Viorel Patrichi: Duma a băgat alte 4 gubernii în turbinca lui Putin

De Viorel Patrichi  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În sfârșit, Duma de Stat de la Moscova s-a conformat: în cadrul unei reuniuni care a avut loc luni, 3 octombrie 2022, a adoptat în unanimitate în primă lectură și imediat în plen patru proiecte de legi constituționale privind intrarea Republicilor Populare Donețk și Lugansk, precum și a regiunilor Herson și Zaporojie în Rusia.
 
Liber, prin vot, ca într-o veritabilă democrație maturizată, coaptă la creier, mă rog, cu creierul copt. Conform legilor, rezidenții noilor subiecți din ziua în care regiunile au fost admise în Rusia - 30 septembrie - sunt recunoscuți drept cetățeni ruși, li se acordă o lună pentru a solicita renunțarea la cetățenia rusă. În același timp, se precizează că dobândirea cetățeniei este posibilă sub rezerva depunerii unei cereri și a depunerii jurământului de cetățean al Federației Ruse. Deputații au salutat cu aplauze rezultatele votului pentru fiecare din cele patru legi constituționale federale. După adoptarea legilor, deputații Dumei de Stat au ascultat imnul Federației Ruse în picioare. 

Rusia se învecinează cu cine vrea ea. Lumea rusă există acolo unde un rus a pus piciorul. În 2008, Putin a invadat Georgia, a smuls Abhazia și Osetia de Sud dintr-un stat recunoscut ca atare de ONU. Occidentul l-a trimis la Kremlin pe Nicolas Sarkozy „să negocieze” cu Putin și să-i bată obrazul. Și Sarko s-a dus, dar a ieșit din biroul lui Vova de la Kremlin împleticindu-se, cu picioarele înnodate. Puțină lume știe că Putin înjură birjărește când îi vine bine. Altfel, e băiat finuț, vorbește numai cu „colegii noștri din Occident”, „prietenii noștri occidentali”, „partenerii noștri”… În 2014, a invadat Peninsula Crimeea și le-a trântit ucrainenilor primele referendumuri.
 
Crimeea nu a fost dintotdeauna a Rusiei, este pradă de război. Și nici a Ucrainei.
 
Ștefan cel Mare i-a scris hanului tătarilor, iar nu țarului ca să întrebe de tragedia fiicei lui. Să spună oricine că Donbasul aparține Rusiei, dar acapararea provinciei Zaporojie este cel mai flagrant rapt teritorial. Tot luni, Rusia a trimis la Zaporojie 10 rachete S-300. Au murit alți amărâți. 

Zaporojie este leagănul de formare a poporului ucrainean, aici era Zaporojskaia Sici (Uniunea Zaporojană). Și Putin spune senin că este pământ rusesc. Zaporojie cuprinde teritoriul aflat între Bug și Marea Azov, de la vest la est și între Peninsula Crimeea și vechiul teritoriu al Kievului de la sud la nord. În antichitate, aici trăiau triburi traco-scitice și germanice. Migrațiile neamurilor au durat până în secolul al XVIII-lea. Ultimii au venit aici… rușii. Există documente. Conform studiilor lui Nicolae Iorga, I. Nistor, Dumitru Stăniloaie, acest teritoriu face parte din teritoriul de etnogeneză al românilor ca popor. De altfel populația creștină romanică străveche din aceste zone va fi atestată și de izvoarele bizantine din secolele VIII-IX. Se folosea limba latină în bisericile creștine, nu rusa, nu alfabetul kirilic. 

