TOTUȘI, INSTINCTELE

De Anca Radu  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În primii (mulți) ani de după revoluție, o remarcă frecventă care explica și taxa în același timp neajunsurile politice, administrative și sociale din România era aceea ca „nu avem tradiție democratică”.

Așa este, nu aveam și nu avem nici acum cine știe ce bagaj democratic în spate. Însă spre deosebire de țările cu tradiție democratică, aveam atunci într-o mai mare măsură și acum într-o formă de imunitate latentă instinctul libertății.

Abia după ororile din ultimii ani am ajuns la concluzia fermă, care validează bănuiala neexprimată, că instinctul libertății este net superior tradiției democratice, în special pentru că democrația bine exersată anesteziază dorința de libertate — ai un set de reglementări care îți dau suficientă coerență guvernamentală încât limitele libertăților individuale să arate a delimitări de parcele proprietate privată și nu a garduri de închisoare, și ca atare nu se mai pune problema dorinței de libertate, e ca viața la bloc, ți-ai asumat că nu ai grădină în spatele casei și ești împăcat cu asta.

Când nu există o astfel de organizare cvasiunanim acceptată, se manifestă cu toată puterea dorința individuală ca liberatea ta să prevaleze, ca parcela ta să fie cât mai generoasă, de unde și reacțiile adverse la orice tentativă de ridicare de garduri.

Teoria s-a verificat din topor, nu mai este loc de finețe analitică: țările cu cea mai strașnică tradiție democratică și-au văzut libertățile făcute praf în ultimii doi ani și jumătate în cea mai cruntă manieră imaginabilă în context.

Reticența mea la imaginea aspirațională a „țărilor civilizate” a crescut cu atât mai mult în urma testului de inteligență individuală și națională pe care aceste repere ale „progresului” l-au ratat ca niște copii mai puțin dotați.

Pe de altă parte, o observație importantă este aceea că de data asta dictatura pe față, agresivă și cinică, ba chiar criminală în toată regula, s-a manifestat la nivel global — este poate cel mai bun lucru care se putea întâmpla, pentru că în felul acesta va exista o sincronizare simetrică și la nivelul trezirii instinctului libertății (care nu se șterge chiar așa, cum se vede pe simulatoarele computerizate ale progresiștilor).

Explozia aceea a dorinței de libertate de după revoluția noastră s-a suprapus peste o etapă incipientă a dezvoltării tehnologice, o etapă încă nelovită de sindromul complexității greu de gestionat — e interesant de văzut cum va fi acum, într-un context complet diferit, într-un moment al SF-urilor depășite de realitatea tehnologică și al supraaglomerărilor urbane bine amestecate.

Nu știu cum ar putea arăta o asemenea complexitate în condițiile în care s-ar manifesta acut nevoia de libertate individuală a unor cetățeni care nu se mai lasă conduși nici în limite democratice, de spaima vreunei dictaturi ascunse sub fustă, rămâne să vedem, dacă mai e ceva de văzut.

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Părintele Arsenie Papacioc alături de IPS Teodosie, în 2004: Eu am militat pentru Mitropolia Tomisului!

Cine plătește pentru milioanele de decese provocate de vaccinurile Covid?

Prof. Constantin Barbu la ActiveNews și Starea de Libertate: Mitropolia Tomisului - Războiul și pacea documentelor

VIDEO: Marea Resetare contra BOR. Cum lovește România, Ortodoxia și păstorii ei, cu Ținta Teodosie. Emisiunea ActiveNews - Starea de Libertate cu Adrian Pătrușcă, Victor Roncea și Pompiliu Diplan:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (3)
 • Mircea Dragan 17.09.2022 14:20
  Se pare ca alta solutie decat nationalizarea si iesirea din UE nu este. Toata conducerea UE nu este aleasca democratic de cetateni inclusiv presedintele/a UE. Asa nu merge.
 • marc Kopil 17.09.2022 14:32
  Excelent articol! Multumim.
 • hannah 17.09.2022 17:29
  Cat costa sa ai un kkt de telefon considerat de multi (dar nu si de mine, de aceea am scris kkt) "cool" (deja mi-e sila si de cuvantul asta!
  Da, platesti in vaccinuri noua tehnologie! Cati vor fi dispusi sa fac asta? Ohooooo, prea multi! Priviti, dar si ascultati aplauzele din sala. Chiar nu-mi place lumea asta!

  https://www.youtube.com/watch?v=RR_2Von6EPI
 1. ”Noaptea, ca hoții!” Primăria Municipiului Iași a instalat o ”Hidră” jignitoare în fața Grupului Statuar al Voievozilor. ACTUALIZARE: Curatoare ”operei” este Ioana Ciocan, cea cu blasfemia de la ART SAFARI - FOTO/VIDEO

 2. Scrisoarea lui Dan Puric către conducătorii României de azi

 3. Șoc și groază pe culoarele puterii globaliste: Dan Puric președinte!

