SUA – Israel: S-a rupt lanțul de iubire...

De Adrian Pătrușcă  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Incredibilul s-a produs: Statele Unite au lăsat din brațe Israelul, permițând votarea în Consiliul de Securitate a unei rezoluții de încetare a focului în Gaza de două săptămâni.

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat cu 14 voturi o rezoluție  care cere un armistițiu umanitar „imediat” în Gaza, până la sfârșitul lunii Ramadanului, pe 9 aprilie.

În ciuda opoziției Israelului, Statele Unite nu și-au exercitat dreptul de veto, permițând rezoluției sprijinite de Rusia și China să treacă.

Este PRIMA rezoluție a Consiliului de Securitate privind Gaza care a putut fi adoptată.

Documentul cere o „încetare imediată și necondiționată a ostilităților precum și furnizarea unui ajutor umanitar pentru a răspunde nevoilor medicale și altor necesități umanitare”.

De asemenea, deși rezoluția cere eliberarea imediată și necondiționată a ostaticilor, exigența unei încetări a focului nu este legată de negocierile Israel – Hamas, spre deosebire de un proiect de rezoluție precedent, înaintat de SUA, dar blocat de Rusia și China.

Încetarea focului trebuie să dureze până la sfârșitul lunii Ramadanului, care a început pe 10 martie și se va încheia pe 9 aprilie.

Deși rezoluția nu este obligatorie, ea pune totuși o presiune diplomatică serioasă asupra Israelului.

Însă adevărata importanță a votului de luni este faptul că Washingtonul s-a abținut să își folosească dreptul de veto, lăsându-și descoperit marele aliat, Israelul, ceea ce arată adâncimea rupturii dintre  administrația Biden și guvernul Netanyahu.

Strâns ca într-o menghină între comunitatea musulmană și grupurile stângiste din SUA care susțin cauza palestiniană, de o parte, și grupurile de interese evreiești, de alta, Joe Biden, aflat în an electoral și pe tobogan în sondaje, pare să fi optat pentru prima tabără.

Relațiile și așa reci pe care Biden le avea cu premierul israelian Netanyahu s-au deteriorat dramatic în ultimele zile.

Luni, Netanyahu a anulat vizita la Washington a consilierului său pentru Securitate Națională și a ministrului pentru Afaceri Strategice, care urmau să discute cu partea americană planul israelian de a ataca orașul cheie palestinian Rafah din Gaza.

Administrația Biden se opune categoric unei ofensive asupra Rafah, consinderând că aceasta ar însemna o escaladare majoră a conflictului din Gaza.

Ceea ce, evident, ar risca să îi producă președintelui american noi și importante daune electorale.

Netanyahu este însă omul care să dea înapoi și să renunțe la atacarea Rafah, unde susține că se află grosul trupelor Hamas.

Încă de săptămâna trecută, el a informat Casa Albă „extrem de clar”, că „suntem hotărâți să terminăm eliminarea acestor batalioane de la Rafah și că nu există nici un alt mijloc de a reuși acest loc decât printr-o intrare pe teren”.

După anularea vizitei delegației israeliene la Washington, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby a insistat că votul SUA din Consiliul de Securitate „nu reprezintă o schimbare în politica noastră”.

Însă această declarație de complezență nu mai poate păcăli pe nimeni. Între Biden și Netanyahu nu pare să mai existe cale de înțelegere.

Care vor fi efectele acestei rupturi vom vedea curând. Însă două lucruri sunt certe:

