SFÂNTUL ÎMPĂRAT CONSTANTIN ȘI DACII

De Iulian Capsali  /  

Foto: statuidedaci.ro

Foto: statuidedaci.ro

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


De praznicul Sfântului Constantin cel Mare să privim puțin Arcul de Triumf al împăratului, ridicat după victoria asupra împăratului roman Maxentius, din 28 octombrie 312, în Bătălia de la podul Milvius din Roma.

Când l-am văzut prima dată am fost impredionat nu doar de grandoarea acestui monument, dar am observat imediat statuile de daci (opt la număr) care stau de veghe pe partea superioară.  

De ce și-a străjuit Împăratul Constantin  Arcul Triumfal cu statui colosale de daci? Numai simpla întrebare provoacă fiori pseudo-elitelor care forțează deconstruirea istoriei și a miturilor fondatoare ale neamului românesc. Este, aproape, o întrebare tabu.

Adevărul incontestabil este nu numai că tatăl său, împăratul Flavius ​​Valerius Constantius, era de origine traco-iliră, dar o parte din trupele de elită ale Împăratului Constantin erau daci.

Când România se va elibera din strânsoarea colonialismului cultural la care este supusă de zeci de ani și care este mult mai nenorocit decât cel economic - întrucât globaliștii știu bine că un popor fără rădăcini, care își ignoră istoria și strămoșii, este un popor pe care-l poți modela după cum doresc - atunci vom putea discuta fără să ne ferim asupra acestor semne peste timp.

Slugile globaliste și-au făcut treaba, sădind în sufletul românilor îndoiala, iar orice discuție despre traco-daci intră la categoria "dacopatie", adică e o boală de care trebuie să te ferești. Cealaltă extremă, ridicolă dar oricum insignifiantă față de masivitatea direcției mainstream, este cea care face din Dacia un centru al istoriei și culturii universale, inclusiv al creștinismului.

Ca de obicei în ultimii ani, cercetarea obiectivă a istoriei antice de pe aceste pământuri trebuie să facă facă prin eforturi individuale. Istoriografia românească, oricum deficitară, este mai predispusă să studieze holocaustul decât să ne cerceteze strămoșii din care a fost plămădit acest neam.

Cert este un lucru: Sfântul Constantin cel Mare, pe care Biserica îl sărbătorește astăzi împreună cu Sfânta Elena, cucernica sa mamă, a scos creștinismul din catacombe și a pus bazele unui Imperiu Creștin care a rezistat 1000 de ani.

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Monahul Filotheu – Cuviosul Arhim. Justin Pârvu și Sfinții Primului Sinod Ecumenic

