Răzvan Ionescu: LIBERTATEA DE EXPRIMARE A ARTISTULUI

De Răzvan Ionescu  /  

Ana Netrebko cu steagul separatist rusesc din Ucraina alături de Oleg Tsarev, unul dintre liderii separatiști din Donețk, după ce a donat un milion de ruble pentru Opera din oraș (2014)

Ana Netrebko cu steagul separatist rusesc din Ucraina alături de Oleg Tsarev, unul dintre liderii separatiști din Donețk, după ce a donat un milion de ruble pentru Opera din oraș (2014)

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Multe nerozii citim în aceste zile.

Dar dintre toate însă, asta cu artiștii geniali care au dreptul ca în numele genialității lor incontestabile să cauționeze genocidul, criminalii de război ș.a.m.d. și să nu condamne ceea ce se vede cu ochiul liber, este dincolo de orice criteriu minim al lucidității.

La urma urmei fiecare om se poate înșela, dar nu are dreptul să susțină crima și barbaria pe criteriul loialității față de prietenul care s-a dovedit un asasin planetar.

Nimeni nu a cerut dirijorului rus Valeri Gergiev și sopranei Ana Netrebko să se dezică de prietenia cu Putin. Li s-a solicitat, având în vedere notorietatea lor artistică planetară, să condamne public barbaria și crima asupra Ucrainei. Asta nu înseamnă că își trădează prietenul. Asta înseamnă că îi sunt cu adevărat loiali, îi spun doar adevărul și mărturisesc că nu suferă de orbul găinilor. Dacă ești într-un tramvai și vezi că prietenul tău fură portofelul unui alt pasager, tu ce faci? Te uiți pe geam și te prefaci că nu vezi? Sau îi atragi atenția prietenului că ceea ce face este oribil și încerci să-l determini să-și repare greșeala și să pună portofelul la loc? Dacă te uiți pe geam și te prefaci ca nu vezi, or refuzi să vezi, devii de bună voie complice.

Doamna soprană se victimizează și suspină precum că artiștii n-ar trebui amestecați în politică. Da’ cine te-a amestecat cucoană? Cumva Donizetti? Sau matale de una singură în numele afinităților elective și al profitabilității de „a fi bine” cu țarul care astăzi se dovedește a fi asasin planetar?

Îmi sfâșii inima și mi se pare nedrept să te retragi așa plânsă din activitate, fie și temporar la vârsta marilor împliniri. Nuuu! Protestez! Nici vorbă! Locul matale e cântând călare pe turela unuia din tancurile rusești care bombardează Kievul! Ai putea cânta de pildă rolul lui lady Macbeth. E potrivit situației și în plus îl ai în repertoriu. Și încă ceva. Ai un nume predestinat: Netrebko. Pe la noi se spune netrebnic.

Răzvan Ionescu

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Înmormântarea Părintele nostru Justin Pârvu

Primul film documentar despre Mihai Eminescu

Mihai Eminescu - Marturie despre mine însumi

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (7)
 • INJECTIA FINALA 04.03.2022 15:34
  Maestre, mare dreptate ai!
  Oamenii mor si sufera cumplit in Ucraina din cauza lui Putin,

  Asasin planetar, de pus pe cantar
  Cu multe grenade ca este tar
  Si artistii lui cocotati pe turele
  Cordial sa'i trimita ghiulele
  Sa'l mangaie la piele
  Din cap pana'n obiele

  Cantand pe tancurile grele

  Oh, ce Wagneriana viziune
  Mercenarii lui mor in spume
  Tarul blestemat sare sfartecat
  Tintit de artisti, fulgerat

  Asa scapam de tarul despot
  Ucigas, paranoic idiot
  Ce flutura bombele nucleare

