Valerian Stan: Astrologia este incompatibilă cu Ortodoxia. Situațiunea (CCCVIII)

De Valerian Stan  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Situațiunea (CCCVIII)

*Pe 14 iulie, la parada de la Paris de ziua „Revoluției franceze” d-l prezident Macron a scos pe străzi, „ca să asigure liniștea după ultimele violențe”, nu mai puțin de 130.000 de polițiști. Pare că Republica franceză are tot mai mare nevoie să fie apărată de ea însăși.

*Ce-mi folosește să mărturisesc bunătatea și dreptatea lui Dumnezeu atunci când îmi e bine dacă n-o fac mai ales atunci când, știe El de ce, îngăduie să fiu strivit ca un vierme?

*Există inclusiv creștini care cred că astrologia (pretinsă știință prin care s-ar putea prezice destinele oamenilor și ale popoarelor după poziția și mersul aștrilor) n-ar avea nimic incompatibil cu învățătura lor de credință. Nimic mai fals. Iar episodul biblic cu „Steaua de la Răsărit”, care i-a condus pe magi la Betleemul Nașterii Domnului - episod pe care mulți îl interpretează greșit, din neștiință - este unul care confirmă, iar nu infirmă ce tocmai am spus. Pentru că, așa cum învață Sfinții Părinți ai Bisericii noastre (între ei Sfântul Teofilact al Bulgariei), „steaua” care i-a condus pe magi la ieslea Nașterii nu a fost una precum cele pe care le vedem pe cer, ci o arătare în chip de stea a unei dumnezeiești și îngerești puteri. La rândul său, Sfântul Iustin Martirul învață că magii erau preoți ai unui cult oriental și practicieni ai magiei și astrologiei. Iar vizita magilor la iesle a reprezentat momentul convertirii lor, precum și momentul renunțării la practicile idolatre. Sfântul citează relatarea Evanghelistului Matei ca pe un semn oferit lumii potrivit căruia Creștinismul este credința cea adevărată. În sfârșit, pentru iudeo-creștini magia și astrologia sunt interzise încă prin Deuteronom 18, 10.

*Frații basarabeni au umor: La o nuntă se ridică nașul mirilor în picioare și zice „Darul nostru pentru miri este de 55 de euro. Cinci acum și cinci la toamnă” (din revista Literatura și Arta).

*Suntem tot mai triști, deși Domnul nu încetează să ne spună: "Bucurați-vă și vă veseliți!" Prin urmare, Îl auzim sau nu, avem sau nu credință?

*Absolut firească reforma „pensiilor speciale”! Cred că am scris deja de zeci de ori, de exemplu,  că e strigător la cer să dai pensii de 10-15 ori mai mari ofițerilor securiști torționari decât victimelor lor; dar așa e când ai o „elită politică” cu care, după 1989, securiștii au făcut ce-au vrut știindu-le pe de rost dosarele de sub comunism pline de bube. La fel și „elita militară” a lui Ceaușescu (multe zeci de mii de ofițeri superiori și generali), atât de obedientă că în Decembrie 89 a făcut ce știm bine că a făcut. În privința judecătorilor, însă, cred că lucrurile trebuie tratate mai nuanțat. Sigur, nici eu nu sunt de acrod ca pensiile lor să poată fi mai mari decât salariile. Însă salarii pe măsură li se cuvin, ca și o vârstă de pensionare diferită. Pentru că e cu totul nefiresc să tratezi această breaslă de-a valma cu sutele de mii de funcționari din birocrația centrală și locală, mulți dintre ei tăind frunză la câini. Numai cine n-a intrat o singură într-o sală de judecată n-a putut vedea cel mai adesea munții de dosare pe cap de judecător. Și numai cine gândește superficial nu înțelege că acești oameni iau decizii cel mai adesea foarte importante sau chiar cruciale pentru semenii lor. Dată fiind bogata-mi experiență prin tribunale, nu pot să spun, chiar dacă cu strângere de inimă, că există și judecători care își bat joc de proria condiție - servi ai politicienilor și serviciilor, mari amatori de tunuri care să-i facă oameni pentru tot restul vieții etc. Dar sunt sigur că nu e departe timpul când vor fi găsite criterii de performanță potrivite - și aplicate cu adevărat de cine trebuie și nu tot de servicii - pentru recrutarea, cariera,  promovarea judecătorilor.

