Prof. Mihai Floarea: Cotul Donului-Cotul Domnului. Jertfă și eroism

De Prof. Mihai Floarea  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pe 19 brumar 1942 s-a produs primul atac-surpriză din partea armatei roșii, foarte bine înarmate de SUA, asupra trupelor românești trimise în Stepa Calmucă. Alianțele de la acea dată obligaseră armata țării noastre să continue ofensiva.

România n-a trimis acolo mercenari, cum sînt cei din vremurile noastre, plătiți regește, în Afganistan ori în alte teatre belicoase rînduite de agenda „elitei mondiale". Dintre românii chemați sub arme, cu icoana Sfîntului Ioan Botezătorul și preoții în frunte, care au răspuns chemării, țelul lor fiind redobîndirea teritoriilor istorice răpite ca urmare a odiosului pact stalinist-hitlerist, peste 150 000 de români au pierit la datorie. Ca să înțeleagă oricine diferența uriașă dintre cele două categorii de români – țăranii, micii meseriași, tîrgoveții, intelectualii din 1941-1942 și militarii profesioniști din zilele noastre –, recurg la mărturia unui brav participant, veteranul-medic Iosif Niculescu (1914-2013), pe care l-am cunoscut personal.

El ne-a oferit un exemplu și-l reproduc fără comentarii: sublocotenentul Ailenei, orfan de război, care ar fi fost scutit de a fi mobilizat, [căci] taică-său murise în primul război mondial în lupta împotriva comuniștilor ruși în Basarabia, a cerut [maiorului Forna] să ne acopere retragerea. I s-a dat o mitralieră, erau niște mitraliere nemțești, foarte sofisticate și, pe drumul pe care noi am pornit, l-am așezat cu mitraliera acolo și a tras, și a tras de ne-a acoperit retragerea pînă l-au reperat rușii. Și a căzut un proiectil chiar pe mitralieră și l-a făcut zob. Grație acestui copil, că avea vreo douăzeci și ceva de ani, au scăpat 2000 de oameni.[1]

Așa cum am argumentat încă din 2014 făcînd apel la conștiința conaționalilor mei, în calitate de români ce vrem să ne constituim din nou ca neam demn de strămoșii ce-au știut a se ridica ori de cîte ori a fost nevoie spre apărarea vetrei lor și a vieții în libertate[2], avem datoria de a nu-i uita.

Mă adresez iarăși surorilor și fraților mei creștini prin intermediul publicațiilor rarisime conduse de patrioți veritabili și curajoși: rogu-vă, menționați în rugăciunile voastre și în pomelnice și pe eroii căzuți la datorie la Cotul Donului începînd cu 19 brumar 1942. Ei nu sînt mai prejos decît înaintașii la care se referea Mircea Vulcănescu într-o admirabilă litanie:

Slavă ție, trup sfințit

Și cuget neadormit!

Care-ai rupt din soare foc

Oamenilor spre noroc!

Neam din neamul meu de domn,

Ce-ai stat streajă, fără somn,

Cînd și păsările dorm,

La răscrucea neamului,

De cînd ruptul ramului.[3]

Personal, am comemorat an de an, cu ajutorul unor preoți destoinici, pe românii pieriți în condițiile tragice de la Cotul Donului. Într-o împrejurare memorabilă, cineva dintre participanții evocării, anume una la Biserica Adormirea Maicii Domnului afiliată Spitalului Universitar Central din vecinătatea Facultății de Medicină „Carol Davila", unde slujește pr. Marian Sava, a invocat o sintagmă popular-metaforică, pe care o știa din zona rurală unde se născuse: Cotul Domnului. Sintagma mi s-a părut atunci și o mărturisesc public acum: un răspuns-revelație din partea mentalului colectiv, care înregistrează în fel și chip toate evenimentele istorice majore. Sînt convins că ea vizează cotitura istorică voită de Domnul pentru români la Cotul Donului. O victorie atunci nu ar fi „umplut cerul de sfinți români", după cum ne spunea, încununîndu-ne un pelerinaj la malul mării, părintele Arsenie Papacioc. Trecut prin jafurile, prin umilințele menite captivilor dintotdeauna, prin sîngiuirile și schingiuirile vărsate în temințele comuniste, poporul român, aflat mereu la cheremul „marilor puteri", a dobîndit o extraordinară răsplată, unică în istoria omenirii: s-a situat prin reprezentanții săi jertfitori la Cotul Domnului nostru Iisus Hristos, Care-Și luase de bunăvoie Crucea arătîndu-ne Adevărata Cale: jertfa întru mîntuire și Viață!