Iată descrierea de pe Wikipedia: „ În antichitate a fost locuit de triburi traco-scitice și germanice. Din sec. III-IV va cunoaște o serie de migrații care nu se vor termina până prin sec. XVIII. Ultimii veniți în zonă sunt rușii. Revenind la antichitate, trebuie precizat că principalii locuitori ai acestui teritoriu au fost tirageții și cimerienii. Mai târziu, în partea de nord, va cunoaște influența slavo-varegă. Mai multe triburi slave păgâne vor trece către apus prin anumite zone ale Zaporojiei în sec. V-XI. Între timp însă, deja creștinismul fusese propovăduit în partea sudică a acestui teritoriu, ca și în Crimeea, sudul Moldovei, Dobrogea etc de către Sfântul Apostol Andrei și ucenicii acestuia, încă în a doua jumătate a sec. I. Activitatea acestora a dus la formarea primelor comunități creștine în zonă.
 
Teritoriul era în acea vreme sub stăpânire romană, limba latină fiind limba Bisericii creștine în aceste locuri până la începutul sec. VII. Conform studiilor lui Nicolae Iorga, I. Nistor, Dumitru Stăniloaie acest teritoriu face parte din teritoriul de etnogeneză al românilor ca popor. De altfel populația creștină romanică străveche din aceste zone va fi atestată și de izvoarele bizantine din secolele VIII-IX. În antichitate foarte importante au fost pentru Zaporojia cetățile-colonii grecești Tyras (de la gura Nistrului), Olbia (de la gura Bugului) și Herson (de la gura Niprului, în amonte de Olbia). Prin intermediul lor se desfășurau și legăturile comerciale cu ținuturile slave din regiunea Moscovei de astăzi și cu teritoriile baltice. Partea de sud a Zaporojiei, din zona pragurilor Niprului până la Marea Neagră, va face parte în sec. XII-XIII din Statul berladnicilor, întins de la Carpați până dincolo de Nipru și având capitala la Bârlad. Cu acest stat aveau legături și principatul de Suzdali, și Statul kievean - care a avut de altfel unele conflicte cu berladnicii. În sec. XIII teritoriul va intra sub dominație tătară, iar mai târziu sub cea lituaniană și implicit poloneză. Cu toate acestea, își va păstra un caracter distinct, un mare rol avându-l cazacii de pe Nipru, cazacii zaporojeni, numiți de mai multe ori în izvoarele lituaniene și poloneze "dacii de la Nipru". Aceștia au fost în permanență foarte legați de Moldova, familiile de frunte ale zaporojenilor fiind înrudite cu cele boierești din Moldova, iar domnitorii Moldovei fiind de multe ori și protectori sau conducători ai Zaporojiei.
 
Capitala Zaporojiei, nerecunoscută de Polonia, a fost în general la Cremenciug. Nu se cunoaște exact dacă autoritatea domnitorilor munteni (Basarabii) se întindea și dincolo de Nistru sau nu (a se vedea Basarabia). Cert este că după preluarea teritoriului deținut de Basarabi la nord de Dunărea de Jos, domnitorii Moldovei vor avea autoritate și dincolo de Nistru, în teritoriul numit astăzi Transnistria (deși nu în hotarele mult micșorate de astăzi), iar în trecut "Satele hănești" (adică dinspre Hanatul Crimeii) sau "Vozia" (după revista din Chișinău Literatura și arta).

În 1455 moldovenii vor pune stăpânire pe castelul pe care, fără autorizația domnitorilor Moldovei, îl ridicaseră frații Senarega la Lerici, la gura Niprului. Încercările făcute sub Petru Aron, Bogdan și iar Petru Aron de frații Senarega de a recupera castelul fură zadarnice, el rămânând sub stăpânirea Moldovei. Mai târziu, în apropiere se va forma orașul Oceacov, descris în sec. XVI-XVII de către diplomații polonezi drept „cel mai mare târg al Moldovei" sau "cel mai mare târg moldovenesc". În sec. XVIII teritoriul va intra sub dominație rusească. Recensământul făcut în sudul provinciei, în această perioadă, în regiunea Hersonului istoric va arăta că populația creștină era în imensă majoritate românească. Această situație demografică va fi schimbată de colonizările organizate de Rusia, astfel încât în 1900 românii reprezentau doar un procent aflat între 10 și 25 % (după sursă) din populația regiunii. De altfel, ei în general nu apar în izvoarele rusești țariste sub numele de români, ci de "moldoveni" sau "latinofoni". Propaganda kieveană din secolul XIX va avea un rol fundamental în ucrainizarea zaporojenilor, ca și a altor populații ne-ucraineene din Podolia, Carpați și alte regiuni.

