Situația reactivării Mitropoliei Tomisului a ajuns la Parlamentul European: Mitropolia ortodoxă a Tomisului este mai veche și decât Mitropolia Kievului și decât Mitropolia Moscovei

De Prof. Constantin Barbu  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Scrisoare tradusă:
 
Stimată Doamnă Roberta Metsola, Președintă a Parlamentului European

Stimați coordonatori ai Comitetului pentru Cultură și Educație din Parlamentul European,

Tomasz FRANKOWSKI (EPP)

Massimiliano SMERIGLIO (S&D)

Laurence FARRENG (Renew)

Diana RIBA I GINER (Greens/EFA)

Christine ANDERSON (ID)

Elżbieta KRUK (ECR)

Niyazi KIZILYÜREK (GUE/NGL)

Știm cu toții că în anul 2025 Biserica Ortodoxă va sărbători 1700 de ani de la vestitul Sinod de la Niceea, sinod care s-a ținut în anul 325.

La Niceea a fost o teribilă gigantomahie între doctrina deoființimii exprimată de Athanasie cel Mare prin conceptul homoousia și doctrina lui Arie eprimată prin conceptul homoiousia.

A învins doctrina deoființimii a lui Athanasie cel Mare și istoricii religiei ortodoxe și filosofii europenității consideră că la Niceea s-a așezat fundamentul adevărat al Europei.

Între marii ierarhi care au participat la Sinodul de la Niceea din anul 325 s-a aflat și Mitropolitul Marcus al Tomisului (oraș grecesc întemeiat în secolul VI î.Hr., Constanța de astăzi).

Timp de 1000 de ani Tomisul a avut mitropoliți, arhiepiscopi și episcopi vestiți.

Începând cu Evangelicus, episcop la anul 298, până la Iachint de Vicina, când s-a fondat Mitropolia Țării Românești, la Curtea de Argeș, în anul 1359, Tomisul a fost o metropolă cu o istorie strălucită.

În aceste locuri străvechi a predicat Evaghelia Sfântul Apostol Andrei, Sfântul Filip, ucenici ai lui Iisus Hristos însuși.

Ierarhii Tomisului au fost prezenți la Sinoadele ecumenice de la Niceea (325) și de la Constantinopol (381) când s-a statornicit Crezul.

Lista mitropoliților, arhiepiscopilor și episcopilor Tomisului are nume celebre în istoria ortodoxiei străvechi.

Le amintim în ordine cronologică:

- Evangelicus (298-304), pontifex

- Anonimus (308-324), episcop

- Marcus (325-), mitropolit

- Bretanion (368-369), episcop

- Gerontius (381-391), episcop

- Theotimus I (390-407), episcop; (399-400), episcop, mitropolit

- Anonim (sec. IV-V), episcop

- Timotheus (431), episcop

- Ioan (445-448), episcop

- Alexander (448-451), episcop

- Theotimus II (458), episcop, mitropolit

- Petrus (496), episcop

- Anonim (sec V-VI), episcop

- Paternus (498-520), episcop

- Stefanus (sec. VI), episcop

- Valentinianus (550-553), episcop

- Anonim (sec. VII), arhiepiscop autocefal

- Anonim (sec. VIII), arhiepiscop autocefal

- Anonimi (sec. IX), arhiepiscopi autocefali

- Anonim (sec. IX), Tome metropolis

- Anicetus (sec. X-XI), metropolite Tomeos

- Vasile (sec. XI), metropolite Tomeos

În Tomis și în Sciția sunt cunoscuți martirii creștini între care îi amintim pe Zoticos, Atalos, Kamasis, Filipos, Chiril, Chindeas, Tasius, Epictet, Astion, Macrobiu, Gordian, Heli, Lucianm Zotic, Valerian, Frații Argeu, Narcis, Marcelin, Pasicrat, Valentin, Marcian și Nicandru, Emilian, Quintilian, Maxim și Dadas.

Tomisul a dat și mari cărturari precum Ioan Cassian și Dionysius Exiguus, care sunt sfinți atât în calendarul catolic cât și în calendarul ortodox.

