

Noua administrație americană este acuzată că abandonează politica externă postbelică a SUA, prin care stânga americană a încercat să creeze și să încurajeze o „guvernare globală”.
Un editorial de Stephen Soukup, publicat de American Greatness și pe care l-am tradus pentru cititorii ActiveNews.
*
Săptămâna trecută, venerabilul Martin Wolf, comentator economic șef la Financial Times, și-a folosit rubrica pentru a declara administrația Trump și, prin extensie, Statele Unite, „inamicul Occidentului”.
„Astăzi”, a scris Wolf, „autocrațiile sunt tot mai încrezătoare”, iar „Statele Unite trec de partea lor”. Potrivit subtitlului editorialului, „Washingtonul a decis să renunțe... la rolul său postbelic în lume”.
Wolf îl invocă pe (în opinia sa) respectabilul Franklin Roosevelt și se plânge că Statele Unite „au decis în schimb să devină la fel ca orice altă mare putere, indiferentă la orice altceva în afară de interesele sale pe termen scurt”.
Ironia situației este uriașă. La fel, și ignoranța istorică.
Pentru început, ne-am putea imagina că Wolf, un om instruit, cu două diplome la Oxford, ar trebui să știe că compatriotul său (și de două ori prim-ministru), Henry John Temple (adică Lord Palmerston), a fost cel care a declarat în Camera Comunelor:
„Nu avem aliați eterni și nu avem dușmani perpetui. Interesele noastre sunt eterne și perpetue și este de datoria noastră să dăm curs acestor interese.”
Wolf ar trebui de asemenea să știe că această declarație a fost repetată – cu mai mult ecou și cu mai mare concizie – de Henry Kissinger, care reprezintă probabil chintesența diplomației americane în numita ordine postbelică lăudată.
Kissinger, la fel ca Palmerston și (aparent) Trump, a înțeles că o națiune care urmărește orice altceva decât interesele sale este nebună, lipsită de credință și, în timp, este condamnată.
Ce îl deranjează, se pare, pe Wolf, este că interesele americane se îndepărtează de interesele britanice și de cele ale Europei continentale.
Acest lucru este regretabil, dar este mai mult decât probabil că această divergență este rezultatul abandonării de către Marea Britanie și Europa a principiilor, valorilor și ambițiilor pe care aliații le-au împărtășit cândva, decât invers.
De exemplu, Wolf critică discursul ținut de J.D. Vance [la München], în care vicepreședintele a apărat devotamentul american față de libertatea de exprimare și a atacat respingerea acestuia de către britanici și europeni.
Repet, Wolf ar trebui să știe că preocuparea americanilor pentru acest drept și pentru toate celelalte drepturi negative este ceva ce fondatorii națiunii [americane] au moștenit de la strămoșii lor britanici.
Dacă cele două națiuni sunt divergente astăzi, în privința acestui drept fundamental, atunci nu este vina lui Vance, a lui Trump sau a oricărui alt american.
Alte ironii ale situației se găsesc în elogiul pe care Wolf îl aduce ordinii postbelice – astăzi, dispărute – și în citarea lui FDR ca arhitect al acestei ordini.
Dacă Wolf are dreptate atunci când afirmă că Roosevelt este unul dintre cei doi americani cei mai responsabili de crearea ordinii postbelice, el greșește atunci când crede că ordinea a fost virtuoasă pentru că a fost concepută ca atare și că s-a desfășurat exact așa cum a intenționat Roosevelt.
De fapt, este mai mult decât o greșeală, este o enormitate.
Aproape din momentul în care Statele Unite au intrat în Al Doilea Război Mondial, Roosevelt plănuia căile cele mai potrivite prin care să atingă obiectivul moștenit de la predecesorul său, Woodrow Wilson.
Obiectivul lui Wilson, desigur, era „guvernarea globală” în cadrul Ligii Națiunilor, un obiectiv pe care, din fericire, Senatul SUA i l-a refuzat lui Wilson.
Din nefericire, ideea lui Wilson a fost preluată și dusă mai departe de către Roosevelt.
Politologul și istoricul Războiului Rece, Amos Perlmutter, a scris:
„Viziunea lui Roosevelt pentru o lume postbelică era neo-wilsoniană, în totală contradicție cu realitatea. El va contribui la crearea unei noi ordini internaționale, prezidată printr-un parteneriat egal de două superputeri emergente, SUA și URSS, și susținută de organizația mondială nou creată, ONU.”
La fel ca Wilson, Roosevelt a încercat să repare lumea prin aducerea ei, în întregime, sub controlul unei mâini de oameni dintre cei mai binevoitori și străluciți – inclusiv el însuși, firește.
Desigur, capcana a fost că, pentru a crede că își poate pune realmente în aplicare planul pentru ordinea mondială postbelică, Roosevelt trebuia să creadă și că acest plan va fi primit pozitiv de cel care s-a dovedit a fi cel mai abil criminal în masă din perioada războiului, Stalin.