*Conducătorii rușilor au crezut dintotdeauna că Pământul a fost creeat de Dumnezeu ca să-l cotropească ei.

*În urmă cu aproape două luni scriam într-un comunicat pentru partidul din care fac parte că realitatea sugerează tot mai mult că AUR și președintele său extremist George Simion vor servi la viitoarele alegeri PSD-ului pe post de Vadim Tudor – PRM în alegerile din 2000. Când Iliescu – PSD "au salvat providențial țara de la prăbușirea în extremism”. Care chel și-a pus recent mâna în cap? Simion, evident, pe care îl citez: "Nu vrem să fim o unealtă în mâna PSD-ului care să se folosească de noi doar pentru a repeta scenariul Iliescu-Vadim din 2000. Cred că românii s-au trezit. Cred că de data asta românii nu îl vor mai vota pe Iliescu”. Tare asta că acum românii nu îl vor mai vota pe Iliescu - care, evident, ar mai putea candida numai prin Rusia sau Togo. În rest, însă, rămâne fix cum a spus PNȚMM.

*China ar susține restituirea Peninsulei Crimeea Ucrainei: „Noi respectăm integritatea teritorială a tuturor țărilor.”

*Trăim într-o lume în care clopotele bisericilor nu se mai aud din cauza urii verbalizate asurzitor, a zornăitului banilor și a gemetelor păcătoase.

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Monahul Filotheu – Cuviosul Arhim. Justin Pârvu și Sfinții Primului Sinod Ecumenic

România – Ukraina 3-0

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (9)
  • Patriot Roman 06.08.2023 13:54
    De ce nu e compatibila astrologia cu crestinismul ortodox? Reincarnarea, calatoria in timp?? Cea mai avansata si sofisticata civilizatie care a fost vreodata pe Terra si anume Egiptul antic are la Dendera pe tavanul templului de acolo reprezentarea , imaginea care sta la baza astrlogiei moderne europene si americane.Simion de la AUR e extremist? Pare sa fie singurul politician patriot din parlament/cei din guvernservicii si armata.Merge cu caravana medicala prin toata tara caci jumate din romani nu au acces la sanatate, in schimb refugiatii ukrainieni au fara a plati un ban.In toata lumea refugiatii sint incurajati sa munceasca cu exceptia Romaniei unde sint in puf.Primesc pe viata 1500 de euro si 700 de euro alocatie per cap de copil ukrop.Alocatia la copii romanilor e doar de 50 de euro/lunar.Astea nu sint discriminari? Eu ca roman daca muncesc voi primi 400 de euro salariul minim in privat,iar un ukrainian daca sta in chirii pe litoral sau oriunde vrea el primeste de la statul roman de la buget 1500 euro/lunar pe viatza! O fi bine asa?
  • Valerian Stan 6954 06.08.2023 15:13
    Eu am scris aici din perspectiva învățăturii creștine privind astrologia. Dacă dvs sunteți musulman, aveți dreptul să-i contraziceți pe Sfinții Părinți ortodocși.

