ROLUL PROTESTELOR ATUNCI CÂND PAR INUTILE

De Anca Radu  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ne uităm împreună de multe ori la ieșirile în stradă ale francezilor, ale englezilor sau ale australienilor și ne gândim că în condițiile în care ei nu rezolvă mare lucru, cu atât mai puțin rezolvăm noi, pentru că nu impresionează pe nimeni din rândurile autorităților nici numărul participanților, nici forța mesajului.

Așa este, în dictatură nu ieși la protest ca să intimidezi autoritățile, pentru că ele vor uza de toate instrumentele pentru anihilarea maselor care se revoltă – Australia e cel mai convingător exemplu.

În dictatură nu ieșiți pe străzi ca să vadă ei cât sunteți de mulți, ieșiți ca să vedeți voi cât sunteți de mulți.

Toată cheia dictaturilor stă în atomizarea cetățenilor, în percepția fiecăruia dintre noi că aparținem unei minorități neglijabile, ușor de strivit – aici ajută foarte mult și tăcerea păcătoasă a foarte multora dintre voi, pentru evitarea riscurilor (de parcă ar mai fi ceva de pierdut când ți-a fost confiscată libertatea).

Când veți înțelege că energia statului împreună îi îngrozește cel mai tare, veți înceta să mai faceți calcule de rentabilitate. Mulți dintre voi îmi spuneți în privat că ați vrea să faceți ceva în sensul de a opune rezistență, dar de fiecare dată dați înapoi, pentru că vă simțiți singuri – adică exact ce vă spuneam, este mecanismul pe care se fundamentează orice dictatură. De-asta îi scot din minți mulțimile care se întâlnesc la biserică (și vă spun asta din postura omului fără activitate ritualică, dar în total acord cu principiile și cu esența profundă a ortodoxiei).

Ca atare, participarea la proteste este mult mai mult despre voi și prea puțin despre ei, nu vorbiți cu ei, vorbiți între voi, nu prin dulapurile de pe Feisbuc, ci stând unul lângă altul, ca să înțelegeți că au mai rămas multe de făcut.

Eu spun mereu că am avut un noroc nesperat să prind cea mai frumoasă perioadă din viață pe valul de entuziasm post-comunist – poate că ar fi căzut regimul de-atunci și fără sângele de pe străzi, dar faptul că am primit anii de libertate care au urmat din mâinile tinerilor care au stat împreună, știind că s-ar putea ca lor să nu le mai folosească la nimic orice ar fi urmat bun, și unora chiar nu le-a mai folosit, este ceva ce ne face definitiv diferiți de toate popoarele trecute prin dictaturile comuniste. Din postura de țară exploatată agresiv din exterior, suntem întru totul dependenți de arderea asta intensă care ne motivează chiar și atunci când pare că n-a mai rămas nimic de făcut.

Nici măcar nu știu dacă e bine/corect să le spunem proteste, spuneți-le exerciții de stat împreună, pentru că în asta stă tot sensul lor, în conștientizarea faptului că suntem mulți și vii. În stradă nu vă mai poate prosti nimeni cu statistici rezultate din pixul protecției datelor cu caracter personal, doar acolo vă mai puteți depăși condiția de numere lipsite de semnificație.

Repet, poate că regimul comunist ar fi căzut oricum, dar tinerii de pe străzi au fost sursa entuziasmului care s-a suprapus peste libertate – din entuziasmul lor am trăit toate lucruri minunate care îmi dau acum sentimentul de împăcare că a încăput atâta viață în așa de puțini ani. Asta face toată diferența.

Vă iluzionați crezând că mai aveți ceva de pierdut. În afară de faptul că ocrotiți mizeria în care v-au aruncat, nu mai aveți nimic semnificativ de conservat. Lucrurile merg deja inerțial spre etapele cu adevărat sinistre, iar inerția lor depinde în mod decisiv de incapacitatea noastră de a contrazice statisticile "oficiale” în stradă. Vă iluzionați crezând că mai aveți ceva de pierdut. În afară de faptul că ocrotiți mizeria în care v-au aruncat, nu mai aveți nimic semnificativ de conservat. Lucrurile merg deja inerțial spre etapele cu adevărat sinistre, iar inerția lor depinde în mod decisiv de incapacitatea noastră de a contrazice statisticile "oficiale” în stradă.

