Răzvan Ionescu: CASCADORII PATRIARHULUI

De Răzvan Ionescu  /  

Foto: Ziarul Lumina

Foto: Ziarul Lumina

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Acum, la aniversară, în pofida ditirambilor plastici (și din plastic), pe care Preafericitul Daniel îi va asculta solemn, laolaltă cu cei aleși pe sprânceană, care au primit invitații spre a fi de față în Sala „Europa Chris­tiana” a Palatului Patriarhiei de pe Colina Bucuriei, s-ar cuveni ca sărbătoritul să privească în taină și în sine „la adânc” măcar din când în când și să mediteze asupra cauzelor și consecințelor fricii care îl stăpânește și îl ține ascuns și temător înlăuntrul zidurilor reședinței patriarhale și ale Paraclisului istoric cu hramul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe.

Fiu al Uniunii Europene (recunoscut ca atare după curriculum vitae) dar și Fiu al Bisericii Ortodoxe, Patriarhul o scaldă, iar prin indeciziile sale împlinește o seamă de directive de la Europa Christiana, entitate recunoscută geografic dar rătăcită asemenea „christianismului” pe care îl atenuează programatic până la dispariție. Conștient de capcana unui astfel de demers Preafericitul nu vrea să-și maculeze albul valtrapurilor și se folosește de tot felul de cascadori, fie ei prelați veleitari și dornici de parvenire (ultimul caz este elocvent), ori civili „îmbisericiți”, toți deveniți star-uri tv, care se înghesuie să pupe poala popii grabnic, contra avantaje felurite. Ei sunt cascadorii patriarhului. Dar iată că, la fel ca în cinematografie, cascadorii mai și mor câteodată. Fie că nu și-au pregătit profesionist cascada, fie că mușcați de viermele slavei deșarte vor să-și depășească statutul de dublură, să iasă din umbră și să guste din temenelele poporului slăvitor și căutător de sfinți ad-hoc asemenea divanelor de odinioară, ei se prăbușesc în văzul mulțimii dornice să savureze căderea. Dar despre acestea cu un alt prilej.

Nimeni nu poate contesta activitatea managerială a Patriarhului (întemeiată ce-i drept mai cu seamă pe apăsarea grumazului preoțimii plătitoare de noi și nesfârșite taxe care își află acoperirea în buzunarele credincioșilor cărora li se cere necontenit ajutorul, acestea punând preoțimea într-o stânjenitoare poziție subalternă de tipul: „să-i mai îngăduim la păcate că sunt contributori și vorba iezuitului Tezel de odinioară cum atinge banul tingirea, păcatele sunt șterse în cer”).

Nimeni nu poate pune la îndoiala nici tipărirea de cărți de rugăciune și cult, dar și de prestigioase lucrări teologice de o amploare fără precedent în Istoria Bisericii noastre. Deși chiar și într-un asemenea domeniu ilustru găsim eliminări, trunchieri, modificări de neînțeles ori argumentații hilar-ridicole precum aceea din „Molitfelnic” referitoare la săvârșirea Molitfelor Sfântului Vasile cel Mare și Ioan Gură de Aur. Deh, să nu îl supărăm prea des pe Aghiuță care ne-a pârât la Bruxelles că prea suntem dușmănoși și feudali. Decât să ne certăm, mai bine un cântec vesel să cântăm, nu-i așa?!

Să-mi mai aduc aminte cum tot Preafericitul (subtil ce-i drept) afirma deunăzi că canoanele (scuzați!) trebuie „actualizate”?!!

Să mă mai întreb câte hirotonii au avut loc în ultimul an în Mitropolia Banatului, de pildă? Am luat un exemplu la întâmplare. Nu vreau să vă mai perpelesc și vă răspund tot eu că niciuna.

Sau să mă mai întreb de ce a început să bată un vânt de pustiire în chinovii care aveau nu demult 60 ori 100 de viețuitori și acum cu bună știință sunt lăsate paraginei duhovnicești și a trudei a doar 14 – 15 călugări în cel mai fericit caz (sunt cazuri 2-4 monahi). Că poporul drept credincios privește înmărmurit cum nu i se mai împlinește slujirea parastaselor pe șapte ani, că stareții (unii) se ascund în mașini luxoase excursii scumpe și pantofi de mii de euro, că sunt la curent cu ultimele odicoloane, că există o paradă deșănțată a modei mitrelor și veșmintelor, că apar în interiorul mănăstirilor simpozioane organizate în cârdășie (scuzați, n-am găsit altă rimă) cu felurite și mai cu seamă policrome ONG-uri? Că totul e numai o desfășurare de zidiri golite de taină, de spiritualitate și viață mistică? Important este ca business-ul să meargă!

