

Un proverb spaniol spune ca in fata celor puternici e bine sa ai putina rabdare. E cazul tarilor mici care depind de interesele tarilor mari si puternice. E cazul liderilor politici si de opinie romani. La ora actuala ne aflam in fata unor desfasurari geopolitice internationale atat reale cat si potentiale si negocierile pentru o noua Europa au inceput deja in Arabia Saudita.
La negocieri participa doar trimisii Americii, condusa de noul presedinte Donald Trump, si ai Rusiei, condusa de acelasi presedinte Vladimir Putin. Primul este un om de afaceri care urmareste sa-si impuna viziunea pe plan international. Al doilea este un vechi jucator de sah care doreste sa consolideze pozitia tarii sale in Europa. Miza jocului este redefinirea sferelor de interese si riscul nereusitei ar putea fi un razboi cu potential catastrofal.
Ambii lideri sunt anti-globalisti, dar fiecare din motive proprii si amandoi au probleme. Liderul rus e nationalist si vrea sa extinda sfera de influenta a Rusei. Presedintele Trump nutreste sentimente anti-globaliste pentru ca marii magnati internationali se folosesc de puterea Americii pentru a-si extinde propriile afaceri. In opinia sa, Statele Unite au doar de pierdut de pe urma unui sistem global condus de indivizi nealesi de cetatenii nici unei tari. Trump respinge tototdata si un postulat istoric: Toate marile puteri ajung la un anumit apogeu, dupa care intra in declin. El vrea sa refaca America, make America great again, dar se loveste de o realitate mondiala noua si dura.
Lumea s-a schimbat radical in ultimele decenii; alte tari au avansat si America a cam batut pasul pe loc. In acest sens, Trump cauta in exterior cauzele declinului interior prin care trece tara. Aceste cauze sunt multiple, uneori sunt reale si alteori sunt gresit identificate, iar solutiile preconizate de presedinte sunt fie inaplicabile, fie riscante si ar declansa reactii nedorite. Ma gandesc la tarifele vamale pe care Casa Alba le-a anuntat deja. Am in vedere antagonismul afisat clar al Americii fata de China. Si ma gandesc cu ingrijorare la neglijarea de catre Washington a Europei. La acest punct reiterez o idee: Europa fara Statele Unite isi pierde ponderea politica si militara; America fara Europa risca sa piarda hegemonia mondiala. Altfel, se spune ca Rusia este o tara nedezvoltata care poseda un mare arsenal nuclear. America este o tara dezvoltata si bine inarmata nuclear, dar fara Europa ar ramane singura intr-o lume din ce in ce mai anti-americana. Si ajung la situatia actuala.
Trump s-a angajat sa opreasca razboiul din Ucraina in timp ce Uniunea Europeana si Marea Britanie vor cu tot dinadinsul sa-l continue. In acest scop au anuntat ca vor crea un fond de 800 de milarde de dolari in vederea reinarmarii. De unde va scoate Uniunea acesti bani cand situatia social-economica a Europei e deja precara si viitorul este incert? Nu e de mirare ca Washingtonul s-a angajat in negocieri directe cu Moscova neglijind Europa. Si ce spera sa obtina administratia Trump? In opinia mea, spera sa opreasca razboiului din Ucraina; urmareste anumite avantaje economice atat in Ucraina cat si in Rusia; vrea sa reseteze configuratia geopolitica europeana, si probabil, doreste sa rupa Rusia de China si sa atraga Moscova in sfera occidentala.
Se repeta cumva scenariile negocierilor de pace de la Paris dupa cele doua razboaie mondiale, dar cu diferentele de epoca. Dupa primul razboi s-a tinut seama si de doleantele micilor tari afectate de marele conflict. Dupa al doilea razboi mondial, deciziile au fost luate de cele patru puteri invingatoare. La discutiile actuale din Arabia Saudita, participa numai America si Rusia. Daca vor ajunge la o intelegere Washingtonul si Moscova vor comunica si vor aplica verdictul, practic fara consultari cu alte tari. Ceilalalti vor trebui sa se conformeze. Si aici voi prezenta un scenariu la care ma gandesc si care va afecta direct si pofund Romania. Tratativele nu vor fi insa deloc usoare. Ce urmaresc totusi concret cei doi mari protagonisti?