În sec. XX teritoriul va fi atribuit de Moscova Republicii Socialiste Sovietice Ucraineene, de care ține până astăzi. Zaporijia a fost numele statului căzăcesc, Armata Zaporijiană, care și-a avut capitala fortificată la Siciul Zaporijian. Din secolul al XV-lea până la sfârșitul celui de-al XVII-lea, Zaporojia s-a aflat în conflict cu Marele Cnezat al Moscovei, Regatul Poloniei și Imperiul Otoman. Deși regiunea s-a aflat sub controlul formal al Poloniei, cazacii nu au fost niciodată pacificați, iar zona era considerată periculoasă, refugiu al briganzilor și proscrișilor, iar locuitorii săi – turbulenți. În afară de numeroasele atacuri ale vecinilor, locuitorii Zaporojiei au trebuit să facă față atât marelui număr de noi refugiați, care soseau din toate regiunile, cât și conflictelor dintre șleahta poloneză și cazacii care se bucurau de o largă autonomie în regiune. În plus, cazacii declanșau deseori raiduri de jaf în regiunile învecinate Imperiului Otoman, ceea ce ducea la campanii de represiune din partea tătarilor, vasalii turcilor.
 
După Tratatul de la Pereiaslav din 1654, Zaporojia a trecut sub suzeranitatea Marelui Cnezat al Moscovei și a fost divizată. Hetmanatul căzăcesc din Ucraina de pe malul stâng și-a stabilit capitala la Ciîhîrîn, iar mai apoi la Baturîn și Hluhiv. Mult mai independenta regiune a cazacilor din Zaporojia de jos era condusă de la Vechiul Sici, (Stara Sici). În 1709, țarul Petru I a ordonat distrugerea Vechiului Sici, forțându-i pe cazaci să se refugieze la Oleșki, pe malul Mării Negre, într-o regiune controlată de Imperiul Otoman. În 1734, rușii le-au permis cazacilor să reînființeze regiunea autonomă ca „Teritoriile libere ale Armatei Zaporojiei” cu capitala la Noul Sici (Nova Sici). În același timp, rușii au adus în regiune numeroși coloniști străini, iar în 1775 au distrus Noul Sici definitiv, incorporând teritoriul în Rusia.”

Potrivit legilor votate de Dumă, Republicile Populare Lugansk și Donețk vor rămâne republici și în Federația Rusă, vor păstra denumirile actuale. Herson și Zaporojie vor fi regiuni ale Rusiei, adică subiecți separați. Granițele republicilor și regiunilor vor fi determinate de granițele lor, care „existau în ziua formării și acceptării lor în Federația Rusă”. Tratatele internaționale precizează că granițele asociate cu teritoriul unui stat străin vor fi granița de stat a Federației Ruse. În același timp, așa cum se prevede în legile constituționale, Lugansk și Donețk fac parte din Federația Rusă în limitele din 2014, stabilite în constituțiile lor, comentează TASS.
 
