Se învârte roata în Războiul din Ucraina: Cad măștile propagandei

De Adrian Pătrușcă  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Ceva se petrece pe frontul de est. Asistăm la o schimbare spectaculoasă de ton a Statelor Unite și a Occidentului privind Războiul din Ucraina.

A fost mai întâi un editorial apărut în New York Times și semnat de întreaga conducere editorială. Titlul său era neobișnuit, conspiraționist de-a dreptul, în discordanță cu tonul obișnuit triumfalist al presei americane și occidentale: „Războiul din Ucraina se complică, iar America nu este pregătită”.

A urmat apoi discursul seismic al lui Henry Kissinger, la Davos, despre care Adrian Severin afirmă pe bună dreptate: „La vârsta lui, a fost adus acolo să spună ce toți ceilalți lideri occidentali nu au curajul.”

Atât New York Times cât și Henry Kissinger, două voci grele în peisajul mediatic, au cerut o soluție negociată cât mai rapidă în Ucraina. Și chiar ca aceasta să cedeze bucăți din teritoriu, de dragul păcii.

Mai mult sau mai puțin voalat, ei au arătat că Occidentul nu își permite un război întins pe durata a ani de zile până când Rusia va fi îngenuncheată și Putin răsturnat de la putere.

Editorialul din NY Times și discursul de la Davos al lui Kissinger au fost ca doi ghiocei care au adus dezghețul.

Presa occidentală a început să vorbească despre realitatea crâncenă de pe front, fără cosmeticalele aparatului de propagandă cu care ne-a intoxicat până acum.

Rușii dau bir cu fugiții, se retrag de peste tot, au rămas fără combustibil, fără muniție și armament.

Soldații ucraineni, bine înarmați de americani, se bat ca niște lei cu invadatorul, îl snopesc pe unde îl prind și îi provoacă pagube inimaginabile.

Supereroul modern Zelenski, tânăr și neînfricat, îl calcă în picioare pe un Putin grav bolnav, nebun și decrepit.

Aceasta era până acum imaginea Războiului din Ucraina, prezentată de presa corporatistă din Occident și promovată agresiv pe rețelele de socializare. O imagine desprinsă dintr-un film hollywoodian.

Dar tabloul începe să se cojească. Minciuna începe să cadă, lăsând la iveală adevărul teribil.

Washington Post, un alt nume greu din presa mondială (probabil cel mai influent), care a oferit și el până acum aceeași perspectivă idilică a conflictului, vine cu o schimbare șocantă de ton.

Iată ce scrie corespondentul de război Sudarsan Raghavan în articolul „Luptătorii ucraineni din Este se simt părăsiți”:

Liderii ucraineni prezintă o imagine de invulnerabilitate militară în fața Rusiei. Dar comandanții oferă un tablou mult mai realist al războiului, în care voluntari prost înarmați spun că au fost abandonați de ofițerii lor superiori și sunt condamnați la moarte sigură pe front.

Articolul din Washington Post recunoaște cu o întârziere de câteva luni că realitatea a fost de la început intoxicată și deformată grav de propagandă.

Scrie reporterul:

Înregistrări video cu asalturi împotriva tancurilor sau pozițiilor ruse sunt postate zilnic pe rețelele sociale. Artiști plastici creează postere patriotice, panouri publicitare și tricouri. Până și poșta a emis timbre care evocă scufundarea unei nave rusești în Marea Neagră.

Relatarea din Washington Post vorbește apoi despre realitatea crâncenă a unei forțe eteroclite, lipsite de pregătire, prost comandate și prost echipate, alcătuită în principal din voluntari, care se află masată în special în Est.

Aceștia sunt înconjurați din ce în ce mai mult de o forță rusă superioară numeric și tehnic, care a cucerit aproape întreaga regiune a Donbasului. 

Ucraina, ca și Rusia, a furnizat puține informații despre morți, răniți sau pierderi materiale. Însă, după trei luni de război, această companie de 120 de oameni a rămas cu 54, din cauza morților, răniților și dezertorilor.

Este de remarcat că oamenii (inclusiv oficialitățile) cu care a discutat reporterul Wa-Po au acceptat să vorbească deschis, deși riscă să ajungă în fața curții marțiale:

„Războiul zdrobește oamenii”, a declarat Serghei Haidai, șef al administrației regionale de război în provincia Lugansk, recunoscând că mulți dintre voluntari nu au fost pregătiți corect, din cauză că autoritățile ucrainene nu se așteptau la o invazie rusă. Dar a susținut că toți soldații sunt îngrijiți. „Au destule rezerve și alimente. Singura problemă este că oamenii nu sunt pregătiți să lupte.”

