SSRMLÎRC reanalizează certificatul de luptător cu rol determinant în revoluție al prim-ministrului Marcel Ciolacu și îi respinge cererea pe care în 2019 o aprobase

De Marius Mioc  /  

Foto: G4Media

Foto: G4Media

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE: Adăugare linc la procesul verbal de pe saitul SSRMLÎRC și corecții ortografice. De asemenea este necesară o precizare, fiindcă am pus inițial un titlu greșit: nu e vorba de retragerea certificatului cu rol determinant căci acesta, deși fusese aprobat de SSRMLÎRC, nu fusese încă emis, procedura nefiind finalizată datorită anchetei DNA. Deci e vorba de reanalizarea cererii domnului Ciolacu pentru certificatul de „determinant”, cerere admisă în 2019 dar respinsă acum la reanalizare.

Despre certificatul de luptător cu rol determinant în revoluție al domnului Marcel Ciolacu am scris din 2019, cînd dînsul era președinte al Camerei Deputaților: Noul președinte al Camerei Deputaților, Marcel Ion Ciolacu, luptător cu rol determinant în revoluție, deși nu a depus cerere de obținere a acestui titlu în răstimpul legal (linc).

Titlul de „luptător în revoluție cu rol determinant” a fost introdus în lege prin OUG 95/2014, care pe de o parte anula dreptul la indemnizație al celor care aveau titlul de „luptător în revoluție remarcat prin fapte deosebite”, pe de altă parte prevedea că luptătorii remarcați pot face cerere pentru obținerea unui nou titlu, de „luptător cu rol determinant”, care se acordă în temeiul unor condiții mai stricte, și în cazul obținerii acestui nou titlu vor primi în continuare indemnizație. Diferența între „luptător cu rol determinant” și „luptător remarcat prin fapte deosebite” este în prezent de 2020 lei/lună.

Printre condițiile suplimentare cerute pentru noul titlu de luptător cu rol determinant este aceea ca persoana care cere acest titlu să fi acționat în revoluție în perioada 14-22 decembrie 1989 (nu 14-25 decembrie, cum e la cei remarcați prin fapte deosebite), să fi avut acțiuni cu rol determinant în declanșarea și victoria Revoluției și aceasta să se fi întîmplat doar în localitățile în care, în urma acestor acțiuni și confruntări au rezultat persoane ucise, rănite sau reținute, pînă la fuga dictatorului.

Domnul Ciolacu a acționat la revoluție la Buzău. Inițial Buzăul n-a fost considerat localitate în care la revoluție au rezultat persoane ucise, rănite sau reținute pînă la fuga dictatorului (adică 22 decembrie 1989 ora 12,06, rotunjit ora 12,10). Totuși, printr-o decizie ulterioară a SSRMLÎRC mai multe localități, printre care și Buzăul, au fost incluse în tagma localităților cu persoane rănite, ucise ori reținute la revoluție pînă la fuga dictatorului, cum am arătat pe acest blog: Crește numărul orașelor declarate de SSRMLÎRC ca „localități în care au rezultat persoane ucise, rănite sau reținute, pînă la fuga dictatorului”. Au fost declarate astfel Brașov, Tîrgoviște, Arad, Craiova, Hunedoara, Reșița, Alba Iulia, Iași, Brăila, Turnu Severin, Constanța, Buzău. În schimb, includerea Hunedoarei în această tagmă a fost contestată la CPRD. Pentru asemenea decizie, fostul secretar de stat Adrian Sanda a fost trimis în judecată: Fostul secretar de stat la SSRMLÎRC, Adrian Sanda, urmărit penal. Ancheta vizează includerea localităților Deva, Buzău, Brăila, Tîrgoviște și Herculane în categoria localităților în care au rezultat persoane ucise, rănite sau reținute pînă la fuga dictatorului.

