Prof. Constantin Barbu: Pe Mitropolitul Marcus al Tomisului îl cunosc papii și împărații

De Prof. Constantin Barbu  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mitropolitul Marcus al Tomisului, participant la vestitul Sinod de la Niceea din anul 325, are norocul pentru ortodoxia română și pentru viitoarea străveche Mitropolie a Tomisului să-și afle numele în cele mai celebre arhive ale Europei, arhive care se găsesc în cele mai mari țări culturale ale lumii. Numele lui este scris de mâna lui Dionysius Exiguus (și a rescriptorilor acestuia) în actele Sinodului de la Niceea din anul 325.

Biserica Ortodoxă Română are norocul destinal ca, în anul 2025 (când se împlinesc 1700 de ani de la Sinodul de la Niceea), să se prezinte la marea sărbătoare a ortodoxiei împreună cu celebritatea simbolică a Mitropolitului Marcus al Tomisului.

Știutorii cunosc că anul 325 înseamnă nașterea simbolică a Europei.

Guvernul României și europarlamentarii noștri de la Bruxelles s-ar putea folosi, în mod cinstit și frumos, de realitatea participării noastre, veche de 1700 de ani, la Sinodul de la Niceea când împreună cu alte vechi popoare creștine am fondat Europa. Nu vreau să fac o cronologie a popoarelor europene, nu vreau să le reamintesc în ce secole s-au format ca popoare ale credinței. Ca să fac o metaforă simplă, aș spune că noi „eram deja în Schengen" când alții nici nu ajunseseră în Europa. Regalianus, stră-strănepot al lui Decebal, s-a declarat împărat al Romei, la Carnuntum, în anul 260. Carnuntum se află în Austria. Despre Regalianus, în manuscrisele lui Eminescu se află extrasul principal din Historia Augusta...

Mitropolitul Marcus al Tomisului își are numele în manuscrise din cele mai vestite arhive: Vatican, Paris, Oxford, Köln, Kassel, St. Gallen etc.. Manuscrisele sunt vechi, începând din secolul VII. I-am povestit, uimit și șocat, Înaltpreasfinției Sale Teodosie despre aceste tezaure ale Mitropoliei Tomisului și ale ortodoxiei române. Pur și simplu cele mai celebre arhive ale lumii sunt pline de mărturii privitoare la credința noastră creștină și la poporul român. Se spunea că nu avem acte, documente, hărți, manuscrise înainte de anii 1300, se spunea că nu există mărturii prea multe după coborârea romanilor în sudul Dunării. Însă, acum, pot spune că există mărturii în zeci de arhive ale lumii, în zeci de limbi. Pentru recuperarea acestor mărturii, acte, documente, manuscrise, nu s-a învrednicit decât Arhiepiscopul Tomisului. Căutând în arhive l-am găsit astfel pe Marcus ca Mitropolit al Tomisului, participând la Sinodul de la Niceea din anul 325. Nu vreau să scriu acum cuvinte mari. Însă Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Președintele României, Guvernul României și serviciile de informații române ar trebui să se bucure și să se trezească. Eu am mai ținut conferințe în Parlamentul European și aș mai ține numai cât să am timp să le pun la dispoziție în facsimil color (copii admirabile) manuscrise din arhivele europene cele mari și bogate. Cu mărturiile scripturale privitoare numai la Sinodul de la Niceea, sinod când se întemeiază simbolic Europa.

Am vorbit mai multe lucruri frumoase cu Arhiepiscopul Tomisului, de multe ori. L-am rugat chiar să trimită o mică declarație pentru Active News în care să întărească prin cuvintele sale importanța manuscriselor Sfântului Dionysius Exiguus pentru istoria Bisericii Ortodoxe Române. Importanța mărturiilor scripturale privitoare la Marcus ca Mitropolit al Tomisului. Să spună ce înseamnă darul pe care Papa Hadrianus I i-l face marelui împărat al Europei Charlemagne, atunci când îi trimite în dar Collectio Dionysiana-Hadriana.

Iată declarația memorabilă a Arhiepiscopului Teodosie:

„Profesorul Constantin Barbu mi-a povestit cândva cum i-a „ordonat" maestrul său, marele filosof Constantin Noica, să-i identifice textele germane din Eminescu. Și sursele germane au fost identificate, începând cu un text din Schopenhauer. Urmându-l pe Noica, i-am „ordonat" și eu profesorului să găsească tot ce este înainte de anul 1000, manuscris original sau rescript din Dionysius Exiguus. Fiind extrem de interesant pentru istoria Bisericii Ortodoxe Române și a Mitropoliei Tomisului, Mitropolie fondată înainte de anul 325, când Mitropolitul Marcus participă la vestitul Sinod de la Niceea.

Profesorul mi-a promis că va căuta manuscrisele cele mai vechi care cuprind lista mitropoliților participanți la Niceea și le-a găsit. Și noi le-am publicat în colecția Monumenta Romaniae Historica, o colecție publicată de Arhiepiscopia Tomisului și Academia Tomitana. Nu ne lăudăm dar putem spune, cu toată smerenia, că este cea mai bogată colecție de documente publicată vreodată în lume. De curând, s-au găsit și scrisori din corespondența lui Dionysius Exiguus cu papii, o epistolă a Papei Hadrianus I către Împăratul Carol Magnum în care i se vorbește de Collectio Dionysiana Hadriana (cum va fi numită colecția, după numele papei).

Este o mare bucurie pentru mine că s-a găsit și o lucrare inedită necunoscută a lui Dionysius Exiguus. Și că s-au obținut, în facsimil color, mai multe lucrări care n-au văzut lumina tiparului până astăzi. Ce pot să spun este că sunt foarte bucuros de aceste izbânzi cărturărești. Este spre bucuria întregii comunități ortodoxe din țara noastră faptul că Mitropolitul Marcus al Tomisului a participat la vestitul Sinod de la Niceea din anul 325. Și că papi celebri din Vatican și mari împărați ai lumii au știut și de Dionysius Exiguus și de Mitropolitul Marcus al Tomisului."

Arhiepiscopul Teodosie are deja în facsimil color fila în care Marcus apare ca Mitropolit al Tomisului. În manuscrisul pe care Papa de la Roma i-l trimite împăratului Charlemagne.

Iată-l pe Arhiepiscopul Tomisului, fața în față cu străvechiul manuscris, într-o copie color executată după original: