
O imagine care spune totul: Blinken, Sullivan și Biden la Casa Albă

Departamentul de Stat de la Washington a oprit publicarea unei declarații a Grupului celor Șapte care declara recentele alegeri din Rusia drept o „farsă”.
Textul declarației, redactat pe un ton extrem de critic, care ridiculiza scrutinul din Federația Rusă, fusese pregătit de Italia, care prezidează anul acesta G7, scrie La Repubblica.
Foarte interesant este că textul – inclusiv termenul „farsă” – s-a bucurat de aprecierea lui Jake Sullivan, consilierul pentru Securitate Națională de la Casa Albă, însă a fost considerat nepotrivit de către Departamentul de Stat și de secretarul de stat Antony Blinken, care coordonează politica externă a Statelor Unite.
Aceasta dezvăluie existența unor divergențe grave în sânul administrației Biden, cel puțin în privința relațiilor Washingtonului cu regimul Putin.
Motivul oficial pentru care Departamentul de Stat a blocat declarația G7 ar fi fost „dorința de a nu oferi Moscovei un motiv pentru a se amesteca și mai mult în alegerile din SUA”.
O explicație de fațadă.
În realitate, însă, este evident că o declarație precum cea propusă de guvernul Giorgiei Meloni ar fi adâncit prăpastia dintre Occident și Rusia. Lucru pe care diplomația de la Washington nu pare dispusă să îl accepte.
Îndepărtarea Victoriei Nuland de la pupitrele de comandă ale Departamentului de Stat anunță schimbări importante.
Blocarea unui text care îl punea la zid pe Putin și noul său mandat prezidențial indică faptul că diplomația americană caută căi de „acomodare” cu un lider rus care va mai rămâne la Kremlin pentru încă cel puțin șase ani.
Jake Sullivan însuși declara că Washingtonul îl va privi pe Vladimir Putin ca pe „președintele Rusiei”.
În acest timp, Europa pare să fi preluat ștafeta belicoasă de la americani.
Guvernul Scholz a declarat că Berlinul nu va recunoaște rezultatul alegerilor din Rusia, în vreme ce Emmanuel Macron pregătește trupe pentru Ucraina, inclusiv zonele unde acestea urmează să fie amplasate.
Iar Italia lui Meloni pritocește declarații războinice la adresa lui Putin.
Germania, Franța și Italia sunt cele mai puternice țări din Europa și dictează practic orientarea strategică a UE.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Pe de alta, Macron (posibil Germania) & compania crede ca a prins o fereastra de oportunitate sa-si implineasca visul mai vechi, acapararea nato sub comanda franco-europeana. America, fie sub Trump, fie sub Biden sau oricare altul (confruntata cu grave si masive probleme sistemice) a cerut europenilor mai multa responsabilitate financiara (contributii costisitoare) daca vor sa-si imparta cu America roadele de "politist" (a se citi "hegemon") al lumii.
In concluzie, Colectiva cabala nu-si poate permita sa piarda o prada grasa ca Rusia. Tot spuneau unele voci ca Micronul sufera de "complexul Napoleon" si s-ar putea sa sufere si consecintele napoleoniene.
Intre timp, Estului european, cu ranile trecutului, inclusiv cel bolsevic, i se exploateaza toata incarcatura emotionala de ura de care sunt capabile, plus aspiratiile de grandoare ale unor natiuni frustrate de trecutul lor nefericit -- vezi Polonia, vezi Ungaria, vezi si Romania, si Grecia, Bulgaria, iar azi , Ukraina purtator de stindard, dar si altele din Vest, cum ar fi Austria cu trecutul ei imperial brusc intrerupt, dupa WW I, tot de aspiratiile celor multi si marunti de sub ea.
Un nefericit haos de aspiratii si pofte, de dureri si frustari nevindecate, de obsesii care nu vor aduce decat moarte si distrugere generalizata, o sinucidere de fapt.
"Unde dragoste nu e nimic nu e...", ci doar un garantat drum spre iad.
Doamne Dumnezeule, iarta-ne si ne miluieste pe toti dupa mare mila Ta, si ingaduie Luminii Tale sa ne vindece orbire!