Roosevelt chiar a crezut acest lucru. El a spus în mod repetat echipei sale și altora că era convins că omul, pe care îl numea cu afecțiune „unchiul Joe”, va primi cu entuziasm prietenia sa și rugămințile americane de a împărți împreună guvernarea lumii.
El credea că sovieticii vor fi cei mai apropiați aliați și cei mai buni prieteni.
În 1943, înainte de a-l întâlni pe Stalin, FDR i-a spus primului său ambasador în URSS, William Bullit:
„Am o bănuială că Stalin nu dorește nimic altceva decât securitate pentru țara sa și cred că, dacă îi dau tot ce pot și nu îi cer nimic în schimb, noblesse oblige, nu va încerca să anexeze nimic și va lucra pentru democrație și pace în lume.”
Roosevelt a abordat sfârșitul războiului și Ialta cu aceeași stare de iluzie. S-a dus cu pălăria în mână să-l roage pe Stalin să i se alăture în planul său de a conduce lumea împreună, în calitate de co-învingători și co-reprezentanți ai stângii politice triumfătoare.
După cum arată istoria, Roosevelt i-a dat lui Stalin tot ce și-a dorit la Ialta, în speranța deșartă că ei doi ar putea fi prieteni și ar putea colabora.
Istoria arată, de asemenea, că FDR nu a fost niciodată dezamăgit de această fantezie și, ca urmare, a încercat să o pună în aplicare.
În acest scop, Roosevelt și-a desemnat cei mai buni oameni pentru a asigura crearea – și ratificarea de către Senat – a Organizației Națiunilor Unite.
Printre cei mai buni oameni ai săi s-a numărat secretarul de stat Edward Stettinius, viitorul secretar de stat John Foster Dulles și un consilier pe care Roosevelt s-a bazat foarte mult în timp ce se afla la Ialta și directorul Oficiului pentru Afaceri Politice Speciale, un anume Alger Hiss.
Au fost necesari mulți ani de muncă pentru crearea ONU și a cartei sale, iar mulți americani proeminenți – inclusiv Stettinius și Dulles – au avut o contribuție foarte importantă la elaborarea documentelor.
În cele din urmă, însă, Hiss, spionul sovietic, a fost cel care a asigurat nașterea ONU. Hiss a fost principalul autor al Cartei ONU și a participat la Conferința Organizației Internaționale a ONU de la San Francisco, ca parte a delegației americane conduse de senatorul Arthur Vandenberg.
Printre altele, Hiss a avut misiunea de a asigura sprijinul și maleabilitatea lui Vandenberg, atât în ceea ce privește aprobarea Cartei ONU la Conferința de la San Francisco, cât și în ce privește trecerea cu succes prin procesul de ratificare de către Senatul SUA.
Organizația Națiunilor Unite a fost cel mai important pas în transformarea lumii, la sfârșitul războiului. Dar a fost doar primul pas.
Timp de aproape un secol, intelectualii seculariști de stânga și pietiștii utopici au conlucrat pentru a promova noțiunea de „guvernare globală” pe o planetă nedoritoare și neinteresată.
Cu toate acestea, odată cu victoria utopicilor în Vest și a ucigașilor cinici în Est, visul wilsonian-pietist a devenit realitate.
Întreaga perioadă postbelică – de la încercările lui Roosevelt de a-i face curte lui Stalin, la Ialta, și după aceea, până la înființarea Organizației Națiunilor Unite, a Băncii Mondiale și a Fondului Monetar Internațional; de la discursul lui Truman privind criza greacă până la formularea politicii de îngrădire; de la războiul din Coreea până la Planul Marshall – este poate cel mai bine înțeleasă ca fiind povestea încercărilor stângii americane de a cultiva și încuraja un guvern mondial și de a-i consolida puterea sub conducerea americană binefăcătoare.
Această ordine mondială – care a produs, fără discuție, războaiele din Coreea și Vietnam și care a contribuit, fără îndoială la războaiele din Afganistan și Irak – este ordinea mondială pe care Trump și Vance se pare că o abandonează și pe care Martin Wolf dorește atât de disperat să o păstreze.
Nu pot să spun cu certitudine că orice NOUĂ nouă ordine mondială va fi măreață, dar pot afirma VECHEA nouă ordine mondială a fost, în cel mai bun caz, un accident care aproape a dus la distrugerea nucleară a planetei.
Și care s-ar putea să nu mai fie atât de norocoasă data viitoare.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Fals.
Roosvelt nu i-a dat nimic altceva lui Stalin decât ceea ce ajunsese să aibă datorită efortului de război sovietic și determinării Armatei Roșii în a ajunge la Berlin. SUA nu au intervenit în Europa pentru alt motiv decât pentru a împiedica Uniunea Sovietică să ajungă până la Canalul Mânecii iar Winston Churchill a avut un rol hotărâtor în această întreprindere. Diplomația britanică a făcut tot posibilul pentru a convinge Statele Unite să debarce în Europa prin Normandia și a reușit. Dacă SUA nu ar fi intervenit Europa ar fi fost toată roșie. Dacă Uniunea Sovietică ar fi ajuns la Canalul Mânecii foarte probabil că Marea Britanie nu ar mai fi existat azi.
