin mocirlă!" 

Nimeni nu a scos nici un cuvânt! Eram copleșiți! 

Tăcere cu glas de păsări, parfum de flori și bătaie de clopote! 

Am înțeles! Se pregăteau de Sfânta Liturghie! Și ei si brazii și iarba și florile! Mai ales muntele! 

Pentru noi toți! 

Sunt vii voievozii duhovniciei românești!
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

ÎMPUȘCAREA LUI TRUMP. TRANSMISIE LIVE:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (3)
  • INJECTIA FINALA 23.04.2023 04:59
    Sublim
  • Nick Cohen 23.04.2023 08:53
    Show-ul descris e impresionant , plin culoare, sunet si metafore , dar sa fim seriosi, nu fumam iarba , nu are nici o legatura cu realitatea eclesiastico-social-juridica .
  • Nick Cohen 23.04.2023 09:15
    Show-ul descris e impresionant , plin culoare, sunet si metafore , dar sa fim seriosi, nu fumam iarba , nu are nici o legatura cu realitatea eclesiastico-social-juridica .
Ultima oră

20:57

Un tânăr de doar 26 de ani a murit subit la 13 zile după primirea vaccinului Covid AstraZeneca – Clinica unde s-a vaccinat a recunoscut că nu l-a informat corect cu privire la gravitatea riscului prezentat de “vaccin”

19:06

Pe 16 iulie se împlinesc 970 de ani de la Marea Schisma - Geneza și evoluția Schismei de la 1054

19:00

”970 de ani de când Vestul s-a lepădat de Hristos și a devenit eretic”

18:14

Iohannis a promulgat legea: Supraviețuitorii Holocaustului au prioritate la restituirea imobilelor confiscate abuziv în perioada comunistă

17:04

Realegerea președintelui PE: AUR nu a votat-o pe Roberta Metsola – “Pentru proiecte precum Green Deal, achiziția vaccinurilor, certificatele verzi, războiul din Ucraina, conducerea CE trebuie trasă la răspundere, nu premiată cu alte funcții înalte”

15:53

Sorin Roșca Stănescu: Ostașii din fruntea României

15:33

Normalizarea Crimei: Funcția creează Organul și Propaganda Asasinul

15:21

BAROANE

14:41

Bomba lui Năsui. De ce nu a fost Iohannis la recepția de la Summitul NATO

14:09

Viktor Orban: Donald Trump are ”planuri bine întemeiate” pentru discuțiile de pace dintre Rusia și Ucraina

13:28

Un preot catolic din Irlanda a refuzat să împărtășească un ministru pro-avort. Pe când și la noi?

12:36

Ochiade discromate: Dulcețuri nostalgice din verile de odinioară

12:31

A plecat la ceruri maestrul Dan Zamfirescu, istoric literar, bizantinolog, editor și publicist, unul din doctrinarii naționalismului de dinainte de ’89

12:10

16 iulie: Ziua Marii Schisme. Biserica de la Roma se rupe de Biserica de la Constantinopol

12:00

16 iulie: Sfânta Muceniță Iulia. La Mulți Ani!