Se clatină Sistemul Financiar american - Visul umed al Cârmaciului Putin

De Adrian Pătrușcă  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După ce Silicon Valley Bank a dat faliment vineri, duminică a fost obligată să se închidă încă o bancă americană: Signature Bank. Două bănci prăbușite în trei zile: iată un lucru pe care nu l-a mai văzut America, nici măcar în timpul crizei financiare din 2008.

Silicon Valley Bank, o bancă cu active de 209 miliarde de dolari, a capotat vineri, după ce nu a mai putut face față solicitărilor de retragere din partea clienților, în marea lor majoritate start-up-uri din domeniul tehnologic.

După 48 de ore, a venit rândul Signature Bank, o importantă bancă din New York, având active de 118 miliarde de dolari și relații cu companiile de criptomonede.

Când două bănci dau faliment în trei zile, principala problemă o reprezintă panica: disperarea clienților de a-și retrage banii pentru a-i pune la adăpost.

Cu atât mai mult cu cât este încă proaspătă în memorie prăbușirea companiei de criptomonede FTX, din ianuarie, care a lăsat în urmă pagube uriașe.

În încercarea de a calma panica, Trezoreria SUA, Rezerva Federală (Fed) și Agenția de Asigurare a Depozitelor Bancare (FDIC) au dat asigurări că toți clienții Silicon Valley Bank și Signature Bank vor avea acces la banii lor chiar de luni.

Fed a anunțat că, în acest scop, va pune la dispoziție fonduri suplimentare „pentru a se asigura că băncile au capacitatea de a îndeplini necesitățile tuturor deponenților lor”.

Autoritățile financiare americane s-au întrecut în comunicate liniștitoare.

Însă panica, mai ales în domeniul bancar, nu ține seama de vorbe și comunicate, oricât ar fi ele de frumoase. Vrea bani gheață.

O astfel de tendință are efectul unui bulgăre de zăpadă care se rostogolește și crește, sfârșind prin a se transforma într-o avalanșă.

Drept urmare criza se poate agrava cu rapiditate. Bănci care teoretic nu ar avea nici o problemă se pot confrunta cu un val de retrageri masive cărora nu le pot face față pe loc.

Ar fi obligate, atunci, să recurgă la eșalonări, amânări, reprogramări – pentru a câștiga timp și a-și reîmprospăta rezervele cu bani gheață.

Însă tergiversările nu fac altceva decât să mărească panica în rândul clienților.

Exact ca în filmul clasic „O viață minunată” al lui Frank Capra, din 1946.


 

Să admitem că autoritățile financiare americane pot acoperi găurile celor două bănci prăbușite în weekend. Că sunt capabile să restituie integral banii clienților lor.

Dar dacă urmează – așa cum este foarte posibil – alte falimente? Preț de cât timp și câte miliarde pot rezista Fed și Trezoreria în fața unui efect de domino bancar?

Evident, ar recurge la eterna soluție salvatoare: tipărirea masivă de dolari. Din 1971 încoace, de când Statele Unite au pus capăt legăturii dintre Dolar și Aur, stabilite la Bretton Woods în 1944, aceasta a fost mereu soluția magică.

Chiar cu prețul umflării datoriei americane până aproape de implozie.

De ce nu ar funcționa și acum?

Pentru că acum situația este total diferită. Și foarte primejdioasă.

Statele Unite se află din punct de vedere tehnic în recesiune economică. Inflația a luat-o razna. Prețurile au explodat. Au apărut – lucru nemaiîntâlnit de la criza economică din 1933 – penuriile la produse de bază. Inclusiv la alimente. A apărut spectrul Foamei.

Pornirea tiparniței de dolari riscă să detoneze inflația. Și, odată cu ea, întreaga economie americană, deja fragilizată de COVID, de războiul din Ucraina și de catastrofala administrație Biden.

Pe deasupra tuturor, opinia publică este extrem de iritată. Pare să fie nevoie doar de o scânteie pentru a arunca țara în haos.

Dar asta nu e totul: sistemul financiar mondial este ca o pânză freatică. Nu e suficient să pui capacul peste o fântână infestată pentru a împiedica otrăvirea oamenilor din alte sate.

Toate fântânile financiare sunt legate între ele.

Toxinele din America riscă să se întindă în lumea întreagă.

