Prof. Constantin Barbu: Tezaurul ortodox de la Tomis se îmbogățește cu papirusuri și manuscrise din Vatican, Viena, Paris, Würzburg, München

De Prof. Constantin Barbu  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Despre ce papirusuri avem vești pentru istoria perenă a Bisericii Ortodoxe Române?

Ce manuscrise milenare mărturisitoare despre mitropolitul Marcus al Tomisului am mai găsit în bibliotecile și arhivele din Vatican, Viena, Paris, Würzburg, München?

Papirusurile au textul grecesc al Crezului de la Niceea (325) și al Crezului niceano-constantinopolitan (381).

Manuscrisele vestite și frumoase se află în arhive din Vatican, Viena, Paris, Würzburg, München. În aceste manuscrise se află numele marelui mitropolit tomitan Marcus și al episcopilor Gerontius și Alexander. Am publicat în Monumenta Romaniae Historica cronologia mitropoliților, arhiepiscopilor și episcopilor de la anul 298 (Evangelicus) până la anul 1359 (Iachint de Vicina).

Bucuros că Tezaurul tomitan se va îmbogăți cu câteva sute de manuscrise și câteva papirusuri (alături de cele peste 150 de papirusuri în facsimil color deja existente în colecție), Înaltpreasfinția Sa Teodosie Arhiepiscopul Tomisului a ținut neapărat să transmită câteva cuvinte pentru credincioșii ortodocși români:

„Sunt foarte bucuros că vom avea în colecțiile Academiei Tomitane și ale Arhiepiscopiei Tomisului imagini frumoase cu papirusuri în care se află Crezul de la Niceea (325) și Crezul niceano-constantinopolitan (381). Acolo au luat parte, cu bucurie dumnezeiască pe care ne-o transmit și nouă după atâtea secole, mitropolitul Marcus (la 325) și episcopul Gerontius (la 381).

De asemenea, mă bucur pentru manuscrisele vestite în care apare numele lui Marcus în rang de mitropolit al Tomisului, cea mai veche mitropolie a străromânilor și românilor. Știm cu toții și ne bucurăm cu toții că în anul 2025 va fi cea mai mare sărbătoare din timpul vieților noastre, anume împlinirea a 1700 de ani de la Sinodul de la Niceea, din anul 325. Sinod la care s-a croit în mod simbolic Europa în care trăim. Acestea spunându-le, nu vreau să întreb pe nimeni cum de un popor atât de străvechi și atât de credincios ca poporul român poate fi încă nu în spațiul Schengen, o ficțiune atât de nouă...

Dar să ne bucurăm de cele frumoase și sfinte, de papirusurile și manuscrisele  care vor face parte din Tezaurul tomitan."

O capodoperă de imagine este acest papirus care conține Crezul niceano-constantinopolitan, așa cum a fost imaginat în anul 381. 


Este un papirus din anii 400.

Mitropolitul Marcus apare în manuscrise vechi din cele mai celebre arhive ale lumii. A venit vremea ca marile documente esențiale ale istoriei poporului român și ale ortodoxiei noastre să lumineze mințile cele mai înalte și să le călăuzească gândul bun de reactivare a Mitropoliei Tomisului.

Un manuscris din anii 800, aflat în Vatican, ne dă, la fila 41v, numele Mitropolitului Marcus al Tomisului. Iată imaginea din manuscris:


Marcus, ca mitropolit al Tomisului, apare și într-un manuscris extrem de valoros, aflat tot în Vatican, manuscris din anii 1200.

În Germania, în celebrele arhive din Würzburg, numele lui Marcus, mitropolit al Tomisului apare în mai multe manuscrise.

Iată o filă :