Din Sfântul Ioan Cassian sunt manuscrise (probabil originale) la Autun în Franța, apoi în toate marile arhive occidentale (din Vatican, Roma, Milano, Torino, Paris, Reims, Fulda, Berna, Oxford, Cambridge, Koln, Berlin, München, Madrid, Viena ...).

Aveți în imagine (foto sus st) prima filă din Ioan Cassian din Institutiones, manuscris (secolul V) aflat în Bibliothéque Municipale din Autun (Franța):
 
Dionysius Exiguus este cel ce a tradus, din greacă în latină, colecțiile canonice, în Corpusul Sinodului de la Niceea adăpostind și lista marilor ierarhi care au luat parte la vestitul Sinod din anul 325.

Încă de la Sinodul din anul 325 Tomisul avea Mitropolit, pe numele său Marcus, așa cum mărturisesc câteva dintre cele mai vechi și mai celebre manuscrise ale lui Dionysius Exiguus. Manuscrisele cu lista ierarhilor participanți la Niceea, între care Mitropolitul Marcus al Tomisului, au aparținut împăraților merovingieni și împăratului Charlemagne, ele aflându-se la Köln și Reims. Alte rescripturi se află în Vatican, Oxford, Fulda ...

Filele în care apare numele lui Marcus, Mitropolit al Tomisului sunt în documentele:

Köln, Erzbischöfliche Diözesan - und Dombibliothek, Cod 212, Secolele VI-VII

Bibliothèque Carnegie de Reims. Ms. 671, Anul 801

Biblioteca Apostolica Vaticana, Vat. lat. 7222, Anii 800-850

Oxford, Bodleian Library, Laud misc. 421 (S.C. 893), Anul 875

Julius Maximilians Universität Würzburg, M. p. th. f. 72, Fulda, anul 851
 
Vedeți imagini la CUVÂNT Pentru Reactivarea Mitropoliei Tomisului

Așadar, în anul 2025 se vor sărbătorii 1700 de ani de la Sinodul de la Niceea din anul 325.

Până la sărbătorirea celor 1700 de ani, în anul 2025, preasmeritul Arhiepiscop al Tomisului, IPS Teodosie, a pus la cale tipărirea a 1000 de volume din Monumenta Romaniae Historica, cărți în care patriarhii, mitropoliții, arhiepiscopii și episcopii bisericii noastre strămoșești sunt așezați în mare cinste și înviază.

Am tipărit din colecția Monumenta Romaniae Historica peste 800 de volume cu manuscrise în facsimil color, manuscrise care se găsesc în cele mai vestite și mai mari arhive și biblioteci ale Europei: Vatican, Paris, Reims, Madrid, Roma, Neapole, Milano, Torino, Heidelberg, Koln, Berlin, München, Oxford, Cambridge, Berna, Zurich, Fulda, Viena etc.

Cu toate dovezile scripturale că Tomisul multimilenar a fost mitropolie încă din anul 325, Patriarhul Daniel, capul Bisericii Ortodoxe Române, nesocotește în chip irațional toată marea tradiție cărturărească a Europei. Nici faptul istoric că Sfântul Apostol Andrei a călcat pământurile Tomisului și ale vechii Sciții înconjurătoare nu-l impresionează pe Patriarhul Daniel. Nici manuscrisele (pe care le credem originale, cele de la Autun și din Berna) lui Ioan Cassian și Dionysius Exiguus, sfinți atât în Biserica Catolică cât și în Biserica Ortodoxă, nu îl fac mai smerit pe patriarhul ortodoxiei române. Nici sfinții și nici martirii, Tomisul și Sciția înconjurătoare fiind sfințite de martiri din toate secolele. Nici martirii par a nu-l mai impresiona pe Patriarhul Daniel. Martirii Epictet și Astion se odihnesc întru sfințenie chiar în Catedrala Sfinții Petru și Pavel din Constanța.