România – Ukraina 3-0

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (21)
  • Bizzu 21.05.2024 12:28
    Astăzi mi s-a aprins un nou beculeț în cap - nu văzusem venind ideea asta... De mai mult timp am observat la amici din jurul meu, prea-spălați și șamponați pe creier, din ăia cu ”vaccinul e sigur și eficient” sau ”slava ucrainîi”, că au început să arate cu degetul către cei care deschideau discuții despre trecutul traco-dac. Termenul de ”dacopatie” este extrem de frecvent printre astfel de ființe penibile. Acum înțeleg însă cu ajutorul lui Iulian că NU este doar un adânc derapaj de gândire, este de-a dreptul manipulare organizată și susținută de globaliști, în special pe rahaturile alea de ”platforme sociale” de îndobitocire în masă, alea la care stai toată ziua ca robotul cu degetu-n telefon. Păi CÂND să mai și GÂNDEȘTI?
  • Brick 21.05.2024 17:30
    Dacopatia s-a nascut din stupiditatea unora care au muscat din propaganda mincinoasa, parte a razboiului axiologic, care incearca eliminarea componentei latine a neamului ROMANESC in timp ce exacerbeaza dacismul. Tot felul de autori indoielnici gen N.Desusianu pana la penibili gen Napolon Savescu care se tavaleau cu dacopatia in nisip. Iar trepadusi gen Roxin ridica dementa la un nou nivel. Hop si muskalul Umnov Denisov isi baga ratul in troaca cu dacopatie. Iar una din gazetele de propaganda muskaleasca, geopolitika.ro, promova un articolul elogios la adresa lui Sacha Stone un martafoi britanic cu mintea murata in new-age. Hodoronc-tronc "Romania e inima umanitatii". Am enumerat cateva nume, lista clar ca e mai extinsa.
    Tinand cont fundalul pigmentat cu dacopatie, sigur ca unii cu mintea ratacita, la mitingurile antiplandemice zbierau prosteste "Decebal, Decebal", atunci cand se intona imnul national si se ajungea la versul "triumfator in lupte, un nume de Traian!". Si treaba asta indica multe, in afara de jignirea la adresa lui Andrei Muresan patriot roman din Transilvania, indica starea de decadere culturala in care ne aflam si succesul propagandei pescuitorilor in ape tulburi. Ce sa mai vorbesc de sensibilitatile juste ale ardelenilor legate de subiect...
    Altfel, cine nu intelege faptul ca tesatura neamului romanesc e savarsita cu fir dacic si latin dovedeste slabiciune cultural identitara... sa nu zic altceva
    p.s
    De la marele Vasile Parvan citire, fragment din Parentalia:

    Îngădue Caesar Auguste, celor ce acum te cântă, să dea seamă sacră de viața fiilor tăi.
    "Când Roma ne-a lăsat iară singuri în cetatea lui Decebal etern-veghetorul, valul năvălirii barbare ne-a acoperit cu totul. Cum se prind de pământ, proptindu-se în multele lor rădăcini, copacii înecați de apele furioase, ce vor să-i smulgă cu dânsele, așa ne-am prins noi cu toată tăria sufletului nostru de străvechia noastră țarină daco-romană, proptindu-ne în zidul munților nostri, ca sa nu fim smulși și târâți de puhoiu. ( ... ) Am trăit, Împărate, de când ne-a lăsat Roma și până în ziua de astăzi, ca Daci, în sate, iar nu ca Romani, în orașe. Rezistând în Dacia, împotriva tuturor veneticilor, reîntinzându-ne peste tot ținutul dacic, dăinuind în simplicitatea, vitejia și neînfricarea țăranilor daci, — de abia azi, după optsprezece veacuri, ne putem iară gândi că suntem și Romani.
  • lauirr 21.05.2024 19:27
    bravo Brick: in aste' maini mai curge un sange de roman...
  • Brick ► lauirr 21.05.2024 23:15
    Stimabile, iti multumesc.

    Citire de la Nichifor Crainic – Ortodoxia română ca funcțiune europeană:

    Această Europă, iubiți studenți, își trage ființa spirituală delà cele două cetăți
    imperiale, Roma și Bizanțul, centrele politice, culturale și religioase ale aceleiași împărății continentale. Ele luminează din adâncul istoriei lumii noastre ca două focare, fără de care nu se poate imagina cultură, civilizație și spiritualitate europeană. Viața noastră românească e sinteza vie a spiritului acestor două cetăți. Suntem, prin sângele nostru, moștenitorii Romei, care a fost fața apuseană a imperiului roman; suntem prin credința noastră ortodoxă, moștenitorii Bizanțului, care a fost fața răsăriteană a aceluiaș imperiu roman. Suntem unicul popor de rasă latină și de credință ortodoxă. Lamura europană nu se găsește la nici un alt neam depe continent mai deplină decât în această sinteză, vie de două mii de ani, a Romei și a Bizanțului, încarnată în ființa noastră românească.
  • lauirr 21.05.2024 19:29
    suntem popor latin datorita stramosilor romani, vorbim si scriem latineste, facem parte din grup 5 italic, limba romana=limba romanica.
  • Brick 21.05.2024 23:16
    Frédéric Mistral – ROMÂNIEI

    Când cruntul măcel a luat sfârșit
    îmbuibând lupii codrului și viermii pământului,
    Soarele înfocat-mohorâtele neguri le-a risipit
    Și iar în locul luptei reînfloriră florile câmpului.

