Sorin Gheorghe Suciu: Lancrăm - Sebeș, impresii la cald

De Sorin Gheorghe Suciu  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Tocmai ce mă’ntorsei de la Sebeș, unde participai și câștigai niscai mici premii la Festivalul „Lucian Blaga”. Dar... nu despre asta e vorba aici. Vreau să împărtășesc din sentimentul de bucurie pe care l’am trăit într’un loc unde oamenii locului, inspirați de geniul „lebedei mute” (care, fie vorba’ntre noi, nu era deloc mută) m’au mișcat.

Cârcotaș din fire nu mi’s, dar, în ultimul timp, scriitura mea se înveninase parcă, fapt ce demonstrează că nu e bine să scrii doar prin prisma informațiilor din varii medii, mai de încredere au ba, chiar dacă ele sunt trecute prin filtrul experienței de viață. Mai e nevoie să și bați cu piciorul locurile, să vorbești cu oamenii, să simți pulsul vieții, să trăiești pe viu fenomenele... pe scurt, să cobori din Turnul de fildeș... în sensul actual, desigur, nu în cel originar, mai puțin cunoscut azi.

Festivalul Internațional „Lucian Blaga” de la Lancrăm-Sebeș e un fenomen. Dreptu-i că aș avea ce cârcoti și aici, de-aș fi pus doar pe cârcoteală (în plan simbolic, tabla de șah de la deschidere, cele 33 de învățătoare premiate, rock-opera din măreața catedrală evanghelică, laudele la adresa dâncului de cluuuj sau descălecarea pe cai mari a lui mircea dinescu, de la închidere, care sugera pornirea unei noi rivuluții)... dar... îmi vine în gând lecția de Poezie a lui Nichita și parcă văd cum Dumnezeu ia un ciocan și ciobește acel cub perfect... Scriu acum sub impulsul lacrimilor ce’mi împăienjeniseră ochii când ascultam o poezie a unei fetițe despre bunicul plecat... și căreia’i îndrumase pașii pe calea Cărții. În grădina muzeului „Ioan Raica” din Sebeș, plină ochi de oameni-copii și de copii de oameni, unde se premiau copiii din clasele primare pentru un concurs local de lectură, pe de o parte, dar și se celebrau alți copii, mai mărișori, care tocmai ce scoseseră un nou volum din seria „Ce aude unicornul”, văzui, nițel mai încolo, un munte de om cu lacrimi în ochi, ca și mine și... probail c’or mai fi fost și alții...

Dar, partea interesantă abia acum vine. Am trăit să văd un primar deștept, cu o echipă și mai deșteaptă, care’și făcea campanie electorală fără a da impresia că o face. Și, culmea, omul e de la „liberalii” ajunși... bătăuși prin Parlament! Nu mai fusesem demult în Sebeș, orașul e o bijuterie. Sediul Primăriei, vorba lui Pavel Șușară, e o combinație năucitoare de spațiu arhitectonic interior simplu, alb, luminos, aerisit, de o eleganță rafinată cu un exterior de edificiu istoric renovat la mare artă. Aici, invitat să spună câteva cuvinte, la vernisajul unei expoziții retrospective a regretatei Doina Lie, cu o selecție de opere perfect integrate într’o atmosferă de care nici Parisului nu cred că i-ar fi fost rușine, Marius Porumb amintea de sursa bogăției Sebeșului, sașii Mühlbach-ului care descoperiseră, în sfârșit, sufletul românului și pe cel al țiganului... și de regretele acestora după pierduta Arcadie, încheind cu un gând întru România, în aplauzele asistenței.