În cazul Buzăului, includerea acestui oraș printre localitățile cu persoane ucise, rănite sau reținute în revoluție pînă la fuga dictatorului pare să se bizuie pe cazul dizidentului Gabriel Andreescu, care în dimineața de 22 decembrie 1989 a fost ridicat de securitate și dus la București. La Buzău era liniște atunci, mișcările populare au început mai tîrziu. Domnul Andreescu nu a cerut titlu de luptător în revoluție. El a fost reținut atunci pentru că era cunoscut ca fiind dizident și în contextul extinderii revoluției securitatea a ridicat de acasă dizidenții cunoscuți (Dumitru Mazilu e alt caz vestit), chiar dacă aceștia pe moment nu se implicaseră în acțiuni opoziționiste noi.
 
Faptul acesta dovedește de altfel cît de mincinoase sînt teoriile precum că securitatea ar fi fost de partea revoluției ori s-ar fi abținut de la a acționa împotriva ei. Securiștii s-au străduit să oprească revoluția, inclusiv prin arestarea unor potențiali lideri cum era Gabriel Andreescu. Că n-au fost în stare, e altă problemă. Totuși, doamna Piceava menționează că există o adresă a Parchetului conform căreia la Buzău n-ar fi existat persoane ucise sau reținute în revoluție pînă la fuga dictatorului. La Înalta Curte de Casație și Justiție este un proces în curs în care s-a cerut anularea deciziei SSRMLÎRC legată de Buzău, dar pronunțarea a fost amînată pentru 31 iulie 2023.

După ce în 2019, cînd secretar de stat era Laurențiu Florian Coca, domnul Ciolacu izbutise să primească aprobarea pentru titlul de „luptător cu rol determinant în revoluție” (în comisia SSRMLÎRC s-a votat cu 3 voturi pentru și 2 contra), acum SSRMLÎRC a reluat discutarea certificatului de revoluționar al actualului primministru și a apreciat (1 vot pentru, 1 abținere și 3 voturi contra) că acesta nu îndeplinește condițiile pentru atribuirea titlului.
 
Eliberarea titlului domnului Ciolacu pare să se fi amînat pînă acum datorită anchetei DNA legată de includerea Buzăului printre orașele cu persoane ucise, rănite sau reținute la revoluție înainte de fuga dictatorului. Acea anchetă s-a finalizat, aflăm din acest proces verbal, printr-o rezoluție de clasare, dar cu justificarea că nefiind finalizată procedura de atribuire a titlului de luptător cu rol determinant nu se poate vorbi de vreo pagubă. Cu alte cuvinte, dacă acum comisia ar fi confirmat titlul de luptător cu rol determinant al domnului Ciolacu și s-ar finaliza procedura, apoi DNA ar putea relua ancheta, fiindcă vor apărea pagube prin indemnizația pe care domnul Ciolacu o va încasa (probabil și retroactiv), deci membrii comisiei SSRMLÎRC ar putea răspunde juridic.

Redau procesul verbal al comisiei din cadrul SSRMLÎRC.

GUVERNUL ROMÂNIEI

Secretariatul de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor Împotriva Regimului Comunist instaurat în România în perioada 1945-1989
Nr. 0216 data 26.06.2023

Proces Verbal al Ședinței Comisiei art. 9 indice 2 din data de 22.06.2023

În cadrul ședinței din data de 22.06.2023, începînd cu ora 13:00, a avut loc ședința membrilor comisiei art. 9 ind. 2 constituită prin Ordinul nr. 65/2023 și completat prin Ordinul nr. 99/2023, la sediul instituției, din București, Piața Presei Libere nr. 1 corp B et. 3, sect. 1, se pune în discuție reanalizarea cererii LRD nr. 6725/02.04.2019.

S-a îndeplinit cvorumul, toți membri comisiei art. 9 indice 2 au fost prezenți.

Membrii comisiei:
– Mihail Valentin Gadină – coordonatorul serviciului pentru revoluționari – președinte
– Athena Piceava – secretar general
– Minerva Jenny Neagu – Inspector 1A
– Mihaela Alexandra Rădulescu – Director cabinet
– Cristian Cătălin Brăileanu – Consilier cabinet

Un prim aspect privind componența comisiei este legat de existența unui caz de incompatibilitate în ceea ce-l privește pe domnul secretar de stat Mihai Iulian Dodu.

