

Minele plantate de ucraineni pe Marea Neagră au blocat, efectiv, activitatea de pescuit în România. Atât echipajele de pescari, cât și proprietarii vapoarelor și bărcilor se tem să mai iasă noaptea pe mare. Chiar și ziua este periculos, iar pescarii stau în alertă și cu ochii în toate părțile pentru a evita minele care plutesc peste tot. Peste acest pericol, la poligonul din Corbu se trage cu rachete aproape non-stop, ceea ce înseamnă interdicție de navigare în zonă.
Reprezentanții pescarilor de pe Marea Neagră au ieșit public să condamne absența oricăror măsuri compensatorii pentru acest sector, în condițiile în care minele amplasate de ucraineni și rachetele trase din poligonul Corbu le împiedică activitatea. De la 12.000 de tone de capturi piscicole s-a ajuns, anul trecut, la doar 2.200 de tone, pescarii români intrând, astfel, în faliment.
”Noi avem pescadoare mici, iar ziua există posibilitatea să vezi minele care plutesc, dar noaptea nu le mai poți vedea. Problema este că nu numai echipajele de pescari sunt speriate, ci și proprietarii de bărci și proprietarii de vapoare. Și ziua, stau pe punte și sunt tot timpul în alertă, se uită pe ambele borduri, să nu se lovească de vreo mină. Înainte de Paște, un pescador a dat de o mină. Până acum s-au descoperit, conform informațiilor oficiale, 69 de mine în Marea Neagră. Foarte tare ne mai afectează și poligonul de la Corbu. Dacă până la începerea războiului din Ucraina făceau trageri foarte rar, o dată sau de două ori pe an, acum se fac foarte multe trageri. Pescadoarele sunt la Năvodari, iar zona lor de pescuit este Gura Portiței, spre Sulina. Și, când la Corbu fac trageri cu rachete, se dă prin stație să nu mai iasă pescadoarele. Noi nu putem să ocolim pe la ucraineni. Toate acestea ne-au afectat, mai ales că noaptea se pescuiește mai bine decât ziua”, ne-a declarat Laurențiu Mirea, președintele Federației Organizațiilor de Pescari de la Marea Neagră (FOPMN).
Pregătiri pentru război?
Ministerul Apărării Naționale a anunțat, pentru 26 aprilie, efectuarea unor exerciții cu trageri de luptă „EAGLE SHIELD 23-1” și „EAGLE ROYAL 23-2” în Poligonul Capu Midia (lângă plaja Corbu), unde funcționează Școala de Instruire pentru Apărare Antiaeriană „General de brigadă Ion Bungescu”. ”Cele două secvențe de instruire sunt conduse de militarii francezi din cadrul Grupului de luptă ROU BG (FRA FN) staționat la Cincu și se axează pe valorificarea și exersarea capabilităților de apărare antiaeriană prin trageri de luptă cu sisteme lansatoare de rachete și tunuri de artilerie antiaeriană cal. 20 mm împotriva unor ținte aeriene. Obiectivele exercițiilor sunt antrenarea în comun a militarilor aliați în vederea îmbunătățirii interoperabilității și a coeziunii structurilor aliate dislocate în România prin exerciții tactice cu trageri de luptă reale. În cadrul exercițiului, militarii români și americani vor participa cu echipe de observatori în punctele de comandă ale exercițiului, militarii luxemburghezi și olandezi vor desfășura operațiuni de evaluare a lovirii țintelor aeriene cu ajutorul sistemelor aeriene fără pilot din dotare, iar personalul poligonului va asigura siguranța, observarea, coordonarea și conducerea activităților”, se arată într-un comunicat al MApN.
Tabără ucraineană la Capu Midia?
Exercițiile de la poligonul Capu Midia, anunțate oficial de Ministerul Apărării Naționale, la care a fost invitată și mass-media, par o mică diversiune. Intensificarea tragerilor în poligon din ultimul an, care au și blocat, de altfel, pescuitul în zonă, sugerează că acolo se petrece altceva. Și nu ne putem duce cu gândul decât la instruirea soldaților ucraineni, care s-a tot vehiculat la capitolul sprijin al Guvernului român pentru Ucraina. Despre pierderile economice ale țării, cel puțin în ce privește activitatea de pescuit, care a provocat și probleme sociale în zonă, nimeni nu vorbește. Per total, după Germania, care a refuzat să mai importe gaze ieftine de la ruși, prăbușindu-și, astfel, economia, România pare să fie cea mai afectată de conflictul de peste graniță, cu cele mai puține compensații primite de la Uniunea Europeană.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.