Perioadă de tranziție

Conform legilor, de la data acceptării noilor regiuni în Rusia și până la 1 ianuarie 2026, va funcționa o perioadă de tranziție. După cum a spus mai devreme Pavel Krașeninnikov, șeful Comitetului Dumei de Stat pentru construcția și legislația de stat, documentele stabilesc cele mai importante garanții sociale și economice pentru persoanele care locuiesc pe teritoriile entităților constitutive ale Federației Ruse și formează un sistem de protecție a acestora. drepturi și libertăți. Astfel, cetățenilor Federației Ruse care locuiesc pe teritoriile regiunilor Donețk, Lugansk, Zaporojie sau Herson li se vor oferi garanții pentru implementarea activităților de muncă. În plus, vor fi recunoscute documentele privind educația emise anterior în Donețk, Lugansk și Ucraina, precum și documentele care confirmă starea civilă, experiența de muncă, dreptul de a primi pensii, asistență socială și medicală.
Până la 1 iunie 2023, în noile republici și regiuni, vor fi create organe teritoriale ale organelor executive federale. În perioada de tranziție, vor fi create și procuraturi și va fi asigurată funcționarea sistemului judiciar al Federației Ruse. După cum a menționat mai anterior Krașeninnikov, districtele urbane și municipale din regiuni vor fi formate în termen de șase luni și vor fi stabilite limitele municipalităților.

Unități monetare și buget

Unitatea monetară din regiunile Donețk, Lugansk , Herson și Zaporojie de la 1 ianuarie 2023 va fi rubla rusă, până la sfârșitul anului 2022, circulația hrivnei ucrainene va fi permisă în regiuni. În același timp, Banca Centrală a Federației Ruse va stabili specificul activităților instituțiilor financiare de credit și non-credit. De asemenea, de la 1 ianuarie 2023, legislația bugetară a Federației Ruse se va aplica în noile regiuni, bugetele noilor regiuni urmând a fi aprobate până la 15 decembrie 2022. În plus, până la 1 ianuarie 2028, înregistrarea de stat a drepturilor imobiliare va fi posibilă pe baza documentelor emise de autoritățile de stat ale republicilor și Ucrainei. Pe teritoriul noilor entități se instituie și un regim special de reglementare a activităților de urbanism până la 1 ianuarie 2028. După aceea, procesele activităților de urbanism vor fi aduse în deplină conformitate cu Codul de urbanism al Federației Ruse.

Despre acceptarea subiecților

Sigur, Kremlinul nu mai vorbește de „gubernii”, a preferat termenul „subiecții Federației Ruse”. Președintele Federației Ruse a înaintat duminică Dumei de Stat proiectele de legi constituționale federale privind admiterea subiecților în Rusia, precum și tratatele internaționale spre ratificare. Cu o zi înainte, Curtea Constituțională a Rusiei a aprobat documentele depuse de șeful statului.

La 30 septembrie, la Kremlin a avut loc o ceremonie solemnă, în cadrul căreia președintele rus Vladimir Putin a semnat acorduri cu șefii Republicilor Populare Donețk și Lugansk, regiunilor Herson și Zaporojie privind includerea teritoriilor în Federația Rusă. Anterior, acolo au avut locreferendumuri, locuitorii regiunilor au susținut cu majoritate de voturi aderarea la Rusia, ne informează TASS.

(Ce referendumuri s-ar putea coace în Iakuția, Daghestan, Tatarstan, Cecenia…). Creangă ne convinge peste veacuri că Ivan Turbincă al lui este un suflet bun, dar cam zănatic, bagă în turbinca lui orice și pe oricine, inclusiv Vidma (Moartea). Îi bâiguie prin cap cum să-l căptușească și pe Dumnezeu în turbincă, dar legea inexorabilă a lumii nu-i îngăduie… Oare cât i se va îngădui lui Putin să umble cu țoșca lui prin lume hai-hui? (Ce expresie dulce, adoptată de mulți proști din România, fără să știe ce spun!...)
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Top 5 autori
VideoNews

