Valerian Stan: Dumnezeu ne cere să iertăm, dar nu necondiționat. Situațiunea (CXXXVII)

De Valerian Stan  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


"De-ți va greși fratele tău, ceartă-l și dacă se va pocăi, iartă-l" (Domnul Iisus Hristos). Așadar se cuvine ca acela căruia i s-a greșit mai întâi să-l certe pe greșitul său (spre îndreptarea acestuia) și abia apoi, dacă se pocăiește, să-l ierte. Deci Dumnezeu nu vrea pe nimeni o mașină de iertare a celor care-i greșesc "de șaptezeci de ori câte șapte" (cu sensul de multe ori și fără număr), ci iertarea să fie dată cu discernământ. Adică celui care se pocăiește pentru greșeala lui, și nu și celui ce crede că poate face orice, sub cuvânt că Dumnezeu ne cere să iertăm fiecăruia oricât de mult ne-ar greși.

*Dâmboviță tulbure,/ Du-l pe mut în Dunăre/ Și ne scăpa de belea,/ De el și nevastă-sa.

*Dat fiind că nu prea mai are ieșire din aventura criminală din Ucraina, nu-i exclus ca Putin să încerce să provoace cumva Occidentul, sau chiar să declare război vreunei țări din NATO.

*Socialiștii americani (actualul Partid Democrat) nu se lasă. Deși Curtea Supremă abia a decis că reglementarea avortului e de competența legislativelor statale, ei - în frunte cu de acum legendara Nancy Pelosi, președinta Camerei Reprezentanților - au inițiat deja o lege ce urmează să fie adoptată de Congres - legislativul federal. Mă întreb dacă așa ceva face bine sau dimpotrivă democrației americane.

*Xantipa, soția lui Socrate, era caracterizată de contemporani drept  "cea mai insuportabilă dintre toate făpturile ce-au existat, există sau vor exista vreodată". Surse istorice susțin că marele filosof s-a căsătorit cu ea pur și simplu pentru a-și încerca și întări răbdarea. Ăla bărbat, frate, nu noi cei de azi, niște fătălăi care ne plângem că nevestele ne pun să dăm cu aspiratorul și să facem sarmale și cozonaci.

*Să fii în rândul lumii însemna odinioară să ai bun simț și mintea întreagă. Azi mi se pare că înseamnă exact contrariul.

*În urmă cu ceva timp Custodele Coroanei și Principele Radu s-au întâlnit la Palatul Victoria cu prim-ministrul Ciucă. A fost un dialog "pe tema acțiunilor publice ale Casei regale în plan intern și extern, în sprijinul dezvoltării economiei și educației românești”. Știrea de pe pagina de Facebook a Familiei Regale a menționat și că în cursul anului 2022 s-au împlinit 25 de ani de la primele acțiuni publice ale Regelui Mihai și ale Custodelul Coroanei susținute de autoritățile politico-administative românești. Și că în acest sfert de secol Familia Regală a susținut 11.500 de activități publice cu caracter economic, educațional, diplomatic, militar, cultural, sportiv, caritabil și social. De asemenea, Familia Regală a avut 365 de vizite în 55 de țări din Europa, America, Africa și Asia, pentru servirea intereselor României și consolidarea poziției țării noastre în lume. Scriu despre acestea și pentru că prin ele însele reprezintă, cred, lucruri importante, dar și pentru că ele au constituit un prilej în care Familia Regală a găsit de cuviință să intre într-un dialog direct și inedit, și prin asta și foarte interesant, cu o mai veche legendă care o privește. Concret, un cititor al paginii a scris „Sunteți plătiți regește pentru aceste fapte!” Iar răspunsul a fost acesta: "Familia Regală nu primește niciun leu de la stat sau de la contribuabili. Să avem discernământ când citim ceva pe Internet sau auzim la televizor. Nu tot ce se spune este adevărat. Toate cheltuielile pentru acțiunile publice regale sunt plătite de Familia regală”. Așadar basmul e basm - cum bănuiam de mult destui dintre noi, ceva în genul tonelor de aur cu care Regele Mihai a plecat din țară. Doar că azi scriitorii de basme nu mai sunt agitatorii Securității de altă dată, ci, ca în cazul de față, persoane ascunse, din motive doar de ele știute, sub câte un pseudonim banal și trist.