În acest sens, se reține că, potrivit dispozițiilor art. 9 indice 2 alin. (2) din Legea 341/2004 cu modificările și completările ulterioare, Secretarul de Stat este de drept președintele comisiei, însă avînd în vedere faptul că în prezenta speță se discută reanalizarea cererii administrative LRD nr. 6725/02.04.2019 a domnului Ion Mihai Ciolacu care în prezent ocupă funcția de Prim Ministru al României și față de care domnul Secretar de Stat se află în raport de subordonare în sensul că verificarea atribuțiilor aferente demnității publice de Secretar de Stat se exercită direct de către Prim Ministrul României. În acest sens a fost emis ordinul nr. 99/2023 prin care președinția este asigurată de domnul Coordonator al serviciului pentru revoluționari – Mihail Valentin Gadină. 

Un aspect reținut de comisie este acela că, în data de 24.11.2022, Serviciul pentru Revoluționari a întocmit adresa către Administrația Prezidențială privind solicitarea atribuirii titlului de Luptător cu Rol Determinant, avînd avizul de legalitate nr. 388 din 24.11.2022 cu observații în sensul că s-a reținut procedura penală în derulare în acel moment la D.N.A. privind unele verificări ce țineau de cererea administrativă de acordare a certificatului de Luptător cu Rol Determinant. La data de 20.03.2023 DNA a transmis ordonanța de clasare din dosarul 476/P/2022, unde la pagina 11 la primele două alineate se face vorbire despre faptul că, prin nefinalizarea procedurii din punct de vedere juridic nu se poate vorbi de „producerea unui rezultat care ar putea cauza o pagubă sau vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice” și se invocă art. 13 indice 2 din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 297 din Codul Penal.

Ca urmare a motivării din ordonanța de clasare domnul secretar de stat, prin adresa formulată de către Serviciul Juridic sub nr. 18/6016/19.06.2023, a dispus reanalizarea cererii administrative de acordare a certificatului de Luptător cu Rol Determinant formulată de către domnul Ion Marcel Ciolacu.

Prin Decizia nr. 313/15.04.2019 cererea administrativă a domnului Ion Marcel Ciolacu a fost admisă cu majoritate de voturi de fosta comisie art. 9 indice 2, iar impedimentul finalizării procedurii administrative este acela că s-au desfășurat cercetări de către Parchet pe aspectul îndeplinirii verificării condiției prevăzută la art. 3 alin. (1) litera b, pct. 3 din Legea nr. 341/2004 cu modificările și completările ulterioare.

Avînd în vedere soluția de reanalizare președintele comisiei a solicitat dosarul administrativ nr. 6725, cutia 805.

Condițiile prevăzute de legiuitor pentru acordarea calității de Luptător pentru Victoria Revoluției din Decembrie 1989 – Luptător cu Rol Determinant sînt următoarele:

1) are certificat preschimbat pentru calitatea prevăzută de art. 3 alin. 1 lit. b punctul 4 din Legea nr. 341/2004, cu modificările și completările ulterioare;
 
2) în perioada 14-22 decembrie 1989 și-a pus viața în pericol în confruntările cu forțele de represiune și a ocupat și apărat obiective de importanță deosebită, care au aparținut regimului totalitar;
 
3) în perioada 14-22 decembrie 1989 a avut un rol determinant în declanșarea și victoria Revoluției Române din Decembrie 1989, și-a pus viața în pericol în confruntările cu forțele de represiune doar în localitățile în care, în urma acestor acțiuni și confruntări au rezultat persoane ucise, rănite sau reținute pînă la fuga dictatorului, respectiv data de 22 decembrie 1989 ora 12:10;
 
4) solicitantul este posesor al certificatului și titular la Brevetului de Atestare a titlului acordat de Președintele României, prin Decret Prezidențial, publicat în Monitorul Oficial al României
 
5) nu a acționat ca angajat în îndeplinirea sarcinilor de serviciu;
 