 4. Pericolul Iohannis: Tornada Ucraineană amenință să înghită România

 5. Omenirea a fost deja infectată cu nanotehnologie de supraveghere de ultimă oră? Dr. Ana-Maria Mihalcea: Vaccinații Covid emit o strălucire fluorescentă, vizibilă sub o lumină UV - Luciferaza și fenomenul Ochiul lui Horus - VIDEO

 6. Breaking News: CANDIDEAZĂ LA PREȘEDINȚIA ROMÂNIEI! Dan Puric - Gladiatorul Președinte - ridică mănușa și intră în cușca cu lei de la Antena 3, azi, la orele 21.45. Va candida sau nu va candida? - aceasta este marea întrebare. VIDEO ÎN DIRECT

 7. Franța: Opoziția față de “vaccinurile” ARNm, infracțiune care ar putea fi pedepsită cu până la 3 ani închisoare și 45.000 de euro amendă - Fascism medical în ascensiune

 8. Jacob Rothschild, descendent al familiei de bancheri Rothschild, a murit la vârsta de 87 de ani – asocierea acestuia cu sataniști? - FOTO

 9. Președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, a murit la doar 46 de ani. "Vaccinarea reprezintă încă un pas spre revenirea la normalitate"

 10. Instanța și ActiveNews spulberă MAE în scandalul Canalului Bâstroe declanșat exact acum un an. Tribunalul București obligă Ministerul Afacerilor Externe să ne spună cine a semnat pentru Afacerea Bâstroe. Adică CINE A TRĂDAT - DOCUMENT

Ultima oră

11:35

Pauză de șase săptămâni în războiul din Gaza. Biden a făcut anunțul

11:17

Ion Cristoiu: Piedone - otrava lui Marcel Ciolacu pentru Gabriela Firea

10:27

Doliu în lumea televiziunii! A murit cunoscutul jurnalist Horia Enesel

09:58

Un fotbalist din Sibiu a murit la doar 40 de ani, după un cancer diagnosticat vara trecută

09:03

Fermierii din UE, front comun împotriva Ucrainei

08:45

Macron nu exclude trimiterea de trupe NATO în Ucraina: ”Vom face tot ce este necesar pentru a ne asigura că Rusia nu poate câștiga”

07:00

Marele Duhovnic al Ortodoxiei de la Marea Neagră, categoric pentru Mitropolia Tomisului. Părintele Arsenie Papacioc alături de IPS Teodosie: Eu am militat pentru Mitropolie! Înaltpreasfințite, Dobrogea și Sf. Andrei vă așteaptă de 2000 de ani! VIDEO 2004

06:30

27 februarie: Sfinții Cuvioși Mărturisitori Procopie și Talaleu

23:10

Părintele Ioan Istrati: Cum se naște un izvor

22:21

Morți subite în ultimele zile în rândul unor persoane tinere din România – tănăr de 25 de ani, sănătos - infarct miocardic; decese cauzate de cancer: pancreas diagnosticat înaintea Crăciunului; cancer mamar diagnosticat în vara 2022; și alte cazuri

22:00

Monahul Filotheu, mărturie despre Părintele Marcu Dumitru de la Sihăstria – Mărturisitorul lui Hristos (+26 Februarie 1999). Declarație în fața Securității, la Aiud: ”Adevărata libertate ne-o dă Dumnezeu, adică eliberarea din păcat”

21:33

Prof. Constantin Barbu: Erudiții Patriarhiei plagiază și falsifică Istoria Ortodoxiei doar pentru a contesta reactivarea Mitropoliei Tomisului. Patriarhul știe? Mitropolitul Marcus al Tomisului a participat la primul Sinod de la Niceea din anul 325 (III)

20:59

Chatbotul Google Gemini AI, întrebat de un utilizator, a dat răspunsuri halucinante: “comunismul nu trebuie judecat printr-o lentilă negativă”, “a spune că toți pedofilii sunt răi este greșit” - VIDEO

20:30

26 februarie 1950: Prima victimă a Experimentului Pitești. In Memoriam Academician Radu Ciuceanu: Cum a fost asasinat bestial studentul ”cu față de copil”, Corneliu Niță

20:00

ADEVĂRATA BIOGRAFIE A AGENTULUI BOLȘEVIC MIHAI ȘORA: Documente CC al PCR, CNSAS, DSS, CIE, DIE, SIE, MAE, MEN