Ramona Ursu, bovaryana lui Vasile Bănescu, expusă de Marius Mioc: S-a găsit vinovatul pentru violul în grup din Vaslui: e Patriarhul Daniel

De Marius Mioc  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ramona Ursu, cea care îndemna pe cale orală și redacțională ca „popii” să fie atacați cu „scandaluri sexuale, înjurături, tâlhării” evoluează pe același podium și se arată acum susținătoare a purtătorului de cuvânt al Patriarhului Daniel, Vasile Bănescu. Marius Mioc ne aduce aminte cum gândește de fapt vocala guristă despre Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române:

„Tovarășu’ Daniel Ciobotea, unde ești, preafericitule, cînd violul e crimă? Sau asta n-aduce bani?” (linc) este un articol de Ramona Ursu din ziarul „Adevărul” din 25 iulie 2015 în care poporului i se explică cine e vinovat pentru violul în grup din județul Vaslui: Daniel Ciobotea, patriarhul bisericii ortodoxe române.

În cadrul articolului, patriarhul Daniel, apelat curajos de ziaristă cu cuvîntul „tovarăș” (nu e nevoie să fi avut funcții în aparatul regimului comunist ori să fi susținut public acel regim ca să fi numit „tovarăș” în România de azi; eu însumi am fost numit „tovarăș” în dispute pe internet), este luat la rost pentru afirmații pe care nu le-a făcut.

Tovarășu’ Dan Ilie Ciobotea, știi ce-i asta: „Ați merita să adunăm tot satul aici, să vă violeze, să vedeți ce înseamnă un viol”? Mă-ndoiesc că ai, cu adevărat, habar (…)
Tovarășu’ Ciobotea, dar asta știi ce este: „Vreți să ne băgați băieții în pușcărie? Mă duc eu în locul lor. Ei sînt tineri, cum să facă pușcărie pentru aproape nimic”? Am toată credința că nu-nțelegi nimic din ce ascund, cu adevărat, aceste vorbe. Aceste cuvinte ale unui om pierdut în temnița unor gînduri bolnave, acolo unde cazul copilei violate pînă la inconștiență de șapte bărbați este privit ca „aproape nimic”.

Afirmațiile citate ar fi fost făcute de persoane neidentificate, rude ori prieteni ai violatorilor din Vaslui. Din motive necunoscute, autoarea îl consideră pe patriarhul Daniel răspunzător de aceste afirmații. Cine citește articolul poate rămîne cu impresia că patriarhul Daniel a încercat să justifice violul din Vaslui, ori dacă nu el personal a făcut asta, atunci biserica ortodoxă, prin doctrina ei, ar justifica violul. Stilul jurnalistei îmi amintește de anul 1990, cînd liderii partidelor istorice care contestau FSN-ul erau acuzați vehement de măcelul din 1907. Faptul că respectivii lideri nici  nu fuseseră născuți în 1907 nu avea nici o importanță. (Mai exista un aspect: FSN-ul era contestat nu atît de partidele istorice ci de revoluționari din 1989 fără nici o legătură cu aceste partide, dar propaganda FSN a considerat folositor să prezinte contestarea ca aparținînd doar partidelor istorice, care puteau fi mai lesne combătute)

Dar patriarhul Daniel nu e vinovat numai de violul din Vaslui, ci și de multe altele.

M-am întrebat unde a fost Patriarhul în acele prime momente îngrozitoare în care poporul era îngenuncheat de tragedii ca-n Apuseni sau ca la Siutghiol sau ca în Muntenegru. (…)
Mă întreb unde-i preafericitul neamului, cînd o bucată din țara pe care el ar fi trebuit s-o păstorească omenește, după legile Domnului, e făcută bucăți de toți politrucii care ne-au condus în ultimii zeci de ani? De toți baronii plimbați acum de la o pușcărie la alta. De toți miniștrii și de toți intelectualii din fruntea țărișoarei, care au găsit mereu aceeași singură soluție pentru acea bucată de țară: s-o lase să moară de foame, s-o lase să se zbată în sărăcie, s-o îndobitocească voit, să scoată din ea și ultima fărîmă de judecată lucidă, ultima fărîmă de credință în bine, s-o aducă în halul acela de disperare în care s-o poată controla pînă la ultima firimitură de pîine. Aceeași unică soluție care lor, politrucilor, le-au asigurat, zeci de ani, bani, voturi și putere.

Patriarhul ăsta parcă-i revoluționar din 1989, că numai revoluționarii din 1989 au mai fost învinuiți (tot de ziarul „Adevărul”) de toate relele întîmplate în România în ultimul sfert de veac (că pentru lucrurile bune se găsesc destui alții să-și aroge meritele).

Revenind la problema violurilor, cazul nefericit de la Vaslui a declanșat o adevărată isterie în presă. Dacă pentru biserica ortodoxă violul n-aduce bani, cum remarca Ramona Ursu, pentru ziariști violul respectiv a adus și bani și audiență. Nefericita întîmplare a devenit pretext nu numai pentru atacarea bisericii ortodoxe, ci și a poporului român în general, care e declarat ca un popor cu mentalități retrograde, care acceptă violul ca pe ceva normal și frecvent. A fi scîrbit de propriul popor este o modă în unele cercuri intelectuale românești. După mitul cu românul de rînd care-și vinde votul pentru un mic și o bere, a apărut și mitul românului care tolerează violul. Unii observă că miturile nu se potrivesc cu propria experiență de viață, dar apare explicația „poate aici nu e așa, dar pe la sate (ori prin zone exotice de tip Vaslui) să vezi ce mentalități de Ev Mediu există” (nu că ar ști cei care vorbesc astfel care sînt mentalitățile Evului Mediu). Totul se conjugă cu o propagandă insidioasă, la care m-am referit într-un articol anterior (linc), de subminare a încrederii românilor în ei înșiși.