Deja strategia occidentului este străvezie. În România prea ne împiedicăm de poporul ăsta habotnic, mistic, feudal care nu vrea vaccinuri și deși îngenunchează, nu acceptă și pace să se închine la sfințenia de tip Ursula și se încăpățânează să se prosterneze la Maica Domnului și la învățăturile lui Hristos drăguțul. Și-atunci? Vă recomandăm să mai puneți batista pe „țambalul ăsta” al unei credințe de neînțeles. De ce să nu răriți voi mănăstirile și să mergeți mai degrabă pe turismul religios care nouă ne place atât de mult. Trei-patru călugări acolo, nu mai mult, care să-și vânture cămilăfcile, în rest salariați civili, mâncare bună, vin așijderea, cazare de trei stele și o sală de conferințe dotată cu toate utilitățile tehnice spre slava și catharsisul ONG-urilor și a modernităților de tot felul care să-l aducă la zi și să-l pună cu botul pe labe dacă se poate pe însuși Duhul Sfânt ce ne încurcă atât de mult? Nu e ceva nou. Am mai avut astfel de tendințe de desacralizare la comuniști ori chiar la minți ilustre. „Ortodoxismul obscurantist, înțepenit în tipicuri și forme, care ne-a impus o limbă liturgică și un alfabet străin, faimoasele chirilice cu cerdacuri, fără a ne îngădui crearea unei culturi proprii și a unei arte naționale” – aceste gânduri aparțin lui Eugen Lovinescu, care în lucrarea sa „Istoria Civilizației Române” era de părere că pentru noi alăturarea de Bizanț a fost sinonimă nu numai cu îndepărtarea de Roma și latinitate, ci a reprezentat întâi de toate îndepărtarea de cultură în genere, cu alte cuvinte condamnarea la ignoranță. Despre strategiile mizerabile ale comunismului s-au scris tomuri. Numai că atunci a existat un Justinian Marina care a acceptat la vedere compromisurile care i-au adus porecla nedreaptă de „patriarhul roșu” (fără să se folosească de cascadori, ba chiar transformându-i cu inteligență chiar pe comuniști în cascadorii săi), pentru ca de fapt, în adânc, să apere biserica, mai ales mănăstirile și călugării (tocmai el care era la origine un preot de mir).

Astăzi Patriarhul procedează taman invers, folosindu-se de cascadori care să-l dubleze în scenele primejdioase, fie că sunt prelați veleitari sacrificabili la nevoie numaidecât, fie un purtător de cuvânt înțepat (atât la propriu cât și la figurat) cultivând un solipsism prețios și maladiv.

Să mai aduc în discuție aici, primejdioasa politică a struțului pe care Preafericitul o practică în legătură cu pozițiile năucitoare ale Întâistătătorul Kiril? Probabil că voi mai reveni cu un alt, sau cu același prilej.

Cu șase luni în urmă, a trecut la Domnul una din marile figuri ale monahismului contemporan, Arhimandritul Nicodim Dimulescu de la Mănăstirea Crasna din Prahova, un loc al adâncurilor de taină ale credinței noastre. Cuprins de entuziasm (sau de remușcări), Patriarhul a avansat ideea unei case memoriale știind de dinainte că acest lucru nu se va putea înfăptui. De ce? Pentru că nu are cine! Iar de ce? Pentru că a tolerat în fruntea obștii o triadă scandaloasă din punct de vedere al moralității care să împlinească directivele europene. În acest caz „cascadorii de la Crasna” (sprijiniți de turpitudinea prăduitoare a (i)responsabililor de la Arhiepiscopiei Bucureștilor) au împlinit cu zel și asupra de măsură nu numai depopularea obștii, dar și eliminarea Arhimandritului Nicodim Dimulescu în umilințe greu de imaginat, marginalizare și suferință. Pentru un om zdravăn la cap este greu de închipuit dimensiunea mizeriilor săvârșite de acești golani la adresa unui om care și-a jertfit viața nu clădind numai o mănăstire de la zero, dar mai cu seamă o obște fără seamăn. Ipocrizia mesajelor și a lacrimilor de crocodil de la înmormântarea sa nu poate fi egalată decât, poate, de „luminoasa măgărie” a triadei întunericului instalată în fruntea mănăstirii, care la rândul ei a instalat camere de supraveghere pe cuprinsul întregii chinovii, una din ele fiind ațintită – ce să vezi? – fix asupra mormântului Părintelui Nicodim Dimulescu, spre a putea avea evidența celor care vin la mormântul lui sau, poate, de teamă că Părintele învie înainte de Parusie și-i surprinde pe cascadori fix la vremea aplecărilor sfioase. Că deh, vorba reclamei, mama nu se supără! Și mizeriile continuă. După cum și eu voi continua.

La ceas aniversar îi doresc Părintelui Patriarh ca următorii 15 ani să fie mai puțin cei ai unui manager (ingenios fără îndoială) și mai mult ai unui păstor ocrotitor al vieții duhovnicești. Îmi pare rău că trebuie să fac apel la modelul unui ierarh, Bartolomeu Ananaia, care nu a avut nevoie de cascadori. A jucat abil în scenele de luptă, dovedindu-se un bărbat cutezător.

Așadar, NUMAI în nădejdea ieșirii la suprafață a păstorului netemător, îi urez Patriarhului Daniel cu toată prețuirea pe care o merita cel pe care l-am cunoscut acum aproape treizeci de ani, La Mulți Ani, PĂRINTE!