De pildă, atenție mare la China. Este cea mai mare deținătoare de datorie americană: 1 trilion de dolari!!!

Economia Chinei este și ea măcinată de racile. E plină de bule, mai ales în sectorul imobiliar. În ciuda aparențelor, China este un colos cu picioare de lut.

O criză a dolarului i-ar putea fi fatală. Și invers: ce s-ar întâmpla dacă regimul de la Beijing, speriat de consecințele unei crize financiare americane, ar încerca să vândă la repezeală creanțele pe care le are asupra datoriei naționale a SUA, chiar și în pierdere?

Ce efect ar avea un asemenea gest disperat al chinezilor de a se descotorosi de toxinele verzi?

Un tsunami financiar ar mătura lumea întreagă.

Paradoxal, în cazul unei astfel de catastrofe, țările cele mai protejate ar fi țările sărace și cele bogate în resurse naturale.

Primele, pentru că sărăcia înseamnă o cantitate mai mică de toxine (dolari) în sistemul sangvin al economiei lor. Deci o dependență mai mică și o imunitate mai mare.

Celelalte, pentru că pot compensa efectele seismului financiar printr-o relansare economică bazată pe vechiul și sănătosul principiu al Trocului.

De aceea, dintre toate superputerile lumii, cea mai favorizată de o criză financiară mondială ar fi Rusia.

(Iar Europa de Vest, săracă în resurse, ar fi cea mai obijduită.)

Cum ar arăta un Bretton Woods II, bazat nu pe aur, nici pe dolar, ci pe petrolul și gazele Rusiei și ale aliaților săi din OPEC?

Pare a fi visul umed al lui Putin. Un vis care a început să se înfiripe odată cu sinuciderea Occidentului în Ucraina.

Și când Moscova a început să își vândă gazele pe Ruble.

Marea Resetare visează de câțiva ani buni la distrugerea lumii. La o mare criză globală care să creeze terenul viran necesar construirii (Build Back Better) a Noii Ordini Mondiale.

Ar fi culmea ca, din imbecilitatea sinucigașă a Occidentului, Putin să se trezească propulsat la Cârma Lumii.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews

Susține ActiveNews
PayPal
Participă prin sprijinirea noastră
la lupta pentru Adevăr!
Buton Donează acum
căci mâine nu se știe ce ne mai așteaptă.
Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

Top 5 autori
VideoNews

Starea de Libertate și ActiveNews vă invită la Cluj, luni, 12 iunie, orele 19.00, la conferința Românii vs Marea Resetare. Vă așteptăm!

ULTIMELE ZILE - FINAL DAYS - VIDEO TRADUS ÎN ROMÂNĂ:

Arafat judecat pentru cei legați de pat - Remember Plandemia. Dr. Geanina Hagimă despre vaccinare și Marea Resetare - Exclusiv ActiveNews

Olivia Steer și Florin Chilian despre ActiveNews și Libertatea Presei:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (13)
 • siBemol14a 13.03.2023 13:52
  Citind fraza finală ”Ar fi culmea ca, din imbecilitatea sinucigașă a Occidentului, Putin să se trezească propulsat la Cârma Lumii.” pare că-mi vine să zic că vreau mai repede pe culme. Îmi revin repede, fiindcă știu că cei care se grăbesc pierd.
 • Charles Martel 13.03.2023 14:26
  Eu nu i teleg ce se bucura unii ca imperiul rus ar pyrea castiga ceva...xhiar asa retardati sunt sa creada a pe iai ii inteteseaza altceva decat sa ocupe teritorii si sa omoare oameni?crede cineva ca sunt mai buni ca americanii sau ca se opun pe bune globalismului?pai ei si chinezii au implementat seja multe lucruri pe care fem vrea sa le impuna si in europa, sunt mai avansati in dictatura, de ce ai crede ca le-ar pasa de noi si drepturile noastre? Doar daca esti platit in ruble poti sustine un stat terorist care de-a lungul istoriei si-a patat numele cu nu.eroase genocide comise asupra popoarwlir carw au avut nesansa sa i tre in ruskii mir
 • Carbid 14.03.2023 11:26
  Faceți, vă rog, ceva cu tastatura aia...
 • Augusta 13.03.2023 14:29
  "În timp ce urmărim prăbușirea băncii răspândindu-se, mă tot întreb cum Fed și Guvernul. vor folosi asta pentru a forța oamenii să intre în CBDC, unde toți banii tăi sunt controlați de federali.

