SCANDALUL RACHETELOR ”RUSEȘTI”: UCRAINA – LA UN PAS SĂ FACĂ NATO KNOCK-OUT

De Bogdan Tiberiu Iacob  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Situația creată aseară în Polonia după explozia unor presupuse rachete urmate de moartea a doi cetățeni riscă să se complice dramatic, iar marele perdant să fie NATO, pe mîna Ucrainei. Stat care a devenit de aseară pînă acum principalul suspect în lovirea cu rachete a teritoriului polonez.

Să o luăm metodic.

Mapamondul a luat foc aseară după ce presa a informat că Rusia a atacat Polonia – intenționat ori nu – cu rachete. Șefi de stat și de guvern s-au repezit să condamne atacul barbar și să ceară măsuri dure împotriva Rusiei. Ca niciodată, Klaus Iohannis a sărit din pijama, spre miezul nopții, cu un comunicat de solidaritate cu Polonia, în timp ce Ciolacu aproape cerea intrarea NATO în război, direct dintr-un studio TV.
 
Cea mai serioasă sursă a informației, pe lîngă presa locală poloneză, era un ”influent oficial al intelligenceului american, sub protecția anonimatului”. Doar se știe că pentru asta sunt antrenați băieții din CIA ori NSA: cum află despre un eveniment catastrofal se reped cu declarații în presa mondială, dar off the record, vă rog frumos.

Despre Ungaria am aflat că a convocat și ea de urgență Consiliul de Securitate, deși motivul real era oprirea de către ucraineni a aprovizionării țării lui Orban cu gaz rusesc.

Rețelele sociale de la noi au fost suspect de prompt invadate de influenceri cunoscuți care înfierau cu siguranță deplină rachetele rusești criminale trase de Putin spre nevinovatul popor polonez. Niciun dubiu, indignare maximă.
Am mai aflat că Polonia a cerut activarea art.4 din tratatul NATO, adică o reuniune de urgență a leadershipului pentru a se decide dacă e cazul activării art.5, adică un răspuns militar. Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat și el pentru azi cea mai importantă conferință de presă din istoria alianței.

”Ieri, rachete rusești au lovit teritoriul Poloniei vecine. Ar trebui să existe un răspuns rapid”, a spus Zelenski.
Sigur, lipsea aseară un mic ingredient din ciorbă, mai exact dovezile necesare susținerii tezei cu atacul rusesc, cu atît mai mult cu cît Moscova dezmințea categoric informația.

Azi dimineață, a venit marea răsucire, inclusiv de la nivelul președintelui SUA. Nu mai sunt rachete rusești, ci ucrainene pare-se, trase greșit împotriva altora rusești.

Polonia se grăbește să anuleze cererea de activare a art.4. Președintele Andrzej Duda declară public că nu există dovezi privind originea rusească a rachetelor.

Și totuși, situația e mai complicată decît pare.

Dacă e reală povestea cu rachetele ucrainene, se cheamă că armata lui Zelenski a făcut, fără să vrea, knock out alianța NATO.

Pentru simplul motiv că aseară leit-motivul liderilor occidentali și al presei internaționale a fost că o țară NATO a fost lovită cu rachete de către o țară din afara alianței.

Iar situația nu s-a schimbat peste noapte. S-a schimbat doar țara vinovată, din Rusia în Ucraina.
Ceea ce înseamnă că NATO are trei variante mari și late la îndemînă:

1) Va face tot posibilul ca ancheta privind explozia să fie îngropată pe termen lung, ca să nu fie limpezi vinovații, cam la fel cum s-a întîmplat la noi cu avionul și elicopterul doborîte în Dobrogea acum cîteva luni.

2) Va stabili că Ucraina e vinovată, dar fără a fi trasă în vreun fel la răspundere, pentru că atacurile prietenilor NATO nu se iau în considerare, nu-i așa? Nu e clar, însă ce consecințe ar putea avea asta în viitor asupra mecanismului de funcționare al alianței.

3) Va stabili că Ucraina e vinovată și va trebui să suporte anumite consecințe. Între care despăgubirea statului polonez și a familiilor celor uciși.

În acest din urmă caz, imaginea Ucrainei ar fi grav afectată, după ce, de luni de zile, un mecanism global uriaș de PR se chinuie să victimizeze cît mai spectaculos țara lui Zelenski. Care Zelenski riscă acum acuzația de minciună premeditată legată de rachetele rusești, pentru că se presupune că șeful forțelor armate ucrainene știa clar cine a lansat rachetele căzute în Polonia, dar a ales să dea vina pe ruși.