Englezii sunt maeștri în crearea de intrigi, de pericole, de dezinformări și de ținte false.
https://www.pravda.ru/world/2186403-plan-europe-ukraine/
Provocarea la adresa lui Trump a fost lansată - lumea liberă nu mai are nevoie de el
Șefa diplomației UE, Kaja Kallas, a declarat după scandalul din Biroul Oval al Casei Albe că „lumea liberă are nevoie de un nou lider”. Aproape toate capitalele UE, cu excepția Budapestei și Bratislava, ca un imitator, au scris în X*, adresându-se lui Vladimir Zelenski: „Fii puternic, fii curajos, fii neînfricat. Nu vei fi niciodată singur”.
Provocarea lui Akela-Trump este lansată pentru că se crede în „lumea liberă” că a ratat pariind pe liderul rus Vladimir Putin. Dar cine va fi noul lider al „haitei de lupi”? Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, nu va putea găsi consens în UE. Atunci rămâne cineva din duo-ul franco-britanic Emmanuel Macron - Keir Starmer. Viitorul cancelar german Friedrich Merz ar risca, probabil, de asemenea, să ocupe scaunul de lider, deoarece Germania are industria, capacitatea, oamenii și cunoștințele necesare pentru a organiza un atac militar împotriva Federației Ruse. Dar Berlinul a pierdut precedentele două războaie mondiale și, oricare ar fi președinții SUA, pentru Germania este stăpânul de necontestat.
Starmer, pe de altă parte, nu depinde de UE și s-a „înțeles” cu Donald Trump. La summitul care a avut loc la Londra, premierul britanic a propus o „încetare a focului în aer, pe mare și în infrastructura energetică”, care ar dura o lună. Și, de asemenea, vrea să creeze o „coaliție a celor dispuși” pentru a sprijini Ucraina.
Lumea liberă fără SUA nu este nimic
Nu este deloc clar cum vor ajunge el și Macron la o încetare a focului dacă Moscova și Kievul nu sunt de acord. Dar SUA este cea care nu mai este liderul lor. Insa cumva Trump nu a reușit să ajungă la un acord până acum, iar principala piatră de poticnire este Zelensky, care este bine primit de europeni. Este deja evident că liderul american va negocia doar cu noua conducere a Ucrainei. De asemenea, el și-a prezentat prioritățile într-o postare pe Adevărul Social, cerând „să petrecem mai puțin timp îngrijorându-ne de Putin” și „mai mult timp îngrijorându-ne de bandele de migranți violatori, lideri ai drogurilor, criminali și oameni din spitalele de nebuni care intră în țara noastră - ca să nu ajungem ca Europa”.
De fapt, UE și Ucraina au un termen limită foarte scurt pentru a convinge un Trump nedorit din „lumea liberă” să ajute la încetarea focului. CNN raportează că Moscova și Washingtonul forțează pregătirile pentru summit.
În acest plan, ajutorul lăudat al Marii Britanii pentru Ucraina sub forma a cinci mii de rachete antiaeriene nu va veni prea curând (dacă va veni). Este vorba despre o finanțare de 1,6 miliarde de lire sterline pentru achiziționarea de rachete interceptoare LMM pentru combaterea dronelor și a lansatoarelor lor. Dar dacă ne gândim că forțele armate ruse produc aproximativ patru mii de drone de atac și câteva mii de drone de recunoaștere pe lună, atunci pachetul anunțat de cinci mii de rachete de apărare aeriană reprezintă nevoile lunare ale AFU. De asemenea, Europa nu produce deloc proiectile de artilerie de 155 mm, esențiale pentru AFU - acestea sunt cele furnizate de SUA. Serviciile de recunoaștere prin satelit, comunicațiile prin Starlink și calculele de lansare cu rază lungă de acțiune sunt, de asemenea, critice.
Este bine și frumos să dezbatem și să declarăm, dar dacă UE nu a putut rezolva nimic în complexul său militar-industrial în trei ani de NWO, nu va rezolva nici acum.
O alianță situațională cu Statele Unite este importantă pentru Rusia
De fapt, Trump este în război cu această Europă, ca bastion al globaliștilor, nu mai puțin decât cu Rusia. Dacă nu drenează această „mlaștină”, nu va fi reales în patru ani. O alianță conjuncturală cu Rusia este benefică pentru ambele țări, dar nu va dura mult. Iar Moscova ar trebui să profite de acest lucru, negociind la maximum cu Trump pe tema Ucrainei. Și cu cât globaliștii se opun mai mult acestei alianțe, mizând pe nazistul Zelenski, cu atât mai bine pentru Rusia, care știe cum să joace jocul pe termen lung. Și are resurse pentru asta, și voința poporului, și competența conducerii, și o armată puternică.
pravda.ru
Cum sa fie Trump reales in patru ani cand el serveste deja al doilea mandat prezidențial? In SUA un președinte poate servi maxim doua mandate (de cate 4 ani).