    Din a Turcului și Rusului lungă încălcare
    Te-am văzut astfel renăscândă nație a lui Traian,
    Cum din neagra eclipsă o stea mai lucitoare apare
    Cu tinerețea copilelor în al cinsprezecelea an.

    Și gințile latine
    Recunoscură’n tine

    După graiul de argint — sângele divin

    Zicându-ți — soră:
    Provența romană

    Îți trimete, Românie, o ramură de măslin.
  • Vali PASCA 21.05.2024 23:37
    Interesante observații însă dacă noi suntem latini/ romani cum se face că nu sunt și alte țări la fel , țări care au fost sub ocupație romană respectiv cel puțin țările dintre Italia și România , sau de ce nu au fost și ei reprezentați prin statui similare cu cele ale dacilor.
    Să nu uităm că ... Istoria este scrisă de învingători.
  • lauirr 22.05.2024 07:58
    doar un_OM: noi nu eliminam dacii din gena poporului roman, doamne fereste, ci aparam adevarul istoric: poporul roman nu ar fi existat fara contopirea cu imperiul roman, care ne-a dat viata ca popor si nimeni nu e roman adevarat daca elimina romanitatea poporului roman, atata tot si in plus, ca sa incerc sa-ti raspund la intrebare: se stie ca aici traian a adus masiv romani/'italieni', la fel ca in spania, franta si portugalia, impreuna cu italia, tarile latine ce vorbesc limbi romanice ce se trag din latina veche vorbita de romani, si alte tari au influentze de la imperiu, sa nu uitam ca limba engleza are si acum 50% cuvinte de origine latina/romanica, noi am rezistat in timp influentelor venite peste noi, ca limba si popor, altii nu prea, cei care nu au fost puternic romanizati, si in plus imperiul roman nu a fost un imperiu de barbari, traditiile dacilor au mers mai departe si le regasim si azi.
  • Radu Comsuta 22.05.2024 14:58
    Of, Doamne, Dumnezeule!
    Din toate lucrurile enigmatice ale istoriei, istoria poporului român, cea adevărată așa cum a fost scrisă de Dumnezeu să se întâmple în istorie, mie mi se pare cea mai misteriosă și modificată de ”invingătorii” de ieri și de azi. În așa măsură încât extremități ca ”dacopatia” sau protocronismul lui N. Portocală să aibă și un sâmbure de adevăr. Nici nu știu de unde să încep, dar hai să începem de la regele Constantin și Imperiul Bizantin.

    Cred că dacii au mai multe în comun cu Imperiul Bizantin, chiar mai înainte de imperiul româno-bulgar, ăla de câteva sute de ani. Cred că strămoșii noștri au avut o legătură de filiație, un pedegree mai vechi cu Imperiul Bizantin. Să ne gândim la străvechea afirmație, prima într-o ”protoromânească” rostită prin anul 587 cu ”torna, torna, fratre” care a întors un întreg contingent de armată bizantină înapoi, crezând că sunt atacați de dușmani, când unuia i-a căzut ceva jos din raniță. Păi toți soldații ăia, bizantini, bulgari, geto-daci înțelegeau perfect aceiași limbă? Ca să nu mai zic că la un mileniu jumate de atunci, înțelegem expresia într-o românească perfectă!!