6) de prevederile Legii 341/2004 (…) nu beneficiază persoanele care sînt dovedite a fi fost implicate în activitățile fostei securități ca poliție politică sau care au dezinformat sau au folosit mijloace de informare în masă în scop de diversiune ori au acționat, sub orice formă, împotriva Revoluției Române din Decembrie 1989, au emis ordine și dispoziții în favoarea menținerii structurilor fostului partid comunist și pentru apărarea dictatorului;
 
7) de prevederile Legii 341/2004 (…) nu beneficiază persoanele care au săvîrșit infracțiuni de drept comun în timpul Revoluției Române din Decembrie 1989 sau în legătură cu drepturile acordate de Legile recunoștiinței, precum și în legătură cu acordarea sau preschimbarea certificatelor de revoluționar, în baza prezentei legi și a Legii nr. 42/1990 (…)
 
8) de prevederile Legii 341/2004 (…) nu beneficiază persoanele care sînt dovedite că în perioada 1945-1989 au deținut cel puțin o demnitate sau o funcție de conducere în cadrul organelor de conducere la nivel local, regional sau național ale Partidului Comunist Român.
 
9) de prevederile Legii 341/2004 (…) nu beneficiază persoanele care sînt dovedite că în perioada 1945-1989 au deținut cel puțin o demnitate sau o funcție de conducere în cadrul organelor de conducere la nivel local, regional sau național ale Gărzilor Patriotice.

Comisia are obligația verificării îndeplinirii condițiilor cumulative prevăzute la art. 3 alin. (1) lit. b0 pct. 3, art. 3 alin. (2), art. 3 alin. (5), art. 3 alin. (6) și la art. 8 alin. (1), (2), (3) din Legea 341/2004 (…)

Avînd în vedere că domnul Ion Marcel Ciolacu are ceretificat și titlu emis în baza Legii 42/1990 (art. 3 alin. 2 din Legea 341/2004), nu a acționat ca angajat în exercitarea sarcinilor de serviciu (art. 3 alin. 5 din Legea 341/2004), nu a săvîrșit infracțiuni în legătură cu Revoluția sau cu Legea 341/2004 (art. 3 alin. 6 din Legea 341/2004), nu a fost colaborator/lucrător al securității (art. 8 alineat 1 din Legea 341), nu a deținut funcții de conducere în PCR (art. 8 alin. 2 din Legea 341/2004) și nu a deținut funcții de conducere în cadrul Gărzilor Patriotice (art. 8 alin. 3 din Legea 341/2004) întrucît, din fondul arhivistic gestionat de Secretariatul de Stat nu rezultă că domnul Ion Marcel Ciolacu ar fi deținut funcții de conducere în Partidul Comunist sau în Gărzile Patriotice.

Pentru motivele de mai sus comisia reține că are doar obligația verificării îndeplinirii condițiilor prevăzute de art. 3 alin. (3) litera b) din Legea 341/2004, respectiv să verifice dacă din actele dosarului administrativ rezultă că în perioada 14-22 decembrie 1989 domnul Ion Marcel Ciolacu a îndeplinit condiția cumulativă de a ocupa și apăra obiective de importanță deosebită care au aparținut regimului totalitar, în localitățile în care, în urma acestor acțiuni și confruntări au rezultat persoane ucise, rănite sau reținute, pînă la fuga dictatorului.


Domnul președinte al comisiei pune în atenția membrilor că ora fugii dictatorului este incidentă doar pentru localitate, nu și pentru obiectiv și invocă ca temei dispozițiile art.  3 alin. (1) litera b) pct. 3 respectiv Luptător cu Rol Determinant – atribuit celor care în perioada 14-22 decembrie 1989 au avut un rol determinant la declanșarea și victoria Revoluției Române din Decembrie 1989, și-au pus viața în pericol în confruntările cu forțele de represiune, au ocupat și apărat obiective de importanță deosebită care au aparținut regimului totalitar, doar în localitățile în care, în urma acestor acțiuni și confruntări au rezultat persoane ucise, rănite sau reținute pînă la fuga dictatorului.

Se supune la vot dacă legiuitorul a avut în vedere ora fugii dictatorului doar pentru localitate sau atît pentru localitate cît și pentru obiectiv.