1. Atât Biden cât și Netanyahu sunt cu Sabia lui Damocles deasupra capului - deci spațiu minim de compromis.

2. Niciodată relațiile dintre SUA și Israel nu au fost mai proaste.

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

ÎMPUȘCAREA LUI TRUMP. TRANSMISIE LIVE:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (10)
 • Gugulanu 25.03.2024 21:05
  Din pacate va amagiti ! Lucrurile atau putin altfel. A se citi artocolul
  https://www.unz.com/mwhitney/draft-resolution-hoax-backfires-in-us-security-council-debacle/
 • Tic 26.03.2024 00:13
  Multumesc.Bună trimitere.Are si alte articole interesante,de ex.cel despre ginerele lui Trump,Jared Kushner si Trump însuși.Mare păcăleală ne trag ăștia.Interesant site!
 • Mihai_T 26.03.2024 03:30
  Acest articol se referă la cealaltă rezoluție (cea menționată în articol, blocată de Rusia și China).
 • vasile grozav 25.03.2024 21:13
  Nu s-a rupt lanțul iubirii. E doar un joc de imagine și nimic mai mult. Mulți vor cadea în plasa și totuși plasa nu se va rupe.
 • Dumitru 8915 26.03.2024 08:34
  Corect . A numarat cineva cite rezolutii ale ONU si ale CS nu a respectat israelul ?
 • Floreas 25.03.2024 21:50
  ' SUA – Israel: S-a rupt lanțul de iubire...'
  N-as fi atat de optimist; in SUA conduc (din umbra) tot evreii!
  Evreii imbogatiti din SUA nu-l vor lasa de izbeliste pe Netanyahu!
 • Tic 26.03.2024 00:16
  Deja se vand terenuri din Gaza si Westjordanlan în diaspora evreiască din SUA si Canada,cu circuit inchis,Israel fiind doar pt evrei!!!!
 • Tic ► Tic 26.03.2024 00:19
  Iar Trump îi transmite lui Satanyahu să finalizeze cat mai "repede si definitiv "genocidul din Gaza.
  Ce or plănui pt noi acesti zombi plini de ură ,care se consideră deasupra oricărei legi?
 • Nick Nickolsson 26.03.2024 03:42
  Copiii moșului, nu vă jucați cu opinia publică. Bănuiala e mama războaielor
 • Passagero 26.03.2024 10:41
  Care iubire sa se rupa ?
  Relatia este de master-slave, nu are nici o legatura cu iubirea.
  Iubirea este ceva necunoscut la fiii lui baaliku.
  Uitati-va la privirea dispretuitoare si batjocoritoare a stapanului catre sclavul sau care incearca sa balbaie umil o explicatie.
Ultima oră

21:05

O clinică din Marea Britanie recunoaște că vaccinul experimental recomandat de Vasile Bănescu la Trinitas TV a ucis un tânăr de 26 de ani în 13 zile după ce a fost mințit privind gravitatea riscului generării cheagurilor de sânge

20:06

Pe 16 iulie se împlinesc 970 de ani de la Marea Schisma. Geneza și evoluția Schismei de la 1054 - de Teodor M. Popescu. Despre erezia filioque și ortodoxia isihasmului - Monahul Filotheu și Pr. Bogdan Vlaicu (VIDEO)

19:00

”970 de ani de când Vestul s-a lepădat de Hristos și a devenit eretic”

18:14

Iohannis a promulgat legea: Supraviețuitorii Holocaustului au prioritate la restituirea imobilelor confiscate abuziv în perioada comunistă

17:04

Realegerea președintelui PE: AUR nu a votat-o pe Roberta Metsola – “Pentru proiecte precum Green Deal, achiziția vaccinurilor, certificatele verzi, războiul din Ucraina, conducerea CE trebuie trasă la răspundere, nu premiată cu alte funcții înalte”

15:53

Sorin Roșca Stănescu: Ostașii din fruntea României

15:33

Normalizarea Crimei: Funcția creează Organul și Propaganda Asasinul

15:21

BAROANE

14:41

Bomba lui Năsui. De ce nu a fost Iohannis la recepția de la Summitul NATO

14:09

Viktor Orban: Donald Trump are ”planuri bine întemeiate” pentru discuțiile de pace dintre Rusia și Ucraina

13:28

Un preot catolic din Irlanda a refuzat să împărtășească un ministru pro-avort. Pe când și la noi?

12:36

Ochiade discromate: Dulcețuri nostalgice din verile de odinioară

12:31

A plecat la ceruri maestrul Dan Zamfirescu, istoric literar, bizantinolog, editor și publicist, unul din doctrinarii naționalismului de dinainte de ’89

12:10

16 iulie: Ziua Marii Schisme. Biserica de la Roma se rupe de Biserica de la Constantinopol

12:00

16 iulie: Sfânta Muceniță Iulia. La Mulți Ani!