Ucraina declanșează cancel culture: Marele Bulgakov - prima victimă

De Bogdan Tiberiu Iacob  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Institutul Memoriei Naționale din Ucraina l-a declarat ”ucrainofob” pe unul dintre cei mai cunoscuți nativi ai Kievului, scriitorul Mihail Bulgakov. Institutul de stat a calificat folosirea numelui său drept „propagandă a politicii imperiale rusești”. Ceea ce, în mod logic, ar putea declanșa procesul de „anulare” a lui Bulgakov la nivelul țării, scrie publicația ucraineană Strana.

În Ucraina, străzile poartă numele lui Bulgakov, iar la Kiev există un monument în cinstea sa. Orașul are, de asemenea, un muzeu care îi poartă numele, iar cărțile scriitorului sunt studiate în școli și universități. Cu câțiva ani în urmă, președintele Zelensky l-a numit „scriitorul nostru ucrainean”.

Cu toate acestea, Institutul ucrainean al Memoriei Naționale și activiștii simpatizanți ai acestuia – inclusiv parlamentari – îl critică pe Bulgakov de ceva vreme. Dar acum au decis pentru prima dată să îl prezinte oficial ca fiind ucrainofob.

Concluzia Institutului Memoriei Naționale spune că autorul cărților „Maestrul și Margareta” și „Inimă de câine” este „un imperialist în viziune, un ucrainofob înfocat”.

Institutul a precizat că „în ciuda anilor de viață petrecuți la Kiev, scriitorul i-a disprețuit pe ucraineni și cultura lor, a urât aspirația ucraineană la independență, a vorbit negativ despre formarea statului ucrainean și despre conducătorii acestuia”.

Potrivit concluziei, „dintre toți scriitorii ruși din acea vreme, Bulgakov se află cel mai aproape de ideologiile actuale ale putinismului și de justificarea de către Kremlin a etnocidului din Ucraina”.

„Perspectiva mondială era pe pozițiile imperialismului rus, Garda Albă, a aprobat extinderea comunismului rus”, consideră experții institutului.

În acest sens, institutul afirmă că „obiectele” (localități, denumiri de persoane juridice, monumente și semne memoriale) dedicate lui Bulgakov, conțin simboluri ale politicii imperiale rusești, iar utilizarea în continuare a numelui lui Bulgakov în denumirile obiectelor geografice și ale persoanelor juridice, prezența în spațiul public a monumentelor și a semnelor memoriale instituite în cinstea sa reprezintă propagandă a politicii imperiale rusești”.

Astfel, potrivit acestei concluzii, străzile care îi poartă numele ar trebui redenumite, iar monumentele demolate.

Anatoly Konchakovsky, fondatorul Muzeului Mihail Bulgakov din Kiev, a criticat expertiza Institutului Memoriei Naționale.

„Totul în concluzia lor este inventat, este un nonsens. Documentul a fost întocmit de o persoană care nu a înțeles problema. Faptul că Bulgakov este un „imperialist” și „ucrainofob”, că tatăl său a fost astfel, nu corespunde realității. Se compară declarațiile personajelor lui Bulgakov cu opinia sa. Dar o operă de ficțiune este ficțiune.
 
Nu există nicio dovadă în scrisorile și jurnalele lui Bulgakov că acesta ar fi fost împotriva Ucrainei. Bineînțeles, vom face apel și ne vom plânge în legătură cu acest lucru. Acesta nu este un document, ci o hârtie care nu valorează un ou”, a declarat Konchakovskyy.

Muzeul Bulgakov din Kiev a reacționat ieri la decizia Institutului de comemorare națională într-un mod mai expansiv.

Opt dintre cei nouă semnatari ai expertizei, spune muzeul, nu sunt specialiști în studii literare, deci nu pot da evaluări competente despre Bulgakov și opera sa.

Muzeul scrie că experții, nefiind nespecialiști, pur și simplu i-au atribuit lui Bulgakov opiniile personajelor sale. 
 
InPolitics
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (2)
  • Tic 12.04.2024 10:59
    Păi ,ce nevoie mai e de Bulgakov?Nu aveti pe Zelenski&co?Aia arta!
    "a disprețuit pe ucraineni,a vorbit negativ despre formarea statului ucrainean-impostor,fie vorba între noi-,si despre conducătorii lui",păi,cred si eu ,doar vorbea in cunoștința de cauză.
  • Davinci 16.04.2024 06:19
    Încep jocurile chinezești in pădurile mexicane in Ucraina. Iată ce îl doare pe ucrainean! Adică fascistul de Bandera este la inimioara ucraineana iar acest mare scriitor este deja paria. SI iată cum popoarele care stau sub granița ucreineana nu își pot spune durerea nu îsi pot tine rugăciunile si slujbele la biserici in limba lor. pentru ca așa a decis nea JELENSKY> Da au luat teritorii dar si jigodiile de Emil Constantinescu si Adrian Severin care așa ca chestie amândoi sint kazahari evrei au refindut teritoriile luate de imperiul rus comunist. Nu mă mai surprinde nimic si o sa vesti cum peste noapte va fi dat mort nea JELENSKY pe cind va fugi in SUA unde a căpătat cetățenia americana si părtaș la distrugerea Ucrainei. Iată ce îl doare pe nemernic nu de faptul ca tara este depopulată sau pline cimitirele de ucraineni!, Vai de mama lor.... Dar la noi cum este? Se vorbește deschis de geniul Mircea VUlcanescu sau de Eliade sau de Cioran sau de Nae Ionescu de care pina si Plesu spunea ca ar trebui studiată filozofia literaturii romane prin Ionescu. SInt Patitia care au adus un aport la patriotism la creștinism la tot ce tine de romanesc . Sa mai știe cei tineri de azi de Gh Calciu sau Staniloae si alți preoți mari romani care au fost dați uitării. La noi se lupta prin Patapievici si Cartarescu ca un Eminescu sa fie scos din literatura romana sau încă o toanta de la institutul Elie Wisel cu scoaterea lui Goga din literatura romana. Naționalismul evreiesc se poate pe cind la noi care era unul creștin neexlusivqst nu .... STeinhardt evreu de evreu care s-a creștinat in pușcăria politica devenind ortodox est cel care ne apară. Prima forma de fascism spune el. sta in cuvintele " popor ales" si asta este...Așa ca abia aștept sa se termine războiul iar nea caisa asta de acolo din Ucraina sa fie prins si sa dea socoteala...
  1. Marian Ghițeanu: Trădătorii au băgat Țara în război!