București, 17 brumar 2023

Mihai Floarea     [1] Vasile Șoimaru, Iosif Niculescu, Gheorghe Pârlea, Roxana Iorgulescu-Bandrabur, Cotul Donului1942: eroism, jertfă, trădare, ediția a II-a revăzută și completată, Chișinău, Editura Balacron SRL, 2013, p. 47.

[2] http://www.petitieonline.com/data_de_19_noiembrie_comemorat_de_intreaga_romanime

[3] Cf. op. cit., p. 154.

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Pericolele din aer, nanotehnologia și legătura cu pandemia - VIDEO ÎN DIRECT:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (15)
 • Tic 19.11.2023 00:36
  Dumnezeu sa-i odihnească!
 • IC XC NI KA 19.11.2023 01:09
  Dumnezeu să-i ierte.

  Biserica îi pomenește la fiecare Sf. Liturghie la cântarea Heruvicului, care însoțește procesiunea cu Cinstitele Daruri din cadrul Intrării Mari, cântare care este întreruptă de rostirea pomenirilor după modelul rugăciunii adresată Mântuitorului de către tâlharul de pe cruce: „Pomenește-mă Doamne când vei veni întru Împărăția Ta!” (Luca 23, 42);

  “Pe fericiții întru adormire eroii, ostașii și luptătorii români din toate timpurile și din toate locurile, căzuți pe câmpurile de luptă, în lagăre și în închisori pentru apărarea patriei și a credinței strămoșești, pentru întregirea neamului, pentru libertatea și demnitatea noastră, să-i pomenească Domnul Dumnezeu întru Împărăția Sa”. - Este o datorie de onoare să ne rugăm pentru mântuirea celor care s-au jertfit pentru libertatea și demnitatea noastră, pentru credință și neam, pentru ca noi să putem săvârși astăzi Sfânta Liturghie.

  PS Bunicul matern a căzut prizonier la Cotul Donului - fiind deportat în Siberia unde a stat doi ani, vreme în care familia nu știa dacă mai este în viață .. asta.
  Dumnezeu să-l ierte.
 • Mihai Floarea 19.11.2023 14:42
  E rugăciunea generală, știută de toți cei care luăm parte la Sfintele Liturghii; cred însă că aceasta nu ne împiedică să facem parastase ori de cîte ori avem în inimi și-n cugete oameni dragi cunoscuți ori necunoscuți ale căror rugăciuni se alătură în ceruri acelora îngerești. E un fel de comuniune pămîntesc-cerească plăcută lui Dumnezeu.
 • IC XC NI KA ► Mihai Floarea 19.11.2023 22:42
  Biserica nu se lasă în baza noastră ref. pomenirea celor căzuți pe câmpurile de luptă, o face Ea. Apoi, bineînțeles că și noi ..
 • coategoale 19.11.2023 18:09
  E greu de crezut cum ortodoxia noastra cea din rasarit inglobeaza in Sfanta Liturghie ororile razboiului ca ceva nobil jerfit lui Dumnezeu
  Preotii pomenitori de eroi in altare sfinte sugereaza mirenilor "Fericiti facatorii de razboi" adica fericiti cei care au murit urand dusmanul sub influienta propagandei de razboi platita de elite
  Acceptarea aceastei traditii omenesti duce la rastalmacirea fericirilor din evanghelie
  Si culmea, acelasi preot incurajeaza apoi mireanul ca sa implineasca evengelia care ne zice sa ne iubim dusmanul
  Veti zice ca zidirea unei natii cere o sabie pe langa condei pe cand chiar Hristos ne zice "cine ridica sabia de sabie va pieri"
  Gaza este o marturie a acestor cuvinte
 • IC XC NI KA ► coategoale 19.11.2023 22:32
  Cred ca nu ați citit cu atenție până la capăt. Și nu cred că vă sunt clare lucrurile ref. “fericiți făcătorii de război”.

  Este o datorie de onoare să ne rugăm pentru mântuirea celor care s-au jertfit pentru libertatea și demnitatea noastră, pentru credință și neam, pentru ca noi să putem săvârși astăzi Sfânta Liturghie.