Bombardarea ambasadei Chinei de la Belgrad de către forțele NATO, în timpul războiului din Iugoslavia, soldată cu morți și răniți, a fost depășită grație înțelepciunii regimului de la Beijing, care nu a vrut să toarne gaz pe focul unui conflict și așa grav. Dar e la fel de adevărat că evenimentul din 1999 a lăsat urme de neșters în relațiile dintre China și SUA. Iar răni ale trecutului de acest tip pot fi oricînd redeschise sub presiunea unor evenimente ale prezentului, dovadă că în fiecare an, pe 7 mai, China comemorează tragedia.

Pe de altă parte, informația că Polonia a fost lovită de armata ucraineană – fie și în tentativa de a-și apăra propriul teritoriu de atacurile rusești – va alimenta, dacă se va dovedi reală, o teorie larg disputată încă de la începutul războiului, anume cea conform căreia ucrainenii nu e recomandat să primească armament occidental modern pentru că pur și simplu nu au capacitatea de a-l manevra corespunzător.

Premierul slovac Eduard Heger anunță și el că reprezentanții statelor membre NATO reuniți azi vor discuta probabil o solicitare de consolidare a apărării aeriene pe aripa estică a alianței. Împotriva rachetelor ucrainene, s-ar punea ridica întrebarea?

Se anunță, azi, o zi complicată și e de de urmărit felul cum se va poziționa NATO, orice pas greșit riscînd să agraveze și mai mult situația de pe frontul de răsărit. 
 
InPolitics
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Interviu cu Părintele Nicolae Tănase de după conferința ASCOR Constanța care a ”scandalizat” presa progresistă anticreștină și pe purtătorul ei de cuvânt:

De ce nu trebuie semnat Tratatul pandemic al OMS:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (3)
  • kalinikos 16.11.2022 14:29
    "consolidare a apărării aeriene pe aripa estică a alianței"
    adica pe langa minunatul scut anti-racheta, sa mai aduca inca vreo cinci, care sa fie in stare sa ne apre de niste amarate de S300.
    Ma gandesc ce s-ar fi intamplat daca era un Kalibr?
  • ioansperling 16.11.2022 16:06
    1.Cât de mult ne apără scutul american am văzut cu toții: cam cât i-a apărat și pe polonezi!
    2. Ucrainienii au tras din greșală nu una ci două rachete nu spre Rusia ci în direcția opusă!
    Mă să fie! Păi nu erau până mai ieri cea mai grozavă armată care i-a pus pe fugă pe ruși?
    Asta ori nu a fost greșală ori victoriile lor sunt povesti!
    3. Dacă a fost intenție NATO trebuie să riposteze! Dacă nu ripostează acum, cine ne spune ca o să riposteze vreodată pentru noi?
    4. Dacă "eroul" vrea cu tot dinadinsul razboi mondial si e capabil de asa ceva, trebuie prins și băgat in cămașe de forță!
    5. Ar fi vremea să ne trezim!
  • Razvan Mihai 16.11.2022 20:12
    Zelenski vrea o extindere a razboiului pe principiul " Sa moara si capra vecinului! ". Mi-a fost suficient de clar din primele saptamani de razboi unde bate si mi-o confirma de fiecare data cand isi deschide gura.

    Acesti ultimi 3-4 ani au fost cei mai mizerabili din istoria recenta dar sunt ferm convins ca e doar inceputul. Se doreste cu orice pret sa se rastoarne toate valorile fundamentale sanatoase ale omului, sa ii faca pe cei saraci si mai saraci, sa controleze si sa-i reduca pe cei inutili ca numar si vor reusi pentru ca au distrus din temelii educatia oamenilor, i-au facut niste robotei care nu mai stiu sa judece ci doar sa execute comenzile primite!
  1. CNSAS a declanșat procedura de verificare a lui VASILE BĂNESCU. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei refuză să-și ofere datele instituției care cercetează trecutul său în raport cu Securitatea. DOCUMENT EXCLUSIV

  2. Interviu cu Părintele Nicolae Tănase de după conferința ASCOR Constanța care a ”scandalizat” presa progresistă anticreștină și pe purtătorul ei de cuvânt. IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, despre lucrarea de la Valea Plopului - VIDEO