Posibil ca niște rude ale violatorilor să fi încercat să găsească scuze acestora, dar asta nu înseamnă nicidecum că în societatea românească, ori în județul Vaslui, violul ar fi un lucru frecvent și acceptat social, că n-ar exista incriminare pentru făptași ori că avem nevoie de campanii mediatice care să explice că „violul e crimă”, că fără asemenea campanii românii n-ar ști că violul e un lucru rău. Într-o statistică a numărului de violuri la un milion de locuitori (linc), România este pe locul 64 din 116 țări pentru care sînt disponibile statistici, cu 46,88 violuri. Pe locul întîi se află Africa de Sud cu 1324,15 violuri/milion locuitori, Suedia este pe locul 6 și prima din Europa cu 635,52 violuri, Statele Unite sînt pe locul 14 cu 274,04 violuri. România are, raportat la populație, sub 8% din numărul de violuri din Suedia, sub 18% din cel din SUA ori Belgia, sub 25% din numărul violurilor din Norvegia. Sînt semnificativ mai puține violuri în România decît în țări precum Israel, Franța, Finlanda, Luxemburg, Irlanda, Austria, Germania, Olanda, Italia, Danemarca. Avem un pic mai multe violuri (raportat la populație) decît Portugalia, Rusia ori Spania. Liechensteinul, cu rată 0 (zero) de violuri este situat totuși mult mai bine ca noi.

În concluzie, întîmplarea de la Vaslui este o excepție nefericită, care nu este caracteristică nici pentru România, nici pentru județul Vaslui. În fapt, în România violurile sînt semnificativ mai rare decît în așa numita „lume civilizată”. Istericalele din presă care decretează că ar exista o gravă problemă în România cu privire la violuri și la mentalitatea publicului despre acest subiect au legătură mai mult cu dorința ziariștilor de a cîștiga audiență (și bani) decît cu o analiză serioasă a problemelor societății românești. Uneori asemenea istericale sînt folosite și într-o propagandă care are cu totul alte scopuri decît apărarea victimelor infracțiunilor, cum ar fi propaganda antiortodoxă.

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Eminescu decriptat de un general din serviciile secrete - criptologul Ilie Torsan

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (1)
  • Corina George 14.07.2023 15:14
    PATRIARUL ESTE MASON. PUS IN FUNCTIE DE FRUNZAVERDE marele mason cu care a stat in eletir 5 ani. securitatea și ea prin loje masonice au dorit infuzia și distrugerea bisericii ortodoxe aduncind acolo toți neavenite care put de bogați. case pe afara copii pe la scoli. înalte, mașini de lux... cocteilul de ritualuri ortotoxo masonice de la moartea lui Pittiș. asasinarea lui Teoctist și dispariția testamentului acestuia sunt clare. cine nu înțelege atunci va repeta și perpetua acesta situație. sa mai amintesc de pro vaccinistul Daniel? de cum nu a ajutat pe frății ortodocși de peste Prut? inutil. așa ca țineți-o ca sura în hora. mi-e sila de oamenii care stapinesc o țară pe care nu o merita iar alții au murit pentru ea și biserica ii uita. pe unde este Gafencu? oooo nu cum sa fie.. nu e.
Ultima oră

18:20

O bucurie pentru Geoană: Ana Birchall candidează la prezidențiale

18:07

Cântărețul Rod Stewart a fost huiduit copios după ce a afișat un portret al lui Zelenski la un concert din Leipzig, într-o regiune unde Alternativa pentru Germania a ieșit pe primul loc la alegerile europarlamentare - VIDEO

17:30

Părintele James Bernstein, cunoscut pentru cartea sa ”Uimit de Hristos. Călătoria mea de la iudaism la Ortodoxie”, a trecut la Domnul

16:47

Unde-s TREI puterea crește...

16:00

MIRCEA MARIAN vs NAȚIONALA ROMÂNIEI. Luminița Arhire: UN LIMAX DE PRESĂ

15:46

Sorin Roșca Stănescu: Dorin Cocoș o dă în primire pe Monica Macovei. Secretul lui Florian Coldea

15:32

Jumătate de milion de imigranți ar putea obține cetățenie americană conform unui nou plan al administrației Biden

15:23

Vânzările de Mașini Electrice se prăbușesc în Germania

14:43

Alianța Părinților și Asociația Juriștilor pentru Apărarea Drepturilor și Libertăților solicită organizarea unei dezbateri ample și autentice referitoare la instruirea personalului ucrainean care operează avioane F-16 din Baza Aeriană-Fetești

13:41

Răsturnare de situație! Viktor Orban i-a întors spatele lui Iohannis și merge cu Rutte la șefia NATO

13:38

Patriotismul de stadion și cei care vând meciurile României

12:19

Raidurile israeliene continuă să facă ravagii în taberele de refugiați. Doar astăzi au fost uciși 17 palestinieni. Totalul se ridică la peste 37.000 de morți

11:33

"Mașini spirituale": Invazia jefuitorilor de suflete

10:26

Cariera lui Biden e ca și încheiată. Trump a început să câștige tot mai mult simpatia tinerilor

10:11

Putin merge în Coreea de Nord pentru prima dată în 24 de ani