Citiți și Ce vor organizatorii protestului de azi de la ora 16.00 din Piața Victoriei. REVENDICĂRILE PRINCIPALE

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Interviu cu Părintele Nicolae Tănase de după conferința ASCOR Constanța care a ”scandalizat” presa progresistă anticreștină și pe purtătorul ei de cuvânt:

De ce nu trebuie semnat Tratatul pandemic al OMS:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (5)
 • INJECTIA FINALA 02.10.2021 13:57
  JOHANNISS÷BRUKENTHAL
  SCHIAZA SI PE VAL?
  CA STIU UN OCEAN
  CU VAL NAZDRAVAN
  CE L'AR INECA PE ACEST PLAVAN

  CE ACTIONEAZA DUPA PARAVAN

  KLAUSS÷BRUKENTHAL, FUSI ALES IN VAN
  DE IOBAGI ROMANI
  DISTRUSI DE'ANTIROMANI
  SI DE "FRATI" PLASATI
  CATI SI ARAFATI

  VACCINURI-SAGETI
  IN IOBAGI INFIGETI
  ASASINI NEMILOSI
  IN IAD, FI-VETI ROSI
  DE VESNICII VIERMI

  JOHABRUKENTHAL, IN VAN
  O SA CHEMI
  CA SI "FRATII" TAI
  VOR ARDE' N SCANTEI

  BANDA DE MISEI!
 • ioansperling 02.10.2021 14:16
  Să zicem că dumneata ai dreptate ( eu sunt de o alta parere) atunci tocmai astfel de manifestații fac să vedem cât de puțini suntem ca număr, cât de ușor dăm înapoi și ii întărește, îi linișteste pe dictatori in sensul că nu o să se întâmple nimic!
  Cu biserica este altă mâncare de pește! Crestinii au fost întotdeauna considerați nebuni pentru că nu se temeau de pedepse sau de moarte!
  Și zic eu sunt și mai "periculoși" că e in puterea lor sa il "convingă" pe Cel care poate rezolva problema asta ce pare fără iesire! Trebuie doar sa-și aducă aminte cum se face!
 • ioansperling 02.10.2021 14:17
  Să zicem că dumneata ai dreptate ( eu sunt de o alta parere) atunci tocmai astfel de manifestații fac să vedem cât de puțini suntem ca număr, cât de ușor dăm înapoi și ii întărește, îi linișteste pe dictatori in sensul că nu o să se întâmple nimic!
  Cu biserica este altă mâncare de pește! Crestinii au fost întotdeauna considerați nebuni pentru că nu se temeau de pedepse sau de moarte!
  Și zic eu sunt și mai "periculoși" că e in puterea lor sa il "convingă" pe Cel care poate rezolva problema asta ce pare fără iesire! Trebuie doar sa-și aducă aminte cum se face!
 • Sofronie Popescu 02.10.2021 20:00
  Cred ca sunt unul dntre cei ce au amanat momentul de martirisire :(. Pana la urma asta este si iesirea la protest, marturisire!! Asa o vad eu (acum). Pietrele vor vorbi in locul nostru
  ... ce facem? Doamne iarta-ma ca am tot amant sa ies, iarta-ma ca m-am lasat dus de "problemele mele curente, egoiste si bremelnice" in loc sa ies si sa strig: Te iubesc Doamne, nimic nu ma poate invinge cand esti cu mine! Toti acesti linge blide care se dau drept conducatori pe asta se bazeaza, pe slabiciunea nostra, pe faptul ca amanam sa marturisim, pe lipsa noastra de curaj ....
 • Ungeimpft 03.10.2021 13:26
  D-nul doctor Fleming stringe semnaturi pt. a se face presiune asupra Curtii Internationale de la Haga:

  https://www.petitions.net/investigation_and_prosecution_of_those_individuals_responsible_for_crimes_against_humanity
 1. CNSAS a declanșat procedura de verificare a lui VASILE BĂNESCU. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei refuză să-și ofere datele instituției care cercetează trecutul său în raport cu Securitatea. DOCUMENT EXCLUSIV