Din perspectiva mea, presedintele Trump urmareste in primul rand beneficii economice, si in al doilea rand, doreste sa-si puna amprenta pe istorie si sa ramana liderul care a reusit sa evite al treilea razboi mondial. Presedintele Putin urmareste sa-si asigure dominatia regionala. Ambii pot castiga ceva, iar Ucraina ar urma sa devina marele perdant. Pe plan teritorial, Putin va retine Crimea si, cu mici retusuri, regiunile ocupate din sud-estul Ucrainei. El va insista totodata ca viitoarea Ucraina sa devina neutra. Cred deasemenea ca Moscova va cere ca tarile Est-Europene, dela Marea Baltica pana la Marea Neagra, sa inchida orice baze militare straine aflate pe teritoriile lor. Sunt convins totodata ca negocierile vor stabili anumite clauze politice si vor prevede modificari teritoriale care vor afecta mai multe tari. Si ajungem la tara noastra.
Instinctul meu de analist geopolitic imi spune ca Rusia va permite Basarabiei sa se uneasca cu Romania, dar cu anumite conditii. Nu intueisc insa daca va permite reunirea cu tara a Basarabiei si a teritoriilor istorice romanesti or numai a actualei Republici Moldova. Unele puncte sunt delicate si negociabile. Si dece ar accepta Moscova acest lucru? Pentru ca pe de o parte, ar mai repara putin relatiile romano-ruse si in acelasi timp, are nevoie de asemenea ameliorari in noua faza in care intra istoria. Pe de alta parte, Rusia fiind Rusia, ar putea exercita in continuare presiuni asupra guvernului roman prin etnicii rusi aflati in Basarabia. Si Rusia ar mai avea un avantaj: ar lasa nerezolvate unele chestiuni teritoriale intre Romania si Ucraina si Moscova s-ar erija in pozitia de arbitru international...
Guvernul de la Bucuresti ar trebui sa analizeze situatia si sa se pregateasca foarte atent pentru un asemenea scenariu. Jocul servil si schimbacios al liderilor nostri intre Bruxelles si Washington ar putea lasa Romania pe dinafara. De alta parte, provocarea inutila a Rusiei chiar in aceste zile reprezinta o atitudine infantila care nu serveste la nimic. Pana mai ieri influencerii romani se ploconeau in fata Americii si acum au sarit peste cal si o critica vehement. Isi vor schimba oare atitudinea si fata de Rusia daca se schimba directia vantului? In politica nu exista loc pentru amatorism...
Intre timp, romanii responsabili din Statele Unite au contactat Departamentul de Stat, Congresul si Casa Alba si au intervenit in apararea drepturilor legitime ale Romaniei! In acest sens, au trimis presedintelui Trump un memorandum detaliat insotit de urmatorul mesaj:
Domnule presedinte, Romanii Americani apreciaza faptul ca incercati sa restabiliti pacea in Europa. Noi consideram foarte important insa ca negocierile de pace sa anuleze prevederile Pactului Ribbentrop-Molotov referitoare la Romania. Sub presedintia dvs. Romania si Ucraina ar putea negocia un tratat de care sa beneficieze atat ambele tari cat si Statele Unite. In calitate de cetateni Americani, suntem pregatiti cu toate cunostinele si posibilitatile noastre sa contribuim la redresarea unei injustitii istorice...
USA, 27 Martie 2025 (Ziua Unirii Basarabiei cu Țara)
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
… După mai bine de treizeci de ani de „orbecăială” pe „cărările tranziției” spre „masa bunăstării” – acolo unde doar „te uiți și câștigi”… (etc.), timp în care singura politică externă ne-a fost „suptul licuriciului”, iar la „intern”, aplaudata noastră „m..e”, iată-ne în fața „examenului de maturitate” al istoriei : lumea se frământă din ce în ce mai violent, iar noi, iarăși suntem în „zona de coliziune” dintre „marile falii”.
Simțind primejdia, Poporul a reacționat corect, amintindu-și brusc, că țara nu poate merge numai cu proști ! Da, dar poporului, (pentru a câta oară ?), i s-a pus „pumnul în gură”. Și iată-ne azi, „condamnați” la cheremul „bolojanilor și ciolacilor” inepți, panicați și debusolați, surveniți după ani și ani de „matrozi, plăvani și repetenți naționali” – iar ca „ultimă speranță”, ni se oferă o listă de „atent-filtrați” (lista rușinii !) alcătuită din „crini”, „nicușori”, „lenuțe” (ș.a.)
