Răzvan Ionescu: LIBERTATEA DE EXPRIMARE A ARTISTULUI

De Răzvan Ionescu  /  

Ana Netrebko cu steagul separatist rusesc din Ucraina alături de Oleg Tsarev, unul dintre liderii separatiști din Donețk, după ce a donat un milion de ruble pentru Opera din oraș (2014)

Ana Netrebko cu steagul separatist rusesc din Ucraina alături de Oleg Tsarev, unul dintre liderii separatiști din Donețk, după ce a donat un milion de ruble pentru Opera din oraș (2014)

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Multe nerozii citim în aceste zile.

Dar dintre toate însă, asta cu artiștii geniali care au dreptul ca în numele genialității lor incontestabile să cauționeze genocidul, criminalii de război ș.a.m.d. și să nu condamne ceea ce se vede cu ochiul liber, este dincolo de orice criteriu minim al lucidității.

La urma urmei fiecare om se poate înșela, dar nu are dreptul să susțină crima și barbaria pe criteriul loialității față de prietenul care s-a dovedit un asasin planetar.

Nimeni nu a cerut dirijorului rus Valeri Gergiev și sopranei Ana Netrebko să se dezică de prietenia cu Putin. Li s-a solicitat, având în vedere notorietatea lor artistică planetară, să condamne public barbaria și crima asupra Ucrainei. Asta nu înseamnă că își trădează prietenul. Asta înseamnă că îi sunt cu adevărat loiali, îi spun doar adevărul și mărturisesc că nu suferă de orbul găinilor. Dacă ești într-un tramvai și vezi că prietenul tău fură portofelul unui alt pasager, tu ce faci? Te uiți pe geam și te prefaci că nu vezi? Sau îi atragi atenția prietenului că ceea ce face este oribil și încerci să-l determini să-și repare greșeala și să pună portofelul la loc? Dacă te uiți pe geam și te prefaci ca nu vezi, or refuzi să vezi, devii de bună voie complice.

Doamna soprană se victimizează și suspină precum că artiștii n-ar trebui amestecați în politică. Da’ cine te-a amestecat cucoană? Cumva Donizetti? Sau matale de una singură în numele afinităților elective și al profitabilității de „a fi bine” cu țarul care astăzi se dovedește a fi asasin planetar?

Îmi sfâșii inima și mi se pare nedrept să te retragi așa plânsă din activitate, fie și temporar la vârsta marilor împliniri. Nuuu! Protestez! Nici vorbă! Locul matale e cântând călare pe turela unuia din tancurile rusești care bombardează Kievul! Ai putea cânta de pildă rolul lui lady Macbeth. E potrivit situației și în plus îl ai în repertoriu. Și încă ceva. Ai un nume predestinat: Netrebko. Pe la noi se spune netrebnic.

Răzvan Ionescu

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (7)
  • INJECTIA FINALA 04.03.2022 15:34
    Maestre, mare dreptate ai!
    Oamenii mor si sufera cumplit in Ucraina din cauza lui Putin,

    Asasin planetar, de pus pe cantar
    Cu multe grenade ca este tar
    Si artistii lui cocotati pe turele
    Cordial sa'i trimita ghiulele
    Sa'l mangaie la piele
    Din cap pana'n obiele

    Cantand pe tancurile grele

    Oh, ce Wagneriana viziune
    Mercenarii lui mor in spume
    Tarul blestemat sare sfartecat
    Tintit de artisti, fulgerat

    Asa scapam de tarul despot
    Ucigas, paranoic idiot
    Ce flutura bombele nucleare

    Tar-drac cu capu'n picioare!
  • Radu Comsuta 04.03.2022 15:45
    Nici eu nu va dau dreptate. De ce nu-l ostracizam si pe Richard Wagner, un preferat a lui Hitler, a cărei noră, Winifred a fost o membră a partidului nazist si apropiata a crudului tiran? Ce are a face talantul/talentul care ți-l dă Dumnezeu cu discriminările pe motive politice?
  • Areopagitul 04.03.2022 22:05
    Ceea ce uitați toți care vreți să vedeți lepădarea marelui Valeri Gergiev de micul Putin, este că cel din urmă este un dictator. Orice dictator și orice dictatură și-a oprimat și chiar eliminat criticii. Putin are deja un renume incontestabil și greu de egalat în această privință. Pentru ce atunci v-ați simți voi cei așezați confortabil în fotolii și nu în pielea maestrului să îl vedeți lepădându-se? Voi cei aliniați frumos la corectitudinea politică a Occidentului surmenat de propriile-i ideologii? Sau nu puteți înțelege că poate are familie? Că de fapt este și el un om? Oricum Orchestra Filarmonicii din Munchen, probabil că l-a demis pentru că avea o șpagă pentru postul respectiv. Că altfel e absurdă lepădarea lor de marele maestru. Nici nemțoii nu mai sunt ce-au fost! Este?
  • rekk 04.03.2022 23:06
    Nu, articolul ăsta mi se pare un fel de ”cancel culture” în sens invers. Mai ales că mass-media mondiale care până ieri mințeau de rupeau în legătură cu plandemia - azi nu mai știu cum să dea cu rahat în Putin și cum să scoată Ucraina și pe Zelenski drept niște piscuri de neprihănire, corectitudine, democrație etc.

    Să fim serioși: singurul mare și tragic adevăr este că în Ucraina mor la ora actuală OAMENI NEVINOVAȚI. Pentru asta, e Putin un monstru, nimic mai mult, nimic mai puțin. Însă Puterea de la Kiev numai neprihănită n-a fost și nici acum nu este.

    Și mai e ceva: ar trebui ascultat frază cu frază discursul pe care Putin l-a ținut înainte să înceapă acest război. În el erau aduse niște acuzații punctuale. Presa independentă ar trebui să analizeze și să investigheze la sânge acele acuzații, după care să fie trase concluzii în cunoștință de cauză. Bineînțeles, nici dacă acele acuzații s-ar dovedi suă la sută întemeiate, ele n-ar justifica uciderea de om. Niciodată. Dar măcar ne-am lămuri în ce privințe minte presa mainstream, ceea ce ne-ar da o idee mai clară despre viitorul acestui conflict deosebit de periculos.

    Și nu, nici pe departe nu trebuie interziși artiștii pe considerente ridicole. Cică dacă sunt sau nu de acord cu Putin :D))) Păi, în cazul absurd în care sunt, cu ce schimbă opinia lor soarta războiului?!?! Cu absolut nimic. Ei pot, cel mult, să-și atragă o bine meritată antipatie din partea publicului lor. Dar să influențeze cu ceva soarta luptelor... sa fim serioși. Sunt foarte dezamăgit de vehemența și de orbirea semnatarului acestui articol, care până acum părea om serios, zău așa.
  • Areopagitul 05.03.2022 12:43
    Ok. și ce legătură au odioasele crime ale lui Putin cu Valeri Giergiev? Nicio legătură. Nu despre putin este vorba în acest articol! Eu văd un om pus la zid de media și comunitatea culturală internațională pentru că nu s-a lepădat de un om major, vaccinat de cel puțin 3 ori și care a decis să omoare oameni. Din perspectiva creștină, invocată anterior, apăr un om de pietrele închipuiților puritani. Atâta tot. Putin este vinovat de crime de război, Giergiev nu! Punct.
  • INJECTIA FINALA 09.03.2022 06:26
    Io sunt Putin, lovitul, nebunul
    Improsc moartea cu tunul
    In orasul sau in catunul
    Inocent, sa nu ramana unul

    Cumplit ucigas, porni la razboi
    Contra ortodocsilor, macelu'i in toi
    Unde e Fiara, cuvantul de pace
    Cand Crestinul in sange zace?

    Ce faci Kirille, sustii masacrul
    Dracul o sa te intepe cu acul
    Amandoi veti fi omorati, ingropati

    La vesnica gheena , condamnati!
  • INJECTIA FINALA 09.03.2022 06:48
    Oameni buni, aveti dreptul la exprimare
    Oameni rai, mergeti la plimbare
    Autorul e, probabil, de troli scarbit

    Le'ar da foc, cu condeiul-chibrit!

    I'ar trimite pe front sa vada
    O mama gravida, sfartecata
    De'o bomba de la ortodoxul Putin

    Nemilosul, marele asasin

    Trolii constituie o Armata
    Sa bata o populatie manipulata
    Sunt avangarda Satanei Putin

    Au si ei creier asasin

    Se vor bucura de acelasi destin

    Incapatorul, inrositul Bazin!
Ultima oră

23:30

SATANISME pe față la festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris. Cina cea de Taină cu TRANSSEXUALI - FOTO/VIDEO

23:00

Părintele Mihail Săsăujan îl pune la punct pe prolectultistul Alexandru Florian în cazul Sfântului Mărturisitor Dumitru Stăniloae: ”Elie Wiesel” aplică manipulator o metodă lipsită de profesionalism care ”convine ideii otrăvite” a autorilor înșelători

22:00

MĂRTURISITORII: Cum a plecat la Domnul sfântul neomartir Constantin Oprișan (26 iulie 1959). MĂRTURII

21:00

Dan Radovici: ROMÂNIA SCUFUNDATĂ. Opinie Invitat ActiveNews: "Nici o șansă să (mai) pocnească vestita mămăligă românească!"

19:30

UN DRAM DE NORMALITATE: Comunicatul Mănăstirii Petru Vodă despre Șoșoacă - ”cel mai firesc gest al ultimelor luni”. REVISTA PRESEI

18:47

Fapte, informații, date și... cifre: Dan Cristian Turturică, PDG al TVR, și-a mărit salariul brut la 42.000 lei/luna (5000 EURO NET)

17:55

BĂIEȚII CU FUSTIȚE. Luminița Arhire: O ”FEREASTRĂ OVERTON” LA NOI ÎN OGRADĂ

16:40

”Cine conduce SUA?” Acad. Eugen Mihăescu: De dragul DEMOCRAȚIEI

15:44

Senatorii AUR Ionuț Neagu și Andrei Dârlău solicită declararea premierului Ungariei, Viktor Orban, drept persoană INDEZIRABILĂ în România. Măsura ar atrage automat expulzarea extremistului antiromân de la Băile Tușnad

14:45

Mihai Tîrnoveanu: Viktor Orban și-a început descălecarea în România în uniforma de husar a criminalilor de români

13:50

ÎNCĂ UN PROFESOR HOMOSEXUAL VIOLATOR DE COPII! Acuzat de viol și abuz homosexual asupra unor minori, pederastul Sorin Spineanu Dobrotă, profesor la Liceul de elită Sf. Sava, a fost pus doar sub control judiciar. E un propagandist homosexualist notoriu

13:31

Jocurile sunt făcute: Obama o sprijină pe Kamala (VIDEO)

12:23

e-Factura B2C: Fiecare român ar putea avea un cod pentru cumpărături

12:05

Jocuri Olimpice incendiare - Franța acuză: "Atac masiv pentru paralizarea Căilor Ferate"

11:35

Carmen Iohannis, ținută de 5.000 de euro, la Paris - FOTO