Valerian Stan: Putin va pierde războiul. Situațiunea (CXLII)

De Valerian Stan  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Atunci când am avut ocazia, după 1990 am scris că relația noastră cu Rusia s-ar cuveni să fie mai degrabă una a moderației decât una în răspăr (neuitând niciodată, firește, rănile nevindecate nici azi din cauza marelui vecin). Îmi aduc aminte că la un momentat dezavuasem chiar faptul că, vrând să treacă drept patrioți fără pereche, anti-comuniști neîmpăcați și pro-occidentali din naștere, Emil Constantinescu și Zoe Petre sufereau în tandem, când și când, la Cotroceni, câte un puseu rusofob (era perioada în care cei doi se credeau singurii lideri providențiali și capabili să ne ducă în UE și NATO). Scriere ce mi-a și atras acuza de rusofilie din partea conștiințelor treze al nației de la fosta "Academie Cațavencu” -; cărora le eram și așa total nesuferit din motive de țărănism si anti-băsism. Și tot așa am gândit și scris până în ziua în care Putin s-a hotărât să treacă prin foc și sabie o țară departe de a fi meritat o asemenea soartă. Din acea zi am crezut și spus - și am să continui s-o fac - că Putin va pierde războiul pe care l-a declanșat (și va trebui făcut tot ce-i posibil să-l piardă) din simplul și bunul motiv, evident pentru oricine, că acest război e nu doar profund nedrept dar și de un absurd monstruos. În sfârșit, apreciez ca și în alte texte atitudinea mai mult decât rezervată a Chinei față de Putin și de războiul pornit de el.

*Revin la emisiunea de la TVR dedicată spălării Securității, la care m-am referit în textul precedent. Tatăl (scriitor cică) al șefului TVR Cristian Turturică (fiul, un fost suporter dogmatic al președintelui Petrov) a fost un colaborator nenorocit al Securității. Totul se explică, deci, în aceste condiții.

*Făcutu-ne-am ca morții

Făcutu-ne-am ca morții, din rău și neiubire,
Nu mai găsesc sărmanii milă și îndurare orbii.
Privighetoarea nu cântă-n cimitire,
Ci croncăne fatidic corbii.

*Cred că invidia e cea mai absurdă dintre patimi. Dacă, de exemplu,  iubirea de argint, minciuna, hoția, curvia ori beția îți pot aduce și un oarece câștig ori plăcere, invidia e o răutate absolut gratuită și exclusiv păgubitoare, măcinându-ți fără vreun folos sufletul, liniștea și uneori chiar sănătatea.

*Domnule Iohannis, geostrategie e atunci când, după ce Orban i-a luat apărarea lui Putin la Tușnad, te duci și tu la Budapesta și-l faci bou pe KGB-ist.

*Ca să vedeți cum dracul însuși a pregătit în istorie, cu coada lui și până în cele mai mici detalii, toate condițiile pentru un război apocaliptic între SUA și China, citiți vă rog frumos cu atenție istoria Taiwanului; e și pe net - scrisă foarte sintetic, foarte probabil tot de Scaraoțchi însuși.

*Ca să-și odihnească neuronii, după fiecare cuvânt rostit d-l general Ciucă bagă câte un "ă".

*Trăim într-o lume tot mai plină de răutate, mai irascibilă și răzbunătoare (eu însumi sunt așa), în care ne rănim sufletul tot mai des și dureros. Aproape peste tot întâlnim oameni nervoși și puși pe harță care din te miri ce ne ocărăsc sau se ceartă cu noi. Sunt câțiva ani de când, în asemenea momente de întristare și aproape de mânie, spun scurta și smerita Rugăciune pentru împăcare (pe care o pun și aici cu speranța că la nevoie ar putea să fie și altora de folos). Eu o rostesc o dată, de două sau de trei ori, și invariabil sufletul își recapătă ca prin minune o liniște și o pace pe care nici înainte nu le avusese. "Doamne, miluiește pe cei ce-mi greșesc, mă urăsc, se sfădesc cu mine și mă ocă­răsc; ase­me­nea și pe cei ce mă gră­iesc de rău, ca nu cumva vreunul din ei să păti­meas­că ceva rău pentru mine, necuratul, nici în veacul de acum, nici în cel ce va să fie. Ci-i sfințește pe dânșii cu mila Ta, și-i acoperă de bunătatea Ta, Prea­bu­nule Stăpâne. Amin”.