Actuala conjunctură internațională, „jucată inteligent”, ar putea fi transformată într-o nouă și mare șansă a noastră, poate chiar un nou „moment astral” al Românilor : totul depinde de hotărârea și de energia cu care Poporul înțelege că poate, și că trebuie să-și afirme voința ; căci altfel, cum se știe, „de la sublim la dezastru” …
Fi-vom vrednici ?
https://www.youtube.com/watch?v=4K076bM45LE
Daca nu ma insala memoria, Pactul Ribentrop-Molotov a fost denuntat de catre Bruxelles cu ceva ani in urma. Din cauza ca globalistii respira ipocrizie, s-au limitat doar la denuntul pactului, fara a avea grija insa si de efectele lui in plan material. Si atunci care a fost rostul denuntului? Raspuns: a fost doar un mesaj formal pentru a sicana oarecum Rusia, dar realul beneficiar al efectelor pactului este insa Ucraina. Din acest motiv a fost lasat totul in plop si plopul in aer.
Noi ca tara, daca am avea o echipa de reali diplomati si negociatori, in loc de ghiocei, am putea marsa pe aceasta carte a denuntului pactului de catre UE in recuperarea tuturor teritoriilor istorice.
E asul nostru din maneca facut noua cadou din ipocrizie, si nu din bunatate sau vreo reparatie morala, de catre UE.
https://www.bitchute.com/video/0bL8fForcddv
Western Hebrewland
https://www.bitchute.com/video/pN0eDAbigwnl
Don't
https://www.bitchute.com/video/Pd6J2GnBdzMY
A Country They Own
https://www.bitchute.com/video/lPWkxDvNRJcr
Congress is Sold Out
https://www.bitchute.com/video/BEFRkejHcQ3a
Fedsurrection
https://www.bitchute.com/video/Fr3PJ5xsrTVr
Big George Floyd
https://www.bitchute.com/video/9nYtl4OepppC
Weimar Republic
https://www.bitchute.com/video/iwRw7rcyRtof
Just a jewgolo
https://www.bitchute.com/video/WMKzLev0mkhg
Misdirection
https://www.bitchute.com/video/7f2yo9cNVp8E
Bibi to Donald on Gaza
https://www.bitchute.com/video/fnfNa6CTHj7D
Nobody Wants War
https://www.bitchute.com/video/LS5sNt6oA3uv
Ethnic Cleansing
https://www.bitchute.com/video/dFzI87qMkIdD
Amalek
https://www.bitchute.com/video/vgUommr0di3E
Greater Israel
https://www.bitchute.com/video/IU3TXtvI4WYB
Grasping Bastards
https://www.bitchute.com/video/noQvN4EzNXm9
They Take The Cake
https://www.bitchute.com/video/poEhADavrSZK
They Ran Into Thomas Massie
https://www.bitchute.com/video/NLOFDvP7kgcq
Dirty Money
https://www.bitchute.com/video/kUThj5zKM9lI
Too Normal To Be A Democrat
https://www.bitchute.com/video/PAg9ulpyK9wp
Biden's Missile Insanity
https://www.bitchute.com/video/iup0VR7fDqQR
Harris - Walz '24
https://www.bitchute.com/video/GAhhkuGzYpC6
Propaganda Press
https://www.bitchute.com/video/mpO4v46POuDk
Militant Ignorance
https://www.bitchute.com/video/KVYTG2jLabpp
I Hope You Learn
https://www.bitchute.com/video/1TTpiZZiE1uh
Firas Modad, Why the Trump - Putin dynamic suggests that the Americans will leave NATO in the coming four years:
În relatarea de la Kremlin a convorbirii Putin-Trump din 18 martie, rușii au afirmat că se caută o „rezolvare care să fie cuprinzătoare, fiabilă și de durată și, firește, să țină seama de cauzele fundamentale ale crizei, precum și de interesele legitime de securitate ale Rusiei”.
Din perspectiva Kremlinului, cauzele crizei sunt extinderea NATO - nu doar în Ucraina, ci și dincolo de granița germană. „Interesele legitime de securitate” ale Rusiei se extind cel mai probabil la statele baltice, Serbia, Georgia, Armenia, România și Bulgaria.
Nu a existat nici cea mai mică șansă ca apelul telefonic să aibă ca rezultat o încetare a focului: rușii câștigă războiul. Ei nu vor renunța înainte de a-și atinge pe deplin obiectivele, care includ aproape sigur controlul asupra Odessei, dezarmarea Ucrainei și închiderea oricărei căi pe care o are către aderarea la NATO sau primirea de arme occidentale.