  3. Israelul s-a răzbunat pentru atacul iranian din noaptea de 13-14 aprilie. Explozii în apropierea sitului nuclear de la Isfahan

  4. Progresistul sterp de la Patriarhie vs Tatăl a 500 de copii sau Mamona vs Dumnezeu. De ce Lumina de pe pieptul Părintelui Nicolae Tănase nu poate fi întinată de nici un Bănescu

  5. ASCOR Constanța, despre afirmațiile “scandaloase” ale Pr. Nicolae Tănase: “Discursul trebuie analizat în complexitatea conferinței pe care a susținut-o și nu într-o formă trunchiată”. Progresistul Vasile Bănescu a pierdut cea mai bună ocazie să tacă

  6. Orwell a prezis Războiul Permanent de astăzi

  7. Amendamentul Marjorie: Orice Congresmen care votează ajutoare pentru Ucraina să fie înrolat în armata lui Zelenski

  8. Cozmin Gușă, candidat independent la Cotroceni, având susținerea Clubului de gândire Gold - “Vrea ca naționaliștii pro-europeni și pro-NATO, dar care luptă pentru independența României în UE, să ajungă la putere”

  9. Singura veste bună pentru vaccinați: Există tratament de detoxifiere a proteinelor spike. Ce recomandă Dr. Peter McCullough

  10. Doamna Galina Răduleanu, fostă deținută politic, despre puterea Postului în închisoare - Cum posteau și cum se nevoiau mărturisitorii în temniță, care deja îi supunea la foamete și chinuri greu de imaginat?

Ultima oră

11:24

Jurnalista Cristina Leordeanu sare în apărarea Părintelui Nicolae Tănase: ”Să vedem ce scrie în cartea vieții celor care îl atacă. Si care n-au construit pentru alții nici măcar un coteț”

11:00

Răspunsul Părintelui Nicolae Tănase la acuzele nefondate ale goarnelor progresiste

10:29

Descoperire uluitoare: Manuscrise ale lui Emil Cioran, niciodată publicate, aduse la București. 100.000 de euro, prețul de pornire a licitației

10:08

Producătorii români sunt discriminați în țara lor! Consiliul Concurenței, aliatul corporațiilor străine – Lidl, Penny, Auchan, Metro, Carrefour, Mega Image, Profi

09:53

La Dubai a plouat într-o zi cât într-un an. Cele mai abundente precipitații din ultimii 75 de ani - VIDEO

09:42

Directorul CIA: Ucraina va pierde războiul până la sfârșitul anului

08:30

Progresistul sterp de la Patriarhie vs Tatăl a 500 de copii sau Mamona vs Dumnezeu. De ce Lumina de pe pieptul Părintelui Nicolae Tănase nu poate fi întinată de nici un Bănescu

08:28

Israelul s-a răzbunat pentru atacul iranian din noaptea de 13-14 aprilie. Explozii în apropierea sitului nuclear de la Isfahan

08:00

19 aprilie: Sfântul Cuvios Ioan de la Lavra Veche; Sfântul Sfințit Mucenic Pafnutie

23:35

Monahul Filotheu Bălan: O nouă comoară psaltică paisiană: Triodul Paisian vol. 1

23:05

Doamna Galina Răduleanu, fostă deținută politic, despre puterea Postului în închisoare - Cum posteau și cum se nevoiau mărturisitorii în temniță, care deja îi supunea la foamete și chinuri greu de imaginat?

22:19

Interviu cu Părintele Nicolae Tănase de după conferința ASCOR Constanța care a ”scandalizat” presa progresistă anticreștină și pe purtătorul ei de cuvânt. IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, despre lucrarea de la Valea Plopului - VIDEO

21:00

ASCOR Constanța, despre afirmațiile “scandaloase” ale Pr. Nicolae Tănase: “Discursul trebuie analizat în complexitatea conferinței pe care a susținut-o și nu într-o formă trunchiată”. Progresistul Vasile Bănescu a pierdut cea mai bună ocazie să tacă

19:50

Cozmin Gușă, candidat independent la Cotroceni, având susținerea Clubului de gândire Gold - “Vrea ca naționaliștii pro-europeni și pro-NATO, dar care luptă pentru independența României în UE, să ajungă la putere”

19:21

Amendamentul Marjorie: Orice Congresmen care votează ajutoare pentru Ucraina să fie înrolat în armata lui Zelenski