Articolul din ziarul american vorbește și de o înregistrare video difuzată online săptămâna aceasta, în care un grup de soldați de mărimea unui pluton declară că pur și simplu nu pot să se bată din cauza lipsei armamentului, muniției, hranei și a unui sprijin real din partea superiorilor:

 „Suntem trimiși la moarte sigură”, spune un voluntar, citind dintr-o declarație pregătită dinainte și adăugând că un video similar a fost înregistrat și de membrii Brigăzii 115, Batalionul 1. „Nu suntem singurii în această situație, suntem mulți”.

Armata ucraineană a respins afirmațiile voluntarilor prin intermediul unui alt video postat online, afirmând că „dezertorii” aveau tot ce trebuie pentru a lupta: „Au crezut că vin în vacanță”, spune un ofițer, „De asta și-au părăsit pozițiile.”


După publicarea înregistrării, militarii au fost acuzați de „dezertare”.

Apar tot mai multe astfel de înregistrări: unitățile se plâng că au fost abandonate și lăsate să lupte în condiții imposibile, cu puști din Primul și Al Doilea Război Mondial, neputincioase în fața puterii superioare de foc a rușilor.

Articolul din Washington Post spune că grupurile de „voluntari” sunt formate din bărbați care erau înainte tehnicieni în industria petrolului, vânzători, țărani etc. și care au fost trimiși să lupte pe front, în Est și Sud, deși inițial au crezut că vor fi repartizați în simple posturi de supraveghere, în zone mai liniștite, cum ar fi Lvov.

„Am tras 30 de focuri după care au zis «Nu primiți mai multe, sunt prea scumpe», a povestit un voluntar. „Când am venit aici, ni s-a spus că vom fi în linia a treia de apărare”, spune Lapko. „De fapt, am ajuns pe linia zero, linia frontului. Nu am știut unde mergem.”

Situația a devenit din ce în ce mai critică pe zi ce trece: până și apa lipsește, în fața tăvălugului trupelor ruse care urmăresc să încercuiască pozițiile ucrainene din Donbas:

Și, în ultimele săptămâni, spune el, situația s-a înrăutățit și mai mult. Când au fost tăiate liniile de aprovizionare timp de două zile, din cauza bombardamentelor, bărbații au fost nevoiți să se mulțumească cu un cartof pe zi.

Își petrec cea mai mare parte a zilelor și nopților în tranșee săpate în pădurea de la marginea (satului) Toșkiva sau în beciurile caselor părăsite. „Nu au apă, nu au nimic acolo”, a declarat Lapko. „Doar apa pe care le-o duc eu la două zile o dată.”

Și relatarea continuă la fel de îngrozitoare:

„Mulți au suferit șocuri din cauza obuzelor. Nici nu pot să îi mai număr”, a declarat Lapko.

Victimele sunt în mare parte ținute secret pentru a proteja moralul trupelor și a publicului.

„La televiziunea ucraineană vedem că nu există pierderi”, a declarat Lapko. „Nu există adevăr.”

Articolul din Washington Post mai scrie că, din cauza situației catastrofale în care se află, soldații și ofițerii din prima linie refuză din ce în ce mai mult asculte de ordinele comandantului suprem.

Lapko și oamenii săi sunt din ce în ce mai frustrați și mai dezamăgiți de superiorii lor. Cererea nu i-a fost aprobată. Comandantul de batalion i-a cerut să trimită 20 dintre soldații săi pe o altă linie a frontului, ceea ce însemna că nu își va mai putea scoate oamenii din Toșkiva. A refuzat să execute ordinul.

Un dezastru asemănător domnește și în rândurile voluntarilor străini și a fostconfirmat de faimosul Wali, zis „cel mai bun lunetist din lume” și alți mercenari, care s-au reîntors la casele lor, oripilați de ce au văzut.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews

Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

Top 5 autori
ActiveNewsTV

Șeful Pfizer în 2018 despre pastila electronică cu cip la Forumul Economic Mondial

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (13)
 • Briel 27.05.2022 19:32
  Ziarele americane sunt portavoce pentru diferite organizatii. Washington Post este gura pentru cia....ca sa stiti de acum inainte, daca nu deja stiati.

  Americanii testeaza jocul cu focul......pana la urma o vor incasa...nuclear. Sifilisul elitei conducatoare a ajuns la creier, nu se mai poate face nimic.
 • mariusmioc 27.05.2022 21:30
  Nimic îmbucurător pentru România dacă Rusia cîștigă în Ucraina.
 • Carbid 27.05.2022 23:09
  Vreti sa spuneți că dacă "câstigă" Ucraina e motiv de bucurie pt Romania???? wow...
 • Năzuim-spre-Înviere 27.05.2022 21:44
  Bag de seamă ca s-ar grăbi să treacă la următorul nivel însă îi ține pe loc conflictul Rusia - Ucraina.
  Cu alte cuvinte este ca s-au împiedicat în propriile șireturi!