 2. Interviu cu Părintele Nicolae Tănase de după conferința ASCOR Constanța care a ”scandalizat” presa progresistă anticreștină și pe purtătorul ei de cuvânt. IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, despre lucrarea de la Valea Plopului - VIDEO

 3. Israelul s-a răzbunat pentru atacul iranian din noaptea de 13-14 aprilie. Explozii în apropierea sitului nuclear de la Isfahan

 4. Progresistul sterp de la Patriarhie vs Tatăl a 500 de copii sau Mamona vs Dumnezeu. De ce Lumina de pe pieptul Părintelui Nicolae Tănase nu poate fi întinată de nici un Bănescu

 5. ASCOR Constanța, despre afirmațiile “scandaloase” ale Pr. Nicolae Tănase: “Discursul trebuie analizat în complexitatea conferinței pe care a susținut-o și nu într-o formă trunchiată”. Progresistul Vasile Bănescu a pierdut cea mai bună ocazie să tacă

 6. Orwell a prezis Războiul Permanent de astăzi

 7. Amendamentul Marjorie: Orice Congresmen care votează ajutoare pentru Ucraina să fie înrolat în armata lui Zelenski

 8. Răspunsul Părintelui Nicolae Tănase la acuzele nefondate ale goarnelor progresiste

 9. Directorul CIA: Ucraina va pierde războiul până la sfârșitul anului

 10. Producătorii români sunt discriminați în țara lor! Consiliul Concurenței, aliatul corporațiilor străine – Lidl, Penny, Auchan, Metro, Carrefour, Mega Image, Profi

Ultima oră

14:40

PSD era să cadă din lac în drogat. Marcel Ciolacu: Negoiță să stea pe sectorul lui

13:42

Un renumit medic malaezian și-a cerut scuze public pentru că a recomandat vaccinul anticovid în perioada pandemiei: ”Vă rog să mă iertați. Sunt incapabil să vă ajut financiar, dar vă pot oferi sfaturi medicale”

13:41

Noua Utopie climatică: Se pregătește scoaterea la mezat a Planetei – munți, păduri, câmpii, ape...

11:40

Jurnalista Cristina Leordeanu sare în apărarea Părintelui Nicolae Tănase: ”Să vedem ce scrie în cartea vieții celor care îl atacă. Si care n-au construit pentru alții nici măcar un coteț”

11:15

Răspunsul Părintelui Nicolae Tănase la acuzele nefondate ale goarnelor progresiste

10:29

Descoperire uluitoare: Manuscrise ale lui Emil Cioran, niciodată publicate, aduse la București. 100.000 de euro, prețul de pornire a licitației

10:08

Producătorii români sunt discriminați în țara lor! Consiliul Concurenței, aliatul corporațiilor străine – Lidl, Penny, Auchan, Metro, Carrefour, Mega Image, Profi

09:53

La Dubai a plouat într-o zi cât într-un an. Cele mai abundente precipitații din ultimii 75 de ani - VIDEO

09:42

Directorul CIA: Ucraina va pierde războiul până la sfârșitul anului

08:30

Progresistul sterp de la Patriarhie vs Tatăl a 500 de copii sau Mamona vs Dumnezeu. De ce Lumina de pe pieptul Părintelui Nicolae Tănase nu poate fi întinată de nici un Bănescu

08:28

Israelul s-a răzbunat pentru atacul iranian din noaptea de 13-14 aprilie. Explozii în apropierea sitului nuclear de la Isfahan

08:00

19 aprilie: Sfântul Cuvios Ioan de la Lavra Veche; Sfântul Sfințit Mucenic Pafnutie

23:35

Monahul Filotheu Bălan: O nouă comoară psaltică paisiană: Triodul Paisian vol. 1

23:05

Doamna Galina Răduleanu, fostă deținută politic, despre puterea Postului în închisoare - Cum posteau și cum se nevoiau mărturisitorii în temniță, care deja îi supunea la foamete și chinuri greu de imaginat?

22:19

Interviu cu Părintele Nicolae Tănase de după conferința ASCOR Constanța care a ”scandalizat” presa progresistă anticreștină și pe purtătorul ei de cuvânt. IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, despre lucrarea de la Valea Plopului - VIDEO