Prof. Constantin Barbu: Un cuvânt despre România milenară a Europei

De Prof. Constantin Barbu  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Viața papilor și a împăraților este la fel de spectaculoasă și plină de enigme precum viața poeților și a artiștilor, când sunt geniali toți. Aminteam într-un articol, că Regalianus, stră-strănepot al lui Decebal însuși, s-a declarat împărat la Carnuntum, cândva, în Austria, în anul 260. Alăturarea imaginară de Mitropolitul Marcus al Tomisului, participant la vestitul Sinod de la Niceea, din anul 325, este una cu putere simbolică. Pentru cine este dispus să devină un iubitor al istoriei României.

Într-un manuscris eminescian (ms 2257), sunt extrase cuvintele speciale despre Regalianus din Scriptores Historiae Augustae și tot în acest manuscris Eminescu are note istorice cu extrase și bibliografie despre străluciri străromâne din primele secole ale celui dintâi mileniu.

Am publicat în Monumenta Romaniae Historica, apărute prin grija Arhiepiscopului Teodosie, urmașul Sfântului Andrei și al Mitropolitului Marcus al Tomisului, manuscrisele Pal. lat. 899 și Pal. lat. 920 aflate în Biblioteca Apostolică a Vaticanului. Ele sunt urmele scripturale pentru Regalianus, împăratul de origine dacă al Imperiului Roman, declarat împărat la Carnuntum, în Austria. Cercetând bogatele și genialele arhive ale Austriei am găsit la Viena și Codexul Vindob. 2147 în care se află înscris numele lui Marcus, Mitropolit al Tomisului, participant la Sinodul de la Niceea din anul 325. Și, de asemenea, o scrisoare a lui Dionysius Exiguus către Petronius. Codicele vienez 2147 l-am publicat deja în colecția Monumenta Romaniae Historica, în volumul 268. La o filă, 16, se află numele Mitropolitului Marcus.

În celebrul Cod. Vindob. 361 (secolul XII) în lista mitropoliților participanți la Sinodul de la Niceea se află numele Mitropolitului Marcus, el reprezentând Dacia, așa cum vedem în superbul manuscris de la Viena.