    Apoi statuile de daci de pe columnă..., un trofeu sau iarăși o ”poză de familie” să mă exprim mai plastic, având în vedere afirmația regelui Traian, după cucerirea Daciei, ”mă înorc în țara străbunilor mei”? Mulți zic că dacii au fost latinizați și astfel strămoșii noștri au devenit un fel de rude prin alianță. Drăguț..., și totuși... dacă se înțelegeau între ei, pentru că limbile dacilor și latina aveau rădăcini comune? Iar apoi originea lui Traian din Turdetania adică țara turzilor cu capitala la ...surprise...TURDA !! Fie menționat și TURTA.
    Poetul Ovidiu mărturisea că limba dacilor este ”barbară”. Ok, dar atunci cum a reușit să scrie poezii într-o limbă barbară fără să fi ajuns să o cunoască pentru că era închis în temnița din Tomis, dacă limbile latină și limba geto-dacilor nu erau înrudite?

    Însă cea mai interesantă ”teorie a conspirației” care iarăși pare o teorie în toată regula vine pe fond lingvistic. Vă recomand să citiți cartea d-nei filolog Carmen Jimenez Huertas, ”Nu venim din latină” (a fost lansată la noi în țară acum câțiva ani) care demonstrează științific niște chestii ce-ți pun mintea pe moațe. Narativa oficială este că toate limbile romanice vin din limba latină. Booonn. Și limbile romanice seamănă foarte mult între ele. Corect. De exemplu cuvântul ”casă”, este cam același și în italiană, spaniolă, portugheză, în dalmată, și îl găsim și în latină, doar că în latină prin ”casă” se înțelege ”colibă”. Pentru casă, locuință, latinii foloseau cuvântul DOMUS, AEDES sau TECTUM. Dar mai apoi bomba vine din cuvinte în limbile romanice asemănătoare ca formă dar în latină e total diferit. Să dăm și exemple: Cuvântul ”dezastru” (română) în celelalte limbi romanice sună ”desastre” (catalană), ”desastre” (castilană), ”désastre” (franceză), ”disastro” (italiană) dar în limba latină este ”clades”. Cu alte cuvinte nu are nici o legătură cu limbile din care cică, latina le-ar fi născut. La fel și cu cuvântul ”bronz”, ”aes” în latină deși în limbile romanice cam e același ca în română. Și lista e lungă.
    Ca să folosesc ex. d-nei Jimenez, prin urmare dacă șapte fiice seamănă genetic între ele foarte mult dar nu seamănă deloc cu presupusa lor mamă, nu e normal să ne gândim că poate mama e alta? Acum întreb și eu, nu arunc cu ”conspirații”. Tare, nu?

    Și mă opresc aici că dacă ar fi să vorbim de creștinism și felul în care geto-dacii au primit creștinismul ca o mănușă, fără să fie nevoie de dărâmări de temple idolești (fiindcă nici nu existau ca la greci sau la slavi), și singura zeitate Zamolxe, mai era și monoteistă, ba chiar credeau în nemurirea sufletului deci împlicit și înviere, ar trebui să intrăm și mai adânc în ”conspirații” dar probabil cu altă ocazii, în alt articol de comentat. Și bineînțeles, dacă nu mă provoacă cineva aici...
  • Bizzu 22.05.2024 16:47
    @Radu: ooopsss! NU scapi de provocare, LOL! Chiar mi se par interesante informațiile tale. Unele le știam, dar multe sunt noi. M-ar interesa să știu mai multe despre opiniile tale pe acest subiect. Poate nu neapărat aici, dar... tot rămân curios. Mulțumesc!
  • Radu Comsuta ► Bizzu 22.05.2024 21:35
    ????))))))))

    Informațiile încerc să le iau din surse sigure și acestea ar fi din cărți. Cum spunea latinul, ”vorba volant, scripta manent”, de aceea cărțile care mă interesează sunt pline de sublinieri și mai nou și colorez propoziții sau paragrafe în funcție de categoria de interes în care intră informația respectivă. Și atunci mult mai ușor merg la ”sursă”. Desigur că sunt cititori care nu vor să-și sacrifice astfel cărțile, colorând texte și umplând pagina de notații. Dar pentru asta se pot face fișe de lectură cum făceam în clasa a treia.

