Valerian Stan: Sunt copiii pedepsiți pentru greșelile părinților? Situațiunea (CXXXIII)

De Valerian Stan  /  

Imagine: Trinitas TV

Imagine: Trinitas TV

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


*În iunie 2019, am scris tot aici despre prejudecata greșită atribuită Vechiului Testament potrivit căreia "Copiii mănâncă aguridă iar copiilor li se strepezesc dinții". Greșită pentru că, între altele, ceea ce tocmai am citat constituia doar un proverb al evreilor, însă cuvântul Domnului (prin profeții Ieremia și Iezechiel era în esență acesta: de exemplu, "Fiul nu va purta nedreptatea tatălui" (Iezechiel, 18:20). Ce n-am mai adăugat în urmă cu trei ani se referă la contradicția dintre acest cuvânt al Domnului și un altul care de asemenea Îi aparține: "Eu, Domnul Dumnezeul tău, sunt un Dumnezeu zelos, care pedepsesc pe copii pentru vina părinților ce Mă urăsc pe Mine, până la al treilea și al patrulea neam" (Ieșire 20:5). Se contrazice cumva Dumnezeu în propriile-I sentințe? Nicidecum! Este vorba doar de faptul că de la o perioadă istorică la alta s-a schimbat ceva anume. Așa cum arăta diaconul conferențiar doctor Alexandru Mihăilă ("De ce pedeapsa până la al patrulea neam?”, Theologica, 29 decembrie 2011), „În perioada pre-exilică funcționa personalitatea corporativă, în timp ce profeții Ieremia și Iezechiel au fost contemporani cu prima parte a exilului. Iar anul 586 î.Hr. a însemnat nu doar începutul exilului babilonian, ci și detronarea definitivă a dinastiei lui David și distrugerea Templului. Or, în perioada pre-exilică regele și templul constituiau vârful unei piramide ierarhice care structura societatea antică. Regele era văzut ca un inel de legătură între divinitate și popor: dacă regele era vrednic, poporul și întregul pământ primeau binecuvântarea divină; dacă regele era nedemn, atrăgea pedeapsa divină nu numai asupra sa, ci și asupra supușilor. Societatea israelită în perioada monarhiei era compusă din așa-numitele familii extinse, conduse de tatăl familiei, care avea la scară mică aceeași funcție ca și regele la nivelul întregului popor. Exemple foarte bune sunt pentru aceasta patriarhii acelei vremi. Familia extinsă, definită ca o comunitate rezidențială (deci circumscrisă unei locuințe anume, spre deosebire de clan care dispune de mai multe comunități rezidențiale), cuprindea trei sau patru generații. Exilul a dus însă la fărâmițarea acestei structuri, accentul căzând pe responsabilitatea individuală, așa cum am văzut la Ieremia și Iezechiel.” Așadar nu avem de-a face cu o contradicție, ci cu o "reconfigurare socială”. În sfârșit, de la „înaintași” nu moștenim păcatele, ci anumite patimi nespovedite și pentru care nu s-a făcut pocăință.

*Marele Aurescu de la marile Externe s-a văzut în urmă cu ceva vreme cu interimarul ambasadei de la noi a d-lui Biden. Din comunicatul marilor Externe am aflat că „șeful diplomației române a accentuat și importanța pe care România o acordă includerii în Programul Visa Waiver”. La ce-a ajuns azi America, și dacă cineva m-ar întreba pe mine, mai interesat decât de numita viză cred că aș fi de un permis de pescuit sturioni în Ciorogârla.

*Într-o zi m-am gandit să am și eu candelă în casă. Am mers la o biserică și mi-am cumpărat una. La altă biserică am găsit și am cumpărat puntea pentru fitil. De la o alta am cumpărat fitilul. Apoi am cumpărat ulei și chibrit pentru ea. Cu diferite ocazii aprind candela. Din când în când completez uleiul din vas și ridic fitilul. Iar la perioade mai lungi curăț candela. De ce am făcut și fac toate acestea? Cred că și dintr-un strop  de credință și de dragoste de Dumnezeu. Iar dacă este așa, oare va lăsa El nerăsplătite chiar și aceste lucruri atât de mărunte?

