Am vazut ca Parchetul Militar a mai facut o incercare privind aflarea adevarului despre Revolutia din decembrie 1989.
Iarasi aflam despre grupul de conspiratori, de sorginte sovietica, din jurul generalului Militaru si Ion Iliescu. Insa dimensiunea aceasta nu e deloc completa.
M-as fi asteptat ca procurorii militari sa intre in profunzime, acum, dupa atatia ani, si sa dea un tablou cat mai exact, inclusiv in ceea ce priveste conspiratia.
De pilda, as vrea lamurita, pe langa dimensiunea kaghebista, si dimensiunea occidentala a conspiratiei. In documentarile mele jurnalistice, limitate ca putere de verificare, mi-a tot aparut ca grupul din jurul generalului Militaru era in contact, prin fiica acestuia, Ileana, daca mi-aduc bine aminte, cu francezii. Contactul s-ar fi facut printr-un cunoscut dizident roman din Franta si printr-o agenta a DST, serviciul de contrainformatii francez, care calatorea ca jurnalista, prin Romania, pe la sfarsitul anilor '80.
Poate, de-acum, istoricii veritabili aprofundeaza si aceasta dimensiune si intinderea ei.
Sa nu uitam ca la 6 decembrie 1989 a avut loc, la Kiev, intalnirea dintre presedintii francez si sovietic, Mitterand si Gorbaciov, care au discutat despre constructia europeana.
Remember:
„Corbii” cei dragi ai lui Ion Iliescu
Numele adevărat al acestuia este Nicolae Lepădat și în anul 1952 a fost trimis la studii politice în URSS, ca locotenent al Armatei populare române. Cum cursul nu s-a mai ținut, la intervenția atașatului militar român de atunci a fost înscris la celebra Academie Militară "Frunze". La absolvire, în 1956, a primit gradul de colonel și, fiindcă terminase o școala sovietică militară de renume, a avut o carieră militară lină, recompensată cu funcții înalte. În anul 1978, Nicolae Militaru era deja comandant de Armată, ba chiar a aceleia ce-și avea sediul în București. Avea faimă, era deosebit de ambițios și ținea în mână toate pârghiile puterii militare, care se împletea în capitala țării cu cea politică. În luna august a acelui an, Nicolae Militaru a participat la o aplicație, la Mangalia, a Forțelor Tratatului de la Varșovia. Cu această ocazie, s-a întâlnit în condiții de maximă conspirativitate cu atașatul militar sovietic, generalul Borisov, căruia i-a promis că dacă va ajunge șeful Marelui Stat Major îl va înlătura pe Nicolae Ceaușescu de la putere, iar România va fi din nou trup și suflet alături de URSS. La acea vreme, România se apropiase prin politica externă de țările occidentale și de SUA. Întâlnirea a fost monitorizată și de aceea Nicolae Militaru a fost scos din rândul cadrelor militare active. Dar Ceaușescu, pățit în 1972 din cauza presiunilor Moscovei cu un alt trădător, generalul Ion Serb, nu l-a trimis în judecată, ci l-a făcut ministru adjunct la un minister industrial.
În 1979, agentul GRU - serviciul de informații al Armatei Roșii -, generalul degradat Istvan Kostyal a primit misiunea să îl "întâlnească întâmplător" pe Militaru și să aranjeze o întâlnire în trei, la care să participe și fostul ministru al apărării, Ion Ioniță, atunci președinte al Crucii Roșii. La acea întâlnire, cei trei au pus bazele complotului filosovietic. Drept urmare, una dintre primele măsuri a fost aceea de a contacta cadre militare active și în rezervă care fusseră școlite în URSS și care erau trecute pe linie moartă. Complotiștii au prins avânt o dată cu venirea la putere în URSS a lui Mihail Gorbaciov. Prin intermediul comandorului Radu Nicolae, grupul Militaru - Ioniță - Kostyal s-a cuplat cu grupul din care făceau parte Virgil Măgureanu și Ion Iliescu. La cinci dintre întâlnirile complotiștilor a participat însuși Ion Iliescu, însoțit de Gheorghe Apostol.
În anul 1988, Nicolae Militaru, însoțit de soția sa, Ștefana, a fost de mai multe ori la Ambasada URSS pentru instrucțiuni. Pretextul a fost acela că și-au pierdut diplomele de studii și doreau duplicate, lucru neadevărat fiindcă actele respective s-au găsit în locuința lor în urma percheziției ulterioare. Ștefana, soția lui Nicolae Militaru, studiase și ea la Moscova, la facultatea de chimie, și făcuse parte din biroul de conducere al unei asociații studentești ce-l avea ca lider pe Ion Iliescu. Legătura dintre Nicolae Militaru și Ion Iliescu a devenit atât de strânsă, încât Militaru a folosit-o ca mesager pe fiica sa mijlocie, Ileana.
În luna iulie 1988, Nicolae Militaru a avut la Constanța o întâlnire nocturnă, mijlocită de generalul Vasile Ionel, cu consulul sovietic. Discuția a fost de aproximativ trei ore și s-a desfășurat pe digul din port.
În decembrie 1989, Nicolae Militaru a devenit ministru al Apărării și i-a adus în funcții de conducere ale Armatei pe exact "tovarășii" din complot. Chiar dacă din cauza pornirilor sale fățiș filosovietice, care au iritat corpul ofițeresc, noua putere a fost nevoită să-l scoată din prima linie, "puiii" lui Nicolae Militaru au influențat și după aceea și influențează încă viața politico-militară românească. (Jurnalul Național)
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
adica daniel funeriu fuge in franta inainte de a implini 18 ani iar tatal lui profesor universitar nu pateste nimic in romania comunista.foarte ciudat.
gasiti un articol foarte vechi..."Francois Mitterrand est l’ami de l’assassin!”-ion iliescu evident
Acum de militaru si vasile ionel...sunt mai multi...vedeti mihai caraman...ala cu reteaua...si primul director al sie...
Mai e ceva...1988...1989...1985...1984...comploturile...sunt cunoscute datele...cu pacepa in 1978 de asemenea....doar ca se pare ca tradarile in securitate au inceput din 1977...spunea cineva pe un forum 1977...spune foarte multe asta...e vorba tot de cei din gasca die care au fost si cu rusii si cu americanii si cu francezii...etc...
Toate Bune!!!
Asta-i adevarul. Nu credeti? Ia luati la rand firmele mari romanesti dupa 89 sa vedeti cine-s ''patroni''.
Deci in 89 aveam 5 miliarde in casa si mai intrau si altele iar acum avem 150 miliarde dolari datorie. Sesizati diferenta?