Acordul privind încetarea focului asupra obiectivelor energetice servește Rusiei, la fel ca și acordul pentru asigurarea navigației în Marea Neagră. Și ambele îl ajută pe Trump în efortul său de a reduce inflația. Având în vedere ușurința ajungerii la un acord cu privire la aceste probleme, presupun că apelul telefonic de 2,5 ore a acoperit o serie de alte subiecte.
Relatarea americană a convorbirii a subliniat „necesitatea îmbunătățirii relațiilor bilaterale dintre Statele Unite și Rusia” și a precizat că „un viitor cu o relație bilaterală îmbunătățită” între cele două părți „are avantaje uriașe”, inclusiv „acorduri economice enorme și stabilitate geopolitică...”. Această stare viitoare la care aspiră americanii nu poate fi atinsă fără a aborda ceea ce Rusia percepe drept cauzele fundamentale ale crizei și „interesele sale legitime de securitate”, și anume, extinderea NATO.
Ținând cont de faptul că sfera de influență a Rusiei se extinde în toate țările ortodoxe, de la Grecia la Serbia, prin România și Bulgaria de la Marea Neagră și până la populațiile ruse din Țările Baltice și ortodocșii din Armenia și Georgia, acest lucru sugerează că Rusia poate fi liniștită doar dacă americanii se retrag din NATO și lasă țările europene pe cont propriu în fața Rusiei.
Merită să ne amintim, în acest context, cât de instabilă și slăbită este Europa, din cauza combinației dintre imigrație, bunăstare și Zero Net. Americanii, dacă am dreptate, se pregătesc să tragă covorul de sub Europa și să permită celor mai bogați și cei mai capabili să se mute în America, pentru doar 5 milioane USD. Când Trump spune că va vinde un milion din noile sale vize de investitor, se va uita îndeaproape la câți europeni poate obține.
Implicații comerciale:
Obiectivul american nu este doar de a pune capăt războiului din Ucraina. Este acela de a pune capăt războiului în condiții care să permită Rusiei și Americii să-și îmbunătățească semnificativ relația. Condamnarea la moarte a Ucrainei și NATO a fost mai mult sau mai puțin semnată.
Supraviețuirea și relevanța lui Zelensky depind de continuarea războiului. Prin urmare, el va continua să strice orice acord la care s-a ajuns între Trump și Putin, bazându-se, în același timp, pe europeni pentru sprijin.
Acest lucru va justifica continuarea războiului de către Rusia până când va ajunge la o stare finală satisfăcătoare din punct de vedere militar și politic. De asemenea, îi va permite lui Trump să vândă narațiunea că ar fi putut salva Ucraina, dar ucrainenii nu l-au ascultat.
Europenii, la rândul lor, nu înțeleg precaritatea propriei poziții. Nu își vor da seama de ce se întâmplă până nu va fi prea târziu și, chiar și atunci, vor continua să ocolească adevărul.
Mă aștept la investiții americane semnificative în resursele naturale rusești, menite să reducă dependența Rusiei de China și să crească dependența Europei de Rusia și America.
Acesta este contextul acordului pentru mineralele ucrainene și în care Trump i-a sugerat lui Zelensky, pe 19 martie, ca americanii să controleze centralele nucleare ucrainene și alte instalații energetice. El plantează investiții americane în Ucraina ca o modalitate de a-și asigura proximitatea și parteneriatul cu Rusia.
Cred, mai mult ca oricând, că americanii doresc ca Japonia și Coreea de Sud să colaboreze îndeaproape cu Rusia în viitor, în vederea limitării Chinei.
Rușii, la rândul lor, beneficiază foarte mult de pe urma poziției lor și doresc ca toate părțile să-i curteze. Au devenit pivotul geopoliticii globale.
Dacă resursele rusești sunt pe deplin deschise investițiilor, iar americanii reușesc în efortul lor de a anexa Canada și Groenlanda, relevanța furnizorilor de resurse naturale din Africa și Orientul Mijlociu va scădea dramatic în următoarele două decenii, creând mai multă instabilitate în zonă. in cauza ) .
Apoi cand deja " doi " spun aceeasi analiza unul american , altul in Orientul Mijlociu , ramane de vazut " al treilea " ca in analiza informativa . ca sa stii macar care este " partial adevarul momentului "