Doamna Athena Piceava opinează că ora fugii dictatorului este incidentă atît pentru obiectivul ocupat și apărat de către titularul cererii administrative cît și pentru localitate, și invocă hotărîrile judecătorești definitive care atestă acest lucru.

Doamna Minerva Jenny Neagu, doamna Mihaela Alexandra Rădulescu și domnul Cristian Cătălin Brăileanu votează în sensul că se reține ora fugii dictatorului (12,10) atît pentru obiectiv cît și pentru localitate.

După verificarea înscrisurilor din dosarul administrativ nr. 2138, comisia a constatat următoarele:

Declarație de martor – Miriță George (fila 15) din care rezultă că domnul Ion Marcel Ciolacu a fost participant activ la evenimentele din decembrie 1989.

Declarație de martor – Olteanu Sorin (fila 17) din care rezultă că îl cunoaște pe domnul Ion Marcel Ciolacu din perioada 22-26 decembrie 1989 unde s-a remarcat prin fapte ce au contribuit la schimbarea vechii structuri.

Declarație de martor – Radu Aurelian (fila 18) din care rezultă că domnul Ion Marcel Ciolacu în perioada 22-26 decembrie 1989 împreună cu un grup de revoluționari, a pătruns în Consiliul Județean al municipiului Buzău și împreună cu aceștia au participat la înlocuirea vechii structuri.

Domnul președinte al comisiei menționează că din dosarul administrativ constituit în baza Legii 341/2004 nu există declarație personală sau memoriu al domnului Ion Marcel Ciolacu, motiv pentru care se analizează declarația personală din dosarul constituit în baza Legii nr. 42/1990.

Declarație personală (fila 23) din care rezultă că în dimineața de 22 decembrie 1989, auzind de la postul de radio Europa Liberă ce se întîmplă la Timișora și București, a plecat la serviciu și a propus colegilor sămeargă în fața Consiliului Județean de partid. Aceștia au fost întîmpinați de poliție care au încercat să-i întoarcă din drum, dar deoarece manifestanții erau în număr mare, poliția era ineficientă și au intrat în sediul Consiliului Județean de partid, unde împreună cu alți cetățeni s-au organizat în FSN și au pus oamenii să păzească clădirea. Comisia constată că această declarație de la fila 23 nu este datată.

Declarație personală (fila 24) din care rezultă că declară pe propria răspundere că a luat parte nemijlocit la înlăturarea statului totalitar comunist și la anihilarea conducătorilor acestora în data de 22 decembrie 1989 și în zilele ce au urmat. Declarația este datată și semnată cu data de 14.07.1992.

Declarație de martor – Macsim Marcel (fila 33) din care rezultă că îl cunoaște pe domnul Ion Marcel Ciolacu din data de 22 decembrie 1989, cînd a intrat în fostul sediu al Consiliului județean al PCR împreună cu un grup de revoluționari și a aprticipat la înlăturarea vechii conduceri.

Declarație de martor – Ghețu Călin (fila 37) din care rezultă că domnul Ion Marcel Ciolacu a fost un participant la revoluție în perioada 22-25 decembrie 1989.

Doamna Athena Piceava învederează comisiei că există adresa nr. 583/VIII/2019 Parchetul de pe lîngă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Parchetelor Militare în care se precizează că în orașul Buzău, unde a luptat domnul Ion Marcel Ciolacu, nu au existat persoane ucise sau reținute pînă la fuga ductatorului. Față de alegația doamnei Athena Piceava, domnul președinte al comisiei învederează celorlalți faptul că orașul Buzău a fost introdus prin Decizia nr. 74/2015 de către membruu fostei comisii art. 9 indice 2, decizie care nu a fost anulată pînă în prezent. Doamna Athena Piceava învederează membrilor comisiei faptul că Parchetul de pe lîngă Înalta Curte de Casație și Justiție a solicitat prin rechizitoriul din dosarul 2057/2015 desființarea Deciziei nr. 74/2015, iar dosarul 2157/2/2017 ÎCCJ se află în pronunțare cu termen pe 31.07.2023.