  Acum acel plan iese la iveală, imediat: un nou plan de „backstop” pentru a face deponenții „întregi”, emitându-le o formă de bani guvernamentali. Cât de mult vrei să pariezi că acesta va fi un sistem de tip CBDC pentru a „salva” deponenții?"

  Mike Adams -NaturalNews
 • Orizont 13.03.2023 16:37
  Cam asta e planul .. Insa au nevoie de panica si disperare pentru ca prostimea sa accepte "solutia".. De fapt nici nu va exista alta solutie pentru mentinerea ( temporara ) a sistemului , decat CBDC ..
 • dumbirish01 13.03.2023 15:29
  100 DE MILIARDE IS NIMIC
  The Richest Man in the World
  https://www.unz.com/lromanoff/the-richest-man-in-the-world/
 • travelbee 13.03.2023 15:53
  Schema Ponzi gigantică, dependentă de fluxul continuu de bani, în care Fed a transformat sistemul financiar american nu mai funcționează! Mare pagubă! Încă din preistorie, sistemul bancar a fost operat DE și PENTRU
  cei foarte bogați ale căror interese, fiți siguri, vor fi protejate de guvernul SUA indiferent de cost. Cu siguranță, titanii tehnologiei își vor recompensa „salvatorii” din Partidul Democrat cu contribuții generoase la campanie, prin urmare, nimic nou sub soare! Impozit pe averile incomensurabile, colosale, nu veți vedea niciodată! Nici la yankei, nici la români, nicăieri, de altfel! Cei ultrabogați vor beneficia, ca de obicei, de operațiuni de salvare, în ciuda aparentei blocări în gestionarea unor asemenea proceduri. Schimbarea regimului nu intră în preocupările celor care conduc lumea din umbră. Încă. Privind partea plină a paharului, teoria financiară ne spune că riscul aduce profit. Să nu-i plângem! Smoke and mirrors, then, politics as usual.

  Pe de altă parte, nu-l introduceți în ecuația prăbușirii finanțelor americane doar pe Putin, fiindcă mai sunt și alți factori. Unul dintre ei ar putea fi apropierea saudito-iraniană care, dacă se va concretiza cu adevărat, va aduce cu sine lovitura de grație dată dolarului ca monedă unică de schimb globală. Dorința Arabiei Saudite de a se alătura BRICS și Organizației de Cooperare de la Shanghai, care sunt cele mai influente organizații multipolare din lume în acest moment, ar putea transforma acest scenariu în realitate mult mai devreme decât s-ar fi așteptat chiar și cei mai optimiști observatori. Așadar, toate aceste inițiative vor anunța o revoluție în afacerile geo-economice, în care nu numai Rusia lui Putin cu iluziile sale imperiale vor înclina balanța extincției dolarului.
 • mariusmioc 13.03.2023 18:59
  Sistemul financiar american și cel mondial se clatină de multă vreme. Înșelătoria covid a fost susținută inclusiv pentru a da pretext guvernelor să crească masa monetară, generînd inflație, dar putînd da vina pentru virus pentru asta. Sînt lucruri spuse încă din 2020 de către conspiraționiști.
  https://mariusmioc.wordpress.com/2022/09/05/urmeaza-cu-certitudine-un-colaps-financiar-mondial-c0vidul-a-fost-acoperirea-bancilor-si-guvernelor-pentru-a-nu-fi-invinuite-de-acest-lucru-este-de-parere-edward-dowd-fost-analist-financiar-la-blac/
  Apoi, și războiul din Ucraina e folosit ca pretext pentru justificarea inflației, deși obiectiv vorbind, în afara țărilor direct implicate - Rusia și Ucraina - efectul economic al războiului e marginal. Statul român plătește cazare și mîncare pentru refugiați ucraineni, dar dacă socotim cît reprezintă asta din PIB-ul României e ceva mărunt.
  Inflația actuală e rezultatul măsurilor guvernelor, dar acestea nu-și vor recunoaște vina și mereu vor găsi altceva pe care să dea vina. Asta e regula în politică - dacă merge ceva bine asumă-ți meritele, dacă merge rău găsește pe cine să dai vina. Apusul dă vina pe Putin pentru problemele sale, Putin dă vina pe Apus pentru problemele Rusiei. „Win-win situation” adică amîndouă taberele guvernamentale cîștigă. Doar popoarele pierd.
 • Carbid 13.03.2023 21:09
  Înșelătoria covid a avut ca scop princeps vaccinarea cu otravă...!
 • Constantin8 13.03.2023 19:38
  "dintre toate superputerile lumii, cea mai favorizată de o criză financiară mondială ar fi Rusia."
  Si crezi ca Putin si gasca lui nu si-au bagat activ coada ca sa se ajunga la o criza mondiala ??
 • mihaipopescu 13.03.2023 22:48
  "Ce efect ar avea un asemenea gest disperat al chinezilor de a se descotorosi de toxinele verzi?"
  - Nu ar avea nici un efect. America stapaneste 70% din Pamant si Resurele lui.