    AUR e o invenție a Sistemului (prin PSD), exact cum a fost PRM.
  • Patriot Roman ► Valerian Stan 6954 06.08.2023 21:19
    Sint crestin ortodox, si nu mi-am propus sa contrazic sfintii Parinti,sau pe altcineva,ci sa-mi exprim ideile, si crezurile mele personale in Dumnezeu si in libertatea de exprimare, libertatea de constiintza.Mircea Eliade dupa ce a studiat in India yoga si apoi a scris ,,Istoria religiilor" iar in opera lui in care vorbeste de reincarnare, nu poate fi considerat ca era un crestin adevarat? Reincarnarea sigur nu e cv pe care sa se fi pronuntat de bine sfintii parinti.Singurul castig de dupa 89 este ca inca mai putem vb.liber..
  • Elina 07.08.2023 13:24
    Cred ca nu mai conteaza cu cine votam. Cracatita a acaparat absolut toate pozitiile strategice in stat, sub stat, peste stat, toate parghiile. (daca nu este asa, credeti-ma, sunt prima care se va bucura. Imi doresc sa nu am dreptate). Am niste semne de intrebare referitoare AUR. Dar, ii voi vota. De ce? Pentru ca au fost impotriva hartiei verzi, a inteparii, a legii demente barnevernet-firea, pentru ca sustin normalitatea casatoriei, familia,.
    Exista posibilitatea sa fie deturnata cursa asta? Bineinteles! Asta, daca nu a fost deturnata deja.. Dar, eu am sa le dau o sansa. Vom vedea ce va fi. Daca stam cu mainile in san si ne declaram resemnati ca "nu avem cu cine sa votam" o sa ne manance cainii din traista. D'aia nu mai poate clasa politica, ca nu iesim noi la vot! Vai, ce ilegitimi se vor simti ei, ce sa iti povestesc!
    Dreapta conservatoare e prea faramitata si imprastiata intr-o multitudine de grupulete si partidulete. Daca si-ar da mana si s-ar hotara la un singur lider, ar putea scoata tara din haul in care se rostogoleste de ani buni.
  • Taita 07.08.2023 13:46
    Motto: Ce-mi folosește să mărturisesc bunătatea și dreptatea lui Dumnezeu atunci când îmi e bine dacă n-o fac mai ales atunci când, știe El de ce, îngăduie să fiu strivit ca un vierme?

    Doamne, iartă-mi durerea,
    Rod al păcatelor mele,
    Las-o să mă ferească
    De toate căderile grele.

    Ca să știu când rătăcesc
    De la calea Ta departe,
    Ca să știu să nu cârtesc
    Când tot iadul ne desparte.

    Doamne, iartă-mi uitarea,
    Rod al nepăsării mele,
    Fă să înece pe veci
    Toate faptele mișele.

    Să trăiesc în adevăr,
    Fără patimă sau ură,
    Să mă lepăd de satan,
    La cuvânt să am măsură.

    Doamne, iartă-mă pe mine,
    Rod din apă și din duh,
    Lasă-mă să vin la Tine
    Cu suflet sincer de supus.

    Să mă-aștepți milos pe drum,
    Din nou cu brațele deschise,
    Să primești pe fiul Tău
    Când toate porțile-s închise.
  • DonPedro 09.08.2023 18:20
    Nu vreau să inițiez vreun flame și nici să apăr vreo tabără. Aș vrea să înțeleg doar și sincer nu-mi doresc vreo reacție contondentă. Chiar dacă nu-s prea dus la biserică sunt creștin ortodox.
    Nu mă împac deloc cu explicațiile auzite pe tema magilor. Dacă steaua nu era stea „ci o arătare în chip de stea a unei dumnezeiești și îngerești puteri” de ce au văzut-o doar magii? Se poate spune că le era destinată, dar dacă le era destinată de ce „puterea asta dumnezeiască” i-a învrednicit pe magi (care erau și astrologi) și pe nimeni altcineva din zonă? Pe de altă parte dacă toată lumea a văzut steaua de ce doar magii au venit cu daruri? Ba chiar mai mult, se pare că i-a înștiințat și pe părinți în legătură cu planurile lui Irod.