    Eu merg pe o cercetare științifică. Orice informație verificată, și dovedită, oricât de ciudată ar părea, nu e de lepădat. Ea este valabilă. Rămâne, doar, cu timpul, de introdus în pazzel-ul de informații exact acolo unde îi este locul până imaginea prinde clar contur. După acea poți intui despre ce este vorba și mai încolo imaginea intuită va fi confirmată sau infirmată.

    Acuma, fără a intra prea mult în detalii, am să fac o introducere la ideea mea și o vom continua ulterior cu altă ocazie. Eu încerc să construiesc totul cu argumente dovedite, și dacă sunt speculații, le voi spune pe nume. Căci putem ajunge și la speculații și ipoteze.
    Când e vorba de protocreștinismul dacilor, lucrurile sunt foarte interesante. Multe informații nu vreau să le neg, deși par cam bizare. Unele ar fi faptul că s-au descoperit artefacte creștine pe teritoriul țării noastre, mult mai vechi decât apariția creștinismului însuși. Însă una din din două: ori datarea cu carbon mai joacă și ea feste și dă erori de datare, cum s-a mai întâmplat, ori artefactele în cauză nu sunt chiar așa vechi și au fost aduse de apostoli și ucenicii acestora. Oricum, de aici, e foarte periculos să tragem unele concluzii pripite, cu adevărat dacopate: unii zic că Hristos s-ar fi născut pe teritoriul Geto Daciei în peștera Ialomicioara și că ar fi venit în Israel ca misionar. Apelativul ”Fiul omului” ar fi însemnând faptul că Hristos venea din vârful Omu din masivul Bucegi. În primul rând astfel de informații ar contrazice flagrant ce spunea Iisus în Sfânta Scriptură când spune că ”mântuirea vine de la iudei” (Ioan 4, 22). El Însuși fiind iudeu. Altfel ar spus că mântuirea vine de la traci sau geți. Nu cred că Hristos a mințit. Iar Scriptura spune clar că Fecioara Maria, mama lui Iisus, venea din Betleem, cetate în care s-a născut și regele evreu (sau geto-dac? - LOL) David. Cât despre expresia Fiul Omului, căutați în Vechiul Testament să vedeți cât de răspândită este. Interpretarea corectă o dau mai degrabă sfinții părinți ai Bisericii.

    Astfel de afirmații sunt la limita ereziei, iar atunci când unii spun că pe crucea pe care a fost răstignit Hristos, de fapt nu a fost răstignit Hristos, ci un soldat sau general roman, e vorba de o erezie în toată regula. Păi în acest caz, că tot vorbim de împăratul Constantin, cum ar fi putut crucea găsită de mama lui Elena în Ierusalim, să învieze un om dacă pe ea a s-a scurs sângele unui simplu muritor și nu sângele dătător de viață a Fiului lui Dumnezeu, Iisus Hristos? Și apoi aceștia mai vin cu teoria falsificării bibliei de evrei sau mai știu eu cine, poate chiar membrii ai Bisericii și aici deja o dăm în James Brown... Ori după această biblie ”falsificată” s-a ghidat Biserica celor șapte soboare ecumenice sub oblăduirea Duhului Sfânt. Ca să nu mai spunem câți sfinți părinți ajunși la desăvârșire au citat-o și unii chiar au învățat-o pe de rost, din sfinții pustiei.

