

Subsecretarul de stat american Victoria Nuland își va părăsi postul în săptămânile care urmează. Mai mult, ea va ieși definitiv din politică.
Anunțul a fost făcut de către secretarul de stat Antony Blinken într-un comunicat:
„Victoria Nuland m-a informat că are intenția de a părăsi în săptămânile următoare postul său de sub-secretar de stat, rol în care întruchipa angajamentul președintelui Biden de a repune diplomația în centrul politicii noastre externe și a reînnoi autoritatea mondială Americii într-o perioadă critică pentru țara noastră și pentru lume.”
Interesant este că Blinken a elogiat rolul lui Nuland în Ucraina pe un ton care amintește mai degrabă de un FERPAR:
„Activitatea Victoriei în Ucraina va fi studiată în anii care vor urma de către diplomații și specialiștii în politică externă. Eforturile sale au fost indispensabile pentru a rezista invadării masive a Ucrainei de către Putin, pentru a coagula o coaliție mondială care să garanteze eșecul său strategic și pentru a ajuta Ucraina să ajungă în ziua în care va putea să stea cu fermitate în picioare – din punct de vedere democratic, economic și militar.”
Ce nu spune Blinken este că Victoria Nuland a avut un rol decisiv în revoluția colorată de la Kiev din 2014. Atunci și-a dobândit și porecla „Fuck the EU”.
Într-o discuție cu ambasadorul de atunci al SUA în Ucraina, Geoffrey Pyatt, cu care stabilea componența noului guvern de la Kiev, întrebată cum va reacționa UE, Nuland a dat celebrul răspuns: „Fuck the EU”.
Nuland este probabil cel mai proeminent dintre „Șoimii Războiului”, tabăra belicoasă de la Washington, adepta Războiului Permanent.
De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, ea a făcut numeroase vizite la Kiev, unde a încurajat regimul Zelenski să nu cedeze și să continue să lupte mai departe, indiferent de situația de pe front.
Tot Nuland este cea care a recunoscut cu seninătate, în cadrul unei audieri în Congres, existența laboratoarelor americane de arme biologice în Ucraina.
Este greu de crezut că, după o viață întreagă dedicată războiului, Nuland și-a găsit să se retragă la cratiță tocmai acum, când favoritului ei Zelenski îi este mai greu.
Mai degrabă, pensionarea Victoriei Nuland ar putea marca o schimbare radicală în abordarea de către Washington a situației din Ucraina: acceptarea negocierilor.
Semn că mesajul lui Putin transmis prin intermediul interviului acordat lui Tucker Carlson a fost recepționat.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
de ce preluați aiurea niște expresii specifice altor limbi? încercați măcar să găsiți o formulare, dacă nu există un echivalent, care să sune bine în limba română.