*Cu creșterea pensiilor și a altor venituri asemenea, la români lucrurile stau cam așa. Cele ale politicienilor Republicii, ale securiștilor din servicii, din armată și de peste tot la stat, ale judecătorilor și procurorilor cresc când și cât vor ei, iar ale omului de rând numai atunci când scapă de rate.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews

Susține ActiveNews
PayPal
Participă prin sprijinirea noastră
la lupta pentru Adevăr!
Buton Donează acum
căci mâine nu se știe ce ne mai așteaptă.
Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

Top 5 autori
VideoNews

Întoarcerea lui Alexandru din Transnistria:

Olivia Steer și Florin Chilian despre ActiveNews și Libertatea Presei:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (4)
 • Eduard M 01.08.2022 17:17
  Valerian, faci o confuzie (deliberată ?) între ruși si bolșevici.
  Si vezi ca in conflictul din Transnistria, ucrainienii au fost impotriva moldovenilor. Mai vezi si panoul cu ,,Basarabia e Ucraina,, de la intrarea in Odesa, ca sa știi la ce sa te aștepți daca Ucraina câștigă razboiul.
 • Valerian Stan 6954 01.08.2022 17:52
  Ce spui, prietene? Dar bolșevicii au fost papuași, nu (mai ales) ruși? Vino te rog cu argumente nu cu trăznăi dintr-astea.
 • Mars.60 Stefan ► Valerian Stan 6954 01.08.2022 19:47
  Bolsevicii au fost si rusi si de alte neamuri, dar ideologii si capii lor au fost intotdeauna de neam "ales".
  Nu vreau sa mai pierd timpul cu liste...
 • hank chinaski 01.08.2022 21:05
  putin nu va pierde razboiul, dar pacea, daca va mai fi vreodata pace acolo, va fi teribila pentru rusi.
  china isi vede de treaba, asa cum si-a vazut intotdeauna, dispretuind restul lumii. china nu e rusia, depinde total de lumea albilor, un mic embargouas ii distruge.

  care corbi? cimitirele-s pline de privighetori! :)

  boon, deci ma bat cu dta si o iau pe cocoasa, fug pe o insula in mijlocul dunarii, sunt o gramada acum, si-mi fac acolo tara mea, de-acu-ncolo tu nu mai ai treaba acolo. dar nu recunosti niciodata insula aia, nu-i dai personalitate juridica, cum au facut rusii cu donbasu', carevasazica ai dreptul oricand sa iei o barca si sa-ti iei insula inapoi. cam asta e treaba cu china si taiwanul, aaa, ca s-au bagat americanii si acolo, normal ca s-au bagat, deh...

  pai de ce te mai rogi dac-o faci degeaba? pentru alea cateva minute in care te simti mai bine?

  din punctul asta de vedere e chiar mai rau cu pensiile si totul incepe de la constitutia aia pe care ai votat-o in 91! problema si mai mare este ca pensiile sunt mai mari decat salariile. sunt 3 milioane de romani care muncesc pe salariul minim si ce sa vezi, de fapt o pensie d-aia pe care o vaitam e mai mare decat salariul amaratului ala. si ce crezi? tot d-acolo pleaca toate, de la constitutia aia din 91
Ultima oră

23:21

Seria răpirii copiilor români de către state străine continuă. Nouă emisiune online Starea de Libertate - ActiveNews despre ”Legea Firea” în Occident

22:15

Ministrul german al Sănătății recunoaște că vaccinurile Covid-19 sunt periculoase și că Big Pharma a realizat „profituri exorbitante”

21:13

Au pierdut Statele Unite controlul asupra Ucrainei?

20:12

De la Marx la Woke: Scurtă istorie a marxismului cultural - rădăcinile marxiste ale teoriei queer și LGBT, agenda neomarxistă a ONU și a Forumului Economic Mondial

19:10

ȘI NATO SE TEME DE UN NOU FRONT ÎN KOSOVO. Comandoruri islamiste turce intră pe teren contra sârbilor ortodocși. Vor reacționa Rusia și China? Djokovic: KOSOVO e SERBIA!

18:40

Paradele depravării: cum să-ți păzești copiii de imaginile și mesajele lor. Sfaturile unei mame

17:35

Studiu înfiorător: Moartea subită cardiacă, atribuită vaccinului anti-Covid - cercetătorii coreeni solicită introducerea atacului de cord între efectele adverse ale vaccinului ARNm

16:45

Durere mare la Negrești. Soția vicepreședintelui PMP, Corneliu Bichineț, a fost condusă pe ultimul drum. Sute de oameni o plâng pe Anda, moartă în somn, la numai 56 de ani

15:23

Român de 44 de ani, mort subit într-un autocar care se îndrepta din Spania spre România. „A suferit un accident vascular”

14:54

Marius Balo, teologul clujean care a fost întemnițat pe nedrept timp de 8 ani într-o închisoare din China comunistă: Am asistat la votarea legii care urmărește interzicerea importului de produse din țări suspectate că folosesc munca forțată

14:20

Cancel Culture de Cambridge: Anglo-Saxonii NU au existat!

14:15

Ion Cristoiu: Consecințele se simt și azi: România a ieșit învinsă din războiul rece

14:15

Carmen Iohannis, sfidare maximă pentru profesori! În plină grevă, prima doamnă defilează cu un colier de peste zece mii de euro și un inel de 2.5 mii de euro

13:29

Adrian Onciu: Minciuna ca politică de stat

13:15

Mihai Tîrnoveanu: La Carei de Trianon!