  Tar-drac cu capu'n picioare!
 • Radu Comsuta 04.03.2022 15:45
  Nici eu nu va dau dreptate. De ce nu-l ostracizam si pe Richard Wagner, un preferat a lui Hitler, a cărei noră, Winifred a fost o membră a partidului nazist si apropiata a crudului tiran? Ce are a face talantul/talentul care ți-l dă Dumnezeu cu discriminările pe motive politice?
 • Areopagitul 04.03.2022 22:05
  Ceea ce uitați toți care vreți să vedeți lepădarea marelui Valeri Gergiev de micul Putin, este că cel din urmă este un dictator. Orice dictator și orice dictatură și-a oprimat și chiar eliminat criticii. Putin are deja un renume incontestabil și greu de egalat în această privință. Pentru ce atunci v-ați simți voi cei așezați confortabil în fotolii și nu în pielea maestrului să îl vedeți lepădându-se? Voi cei aliniați frumos la corectitudinea politică a Occidentului surmenat de propriile-i ideologii? Sau nu puteți înțelege că poate are familie? Că de fapt este și el un om? Oricum Orchestra Filarmonicii din Munchen, probabil că l-a demis pentru că avea o șpagă pentru postul respectiv. Că altfel e absurdă lepădarea lor de marele maestru. Nici nemțoii nu mai sunt ce-au fost! Este?
 • rekk 04.03.2022 23:06
  Nu, articolul ăsta mi se pare un fel de ”cancel culture” în sens invers. Mai ales că mass-media mondiale care până ieri mințeau de rupeau în legătură cu plandemia - azi nu mai știu cum să dea cu rahat în Putin și cum să scoată Ucraina și pe Zelenski drept niște piscuri de neprihănire, corectitudine, democrație etc.

  Să fim serioși: singurul mare și tragic adevăr este că în Ucraina mor la ora actuală OAMENI NEVINOVAȚI. Pentru asta, e Putin un monstru, nimic mai mult, nimic mai puțin. Însă Puterea de la Kiev numai neprihănită n-a fost și nici acum nu este.

  Și mai e ceva: ar trebui ascultat frază cu frază discursul pe care Putin l-a ținut înainte să înceapă acest război. În el erau aduse niște acuzații punctuale. Presa independentă ar trebui să analizeze și să investigheze la sânge acele acuzații, după care să fie trase concluzii în cunoștință de cauză. Bineînțeles, nici dacă acele acuzații s-ar dovedi suă la sută întemeiate, ele n-ar justifica uciderea de om. Niciodată. Dar măcar ne-am lămuri în ce privințe minte presa mainstream, ceea ce ne-ar da o idee mai clară despre viitorul acestui conflict deosebit de periculos.

  Și nu, nici pe departe nu trebuie interziși artiștii pe considerente ridicole. Cică dacă sunt sau nu de acord cu Putin :D))) Păi, în cazul absurd în care sunt, cu ce schimbă opinia lor soarta războiului?!?! Cu absolut nimic. Ei pot, cel mult, să-și atragă o bine meritată antipatie din partea publicului lor. Dar să influențeze cu ceva soarta luptelor... sa fim serioși. Sunt foarte dezamăgit de vehemența și de orbirea semnatarului acestui articol, care până acum părea om serios, zău așa.
 • Areopagitul 05.03.2022 12:43
  Ok. și ce legătură au odioasele crime ale lui Putin cu Valeri Giergiev? Nicio legătură. Nu despre putin este vorba în acest articol! Eu văd un om pus la zid de media și comunitatea culturală internațională pentru că nu s-a lepădat de un om major, vaccinat de cel puțin 3 ori și care a decis să omoare oameni. Din perspectiva creștină, invocată anterior, apăr un om de pietrele închipuiților puritani. Atâta tot. Putin este vinovat de crime de război, Giergiev nu! Punct.
 • INJECTIA FINALA 09.03.2022 06:26
  Io sunt Putin, lovitul, nebunul
  Improsc moartea cu tunul
  In orasul sau in catunul
  Inocent, sa nu ramana unul

  Cumplit ucigas, porni la razboi
  Contra ortodocsilor, macelu'i in toi
  Unde e Fiara, cuvantul de pace
  Cand Crestinul in sange zace?

  Ce faci Kirille, sustii masacrul
  Dracul o sa te intepe cu acul
  Amandoi veti fi omorati, ingropati

  La vesnica gheena , condamnati!
 • INJECTIA FINALA 09.03.2022 06:48
  Oameni buni, aveti dreptul la exprimare
  Oameni rai, mergeti la plimbare
  Autorul e, probabil, de troli scarbit

  Le'ar da foc, cu condeiul-chibrit!

  I'ar trimite pe front sa vada
  O mama gravida, sfartecata
  De'o bomba de la ortodoxul Putin

  Nemilosul, marele asasin

  Trolii constituie o Armata
  Sa bata o populatie manipulata
  Sunt avangarda Satanei Putin

  Au si ei creier asasin

  Se vor bucura de acelasi destin

  Incapatorul, inrositul Bazin!
 1. Dispărută de la Crăciun, Prințesa Kate, lovită de cancer la 42 de ani, și-a făcut prima reapariție - VIDEO

 2. Pentru prima oară de la începutul războiului, Putin și-a prezentat condițiile de pace cu Ucraina

 3. O știre care lipsește cu desăvârșire din întreaga mass-media: ”Opriți Genocidul! - Miting și Marș la București pentru eliberarea Palestinei de sub ocupația Israelului” - VIDEO