    Haideți, deci să spunem că Hristos a fost evreu, născut din mamă evreică, a fost Fiul lui Dumnezeu și a fost răstignit sub guvernatorul roman Pilat din Pont, și a înviat în prima zi a săptămânii, Duminica.
    Însă ceva este ceva și aici, însă nu contrazice nici Scriptura, nici predania Bisericii și lucrurile merg atât de departe în trecut, până la întemeierea lumii! Dar aici deja vorbim de o ipoteză personală. Însă când voi mai avea ocazii, am să încerc să o argumentez.
  • lauirr 22.05.2024 18:06
    ROMAnia, altfel ramanea dacia...
  • Radu Comsuta ► lauirr 22.05.2024 21:36
    De acord. Bizantinii încă se numeau pe ei romei, adică urmași ai Romei, nu se numeau pe sine bizantini.
  • lauirr 22.05.2024 18:11
    si nu uita: dacii nu au fost popor latin si pe langa asta nu exista nicio dovada de scriere daca, de limba nici nu mai vb.
  • Brick 22.05.2024 21:01
    RADU COMSUTA
    Daca taceai filosof ramaneai ... Doar din cauza faptului ca starneste rasul, singurul element notabil din postarea dumitate e dat de citatul atribuit lui Traian care ar fi spus ca: "ma intorc in tara strabunilor mei".
    Parafrazand pe nenea Iancu citatul invocat e admirabil, e sublim, putem zice, dar lipseste cu desavarsire! Fara sa aveti habar colportati o prostie a lui N.Savescu care inventa citate si apoi avea impresia ca apartin lui Dio Cassius. Dar poate ma insel eu, motiv pentru care va rog sa-mi indicati volumul lui Cassius, indiferent de limba sau anul aparitiei, in care pot sa gasesc respectivul citat.
  • Johnny M ► Brick 23.05.2024 00:41
    Esti jew cumva?
    Ca prea te intereseaza istoria Daciei,mai ales acum cand lumea intreaga a inceput sa-i urasca cu adevarat pe israeliti dupa masacrele genocidare asupra copiilor si femeilor palestinieni.
  • Radu Comsuta ► Brick 23.05.2024 10:18
    Onorabile, eu zic că te înșeli în privința citatului. D-l Napoleon Savescu, căci la el cred că faceți referire, pare a fi un istoric controversat care nu-și prea argumentează sursele pârând că scoate informații din burtă, însă nu din scrierile sau spusele lui am scos citatul! Peste acest citat am dat în cartea menționată, a d-nei Carmen Jimenez Huertas, ”Nu venim din latină”, la pagina 71 (găsiți acolo și o notă de subsol cu detalii interesante). Cartea a apărută la editura GetoDacii, București, anul 2016, dacă doriți să o consultați. Dânsa este de formație psiholog specializată în lingvistică și tehnologia limbajului și are cercetări vaste în domeniu de peste 20 de ani. E un reputat om de știință, în domeniul filologiei, recunsocută la nivel internațional. Cu siguranță că e vorba aici de informații provenite din surse directe, nu prin intermediari dubioși ca Napoleon Savescu. Dar ai și matale dreptate, că sursa merită investigată. Uite ce am să fac, o voi contacta pe scriitoare și să văd dacă îmi răspunde la un e-mail, prin care am să îi solicit politicos să îmi indice sursa din care a luat informația în ce privește afirmația regelui Traian.
    Mulțumit?
  • Brick ► Radu Comsuta 23.05.2024 17:46
    Ha ha ha si mai burlesc. Catalana Carmen Jimenez Huertas care ii sta in gat Spania Mare a preluat citatul inexistent! Savescu + Huertas = love. Inca odata, indicati editia cartii lui Cassius indiferent de anul aparitiei si limba unde apare citatul unde imparatul Traian ar fi spus: "ma intorc in tara strabunilor mei".
    Daca o contactati pe autoare, va rog sa-i trasmiteti din partea mea: ¡España! ¡Una!
    ¡España! ¡Grande! Espagne! Libre! ¡Arriba España!...stie mititica la ce ma refer. Apoi sa-i spuneti ca-i urez ca nationalistii sa-i traga scatoalcele pe care le merita orice separatist. Nu e de ignorat faptul ca netrebnicii catalani sunt in acord cu Budapesata. Se sustin reciproc politic dar si cultural.

