“Situație disperată” - Turcia rupe relațiile comerciale cu Israelul

De Redacția  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Decizia dură luată de regimul de la Ankara, ca represalii față de acțiunile Tel Avivului în Fâșia Gaza, amenință să gripeze grav economia israeliană.

O analiză realizată de Middle East Eye pe care am tradus-o pentru ActiveNews.

*

Toate sectoarele economiei israeliene trag un semnal de alarmă în legătură cu gravele repercusiuni pe care le va avea decizia Turciei de a rupe orice legături comerciale cu Israelul și fac eforturi pentru a găsi alte surse de aprovizionare pentru importurile pierdute.

Ministrul turc al Comerțului a anunțat la începutul săptămânii că Ankara suspendă toate importurile și exporturile cu Israelul până când acesta „va permite un flux neîntrerupt și suficient de ajutoare umanitare în Gaza”.

Interdicția asupra importurilor vizează produsele siderurgice, materialele de construcție, mineralele, utilajele, automobilele, produsele energetice, cauciucul, materialele plastice, produsele sanitare și produsele agricole.

Sectorul israelian al construcțiilor se pregătește de pierderea produselor siderurgice și a materialelor de construcție din Turcia, această țară furnizând anul trecut 29% din importurile totale de ciment ale Israelului.

Luna trecută, oamenii de afaceri israelieni au avertizat că restricțiile ar putea duce la o creștere a prețurilor locuințelor și a chiriilor.

La rândul său, cea mai mare rafinărie petrolieră israeliană, Bezan, a declarat că interdicția ar putea avea un impact asupra importurilor de petrol brut.

Patruzeci la sută din consumul anual de petrol al Israelului este transportat prin oleoduct până la portul turc Ceyhan, placă turnantă a sectorului petrolier, după care este expediat în Israel.

Pe de altă parte, reprezentanți ai industriei israeliene a produselor electrice avertizează că interdicția ar putea duce la o creștere a prețurilor cu 35%, dat fiind că majoritatea produselor electrice interne ale Israelului sunt fabricate în Turcia.

Noile restricții ar putea obliga importatorii să folosească rutele de pe Marea Roșie, unde atacurile grupului Houthi din Yemen au dus la o explozie a prețurilor transporturilor.

În aprilie, asociația antreprenorilor a adresat o scrisoare premierului israelian Benyamin Netanyahu și ministrului de Finanțe, Bezalel Smotrich, acuzându-i că aduc acest sector în pragul colapsului.

Amit Gottlieb, președintele Comitetului pentru Reînnoire Urbană din cadrul Asociației Constructorilor din Israel, a declarat că industria israeliană a construcțiilor se află deja într-o „situație disperată” de când a început războiul din Gaza, ca urmare a lipsei forței de muncă provocate de interdicția impusă de Israel muncitorilor palestinieni.

El a adăugat că trebuie perfectate „cât mai curând posibil” importuri alternative de materiale de construcții din Germania, Marea Britanie, Cehia, Ungaria și Grecia.

Exporturile Turciei către Israel au avut în 2023 o valoare de 5,4 miliarde de dolari, adică 2,1% din totalul exporturilor sale, potrivit datelor oficiale.

Din 2009 până în 2023, schimburile comerciale dintre cele două țări aproape s-au triplat.

La sfârșitul acestei perioade, Turcia a devenit pentru Israel al cincilea mare furnizor de bunuri de import, în timp ce Israelul s-a clasat pe locul 10 în clasamentul celor mai mari piețe de export ale Turciei, conform datelor Biroului Central de Statistică israelian.

Joi, ministrul israelian de Externe, Israel Katz, l-a acuzat pe președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, că ignoră acordurile comerciale internaționale și se comportă ca un „dictator”.

El a adăugat că Israelul va încerca să înlocuiască importurile pierdute din Turcia cu bunuri produse local sau prin importuri din alte țări.