Nu vreau să amintesc acum cu vreo rea intenție tinerețea lui Dan Ilie Ciobotea (ajuns acum Patriarhul Daniel) când era coleg de studii în Elveția cu Chiril, actualul patriarh de la Moscova. Oare Patriarhul Daniel nu vrea să recunoască străvechimea Mitropoliei Tomisului pentru simplul fapt istoric că Mitropolia ortodoxă a Tomisului este mai veche și decât Mitropolia Kievului și decât Mitropolia Moscovei ?

Stimată Doamnă Roberta Metsola, Președintă a Parlamentului European

Stimați coordonatori ai Comitetului pentru Cultură și Educație din Parlamentul European,

Vă rugăm să judecați cum se cuvine, în orizontul spiritual al europenității, faptul că Patriarhul Daniel, capul Bisericii Ortodoxe Române, nesocotește cinstea și strălucirea religioasă a poporului român. Nesocotește totodată fundamentele religioase ale europenității care au răsărit odată cu celebrul Sinod de la Niceea din anul 325.

La Sinodul de la Niceea a participat primul Mitropolit al Tomisului pe numele său Marcus.

Dinastia Merovingienilor are un rescript din Dionysius Exiguus din secolele VI-VII, rescript în care apar numele Mitropolitului Marcus (Köln, Erzbischöfliche Diözesan - und Dombibliothek, Cod 212, Secolele VI-VII). Rescriptul trebuie să fi aparținut Împăratului Clotaire I, sau urmașilor săi.

Numele Mitropolitului Marcus al Tomisului apare și într-un rescript care i-a aparținut Împăratului Charlemagne, rescript aflat la Reims (Bibliothèque Carnegie de Reims. Ms. 671, Anul 801).

Stimată Doamnă Roberta Metsola, Președintă a Parlamentului European

Stimați coordonatori ai Comitetului pentru Cultură și Educație din Parlamentul European,

Întreb, evident retoric: poate cineva, fie el Patriarhul Daniel de la București, să nesocotească scrierile Sfântului Dionysius Exiguus, numele și faptele Mitropolitului Marcus al Tomisului, participant și semnatar al Canoanelor stabilite de Sinodul de la Niceea, unde, în anul 325, s-a fondat simbolic chiar Europa.

Fondarea simbolică a Europei la Sinodul de la Niceea, când împărat la Constantinopol era însuși Constantin cel Mare, a fost tratată ca fondare memorabilă de marele filosof român Constantin Noica (din generație cu Mircea Eliade și Emil Cioran) în cartea De dignitate Europae.

V-aș ruga, Excelențele Voastre, să luați în seamă și să cumpăniți importanța Sinodului de la Niceea din anul 325, fiindcă în anul 2025 se vor împlini 1700 de ani de la fondarea simbolică a Europei. Acolo a participat și celebrul Mitropolit al Tomisului, pe numele său Marcus.

Este bine și obligatoriu să respectăm tradiția simbolică și religioasă a ortodocșilor europeni, ortodocși care au participat prin marii lor ierarhi religioși la fondarea simbolică a Europei. Și să-i atrageți atenția, într-un fel sau altul, Patriarhului Daniel, capul Bisericii Ortodoxe Române, că este obligat să respecte tradiția multimilenară a credinței. Că este obligat să respecte Mitropolia Tomisului, veche încă din anul 325, mitropolie care este de aproape 2000 de ani arborele vieții religioase a străromânilor și românilor.
 

Acad. Constantin Barbu                                                     12 iunie 2023, Constanța

Membru titular al                                                             

Academiei Europene de Științe, Arte și Litere din Paris
 
Citiți și RĂZBOI LA PATRIARHIE. EXCLUSIV: Răspunsul oficial prin care se ”clasează” cererea de reactivare a Mitropoliei Tomisului chiar înainte de lucrările Sfântului Sinod, în timp ce agenților Bisericii Paralele li se acceptă petiția contra Sfintelor Paști. DOC