*Președinta Camerei  Reprezentanților din SUA,
"democrata” Nancy Pelosi, una dintre militantele cele mai exaltate pro-avort din lume (în special în beneficiul industriei avorturilor), insistă că Biserica Catolică, căreia pretinde că-i aparține, ar trebui să-i permită să primească Sfânta Euharistie. Personal mi se pare de-a dreptul caraghios să crezi că personaje cu agenda horror pe care Pelosi o are de atâta amar de vreme au luat vreodată în serios învățătura creștină și această Sfântă și supremă Taină a ei. Mobilul real al unui atare fariseism provocator cred că e decredibilizarea și compromiterea Bisericii creștine - și, desigur, și voturile unei stângi după chipul desfigurat de fariseism al d-nei Pelosi.
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Cum reușim să păstrăm noua generație pe linia de plutire? Răspund: Gabriela Alexandru și Iulia Țoța - NOUA EMISIUNE ActiveNews - Starea de Libertate. Transmisie VIDEO

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (2)
  • Henry Chinaski 14.06.2022 22:46
    maestre, nu-l plagiezi un pic pe arsenie boca mai sus? zic si eu, nu-s specialist.

    sfatul meu e sa incercati sa nu mai dati cu piatra, macar atunci cand scrieti texte ce tin de credinta, sa aveti un alibi desi n-o sa tina.

    amenintarile din vechiul testament tin mereu de alti "dumnezei", ceea ce ne-ar putea pune in fata unor intrebari dificile, la care nu s-a prea incercat sa se raspunda.
  • Valerian Stan 6954 15.06.2022 10:56
    Dacă nu sunteți specialist (ci doar băgător de bețe prin gard), s-ar cuveni să mergeți pe mâna unui doctor în Vechiul Testament, pe care eu l-am luat în sprijinul celor ce am scris. Conferențiarul doctor Alexandru Mihăilă predă la Facultatea de Teologie din București, având ce specializare credeți? Exact: Vechiul Testament. Iar Vechiul Testament, ca să vedeți altă coincidență, e parte a Sfintei Scripturi a Bisericii Creștine, dimpreună cu Noul Testament.
Ultima oră

11:30

Imagini șocante din Gaza: Soldații israelieni ucid civilii, îi îngroapă cu excavatoarele, apoi se joacă cu lenjeria intimă a femeilor

10:41

Joe Biden l-a numit din nou "măcelar" pe Vladimir Putin

10:21

România e declarată de Putin țintă militară legitimă

09:39

Ion Cristoiu: Coaliția vede în alegerile pe București o demonstrație a unității sale

09:24

Explozie la Rafinăria Petromidia. A fost activat planul roșu

09:14

Iulian Capsali: PRIMUL candidat cert la președinție este Răzvan Constantinescu, care și-a făcut publică intenția în emisiunea doamnei Anca Alexandrescu

08:42

Fondatorul FTX, Sam Bankman-Fried, condamnat la 25 de ani de închisoare

08:20

Alertă în Brăila! O dronă militară s-a prăbușit la 15 km de oraș: ”Scotea un sunet ciudat, puternic” - VIDEO

00:15

29 martie: Sfântul Mucenic Marcu, episcopul Aretuselor și Chiril, diaconul

23:30

28 martie: Sfântul Cuvios Ilarion cel Nou, egumenul Pelechitului, Sf. Irodion, ucenicul Domnului și Sf. Ștefan Mărturisitorul, făcătorul de minuni

23:00

La Mănăstirea Paltin – Petru Vodă, maicile adună plante medicinale și le transformă în leacuri pentru lume. Cum puteți comanda - Reportaj VIDEO excepțional

21:50

A apărut revista „Familia Ortodoxă”, numărul din aprilie - Tema numărului: De ce suntem dezbinați? - FOTO

20:57

Internetul Corpurilor “va duce la dezvoltarea Internetului Creierelor” până în 2050 – studiu RAND Corporation, organizație strâns legată de Comisia Trilaterală – Apariția trans-omului: tehnologiile de augmentare umană

18:38

Certificatul de naștere pe hârtie va fi eliminat în Republica Moldova - se va întocmi doar în format electronic. Noi acte de identitate după model european, cu date biometrice

18:34

Războiul Nebunilor: O bandă de scăpați de la Săpoca încearcă să distrugă Lumea