  2. Reacțiunea: Mergem până în pânzele albe într-un război ca și pierdut

  3. Ședință CSAT la Cotroceni. ACTUALIZARE: România trimite rachete Patriot în Ucraina. Iohannis s-a retras oficial din cursa pentru șefia NATO

  4. Polonia se pregătește de război deși a respins livrarea de Patriot Ucrainei. A fost proiectat un nou sistem de comunicații pentru alertarea cetățenilor în situații de urgență, cum ar fi conflictele armate

  5. Nae Ionescu a fost ”cel mai mare gazetar după Eminescu, într-un timp când am avut colosali gazetari”. A fi ”bun român”

  6. “Vaccinurile” Covid sunt asociate cu un risc cu 200 de ori mai mare de apariție a cheagurilor de sânge în creier decât alte vaccinuri, arată un nou studiu

  7. ”O JOSNICIE”! Bănescu a luat-o razna complet: În războiul lui securistic cu IPS Teodosie a cerut inclusiv demiterea Patriarhului Daniel din Academia Română și din Academia Internațională de Științe Religioase de la Bruxelles. FOTO-DOCUMENT EXCLUSIV

  8. Hipogeul din Constanța, vestigiu unic din creștinismul timpuriu, inaugurat după restaurare. Mărturie de la începuturile creștinismului în Dobrogea - FOTO

  9. George Simion critică dur decizia CSAT: “România nu are de ce să intre în războaiele altora” - VIDEO

  10. Interviul care a trecut neobservat în presă. Aleksandar Vucic: ”Europa va fi în război în cel mult trei sau patru luni. Ne verificăm stocurile de petrol, făină și zahăr”

Ultima oră

23:59

Nae Ionescu a fost ”cel mai mare gazetar după Eminescu, într-un timp când am avut colosali gazetari”. A fi ”bun român”

22:38

Hipogeul din Constanța, vestigiu unic din creștinismul timpuriu, inaugurat după restaurare. Mărturie de la începuturile creștinismului în Dobrogea - FOTO

22:11

“Vaccinurile” Covid sunt asociate cu un risc cu 200 de ori mai mare de apariție a cheagurilor de sânge în creier decât alte vaccinuri, arată un nou studiu

21:45

Reacțiunea: Mergem până în pânzele albe într-un război ca și pierdut

21:30

Marian Ghițeanu: Trădătorii au băgat Țara în război!

20:43

Polonia se pregătește de război deși a respins livrarea de Patriot Ucrainei. A fost proiectat un nou sistem de comunicații pentru alertarea cetățenilor în situații de urgență, cum ar fi conflictele armate

19:44

”O JOSNICIE”! Bănescu a luat-o razna complet: În războiul lui securistic cu IPS Teodosie a cerut inclusiv demiterea Patriarhului Daniel din Academia Română și din Academia Internațională de Științe Religioase de la Bruxelles. FOTO-DOCUMENT EXCLUSIV

19:18

Nu orice mână întinsă primește șefia NATO

18:19

VIDEO LIVE: Conferință ASCOR Timișoara - Biofizicianul Virgiliu Gheorghe: “Efectele stresului asupra vieții biologice, psihologice și duhovnicești a omului contemporan”

18:04

Mihai Tîrnoveanu: Cum au ajuns în Covasna și Harghita, pentru Identitatea Națională, 1500 de icoane - “Am simțit bătăile inimilor de români care au trecut Carpații, așa cum odată treceau batalioanele”

17:07

George Simion critică dur decizia CSAT: “România nu are de ce să intre în războaiele altora” - VIDEO

16:00

Culmea ”României educate”: Un turnător al Securității ajuns vicepreședinte al Academiei deschide o conferință organizată de un plagiator. Mircea Dumitru alias ”Negulescu II” la braț cu ”Rectorul-plagiator” II de la Universitatea Ovidius din Constanța

15:38

BANII sau LIBERTATEA. De ce le-a spus Elon Musk publicitarilor care au părăsit X ”Go F*ck Yourself”

13:48

Literatura pentru Copii și Fuga de Suferință

13:40

Consiliul Județean Covasna, obligat de Curtea de Apel Brașov să înlăture tăblițele bilingve cu denumirea localității Valea Mare