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

ÎMPUȘCAREA LUI TRUMP. TRANSMISIE LIVE:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (2)
  • vasile grozav 04.05.2024 22:02
    " Joi, ministrul israelian de Externe, Israel Katz, l-a acuzat pe președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, că ignoră acordurile comerciale internaționale și se comportă ca un „dictator”.
    In schimb, Izraelul respecta toate acordurile internationale și deciziile ONU. Mai rar o asemenea națiune. Se vede ca sunt popor ales. Ales, cu frica de Dumnezeu și cu mult respect fata de viata ființelor nevinovate. Ca atare, consideram ca sunt cea mai consolidata democrație din lume și din univers.. Demna de urmat. Ii așteptăm, să ne transmită noi reglementari democratice, prin IEW.
  • viorel craciun 05.05.2024 20:19
    Corect , ca este un " tetraedru interantional " MAREA DEMOCRATIE MONDIALA , CU ARMATA , ISRAELUL CU " IMAGINEA SIONISTA " , ANGLIA " CA TRADER FINANCIAR " PE BANII " MULTII , MULTII DE TOT " CHINEZI , dar trebuie sa punem la cap doua " asa zise informatii publice " , vizita "reprez oficial AMERICAN IN CHINA " si dupa " neintegere publicata mediatic " , acum " ruperea relatiilor comerciale Turcia-Israel " adica intre cei doi " TRADERI INTERNATIONALI " IN ZONA , TURCIA a RUSIEI , ISRAEL a SUA ( CU FINANTATOR CHINA PRIN DATORIA EXTERNA SUA CATRE CHINA ) ACUM '" CHIAR SE JOACA DUR IN ZONA "Este interesanta tocmai vizita premierului Chinez in Ungaria 8-10 mai tocmai dupa ce TURCIA a declarat oficial " ruperea relatiilor comerciale cu Israel .OARE SA DEVINA UNGARIA UN NOU " TRADER " ZONAL PRIVIND " FINATAREA CHINEZA " ramane de vazut.
Ultima oră

22:50

Episcopul Maramureșului, despre noile canonizări: Va veni vremea canonizării și a unor intelectuali creștini și femei mărturisitoare - VIDEO

22:00

14 iulie 1967 - Săvârșirea marelui poet Tudor Arghezi, fost diacon la Stavropoleos și călugăr la Cernica. Ce poezie a creat pentru Corneliu Zelea Codreanu: FĂT FRUMOS. Ce spunea despre Românul Absolut: Eminescu e sfântul preacurat al versului românesc

21:05

O clinică din Marea Britanie recunoaște că vaccinul experimental recomandat de Vasile Bănescu la Trinitas TV a ucis un tânăr de 26 de ani în 13 zile după ce a fost mințit privind gravitatea riscului generării cheagurilor de sânge

20:06

Pe 16 iulie se împlinesc 970 de ani de la Marea Schisma. Geneza și evoluția Schismei de la 1054 - de Teodor M. Popescu. Despre erezia filioque și ortodoxia isihasmului - Monahul Filotheu și Pr. Bogdan Vlaicu (VIDEO)

19:00

”970 de ani de când Vestul s-a lepădat de Hristos și a devenit eretic”

18:14

Iohannis a promulgat legea: Supraviețuitorii Holocaustului au prioritate la restituirea imobilelor confiscate abuziv în perioada comunistă

17:04

Realegerea președintelui PE: AUR nu a votat-o pe Roberta Metsola – “Pentru proiecte precum Green Deal, achiziția vaccinurilor, certificatele verzi, războiul din Ucraina, conducerea CE trebuie trasă la răspundere, nu premiată cu alte funcții înalte”

15:53

Sorin Roșca Stănescu: Ostașii din fruntea României

15:33

Normalizarea Crimei: Funcția creează Organul și Propaganda Asasinul

15:21

BAROANE

14:41

Bomba lui Năsui. De ce nu a fost Iohannis la recepția de la Summitul NATO

14:09

Viktor Orban: Donald Trump are ”planuri bine întemeiate” pentru discuțiile de pace dintre Rusia și Ucraina

13:28

Un preot catolic din Irlanda a refuzat să împărtășească un ministru pro-avort. Pe când și la noi?

12:36

Ochiade discromate: Dulcețuri nostalgice din verile de odinioară

12:31

A plecat la ceruri maestrul Dan Zamfirescu, istoric literar, bizantinolog, editor și publicist, unul din doctrinarii naționalismului de dinainte de ’89