Răzvan Ionescu

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Înmormântarea Părintele nostru Justin Pârvu

Primul film documentar despre Mihai Eminescu

Mihai Eminescu - Marturie despre mine însumi

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (0)
  1. Dispărută de la Crăciun, Prințesa Kate, lovită de cancer la 42 de ani, și-a făcut prima reapariție - VIDEO

  2. Pentru prima oară de la începutul războiului, Putin și-a prezentat condițiile de pace cu Ucraina

  3. O știre care lipsește cu desăvârșire din întreaga mass-media: ”Opriți Genocidul! - Miting și Marș la București pentru eliberarea Palestinei de sub ocupația Israelului” - VIDEO

  4. 16 iunie: 11 ani de la trecerea la Domnul a sfântului Părinte Justin Pârvu de la Mănăstirea Petru Vodă. ”Vor veni vremuri în care numai cei ce vor simți harul lui Dumnezeu vor putea distinge binele de rău. Cu mintea omenească va fi cu neputință de ales”

  5. A fost odată o fată frumoasă... și vaccinată: Anca Molnar

  6. Prăznuirea Voievodului Ortodoxiei Românești, Părintele Justin de la Petru Vodă - 11 ani de la înveșnicire. FOTO-REPORTAJ și OMAGIU VIDEO

  7. 135 de ani de la asasinarea lui Mihai Eminescu. MARTOR OCULAR: ”Mâna îmi era plină de sânge”. Eminescu a cântat “Deșteaptă-te, Române!” cu câteva clipe înainte de a muri și a strigat ”România liberată!” când a fost internat

  8. Mama tuturor Teoriilor Conspirației validată de "Știință": "EI sunt printre NOI" – Între Mântuitorul Cosmic și Putiniștii Galactici

  9. Mărturia medicului care a primit creierul lui Eminescu: Mutilarea și profanarea moaștelor acestui martir nu a fost românească. Prof. Constantin Barbu: Eminescu a fost ucis pentru Transilvania și credința ortodoxă. DOCUMENTE: Interogatoriul și Autopsia

  10. 30 DE ANI de ZIUA și o anchetă celebră: LIICHEANU

Ultima oră

01:10

16 iunie: 11 ani de la trecerea la Domnul a sfântului Părinte Justin Pârvu de la Mănăstirea Petru Vodă. ”Vor veni vremuri în care numai cei ce vor simți harul lui Dumnezeu vor putea distinge binele de rău. Cu mintea omenească va fi cu neputință de ales”

00:30

16 iunie: Sfântul Ierarh Martir Neofit Cretanul, Mitropolitul Țării Românești; Sf. Ier. Tihon, Episcopul Amatundei; Sf. Sfințit Mc. Marcu, Episcopul Apoloniadei

23:45

Dispărută de la Crăciun, Prințesa Kate, lovită de cancer la 42 de ani, și-a făcut prima reapariție - VIDEO

23:28

Prăznuirea Voievodului Ortodoxiei Românești, Părintele Justin de la Petru Vodă - 11 ani de la înveșnicire. FOTO-REPORTAJ și OMAGIU VIDEO

23:10

Pr. Ioan Istrati: Despre Eminescu nu poți gândi decât în două cu lacrimi

22:35

O știre care lipsește cu desăvârșire din întreaga mass-media: ”Opriți Genocidul! - Miting și Marș la București pentru eliberarea Palestinei de sub ocupația Israelului” - VIDEO

22:00

ADEVĂRUL DESPRE ROMÂNUL ABSOLUT: MIHAI EMINESCU - MĂRTURIE DESPRE MINE ÎNSUMI. Mărturisesc: Vladimir Beliș, Dimitrie Vatamaniuc, Ion Filipciuc, Theodor Codreanu, Nae Georgescu, Ilie Bădescu, Mihai Ungheanu, PF Patriarh Teoctist

21:30

O zi întreagă de manifestări omagiale pentru Eminescu în Arhiepiscopia Tomisului - VIDEO

21:00

OPERA POLITICĂ a Românului Absolut, disponibilă tuturor online într-un portal unic: Mihai-Eminescu.Ro. Academia Română și NeamUnit oferă și aplicația gratuită Mihai Eminescu - Întreaga Operă

20:20

Istoria celor patru fotografii cunoscute ale lui Eminescu și primul film documentar despre Românul Absolut, realizat în 1914. GALERIE FOTO / VIDEO

19:45

George Simion: "Am luat decizia de a candida pentru funcția de Președinte al României!"

19:19

Pentru prima oară de la începutul războiului, Putin și-a prezentat condițiile de pace cu Ucraina

18:00

30 DE ANI de ZIUA și o anchetă celebră: LIICHEANU

17:00

Prof. Ilie Bădescu: 15-16 Iunie – Ziua nașterii în Cer a Dreptului Eminescu. ”De din vale de Rovine/ Grăim, Doamnă, către Tine…”

16:00

Moarte subită în fotbal la doar 26 de ani: Matija Sarkic, portarul naționalei Muntenegrului. Tot azi, a murit la 54 de ani, "după o scurtă boală", Kevin Campbell, fost atacant pentru Arsenal