MODUL DE VOTARE:

Mihail Valentin Gadină – coordonator Serviciul pentru Revoluționari – Președinte – DA, îndeplinește condiția de la art. 3 alin. (1) lit. b) pct. 3

Athena Piceava -Secretar General – Se abține, deoarece și-a exprimat deja votul prin Decizia nr. 313/2019, în sensul că nu îndeplinește condiția de la art. 3 alin. (1) lit. b) pct. 3

Minerva Jenny Neagu – Inspector 1A – NU, nu îndeplinește condiția de la art. 3 alin. (1) lit. b) pct. 3

Mihaela Alexandra Rădulescu – Director cabinet – NU, nu îndeplinește condiția prevăzută la art. 3 alin. (1) lit. b) pct. 3

Cristian Cătălin Brăileanu – Consilier cabinet – NU, nu îndeplinește condiția prevăzută la art. 3 alin. (1) lit. b) pct. 3

În urma verificării înscrisurilor din dosarul administrativ, comisia constată că în perioada 14-22 decembrie 1989 domnul Ion Marcel Ciolacu nu a îndeplinit condiția cumulativă de a ocupa și apăra obiective de importanță deosebită, care au aparținut regimului totalitar, în localitățile în care, în urma acestor acțiuni sau confruntări au rezultat persoane ucise, rănite sau reținute, pînă la fuga dictatorului, respectiv ora 12,10, motiv pentru care comisia respinge cererea LRD nr. 6725/02.04.2022 cu majoritate de voturi.


Prezentul proces verbal conține 7 file și este redactat în 3 exemplare, un exemplar pentru secretariatul comisiei, unul pentru Secretarul de Stat și 1 exemplar pentru titularul cererii.

Mihail Valentin Gadină – coordonatorul Serviciul pentru revoluționari
Athena Piceava – Secretar general
Minerva Jenny Neagu – Inspector 1A
Mihaela Alexandra Rădulescu – Director de cabinet
Cristian Cătălin Brăileanu – Consilier cabinet
 
 
 
 
 
 

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Eminescu decriptat de un general din serviciile secrete - criptologul Ilie Torsan

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (0)
Ultima oră

18:20

O bucurie pentru Geoană: Ana Birchall candidează la prezidențiale

18:07

Cântărețul Rod Stewart a fost huiduit copios după ce a afișat un portret al lui Zelenski la un concert din Leipzig, într-o regiune unde Alternativa pentru Germania a ieșit pe primul loc la alegerile europarlamentare - VIDEO

17:30

Părintele James Bernstein, cunoscut pentru cartea sa ”Uimit de Hristos. Călătoria mea de la iudaism la Ortodoxie”, a trecut la Domnul

16:47

Unde-s TREI puterea crește...

16:00

MIRCEA MARIAN vs NAȚIONALA ROMÂNIEI. Luminița Arhire: UN LIMAX DE PRESĂ

15:46

Sorin Roșca Stănescu: Dorin Cocoș o dă în primire pe Monica Macovei. Secretul lui Florian Coldea

15:32

Jumătate de milion de imigranți ar putea obține cetățenie americană conform unui nou plan al administrației Biden

15:23

Vânzările de Mașini Electrice se prăbușesc în Germania

14:43

Alianța Părinților și Asociația Juriștilor pentru Apărarea Drepturilor și Libertăților solicită organizarea unei dezbateri ample și autentice referitoare la instruirea personalului ucrainean care operează avioane F-16 din Baza Aeriană-Fetești

13:41

Răsturnare de situație! Viktor Orban i-a întors spatele lui Iohannis și merge cu Rutte la șefia NATO

13:38

Patriotismul de stadion și cei care vând meciurile României

12:19

Raidurile israeliene continuă să facă ravagii în taberele de refugiați. Doar astăzi au fost uciși 17 palestinieni. Totalul se ridică la peste 37.000 de morți

11:33

"Mașini spirituale": Invazia jefuitorilor de suflete

10:26

Cariera lui Biden e ca și încheiată. Trump a început să câștige tot mai mult simpatia tinerilor

10:11

Putin merge în Coreea de Nord pentru prima dată în 24 de ani