Un colonel SRI confirmă dezvăluirile publicate de ActiveNews: ȘORA A FOST AGENT NKVD. BTI: DEZVĂLUIRE-BOMBĂ!

De Bogdan Tiberiu Iacob  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Colonelul SRI în rezervă, Tudor Păcuraru, fost șef de birou de analiză-sinteză, a dezvăluit azi, la România TV, că filosoful Mihai Șora a fost agent al NKVD-ului sovietic, motiv pentru care în anii ’50 i s-a pus în vedere de regimul Dej să înceteze colaborarea cu serviciul amintit. Această colaborare a condus, spune Păcuraru, și la racolarea de către Securitate a fiului cărturarului, la doar 14 ani, pentru supravegherea tatălui pe linie de contraspionaj.

Păcuraru a spus în emisiunea lui Victor Ciutacu de la RTV că pentru a putea fi angajat direct la cabinetul Anei Pauker, al doilea om în statul comunist, imediat după revenirea din Franța, de unde fusese expulzat pentru activități comuniste, Șora avea nevoie obligatoriu de un aviz al NKVD, serviciu care controla regimul de la București în 1948.

Afirmațiile colonelului (r) SRI confirmă dezvăluirile publicate de ActiveNews: ADEVĂRATA BIOGRAFIE A AGENTULUI BOLȘEVIC MIHAI ȘORA: Documente CC al PCR, CNSAS, DSS, CIE, DIE, SIE, MAE, MEN

Ce s-a întîmplat un deceniu mai tîrziu:

”Dînsului i s-a pus în vedere în 1957-58, cînd era membru al PCR, să înceteze colaborarea cu organele sovietice. Acest lucru li s-a pus în vedere multora. Li s-a spus ”Acum ești membru al partidului nostru, nu mai ești obligat să asculți de indicațiile altui partid”. După care regimul Gheorghiu Dej a pus Securitatea să-i urmărească, să vadă dacă se țin de angajamentele de partid. În acest context a fost racolat fiul său, pe linie de contraspionaj, de către ceea ce va deveni UM 0110, anti-KGB. Motivația reală a fost contraspionajul și eu tare mă îndoiesc că va exista vreodată o sentință din partea CNSAS care să-l facă informator al Securității. În momentul cînd ai un agent străvechi, pe care îl ai la mînă cu expulzarea dintr-un stat occidental, îl iei și-l folosești, îi șantajezi anturajul, îl șantajezi pe el, îl pui să iasă în față cu tot felul de aberații…Toate se leagă, eu cred că dînsul a fost exploatat pînă în ultima clipă a vieții de către interese care nu aparțin acestui popor. Să știți că mulți dintre ei au fost amenințați cu moartea ca să redevină colaboratori ai KGB” a mai spus Păcuraru.

Colonelul SRI a scris într-o carte apărută nu demult, „Zori însîngerate”, despre Șora:

”Rezident în Franța din 1938, membru a Partidului Comunist Francez, în 1948 dânsul ar fi venit în România pentru a-și revedea familia. Cu acest prilej, regimul comunist l-ar fi sechestrat, împiedicându-l să se întoarcă în Franța. Cu totală lipsă de omenie, comuniștii l-au numit direct în Ministerul Afacerilor Externe, unde ascensiunea sa, sub ministeriatul Anei Pauker, a fost meteorică. Și asta într-un moment când chiar și foștii luptători din Războiul din Spania („interbrigadiștii”) deveniseră suspecți, iar foștii prizonieri la nemți erau prin lagăre sovietice: prea văzuseră Occidentul! Ulterior, dl. Șora a susținut că acest tratament de favoare se datora trecutului său de „membru al Rezistenței Franceze”.

În anul 2019, L’Ordre des Compagnons de la Liberation a lămurit că domnul Șora își arogă în fals calitatea de membru al Rezistenței.

În orice caz, la acea vreme – anii 1948-1952 – ascensiunea sa bruscă în diplomația românească a suscitat multe comentarii: având acces la „secrete de Stat și de Partid”, candidații la funcțiile diplomatice veneau cu recomandări de Partid și erau temeinic verificați de „cadriști”, înainte de angajare. Dar cine și când îl recomandase și verificase pe dl. Șora? La angajare nici măcar nu era membru al PMR! Pe fondul indiscrețiilor bahice ale unuia dintre cadriștii ministerului, un anume Constantin Stuparu, cu acces la dosarele de personal, se știa că Șora fusese recomandat de „tovarășii sovietici”, ca urmare a activităților pe care le desfășurase pentru NKGB (INU) în Franța, soldate cu expulzarea sa. Ca spion sovietic! Se comenta că, mulți ani, dl. Șora a fost „enterdit de sejour” în Franța” a mai scris colonelul.