*Pe e-mail, una Codruța îmi tot face oferte pentru tratarea deviației de sept. Nevoie aș avea dar mă tem să nu fie torționara aia fugită la Bruxelles.

*"Frica de Dumnezeu este începutul înțelepciunii." Unii, ca mine, se tem de Dumnezeu în mod egoist, de frică să nu fie pedepsiți. Ceilalți, din dragoste de Dumnezeu - asemeni copilului bun care-și iubește tatăl și nu vrea să cadă din dragostea lui.

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

25 de ani de la bombardarea Iugoslaviei

Bombardamentele NATO în cifre

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (12)
  • DARIA 11.07.2022 23:02
    Suntem invatati sa ne cerem iertare si sa iertam daca ni se cere. Desigur putem ierta si neconditionat. Matei 5: 23-24 - "Deci, dacă îți vei aduce darul tău la altar și acolo îți vei aduce aminte că fratele tău are ceva împotriva ta, Lasă darul tău acolo, înaintea altarului, și mergi întâi și împacă-te cu fratele tău și apoi, venind, adu darul tău." Nu se intelege de aici ca fratele l-a iertat neconditionat.
  • Henry Chinaski 12.07.2022 00:44
    mai, Evangheliile sunt scrise de oameni mult mai destepti decat noi, actul iertarii se refera in primul rand la cel care iarta. noi, care iertam gresitilor nostri, este pentru noi insine. ce conditii sa ne punem noua insine? de aceea noi trebuie sa iertam, din inima, cu tot sufletul. sigur ca e greu, eu nici nu ma gandesc la asa ceva desi stiu ca ajung negresit la smoala. asta e, sunt cum sunt, dar inteleg perfect ceea ce Scrie si care e cerinta.
    pocainta, cainta, acolo e vorba despre cei care ne-au gresit. daca se pocaieste, daca se caieste cu adevarat, atunci iertarea noastra, aici, pe pamant, il va ajuta pe el sa fie iertat la Judecata, desi personal cred ca vor ajunge cu totii in Focul Gheenei.
    interpretarea din articol este a unui om razbunator, nota bene, si eu simt acelasi lucru, imi spun cu speranta ca nu iert pe nimeni, cu speranta ca vor ajunge sa sufere mai rau decat mine la smoala. dar e nebunie... smoala-i smoala. ei, un credincios adevarat, si nu unul de duminica, cum spune Gligor, reuseste sa se ridice si iarta cu intreaga-i suflare si intregu-i spirit. cam asta e...
  • Valerian Stan 6954 ► Henry Chinaski 12.07.2022 10:09
    Spui numai trăznăi, vai ție! Spui ca "Evangheliile sunt scrise de oameni mult mai destepti decat noi". Deci "Oameni mai destepti ca noi"... Râsul curcilor! Oamenii aceia sunt Sfinții Apostoli. Tu stii ce e un Sfant, om rătăcit ce esti? Nu e un om deștept ("Au n-a dovedit Dumnezeu nebuna intelepciunea acestei lumi?" - Corinteni 1, 19), ci unul care "Nu mai trăieste insusi, ci Hristos trăiește în el" (Galateni 2, 20). Iar eu am citat strict din Sfintii Apostoli, si din Sfintii care au talcuit Evangheliie. In timp ce tu iti dai cu parerea ca un penibil deplorabil. Dar asa e cand te ascunzi laș în dosul unui pseudonim, nu te temi ca te faci de râs.
  • DARIA 12.07.2022 17:34
    Daca ai gresit, iti ceri iertare. Nu poti calca cu bocancii sensibilitatea unui om si sa-l lasi ca-si rezolva el problema, ca se va pocai si va ierta neconditionat. Pana se pocaieste el, il poti ajuta cerandu-ti iertare! AVEM DE INVATAT SA NE CEREM IERTARE si de la semeni! Cei care nu-si cer iertare sunt mandri.
  • Valerian Stan 6954 12.07.2022 19:37
    Evident! Dar Dumnezeu ne spune că trebuie să-l mustrăm pe "fratele" (vorbește despre "fratele", adică despre cel de o credință cu noi, despre creștin) inclusiv cu scopul ca acela să înțeleagă din mustrarea noastră că ne-a rănit și în ideea că acela va înțelege, se va îndrepta și nu va stărui nesimțitor în greșeală.
  • Gligor ► Valerian Stan 6954 13.07.2022 17:42
    Te-am luat de-o parte singur, am mai luat unu-doi ca din gura a trei sa te indreti, dar tu nu si nu.
    De ce starui nesimtitor in reseala?
  • adyyon 12.07.2022 19:25
    https://www.georgeenescu.ro/Files/uploads/2460-nicoale-steindhardt-jurnalul-fericirii.pdf
  • DARIA 12.07.2022 20:30
    Unii merita mustrati, altii daca-si recunosc greseala merita imbratisati. "Tată, greșit-am la cer și înaintea Ta". Iertare.
  • Valerian Stan 6954 12.07.2022 21:24
    Fiul risipitor s-a mustrat el insusi, de aceea unul ca el se cuvine... imbratisat.
  • DARIA 13.07.2022 17:45
    Il rugam pe Sf. Stefan cel Mare si Sfant sa ne spuna cum si in ce conditii a iertat neconditionat. Domnul ne vrea intelepti ca serpii si nevinovati ca porumbeii, sa facem distinctie intre frati si vrajmasi. Poate dl. Valerian nu e teolog dar multi comentatori numai crestini nu par!
  • DARIA 15.07.2022 23:28
    Ce tare esti, in practica cat aplici? Bunul Dumnezeu isi iubeste toti copii, mai saraci cu duhul sau care se ridica deasupra gandirii omenesti!
  • Cercetez 18.07.2022 08:56
    Oameni buni, nu va mai jigniti aiurea, ca faceti voia cui nu vreti! Lasati deoparte mandria personala si iertati! Chiar daca nu sunteti de acord cu cineva, nu trebuie sa aveti ultimul cuvant! Fiti binecuvantati!
Ultima oră