  Apoi există un război bun și o pace rea. “Căci mai vrednic de laudă este un război decât o pace care
  d e s p a r t e de Dumnezeu.” Sf. Grigorie Teologul

  Doamne, miluiește.
 • coategoale 20.11.2023 04:37
  Noi ne corectam si ne iubim cu iubirea cea mai aleasa

  "pentru libertatea și demnitatea noastră"
  Banuiesc ca cei care au participat la Sf Liturghii savarsite in inchisori atroce sub zeci de ani de comunism sau in catacombele Romei timp de sute de nu le-au lipsit deloc demnitatea poate chiar dimpotriva

  "pentru apărarea patriei și a credinței strămoșești"
  Din 1919, anul schimbarii calendarului, credinta stramoseasca ne-a devenit stirba
  si nu a mai ajutat poporul aflat la stramtoare precum s-a intamplat la 1918
  Ba din contra, l-a lasat sa faca crime rusinoase impotriva tiganilor dincolo de Prut
  Cat despre presenta noastra la Don, cand noi am fost armata de ocupatie, ce ar mai fi de spus decat ca munitia si vietile s-au irosit pe orice numai pe onoare nu
  Doamne Ajuta noua sa aflam Adevarul, nepartinitori fiind
  PS
  Hai sa cercetam daca acest adagio nefericit la liturghie s-a petrecut cam tot in jurul fatidicului an 1919
 • IC XC NI KA ► coategoale 20.11.2023 11:45
  Frate drag, e vorba de demnitate în Fața Lui Dumnezeu, nu a lumii! Întoarceți-vă invers, cu Fața către El și cu spatele la lume, și veți înțelege despre ce demnitate e vorba. Și veți înțelege că această “întoarcere” e posibilă tocmai pentru că au existat acei oameni pe care BIserica îi pomenește astfel: "pentru apărarea patriei și a credinței strămoșești".

  Doamne, ajută.
 • coategoale ► IC XC NI KA 20.11.2023 13:24
  Cam asa ii ajuta Dumnezeu pe Preotul la care ma spovedeam sa zica la Liturghie
  “Pe fericiții întru adormire eroii, ostașii și luptătorii români din timpurile tuturor dreptilor domnitori, precum Stefan cel Mare si Sfant, care a ridicat sabia dar de sabie l-a aparat Domnul, iubind Ortodoxia din toata inima sa,
  pentru cei surghiuniti în lagăre și în închisori intru apărarea credinței strămoșești si întregirea neamului dreptmaritor,
  să-i pomenească Domnul Dumnezeu întru Împărăția Sa”
 • IC XC NI KA ► coategoale 20.11.2023 19:09
  Și credeți că această “zicere” excede pomenirea "pentru apărarea patriei și a credinței strămoșești"? Sau pomenirea "pentru apărarea patriei și a credinței strămoșești" este a atotcuprinzătoare și nu știrbește cu nimic ceea ce duhovnicul dvs. pomenește?
 • Mihai Floarea 19.11.2023 15:01
  E rugăciunea generală, știută de toți cei care luăm parte la Sfintele Liturghii; cred însă că aceasta nu ne împiedică să facem parastase ori de cîte ori avem în inimi și-n cugete oameni dragi cunoscuți ori necunoscuți ale căror rugăciuni se alătură în ceruri acelora îngerești. E un fel de comuniune pămîntesc-cerească plăcută lui Dumnezeu.
 • coategoale 19.11.2023 18:08
  "Pe 19 brumar 1942 s-a produs primul atac-surpriză din partea armatei roșii, foarte bine înarmate de SUA"
  O propozitie simpla dar cu bataie lunga
  Cand s-a intamplat aceasta noi eram armata de ocupatie
  Se stie ca bancherii au finantat AMBELE tabere ale razbelului, si pe nemti si pe rusi (cautati pe net cu o masina de cautare mai putin deocheata cuvintele, wall street nazism)
  "Războiul este o escrocherie. Așa a fost dintotdeauna. Este probabil cea mai veche, cu ușurință cea mai profitabilă, cu siguranță cea mai vicioasă escrocherie. Este singura manifestare eminamente imperiala ca scop. Este singura în care profiturile sunt socotite în dolari și pierderile în vieți omenești. Este o escrocherie prea bine mușamalizată pentru ca majoritatea sa o vada. Doar un mic grup "din interior" știe despre ce este vorba fiind condusă în beneficiul celor foarte puțini și în detrimentul celor foarte mulți. Din război, câțiva oameni fac averi uriașe." General Maior Smedley D. Butler, 1932
 • IC XC NI KA 19.11.2023 22:36
  Nu vorbim de bancheri, de escrocherii, de averi uriașe ..noi vorbim de ne apăra “sărăcia și nevoile și neamul” ..
 • IC XC NI KA ► IC XC NI KA 19.11.2023 22:43
  *a ne..
 • coategoale 24.11.2023 06:26
  Ierodiaconul Visarion Iugulescu a fost martor ocular la aceste evenimente si in o carte a sa ne arata fara menanjamente reactia lor la ruperea frontului rusesc
  Citez
  Am adus vestea repede si colonelul a dat ordin sa ne retragem cu totii
  Retragerea s-a facut rapid, nu era timp de asteptat; rusii au urcat un deal, s-au luat dupa noi cu tancuri iar noi fugeam pe caii nostri in retragere
  O ploaie de gloante s-a dezlantuit si am vazut pe multi dintre camarazii mei cazand cu cai cu tot, morti, unii peste altii
  Peste unii saream cu calul in fuga si ii vedeam pe multi ca erau dintre aceia care injurau si huleau pe Dumnezeu
  Inchei citatul
  Nu mai conteaza daca mai publicati sau cenzurati comentariile mele
  Am inteles ca atitudinea elitelor romanesti de azi este cam tot aceiasi atitudine care a si schimbat calendarul in 1919, fiind plini de intentii alese si actiuni pripite
   In fapt totul a pornit din gelozia lor si neputinta lor in a intelege si trai credinta aidoma cu cei din vremea primilor crestini. Si spun asta nu pentru ca as avea eu o asemenea traire ci pentru ca s-a intamplat ca sa intalnesc personal deosebiti traitori, care au patimit persecutii de nespus pentru pozitia lor de anti flescaiala religioasa, care persecutii o parte au fost de la sefi, de care numai am auzit, pe cand altele venite de la "frati" si "colegi" l-am vazut personal
Ultima oră