  "Paradoxal, în cazul unei astfel de catastrofe, țările cele mai protejate ar fi țările sărace și cele bogate în resurse naturale. "
  - singurele tsri protejate sunt cele care au arme si produc arme si sunt capabile sa se apare.
  - 90% din tarile lumii nu au nici cea mai mica capacitae de aparare. Pentru ca nu produc arme.

  "cea mai favorizată de o criză financiară mondială ar fi Rusia."
  -s-ar opri masacru in poporul rus, cel rus de vest numit ucrainian si cel rus de est numit rus.

  "Ar fi culmea ca, din imbecilitatea sinucigașă a Occidentului, Putin să se trezească propulsat la Cârma Lumii."
  - Alexandru al III-lea a fost la CARMA LUMII, cand a intret cu trupele Ruse in Paris si l-a infrant pe Napoleon.
  - si a facut un pod de aur in Paris si s-a ales cu nimic.

  Occidentul si Biserica Catolica biserica imperiala a Occidentului nu pot fi infrante.
 • Carbid 14.03.2023 11:25
  Pheewww, nu vă sinucideți că e cel mai mare pàcat!
  Numele lui Iisus Hristos e cea mai puternica armă din Univers!
 • Rusi 14.03.2023 16:00
  Sa fie un inceput de sfarsit?
Ultima oră

14:15

Pompiliu Diplan: Starea de Libertate vă invită alături de ActiveNews la Conferința de la Cluj-Napoca de luni, 12 iunie, ora 19, despre Români și Marea Resetare. VIDEO

14:05

Droguri, sex, băuturi, prostituate - Aproape 9.000 de noi fotografii au fost găsite pe laptopul lui Hunter Biden

13:24

Sindicatele din Educație, din nou în stradă. Protest cu 20.000 de persoane și marș în București

12:38

"Cinci milioane de dolari pentru un Biden, cinci milioane de dolari pentru celălalt Biden". Presa din SUA confirmă implicarea președintelui într-o schemă de mită

11:58

Rușii au distrus primul tanc german Leopard 2 (VIDEO)

11:45

Sfidarea continuă! Arhitectul maghiar care a proiectat reabilitarea străzii Kogălniceanu din Cluj NU a ținut cont de solicitarea primăriei ca grupul statuar Școala Ardeleană să fie amplasat pe soclu

10:44

Zoe Dantes: În numele Fiului!

09:41

Alianța Familiilor din România: Solicităm voluntari pentru Luna Identității Creștine

09:29

Iulian Capsali: TREI PROBLEME ȘI CÂTEVA IDEI

09:21

Mihai Tîrnoveanu: Sâmbătă 10 iunie și vineri 16 iunie, pomenirea Părintelui Justin Pârvu la Mănăstirea Petru Vodă!

08:47

Pușcării pentru copii! Au apărut sistemele de recunoaștere facială, la o școală din Capitală

23:30

8 iunie 1967: Trecerea la Domnul a Otiliei Cazimir, poeta care a încântat generații întregi de copii. O furnică duce-n spate Un grăunte jumătate...

22:17

Banca Reglementelor Internaționale va folosi IA pentru a monitoriza tranzacțiile bancare globale - Instaurarea unei societăți fără numerar

21:25

OMS plănuiește „simularea” unei noi pandemii

20:35

Bijuteria românilor bucovineni din Boianul canadian, Biserica Maicii Domnului, distrusă de un incendiu. FOTO / VIDEO și cu Biserica originară din Boianul românesc din nordul Bucovinei pomenit de Eminescu în Doină