    Autori indoilenici si coplportatori ca dvs sunt doua ingrediente din reteta mai ampla a pescuitorilor in ape tulburi. Cei ca dvs usureaza misiunea alora care revopsesc si rostogolesc si acuma intr-o noua forma ticalosiile lui Roesler si ale lui Roller. Reveniti la matca romanismului acolo unde gasiti mari figuri si repere reale ale neamului precum Ghe.Sincai, Dimitrie Onciul, Xenopol, V.Parvan, Ioarga si multi altii. Chiar nu e de mirare ca apar in peisaj tantalai precum Johnny M cu un singur neuron, si ala imberb, care se plictiseste in cutia craniana luminata de smartphone?
  • Radu Comsuta ► Brick 23.05.2024 21:36
    Domnule dragă, văd că întreceți limita oricărei conversații civilizate. Prin urmare consider că dialogul nostru mai departe nu mai are nici un rost.
  • Johnny M 23.05.2024 00:36
    Ce om se poate numi unul care afirma aicea ca nu se poate vorrbi de scriere sau limba la daci?
    Pai eu cred ca unul de acest tip este dintre cei care baga intotdeauna prostia cretina de lipsa a unei limbi sau scriere a unui popor de daci,nascut aici,fix aici in si in jurul arcului carpatic nu cum vin sa ne bage prostii in cap indivizi neaveniti in problema dacilor,geto dacilor din neamul tracic,deoarece doar vun alogen isi permite astfel de afirmatii neobrazate ce cer corectii cu adevarat dure.
  • lauirr 23.05.2024 16:00
    imi pare rau ptr. tine, dar pur si simplu nu ai dovezi, dacii au fost asimilati, si ai grija cu apropourile jignitoare ;)
Ultima oră

12:21

România preia comanda NATO în Marea Mediterană

12:06

Dan Bittman la ”Pe Drept Cuvânt”: Nu aveam de niciunele, dar nu renunțăm la visele noastre. Nu renunțăm la luptă - VIDEO

11:44

Ședință crucială în Coaliție. Reprezentanții PSD și PNL stabilesc data alegerilor prezidențiale

11:31

BBC: Locuitorii din Gaza sunt condamnați la ”o moarte lentă”: trăiesc între gunoaie, printre șerpi și câini vagabonzi

10:29

Moment amuzant între Vladimir Putin și Kim Jong Un: Nu s-au putut înțelege care să intre primul în limuzină

09:34

ȘOC ÎN RUGBY! Starul neozeelandez Connor Garden-Bachop a murit subit la 25 de ani

09:18

Moarte subită în comunitatea ortodoxă din Austria. Consilierul parohial Iacob Andreca a murit la numai 50 de ani

08:55

A apărut numărul 1 din acest an al revistei semestriale ”Brașovul și eroii neamului românesc”

08:41

Întrebarea zilei: Cînd și-a dat OK-ul SRI pentru angajarea lui Coldea în Albania?

23:15

Eroii care ne-au lăsat drept moștenire România încă sunt printre noi: veteranul de război Moș Nică Paiu, de 102 ani, despre luptele de la Cotul Donului: “Eram împușcat și la piept, și la mână. Și așa mergeam” - VIDEO

22:30

Monahul Filotheu – Cuviosul Arhim. Justin Pârvu și Sfinții Primului Sinod Ecumenic. Copiii vorbesc cu Părintele Justin la mormântul său. Ieromonahul Nicodim Grosu - Focul rugăciunii - VIDEO

22:22

Eurostat: România are cea mai mare inflație din UE, pentru a cincea lună consecutiv

21:30

România – Ukraina 3-0. Bucuria Victoriei – cât rezultatul unui Referendum

20:46

Pfizer, acuzat de procurorul general al unui stat din SUA că a conspirat cu guvernul și mass-media pentru a comite fraudă și fapte oneroase, inducând în eroare populația

20:06

S-a închis jocul pentru Klaus Iohannis: A pierdut și ultimul vot pentru șefia NATO – noul președinte al Slovaciei și premierul Ungariei îl susțin pe Mark Rutte