12:41

Ion Cristoiu: Presa română știe ce se petrece la Kremlin, dar habar n-are ce se petrece la CCR cu Ordonanța de urgență privind comasarea alegerilor

11:40

OMS urgenteză țările să semneze tratatul pandemic: ”O nouă amenințare pandemică va apărea - și nu există nicio scuză pentru a nu fi pregătiți”

11:26

Cel mai recent sondaj arată că AUR ar lua cele mai multe voturi de la tinerii între 18-35 de ani „dacă alegerile au loc duminica viitoare”

10:45

Când nu ai succes pe câmpul de luptă, treci la asasinate. Șeful SBU afirmă că Ucraina duce o campanie secretă de asasinare a celor care colaborează cu Rusia

10:28

Macron nu-i mai poate ține în frâu pe migranți. Bătaie pe aeroportul Charles de Gaulle - VIDEO

09:17

Celebrul streamer ”Ninja”, cu peste 24 de milioane de abonați pe Youtube și 19 milioane pe Twitch, a fost diagnosticat cu cancer

08:45

Putin dezamăgește ”analiștii militari”, afirmând că Rusia NU va ataca niciodată o țară NATO: ”Este un nonsens total”

08:26

Bloomberg: Macron i-a înfuriat pe americani cu declarațiile despre trimiterea de trupe în Ucraina

23:23

Arhim. Mihail Daniliuc: 27 martie 1918, Basarabia acasă

23:10

Mircea Platon la “Pe Drept Cuvânt”: Suntem victimele unui sistem programat să producă incompetență - VIDEO

22:30

Eminescu, Nichita, Vieru, Basarabia și Țara

21:28

Concurs de produse tradiționale - valorificarea producțiilor agroalimentare obținute în fermele de mărime medie și mică

21:06

România a coborât pe locul 44 în clasamentul privind calitatea vieții și bunăstarea socială, fiind depășită de Bulgaria

19:13

Mulțimi de imigranți au luat cu asalt granița de sud a SUA. Scopul invaziei a milioane de imigranți ilegali, facilitată de Casa Albă, ONG-uri și mega-corporații – VIDEO distribuit de Elon Musk

18:10

De vorbă cu strănepoata lui Ion Creangă, despre Basarabia și Grigore Vieru. Scriitoarea Olguța Creangă-Caia: „Simt că reîntregirea este aproape și prin revenirea fraților la Mitropolia Basarabiei!”