13:10

2 decembrie: 25 de ani de la trecerea la Domnul a Părintelui Cleopa Ilie, sfânt duhovnic al Mănăstirii Sihăstria. VIDEO

12:00

2 decembrie 1935: S-a născut Nicolae Labiș, poetul lovit de pasărea cu clonț de rubin

00:30

2 decembrie: Sf. Proroc Avacum - a trăit cu 600 de ani înainte de Hristos; Sfinții pustnici Ioan, Iraclemon, Andrei și Teofil; Sfinta Muceniță Miropa

23:30

Despre Sfântul Apostol Andrei, despre Mihai Eminescu și despre cele Zece elegii care sfârșesc poezia (I) - Un nou interviu cu profesorul Constantin Barbu

23:00

Pr. Bogdan Florin Vlaicu: La mulți ani România, la mulți ani românilor de pretutindeni! Dezbatere VIDEO despre Pericolele din aer, nanotehnologia și legătura cu pandemia, Summitul Covid și Ziua Națională a României

22:10

Centenarul Mărturisitorilor Aspazia Oțel Petrescu și Nicolae Purcărea (1923-2023) – Conferință duhovnicească dedicată Sfinților din închisorile comuniste, Brașov, 8 decembrie 2023, ora 18.00

21:35

Texas dă în judecată Pfizer pentru că a mințit cu privire la eficacitatea vaccinului anti-COVID-19 și a conspirat pentru cenzurarea criticilor și catalogarea lor drept "criminali"

20:50

New York Times: Cică Israelul a știut dar n-a crezut!

19:42

Klaus Iohannis ne transmite salutări din Dubai, unde a aderat la ”Alianța Solară” (nu e poantă). Geo Grafik l-a surprins în exercițiul funcțiunii. ILUSTRAȚIA ZILEI

18:27

Vlad Cubreacov: DE CE IUBIM ROMÂNIA

17:45

Adrian Onciu: Fără suveranitate, libertatea rămâne doar un vis frumos

16:40

Eugen Mihaescu: 1 Decembrie 1990 - ÎNTRE LINII

15:30

Editorial de la Chișinău: La mulți ani, România, țară de glorii și dor!

15:00

Iulian Capsali: MANIFEST DE ZIUA NAȚIONALĂ: SĂ APĂRĂM CONSTITUȚIA ROMÂNIEI

14:10

SENZAȚIONAL: Bunicul Oliviei Steer, luptător transilvănean pentru România Mare, delegat la Marea Adunare de la Alba Iulia și senator în primul Parlament. A fost prigonit pentru că a depus o cunună cu un tricolor la mormântul lui Avram Iancu