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (3)
  • Patriot Roman 04.07.2023 00:18
    E posibil ca o racolare a varfurilor preotimii romane sa fie racolate de westul ateu inca din anii 80.Toti preotii cu sanse de avansare reala in ierahie au facut vizite in Elvetia, Franta, Germania de west pina-n anii 90! Ciubotea Daniel e unu dintre ei. La referendumul pt. familie nu a miscat, ca si Dragnia, iar acum prin lipsa de actiune, de pozitionare in favoarea reactivarii Mitropolieei Tomisului ale cui interese le reprezinta? Nicidecum ale bisericii ortodoxe romane milenare. Sa avem acte inca din timpul anului 325 de la Nicea ,de la Charlemagne, regii Merovingieni carora li se atribuie fondarea Frantei ca tara, nu oricine are in Europa si in lume..
  • Constantinescu Valentin-Ionut 04.07.2023 20:49
    Se poate face fara probleme
  • INJECTIA FINALA 05.07.2023 17:33
    Când de Tomis auzi
    Patriarhu'îngălbeni
    Pe Bănescu îl chemă
    Și cu ciudă îl certă

    Misiune eu ți-am dat
    Să distrugi neapărat
    Tomitana mitropolie
    Că nu mai pot de furie

    Auzi, ce pretențiune
    S'apelezi la națiune
    Și apostolul Andrei
    Ca istoric, sfânt temei

    Lui Marcu mitropolitul
    I'ai măsurat gabaritul ?
    Râd Apusul, Răsăritul
    Aș da iute cu cotitul

    Tu nu iți faci datoria :
    Spulberă Mitropolia
    Dobrogeana, în formare
    Și'ti voi da pâine și sare

    Mândru vei porni călare
    Să cutreieri lumea mare
    Să-ți gătești spânzurătoare
    Pentru faptele'ți murdare

    Iară eu voi accepta
    Sa'mi ia locul altcineva
    Și cu păcatele mele
    Cele multe, cele grele
    Voi suferi sub zăbrele

    Pocaindu'mă de ele!

    +++


    Uluitor, tot ce'a descoperit fratele Constantin Barbu, cu mare trudă, din Istoria milenara a Dobrogei, despre Mitropolia Tomisului, despre importanta capitală a acestei mitropolii pentru Biserica noastra străveche și contemporană...
    Primează, desigur, geografia spirituală a acestui pământ sfințit de sângele mucenicilor și a eroilor, dar fosta și viitoarea, în curând, mitropolie a Tomisului prezintă, cum a subliniat genialul nostru frate, și o importanță națională, economică, militară, culturală...
    Dunărea cu Delta ei minunată și Marea Neagră potențează plenar anvergura României , o proiectează magnific pe harta lumii și fac din Dobrogea sacra un teritoriu al demnității și bucuriei noastre.

    +++

    Banescu'i un nostalgic ceaușist,
    Si'un agent al ocultei, comunist,
    Pe piept are diavolul tatuat
    Care il torturează ne'ncetat

    Ochii, două săgeți îi sângerează
    În vene, sângele vampirizat pulsează
    Inima'l doare, simte sfârșitul
    Rog, dați'i benzină, ȘI chibritul

    Ciorile croncăne'n deal, sună
    Clopotul pentru gura'i nebună
    Intr'un acces, Daniel îi dă vânt
    Și sparge purtătorul de cuvânt !

    +++

    Unde ne aflăm, în ce țară
    Bănescu delirează, iară și iară
    Insultă tot Neamul, biserica toată
    Va sfârși, vai, pe roată

    Limba'i vicleană a dus la pieire
    Copii și părinți, omenire
    Ce'a crezut în a lui amăgire

    Dracul l'a prins în cercuri fetide
    Pentru viețile de vaxxuri strivite
    Cazanele sunt pregătite!
  1. În ce limbă bate "inima României" la Jocurile Olimpice de la Paris? – Fără pic de respect pentru "Team Romania"

  2. SATANISME pe față la festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris. Cina cea de Taină cu TRANSSEXUALI - FOTO/VIDEO

  3. Clipul sinistru cu repetițiile pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024: Ritual ocult satanist și programare predictivă - VIDEO

  4. Dan Radovici: ROMÂNIA SCUFUNDATĂ. Opinie Invitat ActiveNews: "Nici o șansă să (mai) pocnească vestita mămăligă românească!"