 4. 16 iunie: 11 ani de la trecerea la Domnul a sfântului Părinte Justin Pârvu de la Mănăstirea Petru Vodă. ”Vor veni vremuri în care numai cei ce vor simți harul lui Dumnezeu vor putea distinge binele de rău. Cu mintea omenească va fi cu neputință de ales”

 5. A fost odată o fată frumoasă... și vaccinată: Anca Molnar

 6. Prăznuirea Voievodului Ortodoxiei Românești, Părintele Justin de la Petru Vodă - 11 ani de la înveșnicire. FOTO-REPORTAJ și OMAGIU VIDEO

 7. 135 de ani de la asasinarea lui Mihai Eminescu. MARTOR OCULAR: ”Mâna îmi era plină de sânge”. Eminescu a cântat “Deșteaptă-te, Române!” cu câteva clipe înainte de a muri și a strigat ”România liberată!” când a fost internat

 8. Mama tuturor Teoriilor Conspirației validată de "Știință": "EI sunt printre NOI" – Între Mântuitorul Cosmic și Putiniștii Galactici

 9. Mărturia medicului care a primit creierul lui Eminescu: Mutilarea și profanarea moaștelor acestui martir nu a fost românească. Prof. Constantin Barbu: Eminescu a fost ucis pentru Transilvania și credința ortodoxă. DOCUMENTE: Interogatoriul și Autopsia

 10. 30 DE ANI de ZIUA și o anchetă celebră: LIICHEANU

Ultima oră

01:10

16 iunie: 11 ani de la trecerea la Domnul a sfântului Părinte Justin Pârvu de la Mănăstirea Petru Vodă. ”Vor veni vremuri în care numai cei ce vor simți harul lui Dumnezeu vor putea distinge binele de rău. Cu mintea omenească va fi cu neputință de ales”

00:30

16 iunie: Sfântul Ierarh Martir Neofit Cretanul, Mitropolitul Țării Românești; Sf. Ier. Tihon, Episcopul Amatundei; Sf. Sfințit Mc. Marcu, Episcopul Apoloniadei

23:45

Dispărută de la Crăciun, Prințesa Kate, lovită de cancer la 42 de ani, și-a făcut prima reapariție - VIDEO

23:28

Prăznuirea Voievodului Ortodoxiei Românești, Părintele Justin de la Petru Vodă - 11 ani de la înveșnicire. FOTO-REPORTAJ și OMAGIU VIDEO

23:10

Pr. Ioan Istrati: Despre Eminescu nu poți gândi decât în două cu lacrimi

22:35

O știre care lipsește cu desăvârșire din întreaga mass-media: ”Opriți Genocidul! - Miting și Marș la București pentru eliberarea Palestinei de sub ocupația Israelului” - VIDEO

22:00

ADEVĂRUL DESPRE ROMÂNUL ABSOLUT: MIHAI EMINESCU - MĂRTURIE DESPRE MINE ÎNSUMI. Mărturisesc: Vladimir Beliș, Dimitrie Vatamaniuc, Ion Filipciuc, Theodor Codreanu, Nae Georgescu, Ilie Bădescu, Mihai Ungheanu, PF Patriarh Teoctist

21:30

O zi întreagă de manifestări omagiale pentru Eminescu în Arhiepiscopia Tomisului - VIDEO

21:00

OPERA POLITICĂ a Românului Absolut, disponibilă tuturor online într-un portal unic: Mihai-Eminescu.Ro. Academia Română și NeamUnit oferă și aplicația gratuită Mihai Eminescu - Întreaga Operă

20:20

Istoria celor patru fotografii cunoscute ale lui Eminescu și primul film documentar despre Românul Absolut, realizat în 1914. GALERIE FOTO / VIDEO

19:45

George Simion: "Am luat decizia de a candida pentru funcția de Președinte al României!"

19:19

Pentru prima oară de la începutul războiului, Putin și-a prezentat condițiile de pace cu Ucraina

18:00

30 DE ANI de ZIUA și o anchetă celebră: LIICHEANU

17:00

Prof. Ilie Bădescu: 15-16 Iunie – Ziua nașterii în Cer a Dreptului Eminescu. ”De din vale de Rovine/ Grăim, Doamnă, către Tine…”

16:00

Moarte subită în fotbal la doar 26 de ani: Matija Sarkic, portarul naționalei Muntenegrului. Tot azi, a murit la 54 de ani, "după o scurtă boală", Kevin Campbell, fost atacant pentru Arsenal