MESAJUL LUI CĂLIN GEORGESCU:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (4)
  • Radu Comsuta 04.10.2022 16:42
    Într-un interviu acordat lui Alexander Soljenițîn, el afirma că problema Rusie nu este că ea este o țară foarte mare, ci că ea vrea să fie și mai mare. Aceasta este adevărată ei problemă.
  • Mars.60 Stefan 7649 04.10.2022 17:42
    "Îi bâiguie prin cap cum să-l căptușească și pe Dumnezeu în turbincă, dar legea inexorabilă a lumii nu-i îngăduie… "
    Am observat de la o vreme ca "legea inexorabilă a lumii" in schimb ingaduie bine -mersi occidetului civilizat "să umble cu țoșca lui prin lume hai-hui" plina de "valori" vestice ( o alta "expresie dulce, adoptată de mulți proști din România, fără să știe nici astia ce spun). Care "valori" vestice nu sunt decat legi pt. sodomitii LGBTQI+, PEDOFILI, ZOOFILI, NECROFILI si celelalte lucrari ale intunericului din "mintea" celor de la Bruxelles si nu numai, impotriva crestinilor. In turbinca lui Putin nu prea se zaresc astfel de (farade)legi demonice, sau nu vad eu bine cum incearca Putin sa-L "căptușească și pe Dumnezeu" in turbinca lui . In rest, ce sa zic, bun articol.
  • Gabiu 04.10.2022 20:21
    Intelegeti odata ca nu Putin face ce vrea. E cel mult un executant daca nu un purtator de cuvant al gruparii militaro-financiare (siloviki) care conduce cu adevarat rusia formata din etnici rusi din servicii, finante, armata etc. Putin, daca vreti, e cel mult un brand politic al rusiei care a prins la public si care este folosit si dupa moartea lui Putin, cu mare succes se pare.
  • cristianyxtl 04.10.2022 23:40
    "În antichitate a fost locuit de triburi traco-scitice și germanice" Cred ca asta spune cam tot despre ucrainieni si pretentiile lor Ceva in genul ungurilor ,cand au "descalecat" in transilvania nu era picior de om pe acolo ,doar fiarele padurii,pasarile cerului si putin mai la vale cirezi de vaci ,turme de oi care abia asteptau sa fie luate in stapanire
Ultima oră

23:30

Sfântul anti-bolșevic: „O țară și un guvern lipsite de valorile creștine nu au viitor!”. Sfântul Ierarh Ambrozie Mărturisitorul, Patriarhul Georgiei, Sf. Mc. Sabin Egipteanul, Sf. Cuv. Hristodul din Patmos - 16 Martie

23:00

ÎNVIERE - Ultimul articol al lui Nae Ionescu (16 iunie 1890 - 15 martie 1940)

22:00

Nae Ionescu: Ce e predania? Una din cele mai mari primejdii care amenință ortodoxia românească este nevoia de "înnoire"

20:55

Adrian Onciu: JOS EXTREMIȘTII!

19:59

Nae Ionescu a fost ”cel mai mare gazetar după Eminescu, într-un timp când am avut colosali gazetari”. A fi ”bun român”

19:00

Nae Ionescu, torță axiologică, antidotul cunoașterii de sine contra propagandei distrugatoare de respect de sine (+15 martie 1940)

17:47

Luminița Arhire: ”CORDONUL SANITAR” OMBILICAL AL URSULEI

16:46

Administrația Trump a rupt contractul cu agențiile de presă AFP, Associated Press și Reuters

15:12

Europarlamentar francez, despre eliminarea lui Georgescu: UE vrea să reducă la tăcere acest patriot. Treziți-vă!

14:51

Dan Tomozei: Filozoful revoluțiilor din fotoliu, Claudiu Târziu, se inspiră din Becali

14:21

Bogdan Calehari, replică pentru Claudiu Târziu, după ce l-a atacat pe Trump și i-a luat apărarea lui Iohannis: ”Nu ne ajung iudele de Șoșoacă și Terheș, te inghesui și tu acum!”

13:57

JD Vance: ”Europa este în pericol de sinucidere civilizațională - suprimă libertatea de exprimare a cetățenilor săi”

13:00

O nouă zi importantă pentru suveraniști. Anamaria Gavrilă și-a depus candidatura la BEC | LIVE

12:06

Donald Trump: ”Am vești destul de bune din Rusia” - VIDEO

11:46

BTI: Vine astăzi bomba de la Comisia de la Veneția în cazul Călin Georgescu?