Revenind la primar, căruia nu’i dau numele, îmi amintesc de romanul lui Robert A. Heinlein, „Double Star/Stea dublă”, câștigător al premiului Hugo, în 1956, o carte de căpătâi pentru oricine vrea să facă politică. Nu îl cunosc, nici nu auzisem de el, nu am vorbit cu el, dar omul, deși economist de formație, are cuvintele la el și se mișcă firesc în mediul cultural, mediu pe care îl sprijină și care, la rându’i, pare a’l răsplăti... din plin. La a lor inițiativă, în Sebeș a demarat un concurs de lectură pentru copii din clasele primare, care au fost premiați, în cadrul Festivalului, laolaltă cu doamnele învățătoare. De asemenea, tot cu această ocazie, a fost lansat al doilea volum de poezii scrise de copiii Sebeșului, volum ilustrat de alți copii ai Sebeșului, al doilea din seria „Ce aude unicornul”, un proiect lansat de Centrul Cultural „Lucian Blaga” și susținut din plin de Primărie. Atmosfera de la premierea copiilor a fost, cel puțin pentru mine, fenomenală, sentimentul de bucurie și speranță întru o Românie adevărată fiindu’mi stârnit de mulțimea de copii însetați de lectură. Cultura, în sensul în care o vedea Berdiaev, e singura posibilitate de salvare a noastră ca nație trăitoare de milenii pe aceste locuri binecuvântate de Dumnezeu cu de toate... și cu de toți.

Ajuns către final, nu mă pot abține, totuși, de la o comparație cu an alt primar dintr’unul din cele șapte burguri de p’aici, care nu face deloc cinste cinstiților sași. Trambulina lui către notorietatea de tristă actualitate fu o șmecherie românească care propulsă Sibiul ca capitală ioropiană (cacofonie intenționată). Comparația, de fapt, nici nu există, decât formal: un sforărit primar sas (zis și șase case) de fost burg săsesc și un primar român de fost burg săsesc. Vă invit să trageți singuri concluziile, pe putința fiecăruia... după ce vizitați Sebeșul.

Ultima impresie la cele scrise aici îmi e dată de fiul meu de câțiva anișori care nu mai lasă din mâini cartea primită, buchisind de zor la poeziile copiilor și contemplând ilustrațiile celorlalți copii, ambele întru viețuirea veșnică a copilului din noi, legănat pe genunchii bunicului... plecat dintre și întru fiecare din noi...

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (0)
Ultima oră

00:00

A fost odată o fată frumoasă... și vaccinată: Anca Molnar

23:25

În ziua de Înălțarea Domnului, bucureștenii s-au rugat în Piața Universității pentru victimele mineriadelor și eroii neamului

23:01

Cel mai rapid windsurfer din Marea Britanie, Farrel O'Shea, a murit subit în urma unui stop cardiac, la scurt timp după ce a doborât un alt record de viteză

22:34

Merck a folosit un adjuvant pe bază de aluminiu foarte puternic în studiile clinice pentru vaccinul Gardasil HPV, fără a informa participanții

21:30

Zoe Dantes: Bucurați-vă! Hristos se înalță!

20:03

New York-ul lansează tehnologia de identificare digitală mobilă, în urma adoptării noii legi privind ID-ul digital online – smartphone-urile devin portofele digitale, care stochează cărți de credit, documente de identitate și chiar cheile mașinii

18:54

George Simion și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale - “Am supraviețuit primei confruntări, avem noi corpuri de armată cu care atacăm bandiții Sistemului. Următoarea bătălie este pe 15 septembrie!”

17:04

După eșecul de la europarlamentare, Germania lasă Ucraina cu ochii în soare: Scholz nu mai trimite sistem Patriot

16:15

Luminița Arhire: DESPRE STABILITATE ȘI ALTE ALEA

15:39

Comandor (r) Ștefan Popa: EROISMUL IUBIRII ȘI AL JERTFEI DEPLINE

14:45

G7 va acorda 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina din activele înghețate ale Rusiei

13:58

Adrian Onciu: Liderii de sacrificiu din G7 contabilizează pagubele ”propagandei rusești”

12:33

Sorin Roșca Stănescu: Marcel Ciolacu sau succesul cu picioare de lut

12:25

Controlul informațiilor și Cenzura: Suntem victimele unei Lovituri de Stat militare !

12:09

Argentinienii vor să-l dea jos pe Milei după doar 6 luni de mandat prezidențial. Ciocniri violente între protestatari și forțele de ordine pe străzile din Buenos Aires