Parteneriat InPolitics

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

ÎNTUNECAREA - Planul Diabolic de a întuneca Planeta Pământ prin inginerie climatică

Sfârșitul Umanității așa cum vor artizanii Marii Restări. VIDEO TARDUS:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (3)
  • Patriot Roman 02.03.2023 22:43
    Daca Shora ,cred eu ca de la Shor a modificat numele, a fost agent strain NKVD,KGB,sau maghiar, atunci de ce a fost inmormantat cu garda ,onor militar romanesc? Paunescu nu a avut garda de onoare militara ca s-au impotrivit copiii rusilor veniti pe tankuri in 1944, azi toti in functii mari gen Cornea, si ala de e sef la Wiesel la fel..Daca agentul strain toata viata lui a lucrat contra Romaniei cum ii dai onor militar?Adica americanii vor sa vada in tara aliata lui cum sint onorati agentii spionajului rusesc?? In afar de faptul ca a fost legendat ,,facut filozof" cind el era spion sovietic,si maghiar? Asta nu pot intelege eu poate cineva sa ma lamureasca?
  • Pixelu Albastru 02.03.2023 23:09
    Șmechereala a fost că a ocolit răzbelul. Franța capitulase dar pompa bani în curișorul micuțului bolșevic să-l facă filozof! Evident că era în solda masoreților!
    Mă scuzați, am ras două țuici și mi s-a deschis apetitul de trăncănit!
  • Patriot Roman 03.03.2023 12:23
    Dupa stil pari a fi ala de posteaza cu sute de nickuri pe National:Sugiuk Tiraspol, nik,barbu, etc. Cred ca serviciul e de vina.De ce sa bei doar 2 tzuici si sa nu termini dimigeana? Poate intri in Nirvana!
Ultima oră

23:00

Ilinca și George Simion au un băiețel. Soția liderului AUR a născut azi, 24 aprilie 2024 - ”Mulțumesc, m-ai făcut bogat: tată de băiat!”

22:45

25 aprilie: Sfântul Apostol și Evanghelist Marcu; Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului

21:39

Vrancea: Un polițist de la Penitenciarul Focșani de 43 de ani, găsit fără suflare la pământ într-o benzinărie. Botoșani: Un apreciat artist s-a stins din viață ”fulgerător” la doar 40 de ani: AVC

20:35

Marian Dumitru: ANTI-ROMÂNISMUL CA PROIECT DE ȚARĂ: După Valeriu Gafencu, Mircea Vulcănescu și Octavian Goga, acum a venit și rândul lui Mircea Eliade să fie "anulat", la Radio France Internațional (RFI)

19:40

Încălzirea globală, următoarea mare înșelătorie

18:20

Eduard Dumitrache: Părintele Ciprian Mega, aseară la Moscova

17:35

”Praful Saharian” - ”Teoria Conspirației”: ”Scoateți magneții. Puneți întrebări!” De ce autoritățile nu oferă nici o explicație despre compușii particulelor de pe cuprinsul României? Au murit ”experții” DSP? VIDEO

16:31

Syria TV: SIE refuză să comenteze știrea despre întâlnirea directorului cu președintele Al-Assad

15:53

Mihai Gheorghiu: Pitești 2024

15:30

Homo Blănosus: Marea Resetare se transformă în Desen Animat

15:05

În sfârșit o veste bună! 83% dintre suedezi doresc să folosească banii cash, în ciuda ultra-tehnologizării. Peste 6000 de persoane au primit deja implanturi de microcipuri în mâini pentru a le folosi la plățile fără numerar

14:15

Imaginile apocaliptice ale zilei - Atena, măturată de praful saharian

13:54

La Iași "praful saharian" a devenit argilă. Video de la Silviu Gurlui

13:43

Cristian Niculescu: Cine analizează praful saharian, totuși?

12:00

Av. Peter Costea: Domnule Cioloș, avortul nu înseamnă „îngrijire medicală”!