  Nu mă bucur pentru ca mai devreme sau mai târziu o vor reîncepe. Însă mă doare că prostimea doarme în bocancii și or sa tot doarmă pana ne vor lua proprietățile!

  Ne hotărâm odată sa stăm uniți și sa luăm taurul de coarne ori ne vor cânta la Davos: veșnica pomenire?
 • mirror_image 27.05.2022 22:26
  Stiam. Exact ca in operatiunea psihologica denumita "c0vid" la nivel mondial, jurnalistii vanduti pe 30 de arginti scriu orice li se spune. Mint de ingheata apele - ba ca mercenarii Wagner primesc 6 $ / zi in Ucraih (si-ar risca oamenii astia viata pentru cativa dolari pe zi?!?!?), ba ca ucrainenii au mai multe tancuri operationale acum decat la inceputul razboiului (si atunci de ce cersesc armament cu atata nerusinare?!?), ba ca rusii fac crime de razboi in Bucha (dar primarul din Bucha descopera cadavrele de pe strada la 3 zile dupa ce rusii s-au retras?!? A scris cineva pe Twitter de ciudatenia asta si a fost imediat suspendat: https://twitter.com/unikgirl11/status/1511756630823735301) etc etc.

  Adevarul e invers de ceea ce se scrie in presa cumparata. Pe diverse grupuri de Telegram apar zilnic poze cu armament NATO capturat de rusi, cu soldati ucraineni capturati sau demilitarizati si cu bombardamente ale obiectivelor militare.

  Dar sa vedem ce urmari vor fi pentru noi romanii. In mod sigur nu ceva bun.
 • Orizont 27.05.2022 22:43
  Blocaj informativ brutal in Romania , similar celui din regimul comunist - pe toate posturile de radio grupajele informative propaga prin rotatie si sincronizare stiri trunchiate sau mincinoase trecand prin toata gama de manipulari de la cele subtile pana la cele stridente... Cea mai sinistra parte nu este atat linsul in Bideu si atacarea lui Trump, cat mentionarea cu seninatate si fara nici un fel de abordari critice a genocidalei agende a "decarbonizarii" - O comunicare lapidara ca un diktat soft , dar tot mai apsator in buzunare , farfurii si rezervor , cu fiecare zi care trece... Pentru mine , bomboana de pe...coliva a fost reactia unui ziarici securistoid de la DigiFM suparat nevoie mare ca Victor Orban nu se comporta ioropean si nu mai vrea sa vanda benzina ieftina la 1,2 EUR/litru decat celor cu buletin de Ungaria..:)

  Ce mai fac mercenarii globalisti prin Ucraina:
  https://warnews247.gr/amerikanikes-vretanikes-dynameis-estisan-enedra-se-rosous-i-proti-katharoaimi-anametrisi-sta-dasi-tis-oukranias/

  Proteste in Pakistan pentru sustinerea Imran Khan dupa puciul american de luna trecuta :
  https://youtu.be/ygno-swA848
 • Orizont 27.05.2022 22:46
  Blocaj informativ brutal in Romania , similar celui din regimul comunist - pe toate posturile de radio grupajele informative propaga prin rotatie si sincronizare stiri trunchiate sau mincinoase trecand prin toata gama de manipulari de la cele subtile pana la cele stridente... Cea mai sinistra parte nu este atat linsul in Bideu si atacarea lui Trump, cat mentionarea cu seninatate si fara nici un fel de abordari critice a genocidalei agende a "decarbonizarii" - O comunicare lapidara ca un diktat soft , dar tot mai apsator in buzunare , farfurii si rezervor , cu fiecare zi care trece... Pentru mine , bomboana de pe...coliva a fost reactia unui ziarici securistoid de la DigiFM suparat nevoie mare ca Victor Orban nu se comporta ioropean si nu mai vrea sa vanda benzina ieftina la 1,2 EUR/litru decat celor cu buletin de Ungaria..:)

  Ce mai fac mercenarii globalisti prin Ucraina:
  https://warnews247.gr/amerikanikes-vretanikes-dynameis-estisan-enedra-se-rosous-i-proti-katharoaimi-anametrisi-sta-dasi-tis-oukranias/

  Proteste in Pakistan pentru sustinerea Imran Khan dupa puciul american de luna trecuta :
  https://youtu.be/ygno-swA848
 • OMAGA 27.05.2022 23:00
  Pentru noi si restul omenirii vestile nu sunt deloc bune.
  Daca "ei" decid ca razboiul s-a fasait (la ordin), reincepe plandemia!
 • Zeta 28.05.2022 08:57
  Plandemia va fi nasoală pentru mulți.
  Geert van der Bosche a reapărut cu noutăți. Foarte "explicitative" de ce va să vie.