  5. ”Cine conduce SUA?” Acad. Eugen Mihăescu: De dragul DEMOCRAȚIEI

  6. Părintele Mihail Săsăujan îl pune la punct pe prolectultistul Alexandru Florian în cazul Sfântului Mărturisitor Dumitru Stăniloae: ”Elie Wiesel” aplică manipulator o metodă lipsită de profesionalism care ”convine ideii otrăvite” a autorilor înșelători

  7. BĂIEȚII CU FUSTIȚE. Luminița Arhire: O ”FEREASTRĂ OVERTON” LA NOI ÎN OGRADĂ

  8. UN DRAM DE NORMALITATE: Comunicatul Mănăstirii Petru Vodă despre Șoșoacă - ”cel mai firesc gest al ultimelor luni”. REVISTA PRESEI

  9. ÎNCĂ UN PROFESOR HOMOSEXUAL VIOLATOR DE COPII! Acuzat de viol și abuz homosexual asupra unor minori, pederastul Sorin Spineanu Dobrotă, profesor la Liceul de elită Sf. Sava, a fost pus doar sub control judiciar. E un propagandist homosexualist notoriu

  10. Senatorii AUR Ionuț Neagu și Andrei Dârlău solicită declararea premierului Ungariei, Viktor Orban, drept persoană INDEZIRABILĂ în România. Măsura ar atrage automat expulzarea extremistului antiromân de la Băile Tușnad

Ultima oră

23:30

SATANISME pe față la festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris. Cina cea de Taină cu TRANSSEXUALI - FOTO/VIDEO

23:00

Părintele Mihail Săsăujan îl pune la punct pe prolectultistul Alexandru Florian în cazul Sfântului Mărturisitor Dumitru Stăniloae: ”Elie Wiesel” aplică manipulator o metodă lipsită de profesionalism care ”convine ideii otrăvite” a autorilor înșelători

22:00

MĂRTURISITORII: Cum a plecat la Domnul sfântul neomartir Constantin Oprișan (26 iulie 1959). MĂRTURII

21:00

Dan Radovici: ROMÂNIA SCUFUNDATĂ. Opinie Invitat ActiveNews: "Nici o șansă să (mai) pocnească vestita mămăligă românească!"

19:30

UN DRAM DE NORMALITATE: Comunicatul Mănăstirii Petru Vodă despre Șoșoacă - ”cel mai firesc gest al ultimelor luni”. REVISTA PRESEI

18:47

Fapte, informații, date și... cifre: Dan Cristian Turturică, PDG al TVR, și-a mărit salariul brut la 42.000 lei/luna (5000 EURO NET)

17:55

BĂIEȚII CU FUSTIȚE. Luminița Arhire: O ”FEREASTRĂ OVERTON” LA NOI ÎN OGRADĂ

16:40

”Cine conduce SUA?” Acad. Eugen Mihăescu: De dragul DEMOCRAȚIEI

15:44

Senatorii AUR Ionuț Neagu și Andrei Dârlău solicită declararea premierului Ungariei, Viktor Orban, drept persoană INDEZIRABILĂ în România. Măsura ar atrage automat expulzarea extremistului antiromân de la Băile Tușnad

14:45

Mihai Tîrnoveanu: Viktor Orban și-a început descălecarea în România în uniforma de husar a criminalilor de români

13:50

ÎNCĂ UN PROFESOR HOMOSEXUAL VIOLATOR DE COPII! Acuzat de viol și abuz homosexual asupra unor minori, pederastul Sorin Spineanu Dobrotă, profesor la Liceul de elită Sf. Sava, a fost pus doar sub control judiciar. E un propagandist homosexualist notoriu

13:31

Jocurile sunt făcute: Obama o sprijină pe Kamala (VIDEO)

12:23

e-Factura B2C: Fiecare român ar putea avea un cod pentru cumpărături

12:05

Jocuri Olimpice incendiare - Franța acuză: "Atac masiv pentru paralizarea Căilor Ferate"

11:35

Carmen Iohannis, ținută de 5.000 de euro, la Paris - FOTO