    Apoi există troparul nașterii: „Nașterea Ta, Hristoase, Dumnezeul nostru, răsărit-a lumii lumina cunoștinței; că întru dânsa cei ce slujeau stelelor de la Stea s-au învățat să se închine Ție, Soarelui dreptății și să Te cunoască pe Tine, Răsăritul Cel de sus, Doamne, Slavă Ție!”
    Păi dacă „cei ce slujeau stelelor” de la „Stea s-au învățat să se închine Ție”, de ce se consideră această învățătură (știința stelelor) ca fiind rea? Cum poate învățătura asta să fie rea dacă i-a condus pe cei care o practicau la cunoașterea și adorarea lui Hristos (cu mult) înaintea oricărui creștin care-i afurisește?
  • Valerian Stan 6954 09.08.2023 20:33
    Slujeau stelelor, adica slujeau creaturii si nu Creatorului, erau deci idolatri. Iar mai departe Au invata sa-Ti slujeasca Tie - adica s-au convertit la dreapta credinta.
  • DonPedro ► Valerian Stan 6954 10.08.2023 00:03
    Slujirea stelelor știm în ce constă, nu trebuie să presupunem, se mai păstrează destule tratate de astrologie din vremea aceea deși multe au fost arse de-a lungul vremii, cu autori cu tot, este vorba de cunoaștere și nu idolatrie, dar oricum i-am spune azi, ea i-a învățat pe cei trei magi că Fiul lui Dumnezeu este pe cale să se nască și așa de bine i-au învățat că și-au lăsat confortul casei, al regatului și au pornit la drum lung ca să-i iasă în întâmpinare, să se închine Lui și să-i aducă daruri. Și făceau asta înainte de a exista pe pământ creștinism, „dreapta credință” și chiar Isus, înainte ca cineva de pe pământ să le poată spune ceva despre Mesia, spre deosebire de alții cărora li s-a spus și au hotărât ca „sângele Lui asupra noastră și a copiilor copiilor noștri să cadă”
  • Valerian Stan 6954 ► DonPedro 10.08.2023 13:44
    Nu exista crestinismul, dar exista Legea veche (care Lege e si a crestinilor). Si magii stiau din Legea veche - si din Psalmii lui David - ca se va intrupa Mantuitorul. Iar cand spuneti ca... "înainte ca cineva de pe pământ să le poată spune ceva despre Mesia", evident ca spuneti un lucru foarte gresit.
Ultima oră

23:15

Eroii care ne-au lăsat drept moștenire România încă sunt printre noi: veteranul de război Moș Nică Paiu, de 102 ani, despre luptele de la Cotul Donului: “Eram împușcat și la piept, și la mână. Și așa mergeam” - VIDEO

22:30

Monahul Filotheu – Cuviosul Arhim. Justin Pârvu și Sfinții Primului Sinod Ecumenic. Copiii vorbesc cu Părintele Justin la mormântul său. Ieromonahul Nicodim Grosu - Focul rugăciunii - VIDEO

22:22

Eurostat: România are cea mai mare inflație din UE, pentru a cincea lună consecutiv

21:30

România – Ukraina 3-0. Bucuria Victoriei – cât rezultatul unui Referendum

20:46

Pfizer, acuzat de procurorul general al unui stat din SUA că a conspirat cu guvernul și mass-media pentru a comite fraudă și fapte oneroase, inducând în eroare populația

20:06

S-a închis jocul pentru Klaus Iohannis: A pierdut și ultimul vot pentru șefia NATO – noul președinte al Slovaciei și premierul Ungariei îl susțin pe Mark Rutte

19:33

Scriitorul Constantin Barbu a primit titlul de Doctor Honoris Causa, acordat de o mare universitate din America. Interviul continuă: Despre un nou volum din Supracartea fără de ce

18:20

O bucurie pentru Geoană: Ana Birchall candidează la prezidențiale

18:07

Cântărețul Rod Stewart a fost huiduit copios după ce a afișat un portret al lui Zelenski la un concert din Leipzig, într-o regiune unde Alternativa pentru Germania a ieșit pe primul loc la alegerile europarlamentare - VIDEO

17:30

Părintele James Bernstein, cunoscut pentru cartea sa ”Uimit de Hristos. Călătoria mea de la iudaism la Ortodoxie”, a trecut la Domnul

16:47

Unde-s TREI puterea crește...

16:00

MIRCEA MARIAN vs NAȚIONALA ROMÂNIEI. Luminița Arhire: UN LIMAX DE PRESĂ

15:46

Sorin Roșca Stănescu: Dorin Cocoș o dă în primire pe Monica Macovei. Secretul lui Florian Coldea

15:32

Jumătate de milion de imigranți ar putea obține cetățenie americană conform unui nou plan al administrației Biden

15:23

Vânzările de Mașini Electrice se prăbușesc în Germania