  La min 7,32 spune clar ca nonvaccinații nu vor avea de suferit de ce evoluție oribilă va avea covidul. Să te ții...

  https://youtu.be/8DWb7jCGOE4
 • Cristi Bruca 27.05.2022 23:57
  Cred că se așteptau să se arunce mai mulți în "războiul" ăsta, dar cum nu s-a întâmplat... o dau cu varzeola! Asta mă face să cred că nu-s toți vânduți. Vom vedea. Oricum, ce e scris nu poate fi evitat. Dar poate fi amânat.
 • Tic 28.05.2022 01:29
  Vorba e, unde-s banii și armamentul trimis în Ukraina?
  Doar nu or sa zică ca sunt la rusi!
 • Noe 28.05.2022 07:46
  1. La săpun, japitzele globaliste;
  2. Să fie Alianță creștin-ortodoxă;
  3. Trădătorii români, la pușcărie pe banii lor;
  4. Bucovina de Nord, Insula Șerpilor,Ținutul Herței, Basarabia, Cadrilaterul și Banatul sârbesc să revină ACASĂ;
  5. Resursele României DOAR pt români;
  6. Închideți dracu' televizoarele, uitați de bustere și reînvățați să gândiți singuri.
 • Rusi 31.05.2022 12:10
  In loc sa ne gandim la razboiul din Ucraina, noi trebuie sa ne ocupam de cei care au creat acest adevarat genocid cu vaccinarea cu serul experimental in frunte cu Arafat.

Sprijină ActiveNews ca site-ul să poată continua mai departe lupta pentru ceea ce a avut mai scump poporul nostru peste veacuri: Țara, Credinţa şi Libertatea!

ActiveNews și noi, jurnaliștii lui, îl mărturisim pe Dumnezeu, pentru că-L iubim şi ne încredem în El. ActiveNews crede în România, în ceea ce am fost şi am putea fi ca popor.

ActiveNews este un site deținut în totalitate de acționari români. Dar de fapt ActiveNews este deţinut de fiecare cititor.

Dacă crezi în ceea ce credem și noi, sprijină ActiveNews ca acesta să poată lupta in continuare, pentru Adevăr, pentru România!

Susține ActiveNews


Ultima oră

13:00

Avocatul Gheorghe Piperea lansează platforma civică România Nes(u)pusă la Craiova

13:00

Corneliu Vlad: SUA vs Rusia: CARE PE CARE?

12:10

Eliberarea Insulei Șerpilor – victorie ucraineană sau mutare de șah-mat a rușilor?

11:10

„Agenda noastră comună” în Era Post-Covid – „digitalizarea totală a lumii” și „multilateralismul” triumfal. Klaus Schwab: „Acum este un moment istoric, nu numai pentru a lupta împotriva virusului real, ci și pentru a modela sistemul pentru era post-covid”

10:00

A murit cunoscutul medic evreu-american VLADIMIR ZELENKO. El a deconspirat vaccinarea Covid în fața unui Tribunal Rabinic: Treziți-vă! Este al III-lea război mondial. Este moarte. Este genocid. Doar 10% vom supraviețui - cei cu credință

00:05

1 iulie: Sfântul Leontie de la Rădăuți

00:00

1 iulie: Sfinții Mucenici și Doctori fără de arginți Cosma și Damian, cei din Roma

23:10

SUBVERSIUNEA. Cei 4 pași prin care se distruge o națiune. VIDEO

22:30

Pr. Ioan Istrati: LEAGĂNUL DE LACRIMI

22:08

Cea mai vaccinată țară din Europa are acum cea mai gravă situație COVID

20:00

Nicicînd nu visam ca, avînd la Cotroceni un fost profesor drept președinte, nivelul educației școlare să ajungă atît de jos! OPINIA PROFESORULUI

19:10

Patriarhia Bulgariei dorește oare să-l autohtonizeze pe Sfântul Apostol Andrei încercând să-l așeze deasupra Mitropoliei din Durostorum?

18:00

CINE L-A ACOPERIT PE BĂSESCU LA CNSAS 14 ANI? Germina Nagâț, într-o comunicare transmisă ActiveNews, dezavuează Concluziile Anchetei CNSAS, care demonstrează că ea a știut de TOATE documentele încă din 2005-2008 ca șefă a Direcției de Investigații

17:18

Creatoarea serialului Friends își pune țărână în cap pentru că toate personajele sunt ALBE

15:35

PROTEST pe patru roți AZI la BUCUREȘTI contra scumpirilor de carburanți și a Guvernului de 50 de bani. Piața Constituției, ora 17, benzinăriile din Centrul Capitalei, Piața Victoriei, ora 19.00. ACTUALIZARE VIDEO